שבח מופת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תיכון שבח)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הספר שבח מופת (2016)

שבח-מופת
(למפת תל אביב רגילה)
 
שבח-מופת
שבח-מופת
אנדרטה לנופלים במערכות ישראל ולנרצחי הפיגוע בדולפינריום, בחצר בית הספר שבח מופת
הודעת הרשמה לבית הספר שבח בתקופה ששכן בבניין "סיליקט"

שבח-מופת, או בשמו המלא: בית הספר הרב תחומי "שבח-מופת" למדעים ולתרבות, הוא בית ספר תיכון שש-שנתי בתל אביב-יפו, המזוהה עם ציבור העולים ממדינות ברית המועצות לשעבר. החל משנת 2010, בית הספר הוא חלק מרשת עמל.

היסטוריה והווה

בית הספר נוסד ב-1946. הוא שכן בתחילה בבניין בית החרושת סיליקט. ב-1949 עבר למקומו הנוכחי על הגבעה במקום שכמאה שנים קודם לכן, הייתה חווה של אמריקאים נוצרים בשם "הר התקווה". הבניין הנוכחי נבנה ב-1948 ועד היום קיים בו קיר מגן מבטון ובו חרכי ירייה כלפי יפו. בית הספר נקרא במקור "תיכון שבח" על שם טייס בריטי ממלחמת העולם השנייה שהיה דודו של אחד ממייסדי בית הספר. התיכון ממוקם ברחוב המסגר 7 והוא תוכנן על ידי האדריכלית ג'ניה אוורבוך.

בהתחלה היה "שבח" תיכון מקצועי, שבו התלמידים למדו מקצוע מסוים (כגון חשמלאות או נגרות) וסיימו עם תעודה מקצועית. כאשר חלה ירידה בדרישה לבתי ספר מקצועיים שבח הפך לתיכון מקיף-עיוני רגיל.

בשנות ה-90 של המאה ה-20 החל פרופסור יעקב מוזגנוב שעלה מרוסיה לעבוד כשומר בבית הספר. עד מהרה הוא החל ללמד שיעורי ערב בתיכון, ומשך תלמידים עולים חדשים מברית המועצות לשעבר ואף מורים בעלי תארים מתקדמים, שלא מצאו עבודות אחרות עקב קשיי קליטה. בתקופה זו נוסף לבית הספר השם מופת, שבנוסף למשמעות "מצוינות" מכיל גם את ראשי התיבות של "מתמטיקה ופיזיקה, תרבות". התפתחות זו יצרה לבית הספר מוניטין בתחום הוראת המדעים. מוניטין אלה משכו גם תלמידים צברים דוברי עברית ללמוד בתיכון, אך למרות זאת הם נשארו מיעוט. בתקופה זו נחשב בית הספר לאי של תרבות רוסית בתל אביב וכונה "רוסיה הקטנה".

בית הספר משמש אבן שואבת למאות תלמידים מכל אזור המרכז. שבח-מופת ידוע בשעות הלימוד הרבות שלו, ובהעשרה הרבה שהוא נותן בנושאי מתמטיקה, פיזיקה, רובוטיקה, מדעים ואמנויות. חלק מתלמידי התיכון אף לומדים לתואר אקדמי במתמטיקה ובמדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב במקביל ללימודיהם שם.

שבח-מופת משך מבקרים רבים, בהם סרגיי ברין ולארי פייג', מראשי גוגל, שמעון פרס ונשיא ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצ'וב.

ב-1 ביוני 2001 התרחש הפיגוע בדולפינריום שבו פוצץ את עצמו מחבל מתאבד פלסטיני במועדון ה"הדולפי דיסקו" בחוף הדולפינריום בתל אביב ורצח 21 ישראלים, מתוכם 14 נערות. שבעה מהנרצחים בפיגוע היו תלמידי התיכון, ורבים נוספים נפצעו. הפיגוע גרם לגל הזדהות עם תלמידי התיכון ולתרומות רבות מרחבי העולם. תרומות אלה עזרו לשפר את מצבו הכלכלי של התיכון ולשפץ את הספרייה והקפיטריה.

בבית הספר קיימת אנדרטה ופינת זיכרון לשבעת התלמידים שנרצחו בפיגוע זה.

בשנת 2013 תיכון שבח מופת הגיע להישגים חסרי תקדים של אחוזי בגרות - 97% ובמבחני המיצ"ב מוקם בעשירון העליון. עוד בשנה זו נפתח מרכז יזמות לתלמידי בית הספר בשיתוף חברות הייטק מאזור המרכז, והתלמידים יחד עם מתנדבים מחברות אלו מפתחים אפליקציות ומשחקים לאייפון ואנדרואיד.

בשנת 2015 בית הספר בניהולו של מקס סיון הגיע ל 100 אחוזי בגרות הכתבה בערוץ 10, ובשנת 2016 שוב בית הספר הציג 100 אחוזי בגרות. גם בשנת 2016 וגם בשנת 2017 בית הספר הציג 100 אחוזי בגרות והינו במאיון העליון של בתי ספר ציבוריים שלא ממיינים תלמידים ואוכלוסייתו מורכבת מ70 אחוז תלמידים מחוץ לתל אביב מ 33 יישובים וכ 30 אחוז תלמידי דרום תל אביב.

בית הספר משתף פעולה עם שתי יחידות צה"ל: עם יחידת מודיעין מובחרת ועם חיל הים במסגרת השוחרות.

בקיץ 2016 החליט ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי לסגור את בית הספר שבח-מופת ולהשתמש במבנים שלו כבית ספר לילדי המסתננים מאפריקה בדרום תל אביב. ההחלטה גררה מחאות רבות ובסופו של דבר, בעקבות התערבות של שר החינוך נפתלי בנט, בוטלה ההחלטה ובית הספר לא ייסגר.[1]

בקיץ 2017 יצגו תלמידי בית הספר את מדינת ישראל בתחרות הבינלאומית ליזמות לנוער SAGE וזכו במקום הראשון עם מוצר אותו פיתחו - שעון חכם לאוכלוסייה המבוגרת

ראו גם

לקריאה נוספת

  • שמואל שמאי, זינאידה אילטוב, תמר הורוביץ, משבח למופ"ת : סיפורו של מהפך חינוכי, הוצאת כרמל, 2010.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שבח מופת בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שבח מופת22346451