שנקר (מכללה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שנקר - הנדסה. עיצוב. אמנות
סמליל המכללה הנוכחי שעוצב על ידי חיים אלבז ב-1982
הבניין ע"ש מיטשל בקמפוס שנקר
הבניין ע"ש מיטשל בקמפוס שנקר
מכללה אקדמית מתוקצבת
תקופת הפעילות 1970–הווה (כ־54 שנים)
קמפוס רמת גן
בעלי תפקידים
נשיא פרופ' יולי תמיר
מנכ"ל עו"ד דרור קווה
תלמידים
כלל הסטודנטים 2,934[1]
סטודנטים לתואר ראשון 2,729[1]
סטודנטים לתואר שני 205[1]
סטודנטים מתוקצבים 2317[2]
מיקום
מיקום אנה פרנק 12, רמת גן
www.shenkar.ac.il

שנקר - הנדסה. עיצוב. אמנות[3] (מקוצר לרוב ל"שנקר") הוא מכללה אקדמית, הממוקמת ברמת גן, ומיועדת להכשרת כוח אדם אקדמי ולמחקר בתחומי ההנדסה, העיצוב והאמנות.

המוסד כולל פקולטה להנדסה, פקולטה לעיצוב וכן בית-ספר לאמנות רב-תחומית. המוסד חרת על דגלו את הרב-תחומיות, ובבסיסה שיתוף הפעולה בין שלוש הפקולטות[4]. המוסד נקרא על שם אריה שנקר. בית הספר מפעיל עשרה מכוני ומרכזי מחקר, בתחומי הנדסת פלסטיקה, פרמצבטיקה, טקסטיל, תרבות ועיצוב, אופנה - ועוד[5].

שנקר מפעיל מחלקה ללימודי חוץ. המחלקה מפעילה מגוון קורסים ומסלולי לימודי תעודה, רובם בנושאים הקשורים לעיצוב ולאופנה[6].

בחסות בית הספר פועל בית הספר להנדסאים "שנקר הנדסאים". בית הספר ממוקם בקמפוס אוניברסיטת תל אביב, מחוץ לקמפוס שנקר המרכזי, ברמת גן[7].

בשנת 2017, נבחר בית הספר למקום ה-6 ברשימת "50 בתי הספר לאופנה הטובים בעולם" של המגזין הבינלאומי Business of Fashion[8].

עבר והווה

ב-1945 הונחה אבן פינה לבית ספר לטכנאי טקסטיל על שם אריה שנקר[9], עם התפתחות ענף הטקסטיל בארץ נבנה בשנת 1956[10] מבנה גדול בן שלוש קומות שנקרא "טכניקום אורט לטקסטיל על שם אריה שנקר" ושימש כתיכון (כיתות ט'-יב') למקצועות הטקסטיל. בעקבות משבר בענף הטקסטיל והעדפת התלמידים מקצועות אחרים כגון אלקטרוניקה נסגר בית הספר[11].

ראשיתה של מכללת שנקר היא בהמלצה על הקמת מכללה לצורכי הכשרת כוח אדם אקדמי, עבור תעשיית הטקסטיל בארץ, על ידי ועדה מטעם משרד המסחר ותעשייה. הקמת הבסיס לפעילות המכללה בוצעה באמצעות אנשי אקדמיה ותעשיינים. אנשי אקדמיה ומהנדסים המומחים בתחום הטקסטיל גויסו ועלו ארצה מארצות הברית לצורך הקמת המכללה. נשיא המכללה הראשון היה ד"ר נתן בראון.

בשנת 1970 פתחה המכללה את שעריה. מגמות הלימוד בזמן פתיחת המכללה היו: טכנולוגיה טקסטילית, ניהול הייצור, ניהול ושיווק, עיצוב אופנה ועיצוב טקסטיל. מסלולי הלימוד שהתקיימו היו מסלול לתואר הנדסאי, מטעם מה"ט, ומסלול לתואר "בוגר" מטעם המועצה להשכלה גבוהה של העיר ניו יורק. המכללה הוקמה ברמת גן, בבניין ששימש עד לסגירתו, כשנה קודם לכן, כתיכון מקצועי של רשת אורט.

בשנותיה הראשונות של המכללה היא תוקצבה על ידי קרן האגרה לחינוך ומחקר בטקסטיל, אשר פעלה במסגרת משרד התעשייה והמסחר. כספי הקרן הגיעו מאגרה שהוטלה על תעשיני הטקסטיל בארץ. עובדה שהיוותה את הבסיס לקשר של תעשיית הטקסטיל בישראל אל שנקר. כמו כן, תעשינים רבים כיהנו בחבר הנאמנים של שנקר בתקופה זו.

בשנת 1977 קיבלה המכללה הכרה כמוסד להשכלה גבוהה. בשנת 1983 הפכה שנקר למתוקצבת על ידי המועצה להשכלה גבוהה וכל מחלקות הלימוד במכללה הפכו למוכרות על ידה. לבוגרי מחלקות העיצוב הוענק התואר B.Des ובוגרי מחלקות ההנדסה הוענק התואר B.Tech.

בשנת 1988 הוקם בקמפוס המכללה בניין חדש, בו שוכנו ספרית שנקר וארכיון תלבושות וטקסטיל.

במהלך שנות התשעים החלה מגמת עולמית של מעבר תחום יצור הטקסטיל אל מדינות מזרח אירופה ומזרח אסיה. הנהלת המכללה החליטה כי יש להרחיב את תחומי הפעילות שלה בהתאם לכך. העקרון המנחה היה התרחבות לתחומים בהם עוסקת התעשייה בישראל. התחום הראשון אליו התרחבה המכללה היה הנדסת פלסטיקה, בשנת 1995. בשנת 1998 קיבל החוג אישור על ידי המועצה להשכלה גבוהה.

בשנת 2000 שינתה המכללה את שמה המקורי "שנקר" ל"שנקר - בי"ס גבוה להנדסה ולעיצוב". מחלקות העיצוב אוגדו תחת הפקולטה לעיצוב ומחלקות ההנדסה תחת הפקולטה להנדסה.

בשנת 2001 נחנך בניין חדש, על שם מיטשל, בקמפוס המכללה. בשנת 2004 קיבלה המכללה אישור על ידי המועצה להשכלה גבוהה להעניק תואר בוגר במדעים, B.Sc., לבוגרי הפקולטה להנדסה. כמו כן, נפתחה המחלקה לאמנות רב-תחומית.

בשנת הלימודים תש"ע (2010), נחנכה במכללה תוכנית לימודים המעניקה לבוגריה את התואר מוסמך במדעים, M.Sc., בהנדסת פלסטיקה. תוכנית זו הייתה התוכנית הראשונה במכללה לתואר שני. על פי המועצה להשכלה גבוהה, נמצאת התוכנית במצב של הסמכה קבועה.[12]

בסמסטר ב' של שנת הלימודים 2012 (תשע"ב) החלו הלימודים במסלול לתואר מוסמך בעיצוב, M.Des.. במהלך שנת הלימודים שונה שמה של הפקולטה לעיצוב לשם "הפקולטה לעיצוב ע"ש עזריאלי".[13][14]

בשנת 2018 נערך בשנקר האקתון וויקמידיה הראשון לעיצוב.

אגודת הסטודנטים

אגודת הסטודנטים והסטודנטיות שנקר היא עמותה לא-פוליטית אשר נוסדה כדי לפעול למען הסטודנטים והסטודנטיות בשנקר במישורים האקדמיים, החומריים והתרבותיים, וכדי לייצג את הסטודנטים בפני מוסדות שנקר וכלפי חוץ. האגודה חברה בהתאחדות הסטודנטים בישראל[15].

ארגון בוגרים

ארגון בוגרי שנקר הוא עמותה שהוקמה בראשית 2009 ופועלת כגוף עצמאי. ארגון הבוגרים משמש כנציגם של בוגרי שנקר, וחזונו ליצור מארג של הזדמנויות לקידום הבוגרים לדורותיהם, והצבתם בחזית האקדמיה, כמו כן בחזית התעשייה הישראלית והגלובלית[16].

מדיניות חינוכית

הנהלת המכללה הציבה במרכז המדיניות החינוכית שלה ארבעה יעדים:

  1. פיתוח כישורים ההולמים את המאה ה-21: בתוכנית הלימודים קיים דגש על לימודים בינתחומיים, המשלבים בין המחלקות והפקולטות השונות. כל תלמידי הפקולטה להנדסה לומדים בשנת הלימודים הראשונה שלהם קורס בעיצוב למהנדסים. בשנת לימודיהם השנייה משתתפים כל התלמידים בפרויקט חינוכי מיוחד (הנקרא "שבוע מרקחה" - Jam Week), שבו משתתפים תלמידים מפקולטות ומחוגים שונים בסדנאות המנוהלות על ידי שני מרצים, משתי פקולטות שונות. בשנת הלימודים השלישית מתקיימים קורס רב-מחלקתיים, ובשנה הרביעית מתאפשר לסטודנטים ליצור פרויקטי-גמר בין-מחלקתיים. בנוסף, מעודדת המכללה למידה מבוססת פרויקטים (PBL - Project Based Learning), המאפשר לסטודנטים לעבוד בצוות כדי להתמודד עם סוגיות מעשיות מעולם העיצוב וההנדסה.
  2. אחריות ומעורבות חברתית: המכללה מעודדת את תלמידיה למעורבות חברתית. העידוד מתבטא במספר רב של קורסים חברתיים (שרובם רב-תחומיים). כמו כן הקימה המכללה כפר סטודנטים בשכונת פרדס כץ, והיא מקיימת בשכונה פעילות ענפה לטובת תושבי השכונה.
  3. מעורבות במשק ובתעשיית המתקדמות: המכללה פועלת בשיתוף עם התעשייה הישראלית, כדי לקדם את "המהפכה התעשייתית 4.0"[17]. הסטודנטים משתתפים בסדנאות יזומות על ידי החברות הגדולות במשק ובעולם, במטרה להכשיר אותם להשתלב בשוק העבודה ולהביא אל התחום התעשייתי את הידע הנצבר בתחום העיצוב והטכנולוגיות המתקדמות.
  4. בינלאומיות: המכללה מקיימת שותפויות אקדמיות עם מוסדות אקדמיים מובילים, כגון: המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, Politecnico di Milano, הקולג' המלכותי לאמנות, RISOD (Rhode Island School of Design), אוניברסיטת פנסילבניה, ואוניברסיטת ריירסון.

הקמפוס

הקמפוס הראשי של המכללה ברמת גן מכיל שני בנינים עיקריים: הבניין על שם פרנסס ודייוויד פרניק, הוא הבניין הראשון בו שנקר פעלה, עוד כאשר בית הספר הוקם בשנת 1970. קודם לכן שימש המבנה כבניין תיכון אורט. ב-1990, נקרא שמו של הבניין לכבודם של בני הזוג פרניק. הבניין השני הוא על שם אדוארד ואנה מיטשל ונחנך בשנת 2002. הוא נבנה בסיוע קרן מיטשל, משפחת לורבר ואיגוד התעשיינים בישראל. גובהו שבע קומות ומספר קומות תת-קרקעיות, מכיל כיתות וחדרי סמינר לעיצוב ולהנדסה.

הבניין לאמנות רב-תחומית נמצא מחוץ לקמפוס הראשי של שנקר וממוקם בסמוך למתחם בורסת היהלומים ברמת גן, כ-800 מטרים לערך מהקמפוס הראשי של המכללה. הבניין שימש בעבר את חברת עלית.

הפקולטות, מחלקות הלימוד ויחידות שונות

הפקולטות, מחלקות הלימוד, ומסלולי הלימוד

מכוני המחקר ומתקנים אחרים

  • ACT Shenkar
  • מכוני מחקר
    • המרכז לעיצוב וטכנולוגיה ע"ש כדר
    • מעבדת Inspire לחקר הדימוי
    • CIRTex Shenkar - המרכז לחקר הטקסטיל בישראל ע"ש דוד וברברה בלומנטל
    • פורום שנקר לתרבות, אמנות וחברה
    • מכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל
    • מכון הפרמצבטיקה והקוסמטיקה
    • ארכיון הטקסטיל והאופנה ע"ש רוז
    • מכון אדלשטיין לניתוח טקסטילים עתיקים
    • מרכז "כתר פלסטיק" לדיגום דיגיטלי ע"ש סמי סגול
    • המכון לעיצוב ולטכנולוגיות ירוקות ע"ש יעקב רוזן
  • מתקנים שונים
    • מעבדה לאוטומציה ו-CIM
    • הספרייה ע"ש ברנשטיין

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 לפי לוח 8 - סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה באתר המועצה להשכלה גבוהה, נכון לשנת הלימודים ה'תש"ף (20192020)
  2. ^ התקציב הרגיל של ות"ת לשנת הלימודים תשע"א נספח 4
  3. ^ במקורות מסוימים מופיע שמו הקודם של המוסד: "שנקר - בי"ס גבוה להנדסה ולעיצוב".
  4. ^ שנקר - אודות באתר שנקר
  5. ^ שנקר - מכוני מחקר אקדמיים, באתר שנקר
  6. ^ שנקר לימודי חוץ
  7. ^ אתר שנקר הנדסאים
  8. ^ Global Fashion Schools Rankings 2017:Business of Fashion, November 30, 2017, www.businessoffashion.com.
  9. ^ בית ספר מקצועי של התאחדות בעלי התעשייה
  10. ^ בית ספר לטקסטיל נפתח ברמת גן
  11. ^ המשבר בענף הטקסטיל נותן אותותיו גם בתחום ההוראה
  12. ^ הודעות וחדשות, המל"ג אישרה לשנקר הסמכה קבועה לתואר שני בהנדסת פלסטיקה", 22 בפברואר 2012.
  13. ^ הודעות וחדשות, גאווה שנקריסטית: 530 בוגרים קיבלו תארים בטקס חגיגי ומרגש (נאומה של יולי תמיר), 11 במרץ 2012.
  14. ^ עותק תעודת ההוקרה לעזריאלי.
  15. ^ על האגודה מאתר אגודת הסטודנטים והסטודנטיות שנקר
  16. ^ ארגון בוגרי שנקרמאתר שנקר
  17. ^ ישראל טירקל, המהפכה הרביעית, באתר גלובס, ‏20/07/2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24932140שנקר (מכללה)