שיחה:היהדות החרדית
גילוי נאות: עריכה זו נעשתה תמורת תשלום.
הגדרה
היה ראוי לציין בפסקת הפתיחה את המאפיין העיקרי של החרדים - כובע וחליפה. בלי קשר לרמתם הדתית, החרדים לא מתאפיינים דייקא באדיקות ובהקפדה יתרה על קיום המצוות. כלומר: אדם דתי לאומי המקפיד על קיום המצוות בקלה כבחמורה - לא יקרא חרדי על ידי אף אדם בעולם, כמובן... עיקרי ההגדרה העכשווית של החרדים (עברו כבר ימי ההגדרות של קום המדינה) היא, לכאורה, 1. כובע וחליפה, 2. יחס שלילי ל"מתקדמים" - וזה מתבטא בעיקר בהצבעה בבחירות. אגב, עד היום הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) מסתבכת עם ההגדרה "מיהו חרדי". כיום יש הטוענים, שהקריטריון הראשי הוא הגדרה עצמית, אך אי אפשר לסמוך עליו ורק עליו. יש עוד 7 קריטריונים שנשקלים ע"י הלמ"ס, ביניהם: מוסד לימודים אחרון, לימודים בכולל, הצבעה בבחירות, מוסד לימודים אליו שולחים את הילדים ועוד. כמובן יש בהם בעייתיות רבה, כי חלקם לא נותן מענה לסוגי חרדים מסויימים, למשל: בעלי תשובה, חרדים עובדים, מתנגדי בחירות ועוד. 17:51, 14 ביוני 2018 (IDT)
- קריצה, נראה שאתה נמצא בעניינים, אז נשמח אם תוסיף את התוכן בערך - רצוי עם מקורות נחשבים. כמו כן שים לב שלא להסיר את התיאור הנוכחי, אלא מצא כיצד לשלב ביניהם. לנו ברור כי חרדי אינו רק סממן חיצוני, אלא מאפיין מרכזי של זיקה קרובה ואיתנה למצוות, תוך דקדוק בהן, מה שלצערנו פחות מצוי אצל דתיים לאומיים (כמובן שלא ניתן להכליל, ויש מהם שמקפידים מאוד). לא מפי הלמ"ס אנו חיים. תודה לך! ישראל משה (שיחה) 18:55, 14 ביוני 2018 (IDT)
- אין לי כח להוסיף את התוכן. יתכבד נא הקורא הבא לבצע זאת. ואגב, מר ישראל משה - לא משנה מה מצוי ומה לא מצוי. גם הרב הדתי לאומי הכי גדול קדוש צדיק וטהור לא ייקרא לעולם חרדי, ואילו כל ילד חרדי נקרא כך - מחמת שני הקריטריונים דלעיל.
- ונכון. לא מפי הלמ"ס אנחנו חיים. לכן רשמתי זאת כ"אגב". אך יש בזה משהו, כי גם להם חשוב לדעת מיהו חרדי, בגלל הרבה עניינים, ודבריהם (דלעיל) די הגיוניים. קריצה (שיחה) 19:00, 14 ביוני 2018 (IDT)
- קריצה היקר, אחרי ברכת השלום, הקריטריונים שהצעת אינם מדויקים, שכן גם לובשי ה'חולצות הכחולות' מזהים עצמם כחרדים. שמעתי פעם שלושה קריטריונים שנראים לי דיי מדויקים א) לבישת כיפה שחורה. ב) אכילת כשרות 'מהדרין'(על כל פנים ברמה עקרונית) ג) שליחת ילדים לתלמודי תורה. עם סגולה (שיחה) 19:08, 14 ביוני 2018 (IDT)
- כמובן הלמ"ס אינו יכול להשתמש בקריטריונים הנ"ל, על אף דיוקם, שכן כל עוד אנו חיים במדינה דמוקרטית, אי אפשר לעקוב אחרי המוצרים במזווה של אדם פרטי, וגם לא לקבוע תקציב או כל דבר אחר על סמך בגד מסוים. עם סגולה (שיחה) 19:14, 14 ביוני 2018 (IDT)
- שלום לך מר עם סגולה היקר. נראה לענ"ד שנכונים שני הקריטריונים הנ"ל, אלא שרק בהעדר החשוב מכולם - הגדרה עצמית. בברכה קריצה (שיחה) 19:24, 14 ביוני 2018 (IDT)
- עם זאת, לא אסכים שהגדרה עצמית תועיל במקום שני הקריטריונים הנ"ל, ועל כן נלע"ד שצריך תרי מגו תלת. בברכה קריצה (שיחה) 19:25, 14 ביוני 2018 (IDT)
- עם סגולה וקריצה, אני חושב שיש כמה רמות, יש את החרדי הממוצע שמחויב להלכה ולגדולי ישראל, יש את החרדי החדש שמחויב להלכה אבל לא לגדולי ישראל,מה שמתבטא בשבירת מוסכמות חרדיות כמו טלפונים כשרים והלבוש, למרות שאין בזה בעיה הלכתית ברורה. יש את החרדי לאומי שמחוייב להלכה ולציונות, ויש את הדתי לאומי שמחוייב רק לציונות. לימודים בכולל ונאמנות לתורה ועוד כל מיני משפטים כאלו, למרות שאף אחד לא מזלזל חלילה, אבל מאפיין מחייב זה רק אצל הליטאים אני חושב.
- עם זאת, לא אסכים שהגדרה עצמית תועיל במקום שני הקריטריונים הנ"ל, ועל כן נלע"ד שצריך תרי מגו תלת. בברכה קריצה (שיחה) 19:25, 14 ביוני 2018 (IDT)
- שלום לך מר עם סגולה היקר. נראה לענ"ד שנכונים שני הקריטריונים הנ"ל, אלא שרק בהעדר החשוב מכולם - הגדרה עצמית. בברכה קריצה (שיחה) 19:24, 14 ביוני 2018 (IDT)
{{אחרי המבצע}}--נתנאל (שיחה) 19:32, 14 ביוני 2018 (IDT)
{{אחרי המבצע}}... קורא לכל מי שעדיין לא מייבא להתחיל לייבא במלא המרץ !!!
- קריצה וישראל משה אתם מוזמנים להצטרף ! שרגא • • שיחה • ב' בתמוז ה'תשע"ח • 19:39 (IDT)
- מי שיכול לתקן את הערכים תבוא עליו הברכה. אבל כדאי לדעת שמחוסר כוח אדם מספיק עלולים לגרום לטעויות. לעת עתה עדיף להכניס בערך תבניות ולהמשיך הלאה קריצה ראה קטגוריה:תבניות הדורשות שינויים בערך--יהודה • שיחה • ד' בתמוז ה'תשע"ח • בואו נבנה את המכלול ביחד 12:32, 17 ביוני 2018 (IDT)
התיקון
ברצוני להדגיש למעירים: אנו עוסקים באינציקלופדיה, והערכים חייבים להיות מדויקים! היהדות החרדית היא לא האנשים החרדים אלא היא השקפתם ואורח חייהם. ואין חולק שהגדרת ההשקפה המוסכמת על כולם היא, שמירה אדוקה על לימוד התורה ערכיה והלכותיה. לכן נראה לי (מבלי לעבור על שאר הערך) שהענין סודר. אדרבה מני ומינך יתקלס עילאה. --Vמאירי (שיחה) 14:44, 15 בפברואר 2019 (IST)
שינוי שם
אני מציע לשנות את השם לחרדים ראו שיחה:יהדות קונסרבטיבית#שינוי השם.--יהודה • שיחה • ט"ו באייר ה'תשע"ט • 15:58, 20 במאי 2019 (IDT)
למה לא יותר פשוט? "המגזר החרדי"? החרדים הם מגזר! ולא זרם. זה ממש ממש טעוט יסודית בהגדרה. אין כמה סוגים של יהדות... יש רק יהדות אחת --מטעמים (שיחה) 18:18, 2 בנובמבר 2020 (IST)
ניסיון שיווק
הרבה זמן שקלתי איך לפתוח את דף השיחה הזה אבל נראה לי שכל הבעיות בערך הם אחת
הקטע הראשון של הערך שהוא הקטע הכי קריטי כתוב ממש בצורה של דף שיווק הנה:
"בני הציבור החרדי מחונכים לברר את רצון השם בכל ענין, ולקיימו. הם ניכרים על פי רוב בהנהגתם המעודנת, בשמרנות מבחינת תרבותם ובפריטי לבוש שמרניים וצנועים"
כיוון שחרדי הנני אני מרשה לעצמי לומר שאין אות אחת של אמת בכל המשפט הזה ונדון בדבר דבר
"בני הציבור החרדי מחונכים לברר את רצון ה' בכל עניין זה" משפט ממש לא נכון מהסיבה הפשוטה החינוך החרדי במהותו לא דן בכל עניין ורוב ענייני החיים הוא ממש מנתק מרצון ה' הדבר היחיד שאותו מחנכים בציבור החרדי הוא לברר מהי ההלכה בכל עניין וכשאין הלכה אז או שהדברים ידועים מראש או שלא מתעסקים בהם מישהו ראה פעם הסתייגות של אדם חרדי על אי גניבה מהמדינה מבחינה מוסרית גם אם אין דינא דמלכותא ורבות הדוגמאות ואכמ"ל
"הם ניכרים על פי רוב בהנהגתם המעודנת" לצערי גם זה לא נכון אנחנו כן פחות אלימים בהשוואה למגזר הכללי אך מעודנות ועדינות הם אחד הדברים הכי רחוקים מחדר אוכל בישיבה תור לאוטובוס ביום שישי בריכוזים חרדיים ועוד כהנה וכהנה
"ובפריטי לבוש שמרניים וצנועים" גם זה לא ממש נכון הגברים בהחלט שמרנים וצנועים אך אשה חרדית מאופיינת בזה שהיא מכוסה אך פריטי הלבוש אינם צנועים ולהפך הם מהודרים הרבה יותר מבגדי יום יום של נשים מהמגזר הכללי וכדוגמא קיצונית אפשר לקחת את ציבור החרדי מודרני שלטעמי שם מתלבשים בצורה הכי לא צנועה שיש וזה נובע מהתרבות החרדית מחד וחוסר ההקפדה ההלכתית מאידך
לדעתי אם באים להגדיר את הציבור החרדי בהגדרה שכוללת גם ערכיות יש חמישה מאפיינים רלוונטים
- לימוד תורה כערך עליון
- נאמנות לתורה
- ציות לגדולי ישראל
- היבדלות מהחילוניות
- התנגדות לציונות
אם נשים לב החרדל"ים מאמינים בארבעת הראשונים ולא בחמישי נראה לי שזה החלקים הרלוונטים כל השאר זה דברים היינו רוצים להיות טובים בהם אבל מה לעשות
עדיין לא נוגע בערך כי אני רוצה לשמוע את דעת הציבור ולהימנע ממלחמות עריכה יחיד ורבים Vמאירי ודויד ראיתי שאתם פעילים בערך אשמח לשמוע את דעתכם ננעל במבטו (שיחה) 02:12, 18 ביוני 2020 (IDT)
- זה ממש נכון מה שאתה אומר. תוסיף פשוט א הערכים שכתב לשיחה ותמחק את השורות הבעתיות אני יהודי (שיחה) 19:44, 28 בנובמבר 2024 (IST)
טעות טכנית
בהערה 2 מופיע הביטוי חרדי כביכול לראשונה על ידי הרב הידלסהיימר והרב הירש המקור של זה הוא בספרי יד שאול כמו שמובא שם, אבל הטעות שהספר הזה מתרגם את כתבי הרב הירש והידלסהיימר מגרמנית, כך שכנראה לא נאמר שם חרדי, ואולי כן אך אין מקור משם כל עוד לא נודע ששלא אמרו שם "אורתודוקסים" שהרי זה הביטוי הלועזי הקרוב לזה או "אולטרה אורתודוקסים"