רפובליקה עממית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדינות שמשטרן הוא דמוקרטיה עממית:
  כיום
  בעבר

דמוקרטיה עממית או רפובליקה עממית היא צורת משטר חד-מפלגתית סוצאליסטית-קומוניסטית. המונח משמש גם מדינות שאינן קומוניסטיות, ולא כל המדינות הקומוניסטיות נקראו כך.

משמעות המונח

דמוקרטיה עממית הוא מינוח מכובס, שאומץ על ידי משטרים קומוניסטים תחת שלטון או הכיבוש של ברית המועצות או של מפלגות קומוניסטיות.

היסטוריה

לאחר מלחמת העולם השנייה החלה ברית המועצות בהשתלטות הדרגתית על מדינות רבות במזרח אירופה. באמצעות הצבא האדום, ומנהיגים קומוניסטים מקומיים, הפעילה ברית המועצות לחץ על העמים במדינות אלה, וארגנה תוך זיופי קולות את ניצחון הקומוניסטים בבחירות תחת כיבוש צבאי סובייטי. לאחר הבחירות, הוציאו הקומוניסטים שורת חוקים, ששינו את סדרי המשטר של המדינה הנידונה[דרוש מקור]. משטרים של "דמוקרטיה עממית" הוקמו בהנהגת מפלגות קומוניסטיות או מרקסיסטיות גם במדינות כמו יוגוסלביה, סין, צפון וייטנאם, צפון קוריאה, מאוחר יותר קובה, לאוס. אתיופיה, אנגולה. תהליך הקמתם של משטרים אלה יצר גוש מדינות תחת משטרים דיקטטוריים, בחסות ברית המועצות, סין העממית או עצמאיות, והחשש מהתפשטותם של גושים אלה ושל סוג משטר זה במדינות המערב בכלל ובארצות הברית בפרט, היה אחת הסיבות העיקריות לפתיחת המלחמה הקרה. חלק ממדינות אלה לא נקראו "עממיות" - למשל צ'כסלובקיה ששמרה בהתחלה את שמה המקורי, הרפובליקה הדמוקרטית הגרמנית, הרפובליקה הדמוקרטית של וייטנאם. גם רפובליקת קובה שמרה את שמה המקורי. המשטר הדיקטטורה של החמר רוז' בקמבודיה העדיפה את השם "קמפוצ'ה הדמוקרטית". בשנות ה-1960 בדומה לברית המועצות שנקראה "סוציאליסטית", התחילו מספר "רפובליקות עממיות" כמו צ'כוסלובקיה, רומניה, יוגוסלביה ואלבניה - לאמץ את השם "רפובליקה סוציאליסטית" כסימון "התקדמות" אל עבר חברה "סוציאליסטית" קרובה יותר לאידיאלים הפוליטיים המוצהרים. בשנים 1989-1991, המדינות הקומוניסטיות של מזרח אירופה (פולין, הונגריה, בולגריה, רומניה, יוגוסלביה, אלבניה, בהדרגה גם מדינות יוגוסלביה שרובן נקלעו למלחמה עקומה מדם על עצמאותן) וגם מונגוליה שינו את שמן ועברו למשטר דמוקרטי ליברלי.

בנוסף למדינות הגוש המזרחי המזוהה עם האידאולוגיה המרקסיסטית-לניניסטית היו גם מדינות לא קומוניסטיות שאימצו בשמם הרשמי את שם התואר "עממי": למשל, אלג'יריה ולוב שאימצו מדיניות בדרך כלל עוינת למערב, ובנגלדש.

רפובליקות עממיות

דוגמאות של "רפובליקות עממיות" קומוניסטיות היסטוריות או קרובות לקומוניזם, כוללות, בין השאר, את:

משטרים לא קומוניסטיים ואף אנטי קומוניסטים שלטו ב:

כיום

כיום קיימות שלוש רפובליקות עממיות השומרות זיקה לאידאולוגיה המרקסיטית-לניניסטית:

שתי מדינות נוספות שלא התקיימו בהם משטרים קומוניסטים או מרקסיסטים-לניניסטיים עדיין קרויות רפובליקה דמוקרטית עממית:

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

רפובליקה עממית37715091Q465613