רבי יעקב יוסף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב יוסף
הרב יעקב יוסף
הרב יעקב יוסף
לידה כ"ג בתשרי ה'תש"ז
פטירה ב' באייר ה'תשע"ג (בגיל 66)
סיעה ש"ס
חבר הכנסת
כנסות 11
רב
-
השתייכות חרדים ספרדים
תחומי עיסוק הלכה, ארץ ישראל, פוליטיקה
רבותיו הרב עובדיה יוסף והרב בן ציון אבא שאול

הרב יעקב יוסף (18 באוקטובר 1946, כ"ג בתשרי תש"ז - 12 באפריל 2013, ב' באייר תשע"ג) היה ראש ישיבת "חזון יעקב", רב שכונת גבעת משה בירושלים, דיין, פוסק, חבר עיריית ירושלים וחבר הכנסת מטעם ש"ס בכנסת ה-11.

קורות חייו

נעוריו ותחילת דרכו הציבורית

נולד במוצאי שמחת תורה תש"ז בירושלים, ילדם השני של הרב עובדיה ומרגלית יוסף. למד בישיבת פורת יוסף ובישיבת קול תורה. נישא לנצחיה, בת הדיין הרב עמרם אזולאי, בטקס חופה וקידושין שסידר הרב יוסף שלום אלישיב. לאחר נישואיו למד בכולל קול יעקב ובמוסד הרב קוק בירושלים, שם הוסמך לרבנות. החל משנת 1968 החל לשאת בקביעות דרשות שבועיות בשכונות שונות בירושלים, שהתאפיינו בסגנון עממי[1].

בשנים 19831984 כיהן כחבר מועצת העיר ירושלים מטעם מפלגת ש"ס. לקראת הבחירות לכנסת ה-11 שובץ ברשימת ש"ס, שהתמודדה לראשונה בבחירות לכנסת, ונבחר במסגרתה לכנסת. כיהן בוועדת חוקה, חוק ומשפט, ועדת החינוך והתרבות, וכן בוועדת החקירה הפרלמנטרית לתאונות דרכים. בתקופה זו פעל למען תיקון חוק מיהו יהודי.

התנתקות מש"ס ומאביו

בשנת 1988, בתום ארבע שנות כהונה כחבר בכנסת ה-11, הרב יוסף הוצא מהרשימה בעקבות חוסר פעילות פרלמנטרית ורצונו לשוב לשליחות חייו - הפצת התורה. כמו כן התנגד נחרצות לעיקרון "שטחים תמורת שלום" שבו תמך אביו[2].

כשנתיים לאחר שפרש מהכנסת, בעיצומה של חקירה משטרתית כנגד תנועת ש"ס, האשים בנאום פומבי אחדים מנציגי ש"ס בזיוף חתימות על המחאות ובמעילה בכספים, ואף קרא לנוכחים לדרוש מאביו להחליף את הנציגים שמוליכים אותו שולל. אביו הגיב על דברי בנו מבלי לנקוב בשמו, כי "כל מה שנאמר הוא שקר מוחלט". מאוחר יותר חזר בו הרב יעקב יוסף מרוב האשמותיו[2].

בשנת 1994, כשנפטרה אמו, לא ישב שבעה בבית אביו עם כל משפחתו ובחר לשבת שבעה בביתו[3]. כמו כן הבהיר אחיו הרב אברהם יוסף, כי "הרב יעקב יוסף אינו מתייעץ עם אבינו שליט"א בשום עניין, וכל דעותיו הן אישיות"[4].

בשנת 2008 תקף במרומז את ש"ס, וטען כי המפלגה "איבדה את זכותה המוסרית להתקיים", וכי היא לא תוכל לומר "ידינו לא שפכו את הדם הזה"[5] אם תתמוך בוויתורי אהוד אולמרט לערבים.

הרב יעקב יוסף, יחד עם הרב מרדכי אליהו, גם היה מהבולטים שבחולקים על פסיקות הרב עובדיה יוסף. כך למשל, כשאביו התיר אכילה בפסח של העוגיות הנקראות "מצה עשירה" (עוגיות העשויות מקמח למצות בצירוף שמנים ומיצי פירות שונים), פסק בנו כדעתם של הראשון לציון הרב מרדכי אליהו והראשון לציון הרב אליהו בקשי דורון, שהעוגיות הללו הן חמץ גמור.

בשנת 2004 דחה אביו פסק הלכה שלו, שאסר על חיילי צה"ל אכילת מזון שמספק הצבא במקרה של אי ודאות באשר ליהדותם של הטבחים, עקב המספר הגדל של חיילים דרוזים ולא יהודים מעולי רוסיה[6]. אביו כינה את הפסיקה "מסיתה"[7].

רבנות

הרב יעקב יוסף ייסד ועמד בראשות ישיבת "חזון יעקב", הקרויה על שם סבו יעקב עובדיה. כמו כן הוא מונה כרב שכונת גבעת משה ותל ארזה בירושלים, והתגורר בשכונת שמואל הנביא בירושלים. היה חבר בגוף הכשרות "בד"ץ ישא ברכה". ודיין בבית הדין של קהילת היראים בראשות הרב שווארץ.

לאחר שאביו נתמנה כרב הראשי בתל אביב, העביר אליו את הנהגת בתי הכנסת בשכונת הבוכרים ואת מסירת שיעורי התורה שם. הוא הקים בבית הכנסת בורכוב את ישיבת חזון יעקב, על שם סבו יעקב עובדיה.

העביר במשך השנים שיעורי הלכה והשקפה יומיים, אף בבתי כנסת נוספים ברחבי הארץ. רוב שיעוריו משנותיו האחרונות היו מוקלטים.

במשך שנים קבע את תפילתו בקבר שמעון הצדיק, שבשכונת שמעון הצדיק בירושלים ואף היה רב המקום, והיה מכובד להדליק את ההדלקה המרכזית שם בליל ל"ג בעומר.

פעילות ציבורית

הרב יוסף היה הרב היחיד שתמך בגלוי בפעילות עמותת "נוער כהלכה" ואף עודד את פניותיה לבתי משפט. בקיץ 2010, מספר ימים לאחר שניתנה הוראת מאסר להורים שהפרו את פסק הדין בבג"ץ עמנואל, אמר אביו הרב עובדיה יוסף כי "מי שפונים לערכאות כאילו הרימו יד בתורת משה, מחרפים ומגדפים ואין להם חלק לעולם הבא". על אף שבנו הצהיר כי הפנייה נעשתה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות, לרבות פנייה לבתי דין רבניים, התפרשו דברי אביו כמתקפה מפורשת עליו[8]. למחרת הצהיר על משיכת ידו מהפרשה, בנימוק שבני משפחתו נחשפו לאיומים הולכים וגוברים. למרות זאת בציבור החרדי המשיכו לראות בו אחראי לפרשייה, ודוד נחמן בלוי, שהרב יעקב יוסף היה תלמידו בילדותו, אף פעל לבטל את מינויו כרב שכונת גבעת משה[9]. לאחר פטירתו, במהלך הלווייתו מסר ידידו הרב יעקב עדס כי כחלק מצוואתו ביקש ממנו הרב יוסף להודיע כי הגיע למסקנה ש"אסור לערב בעניין את מערכת המשפט, את השלטונות, בכל צעד שהוא"[10]. כמו כן הודיע כי יש לאסור שירות לאומי לבנות.

נמנה עם רבני המטה להצלת העם והארץ, אך בסוף 2012 פרש ממנו[11]. לקראת הבחירות לכנסת ה-18 הודיע על תמיכתו באיחוד הלאומי[12], ושימש כחבר מועצת הרבנים של המפלגה. בתקופת תוכנית ההתנתקות הצטרף לקוראים לסרב פקודה[13]. נתן הסכמה לספר "תורת המלך", ובעקבות כך זומן לחקירה במשטרה. לאחר שסירב להתייצב עוכב לחקירה ב-3 ביולי 2011 על ידי המשטרה בשעת בוקר בדרכו חזרה מתפילה בקבר שמעון הצדיק, ושוחרר לאחר חקירה קצרה. הרב יעקב יוסף היה חבר באיחוד הרבנים למען ארץ ישראל ואף היה חתום בקביעות על הכרוזים שלהם.

אחרית ימיו

בינואר 2012, לאחר שהתגלה בגופו סרטן הלבלב, הרב בניהו שמואלי הוסיף לו את השם "חי" כסגולה[14][15]. בתקופת חוליו ביקר אצל אביו, שהתבטא על גדולתו בתורה וקרא להתפלל לרפואתו.

הרב יעקב יוסף נפטר חצי שנה לפני פטירת אביו, בב' באייר תשע"ג (12 באפריל 2013) ונקבר בהר המנוחות בירושלים. על מצבתו נכתב על פי צוואתו "פ"נ עבדך בן אמתך יעקב בן מרגלית יוסף", בלבד. אביו ובניו ספדו לו בהלוויתו.

ספריו

הרב יוסף השאיר אחריו מאות הקלטות של שיעורי תורה. ההקלטות יצאו בדיסקים מסודרים לפי סדר השולחן ערוך.

לאחר גילוי מחלתו החל לערוך את סדרת ספריו בהלכה, לה העניק את השם "בעתה אחישנה" שערכו בגימטריה שווה לערכו של שמו. את ספריו ערך יחד עם בנו הבכור, הרב עובדיה. כשבוע לפני מותו יצא לאור הספר הראשון בסדרה, ונקרא שמו חזון יעקב - בעתה אחישנה על מועדים חלק א', כשאת הספר מעטרות הערות וחידושי בנו בשם "אמרי עובדיה".

מאז פטירתו עורכים את שאר ספרי הסדרה בהלכה על פי הקלטות שיעוריו.

משפחתו

הותיר אחריו את אלמנתו ושמונה ילדים.

  • בנו הרב עובדיה משמש כראש כולל בבית שמש ורב קהילה ברמת בית שמש ג', מחבר ספר "אמרי עובדיה", וממלא מקום אביו בראשות ישיבת חזון יעקב ובשיעוריו בבית הכנסת בורכוב.
  • בנו הרב יהונתן יוסף הוא פעיל ימין, חבר מועצת העיר ירושלים, וראש מכינה תורנית במבשרת ציון.
  • בניו הרב משה והרב עמרם מעבירים שיעורי הלכה בבית המדרש 'חזון יעקב' כמסורת אביהם.
  • חתנו הרב בן חיים, דיין בישיבת אהבת השלום.

אשתו הרבנית נצחיה נפטרה ביום רביעי י"ז באב תשע"ד.

לקריאה נוספת

  • המעיין המתגבר, סיפורה של תנועת ש"ס - אריה דיין
  • קדוש יעקב - אודותיו, נערך על ידי תלמידו הרב אברהם יקותיאל
  • עבדך בן אמתך - תולדות חייו, נכתב על ידי בנו יהונתן יוסף.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אריה דיין, המעיין המתגבר, סיפורה של תנועת ש"ס, עמוד 302, באתר גוגל ספרים
  2. ^ 2.0 2.1 אריה דיין,המעיין המתגבר, סיפורה של תנועת ש"ס, באתר גוגל ספרים
  3. ^ נטע סלע, סולם יעקב: מי אתה הרב יעקב יוסף?, באתר nrg‏, 28 ביוני 2010 (תחת "הבן המורד" - פסקה שביעית)
  4. ^ שאל את הרב - שאלות ותשובות ביהדות ובהלכה, הרב שלמה אבינר, באתר "מורשת", כ"ח באדר ב התשס"ח
  5. ^ אפרת וייס, בן הרב עובדיה סוגר חשבון עם ש"ס ומחפש מפלגה, באתר ynet, 11 ביוני 2008
  6. ^ צבי אלוש, יוסי אליטוב,חייו, משנתו ומהלכיו הפוליטיים של הרב עובדיה יוסף, באתר גוגל ספרים
  7. ^ דיווח חדשותי,Rabbi Yosef Dismisses his Son?s Halachic Ruling, באתר ערוץ 7
  8. ^ עוזי ברוך, הרב יעקב יוסף אושפז בשערי צדק, באתר ערוץ 7, 28 ביוני 2010
  9. ^ *הדרישה: לפטר את הגר"י יוסף! • פרסום ראשון, המסמך הבלעדי, בחדרי חרדים
  10. ^ אתר למנויים בלבד יאיר אטינגר, חיים לוינסון, מת הרב יעקב יוסף, בנו של הרב עובדיה, באתר הארץ, 12 באפריל 2013
  11. ^ יוסי חסיד, חשיפה: הרב יעקב יוסף פורש בזעם מתנועת ארץ ישראל שלנו, באתר JDN, כ״ג בכסלו תשע״ג
  12. ^ חזקי עזרא, הרב יעקב יוסף: תומך באיחוד הלאומי, אתר ערוץ 7, 10.2.2009
  13. ^ אילן מרסיאנו ואפרת וייס, הקיבוץ הדתי נגד סירוב פקודה, באתר ynet, 19 באוקטובר 2004
  14. ^ משה ויסברג, לקיים בנו • בנו בכורו של הגר"ע - חלה במחלה קשה; המקובלים הוסיפו שם, באתר בחדרי חרדים, 18 בינואר 2012
  15. ^ חזקי שטרן - חרדים, ‏מרן הרב עובדיה יוסף שמע על מחלת בנו - והפסיק לקבל קהל, באתר כיכר השבת, 18 בינואר 2012
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
יעקב יוסף23532313