רבי יואל שוורץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יואל שוורץ
הרב יואל שוורץ
הרב יואל שוורץ
לידה ט"ז בתשרי ה'ת"ש
פלשתינה (א"י)
פטירה י"ב באלול ה'תשפ"ב (בגיל 82)
השתייכות יהדות חרדית

הרב יואל שוורץ (ט"ז בתשרי ה'ת"ש, 29 בספטמבר 1939 - י"ב באלול ה'תשפ"ב, 8 בספטמבר 2022) היה רב ראש ישיבה ואיש חינוך חרדי ומחבר ספרים.

ביוגרפיה

הרב שוורץ באפריל 2012

נולד בארץ ישראל, בנם היחיד של אהרן ולאה שוורץ, ילידי הונגריה שהתיישבו בירושלים.

בישיבה קטנה למד בישיבת קול תורה לצעירים, והיה מקורב רבי גדליה אייזמן, שהשפיע עליו להישאר בעולמה של תורה[1]. בישיבה גדולה למד ארבע שנים בישיבת פוניבז', שם היה מתלמידיו של רבי יחזקאל לוינשטיין ואף כתב ספר אודותיו. בין האירוסין לחתונה היה ממקימי ישיבת עזתה.

לאחר נישואיו למד בישיבת מיר, ובמשך שלוש שנים למד בחברותא עם רבי חיים שמואלביץ, ממנו קיבל ממנו סמיכה.

משרות רבניות

באלול תשכ"ז הקים הרב מרדכי אליפנט את ישיבת איתרי, מספר חדשים לאחר הקמתה ביקש מהרב שוורץ לבוא לכהן בה כמשגיח. הוא התלבט בדבר היות והיה רק בן 28 שנים, לאחר שרבותיו הרב איזמן והרב שמואלביץ עודדו אותו קיבל את התפקיד. לאחר שמונה רבי בנימין יהושע זילבר לכהן כמשגיח בישיבה, הוא פרש משום שחש שאינו יכול לכהן לצד אדם גדול כזה. באותם שנים כיהן במשך תקופות קצרות כר"מ ומשגיח בישיבות עזתה נתיבות, אופקים, ראדין בנתניה, ולבסוף חזר לאיתרי.

באזור שנת תשל"ה הוקמה ישיבת דבר ירושלים, אחת מהישיבות הראשונות לחוזרים בתשובה בראשות הרב ברוך הורוויץ והוא לימד בה מהקמתה ועד שנת תשפ"א. כהכרת טובה לישיבה קרא את ספריו בשם דבר ירושלים.

בתקופה זו מסר הרצאות ושיעורים בישיבות רבות ובכל ארגוני הקירוב. בהמשך היה רב בית הכנסת אהל בנימין ברחוב שטראוס בירושלים. לאחר שהתחבר לנח"ל החרדי הפסיקו להזמין אותו להרצאות, אז החלו תלמידיו להעלות את שיעוריו ליוטיוב.

תפקידים ציבוריים

בשנת תשמ"א פירסם את הספר הראשון בנושא בדיקת תולעים במזון. הספר יצא עם תמונות בצבע שחור לבן. הרבנות הראשית הייתה שולחת אליו את המפעלים לקבל אישור לכשרות מתולעים[2].

בשנת תשמ"ט היה מחלוצי יצירת הפתרון של ירקות ללא תולעים בחברת חסלט – עלי קטיף. בעבר היה מוכר את התוצרת בחנות שבבעלותו 'סריגת יואל' [כיום 'יש כיסוי'] הממוקמת ברחוב מאה שערים בירושלים.

מתחילת שנות התשעים הוא ליווה את קהילת "בני נח" שבארצות הברית מייסודו של הארכאולוג ונדל ג'ונס[3]. בשל פעילותו זו הוזמן בשנת 2010 לכינוס בין-דתי שנערך באיראן[4] אך סירב ולא השתתף. באותה שנה קיבל את פרס מוסקוביץ' לציונות.

הרב שוורץ היה אב בית דין בסנהדרין החדשה והוא ראה את תפקידה בעיקר כלפי לא-יהודים המבקשים לקבל על עצמם את שבע מצוות בני נח.

בסוף שנות התשעים היה מיוזמי הנח"ל החרדי עבור נוער חרדי שנפלט מעולם הישיבות, ועמד בראש העמותה המלווה אותו. הוא ספג על כך התנגדות מצד גורמים בעדה החרדית, ועקב כך עקר מדירתו שבשכונת מאה שערים.

במכתב מיום ד' באב ה'תשס"א כתבו בד"צ העדה החרדית מכתב "חוות דעת ודעת תורה" במענה לפנייתו של הרב בן ציון מוצפי ובו קראו שלא להזמינו לדרשות, בעקבות פעילותו במסגרת הנח"ל החרדי. לדבריהם הרב שוורץ פעל באופן אקטיבי לגיוס בחורים לנח"ל. על המכתב חתומים רבי בנימין רבינוביץ, הרב משה שטרנבוך ורבי מאיר ברנדסדורפר.

ביולי 2013, בעקבות קידום החוק לגיוס בני ישיבות[5], פרש מתפקידו בנימוק שאינו רוצה ליטול חלק במלחמת תרבות; "ברגע שכופים זו מלחמה ובמלחמה צריך להתגונן"[6].

במרץ 2020 קרא לכל היהודים לעלות לארץ ישראל, בנימוק שמלבד החיוב מדין תורה לעלות כדברי הרמב"ן, זהו גם המקום הבטוח ביותר, גם לאור עליית האנטישמיות בארצות הברית ובעולם[7].

הרב שוורץ תמך באגודת קדושת ציון והשתתף דרך קבע ב"ועידות השנתיות" שהיא מקיימת ביום ירושלים.

נפטר בי"ב באלול ה'תשפ"ב, לאחר מחלה ממושכת.

ספריו

הרב שוורץ חיבר כ 300 חוברות וספרים בנושאים מגוונים, העוסקים בין היתר בהלכה, מחשבת ישראל, ביוגרפיות רבניות ונושאים אקטואליים. רוב הספרים יצאו בהוצאת דבר ירושלים. לספריו הראשונים קיבל הסכמה מרבי שלמה זלמן אוירבך, רבי חיים שמואלביץ ורבי שלמה וולבה.

החל משנת תש"ן החל לכתוב על מאורעות התקופה, וכן על גימטריאות שרומזים על התרחשויות התקופה, [8].

בשנותיו האחרונות ארגון אש"ל הוציא עלון חודשי בשם דבר חודש בחודשו עם דברי תורתו.

מספריו:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מתוך החוברת חייו של עבד ה' עמוד כ"ו בהוצאת המשפחה
  2. ^ חייו של עבד ה', עמ' פא
  3. ^ צופיה הירשפלד, נוח עם שבע מצוות, באתר ynet, 11 בינואר 2011
  4. ^ מנחם כץ, ‏רב חרדי הוזמן להיפגש עם נציגי הנשיא אחמדניג´אד, באתר כיכר השבת, 17 בפברואר 2010
    הרב יואל שוורץ: שום דבר כבר לא מבהיל אותי, באתר בחדרי חרדים, 18 בפברואר 2010
  5. ^ מוטי לוי‏, רב הנח"ל החרדי: חיילים צריכים לצאת מטקסים עם נשים, באתר וואלה!‏, 28 ביולי 2011
  6. ^ הגר"י שוורץ: פורש מהנח"ל. לא אטול חלק במלחמת תרבות, באתר בחדרי חרדים, 10 ביולי 2013; יואל קוריץ, הרב שוורץ: לא להתגייס לנח"ל • ב'נצח יהודה' תוקפים, באתר בחדרי חרדים, 2 ביוני 2013
  7. ^ בקשה לכל היהודים בארבע פינות העולם לעלות לארץ, יוטיוב
  8. ^ פ. שוורץ, חייו של עבד ה', עמ' עב
  9. ^ פ. שוורץ, חייו של עבד ה', עמ' סז
  10. ^ מסופר בשער הספר ואתם עדי באוצר החכמה. וכן ראו עולם החסידות גיליון 179 סיון תשס"ז.
  11. ^ ספר 'האמנת בני נח' באתר אוצר החכמה.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יואל שוורץ34640568Q4617308