קרייט רב-רצועות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקרייט רב-רצועות
קרייט רב-רצועות
מיון מדעי
תחום תפוצה
מפת תפוצה

קרייט רב-רצועות המכונה גם קרייט טאיוואני או קרייט סיני (שם מדעי: Bungarus multicinctus) הוא מין של נחש מהסוג קרייט שבמשפחת הפתניים. קרייט זה הוא אחד מהקטלנים שבנחשים הארסיים בעולם, והקטלני שבנחשי היבשה האסייתים. הוא מצוי במרכז ודרום סין ודרום-מזרח אסיה. השם המדעי של המין הוא: "B. multicinctus" שפירושו: "multi" - מרובה ו-"cinctus" - פסים או רצועות. פירוש השם הוא: "רב-רצועות", על שם הפסים הרבים שלאורך גוף הנחש.

אורכו של הקרייט מגיע למטר עד 1.5 מטר ולעיתים גם ל-1.8 מטר. הקרייט בעל גוף מפוספס בלבן ובכחול כהה עד שחור. הזנב קצר והראש רחב. העיניים קטנות, אך הנחיריים גדולים ויש ניבי ארס קטנים וחלולים בלסת העליונה.

הנחש מצוי בטבע במרכז ובדרום סין, טאיוואן, לאוס, בורמה, הונג קונג, צפון וייטנאם וייתכן שגם בתאילנד. תפוצתו בטבע היא עד לגובה 1,500 מטר באזורי ביצות, גדות נהר ובאזורים שופעי עשב נמוך. הוא מצוי גם ביערות פתוחים לחים, מנגרובים ושדות חקלאיים.

זהו מין ביישן המסתתר במשך היום בין אבנים, סלעים וצמחים ויוצא לצוד בלילה. הוא ניזון בעיקר מדגים, בניגוד לקרוביו לסוג, אך לעיתים ניזון גם מנחשים אחרים, צלופחים, לטאות, צפרדעים, ביצים ויונקים צעירים.

נחש זה נחשב לתוקפני יותר מקרייט מפוספס אם נוגעים בו, והוא יתקוף במהירות, תוך הכשה עם ניביו החלולים את התוקף. הארס שלו הוא חזק ביותר וערך הLD50 שלו הוא 0.09-0.108 מ"ג/ק"ג ובכל הכשה ישנו 4.6 מ"ג עד 19.4 מ"ג ארס. הארס של הנחש יכול לפעול רק לאחר זמן, מה שנותן תחושה לקורבן שאין בעיה. התסמינים מופיעים כעבור כמה שעות וכוללים בעיות בדיבור, תנועה ובעיות נשימה היכולות להיות קטלניות.

למעשה יש חוקרים הרואים בו את מין נחש היבשה הקרוב ביותר לנחשי הים, הארסיים בהרבה מכל נחש יבשתי (למעט הטאיפן האוסטרלי).

תת-מינים

לנחש 2 תת-מינים:

  • Bungarus multicinctus multicinctus
  • Bungarus multicinctus wanghaotingi

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרייט רב-רצועות בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27129939קרייט רב-רצועות