קמפטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קמפטן
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה
מדינה בוואריהבוואריה בוואריה
חבל ארץ שוואביה
מרכז העיר ההיסטורי

קמפטןגרמנית: Kempten) היא העיר הגדולה ביותר בחבל אלגוי באזור שוואביה, מדינת בוואריה, גרמניה. קמפטן היא ההתיישבות העירונית העתיקה ביותר בגרמניה.

היסטוריה

הגאוגרף היווני סטראבון מזכיר בשנת 50 לפני הספירה התיישבות עירונית קלטית בשם "Kambodunon" הנחשבת להתייחסות הכתובה העתיקה ביותר להתיישבות עירונית בגרמניה, אולם עד כה לא התגלו ממצאים ארכאולוגים המאמתים את קיומו של ישוב קלטי זה. בשנת 15 לפני הספירה כבשו והרסו גייסות רומים בפיקודו של נירון קלאודיוס דרוסוס ואחיו טיבריוס ישוב קלטי אשר לאחר מכן נקרא "Cambodunum". בשנים הבאות נבנה היישוב מחדש במבנה קלאסי של עיר רומית אשר כללה מרחצאות פורום ומקדשים. בשנת 69 נהרסה העיר שנבנתה מעץ כתוצאה משריפה ובשנים הבאות נבנתה מחדש מאבן. במהלך המאה הראשונה לספירה שימשה העיר הרומית ככל הנראה כבירת אזור רייטיה עד להחלפתה בעיר אאוגסבורג. חפירות ארכאולוגיות נרחבות בסביבות העיר שנערכו בשלהי המאה ה-19 ובשנות ה-50 חשפו יסודות רבים של מבנים מהתקופה הרומית. בשנת 233 שוב נחרבה העיר והפעם בידי שבטים אלמאנים ושוואבים. לאחר הכיבוש ננטש המיקום המקורי של העיר והתיישבות חדשה הוקמה על גבעה סמוכה המשקיפה על נהר האילר.

באמצע המאה ה-5 לספירה עזבו אחרוני החיילים הרומים את סביבת העיר על הגבעה והיא עברה במלואה לשליטת האלמאנים אשר חזרו והעבירו את מיקומה למישור הסמוך לנהר. מקורות כתובים מתקופה זו מזכירים את היישוב בשם "Cambidano". בשנת 683 לאחר שתמכה בהתקוממות נגד ממלכת הפרנקים כבשו אלה את העיר והיא נהרסה שוב. בשנת 700 לערך, נבנה על ידי הנזירים הבנדיקטינים מנזר קמפטן שהיה הראשון בחבל אלגוי. המנזר זכה לתמיכתה הפיננסית של הילדגארד, אשתו של קרל הגדול שהייתה ממוצא אלמאני, והוא הפך לאחד המועדפים והמשפיעים באימפריה הפרנקית.

לאחר שהמנזר והעיר הותקפו וניזוקו קשה כתוצאה מפלישות המדיארים, החליט בשנת 941 אולריך מאוגסבורג, שהיה הנסיך הבישוף של אוגסבורג, גם אב המנזר של קמפטן, על בנייה מחדש של המנזר והעיר.

בשנת 1213 העניק פרידריך השני, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה" לראש המנזר של קמפטן תואר של דוכס ובשנת 1289 העניק לעיר רודולף הראשון, מלך גרמניה זכויות עירוניות בעמק הנהר כאשר הכריז עליה כעיר קיסרית חופשית. בשנת 1525 נמכרו הזכויות האחרונות על קרקעות שהוחזקו על ידי אנשי הדת מן המנזר והעיר חולקה בפועל לשתי ישויות עירוניות בעלות אותו השם. בשנת 1527 התגלע קונפליקט על רקע דתי בין שתי הישויות הללו כאשר העיר החופשית תמכה בפרוטסטנטים לעומת אנשי הדת הקתולים.

בשנים 1632–1633 במהלך מלחמת שלושים השנים, נהרסו שתי הערים בידי כוחות הכיבוש של האימפריה השוודית. בשנת 1652 החלה בניה מחדש של הכנסייה והמנזר. בשנים 1802–1803 וכחלק מן המלחמות הנפוליוניות עברו המנזר והעיר לשליטתה של בוואריה ובשנת 1819 אוחדו שתי הישויות לקהילה עירונית אחת.

בתקופת מלחמת העולם השנייה הוקמו בעיר שני מחנות משנה של מחנה הריכוז דכאו שבכל אחד מהם כ-700 אסירים אשר הועסקו בעבודות כפייה בשירות התעשייה הצבאית הגרמנית.

כיום

קמפטן היא עיר מחוז ובה כ-70 אלף תושבים. היא מקושרת תחבורתית היטב באמצעות האוטובאן A-7 וכבישים בינעירוניים נוספים וכן קו רכבת המאפשרים קישוריות לכל יעד. בשנת 1978 הוקמה בעיר אוניברסיטה בה מתקיימים לימודים בתחומי ההנדסה מדעי החברה והתיירות ולומדים כ-6,000 סטודנטים. מתחילת שנות האלפיים חווה העיר התפתחות כלכלית מואצת המלווה בגידול משמעותי באוכלוסייה אשר יצרו מחסור בפתרונות דיור המלווה בעליית מחירים. הנהלת העיר פועלת להקלת המצוקה באמצעות תכנון ויזום הקמת מתחמי דיור חדשים בתחומי העיר.

העיר קמפטן מהווה מרכז עירוני וכלכלי עבור אוכלוסייה בת כ-500 אלף בני אדם. העיר משופעת בפעילות מסחרית קמעונאית. תחומי הטקסטיל, מוצרי עץ ומוצרי חלב הם בעלי חשיבות כלכלית רבה ונוסף עליהן פועלות בה חברות בינוניות מוטות פעילות יצוא.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קמפטן בוויקישיתוף

אתר האינטרנט הרשמי של קמפטן

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37792111קמפטן