פרלי פלציג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אישיות ריקה

ארון קודש וויטראז' בבית הכנסת בקיבוץ בארות יצחק
ויטראז' מעל ארון הקודש בבית הכנסת בקיבוץ כפר עציון
קטע מויטראז' בבית הכנסת בכפר עציון

פֶּרלי פֶּלציג (Perli Pelzig;‏ מאי 191719 בינואר 2009) היה אמן ישראלי-אמריקאי רב-תחומי, צייר, פסל ומוזאיקן, מחלוצי אמנות הפסיפס החדשה בישראל.

ביוגרפיה

פרלי פלציג נולד ב-1917 ברימנוב שבפולין. לאחר שלמד בבית ספר לגננות באָלֶם (Ahlem) שליד הנובר (כיום חלק מהנובר), היה לשוליית צייר. בשנת 1936 נסע להמבורג, להזמנת ידידו דן גֶלבַּרט. שם ארגנו השניים תערוכה בבית הקהילה היהודית בשם "אנו, היהודים הצעירים" (Wir Jungen Juden). האמן היהודי-גרמני פרידריך אדלר התרשם ממנו, והציע לו להשתלם כתלמידו, עם מלגה. פלציג למד אצלו ציור, ובפרט בָּטיק. כעבור זמן לא רב נטש פלציג את מלאכת הרישום ופנה לעצב את הריקוד הגרוטסקי "הדחליל" ("Die Vogelsbeuche") של אריקה מילה (Erika Milee). ב-19371938 כיהן כמעצב הבמה בפועל של סניף האגודה היהודית לתרבות (Jüdischer Kulturbund) בהמבורג, וליווה את להקות התיאטרון במסעי ההופעות.

ב-28 באוקטובר 1938 נעצר במסגרת האקציה הפולנית (Polenaktion, פּוֹלֶנאקציון), ביחד עם עוד אלפי היהודים בעלי אזרחות פולנית שהתגוררו בגרמניה, וגורש לעיירת הגבול זבונשין. משם נסע לבירת פולין ורשה, וממנה עלה לארץ ישראל באוניית מעפילים ב-1939 והתיישב בקיבוץ גליל ים (שאז ישב בשכונת בורוכוב). אחר-כך חי במשך שנים רבות בבית אלפא.

בישראל שלח ידו ביצירה אמנותית מגוונת. בין היתר הורה בסמינר הקיבוצים בָּטיק, על פי דרכו של פרידריך אדלר. לאחר תום המלחמה עבד ברישום, בעיצוב במה, באדריכלות, בעיצוב פנים ובפיסול, בין היתר אייר את הספרים "תבת נח" (תש"ה), "הענק וגנו" (עיבוד על פי סיפורו של אוסקר ויילד; 1945) ו"שירת הים: ספורים מימי קדם" מאת מאיר פרבר (תשט"ז).

בשנת 1948 עבד ברשות העתיקות בשחזור פסיפסים. בהמשך היה ממייסדי המכון לאמנות במכללת אורנים.

בשנים 19561969 חי ויצר בארצות הברית. אחר כך שב לישראל.

בשנת 1996 עזב את הארץ, היגר לארצות הברית והתאזרח בה. תחילה התגורר בבוורלי הילס ואחר-כך בלוס אנג'לס. נפטר בינואר 2009.

לפרלי שני בנים, אריק ורוני. בנו אריק פלציג הוא פסל אבן וחרס, ומתגורר בהר ציון[1], בבית עתיק המכונה "נבל דוד", שגילה אביו והתגורר בו מסוף שנות ה-60.[2] נכדתו תמר פלציג היא שחקנית בניו יורק,[3][4] ואחותה יערה פלציג היא שחקנית בישראל.

פרסים

  • פרס הטריאנלה לאמנויות מטעם המכון האמריקאי לאדריכלות
  • 1971 – פרס ירושלים לאמנות הפיסול ע"ש א' ארסט[5]
  • פרס אגודת האדריכלים, ארצות הברית (פעמיים)
  • פרסי Art Directors Club

לקריאה נוספת

  • Maike Bruhns, Kunst in der Krise: Hamburger Kunst im "Dritten Reich", Dölling und Galitz, 2001. (בגרמנית)

קישורים חיצוניים

יצירותיו:

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
פרלי פלציג29215632