פיגוע יום הזיכרון (צפון אירלנד)
פיגוע יום הזיכרון (כונה גם טבח יום הפרגים) הוא כינוי לפיגוע טרור שנערך בעיירה אניסקילן שבצפון אירלנד ב-8 בנובמבר 1987. מטען חבלה שהונח על ידי אנשי הצבא האירי הרפובליקני (IRA) התפוצץ ופגע בקהל אזרחים, שהתאספו בקרבת אנדרטת המלחמה המקומית לקראת טקס יום הזיכרון השנתי. בפיגוע נהרגו אחד עשר אנשים ו-63 נפצעו. הפיגוע גרר גינויים חריפים וגרם ל-IRA נזק תדמיתי ופוליטי חמור.
הפיגוע
מטען החבלה, שמשקלו היה כ-18 קילוגרמים, הורכב באירלנד, הועבר דרך גבולה עם צפון אירלנד והובא לאניסקילן בהעברה מיד ליד על ידי עשרות אנשי IRA, שנועדה למנוע מעקב אחריהם וסיכול של הפיגוע. קיימת מחלוקת האם הפיגוע היה יוזמה בדרג מקומי או דרג ביניים של הארגון, או שהיא אושרה על ידי הנהגתו בצפון אירלנד.
המטען, שהיה מונח בתוך תיק ספורט, הוטמן מאחורי קיר חיצוני של מרכז קהילתי בעיירה (בבעלות כנסייה רומית קתולית מקומית), ששכן במרחק של מטרים מעטים מאנדרטת המלחמה. טקס הזיכרון נועד להתחיל בשעה 11:00, והמטען כוון להפעלה באמצעות מנגנון השהייה לשעה 10:43.
המשטרה המקומית סרקה לקראת הטקס את נתיב מצעד הזיכרון לגילוי חומרי נפץ בסיועם של כלבי גישוש, אך לא בדקה את הבניין שבו הוטמן המטען, אשר נחשב כבטוח.
בעת שהמטען התפוצץ צעדו לעבר האנדרטה חיילים מרגימנט ההגנה של אלסטר[1], בעוד שאזרחים התאספו במקום לשם צפייה בטקס. ההתפוצצות גרמה הרס נרחב למבנה המרכז הקהילתי והמטירה הריסות על הקהל, שחלקו ניצב ממש לצידו. הרחוב כולו כוסה בהריסות מהבניין. אחד עשר אנשים נהרגו - עשרה אזרחים ושוטר אחד. ביניהם היו שלושה זוגות נשואים. 63 אנשים נפצעו, מהם 19 באופן קשה. בפצועים נכללו 21 ילדים ובני נוער. אחד הפצועים נפטר לאחר שהיה שרוי בתרדמת במשך 13 שנים והיה לקורבן השנים עשר של הפיגוע. כל הנפגעים היו פרוטסטנטים. איש עסקים מקומי הנציח במצלמת וידאו את המהומה שלאחר ההתפוצצות ואת ההרס שהותירה וצילומיו שודרו בטלוויזיה ברחבי העולם.
מספר שעות לאחר ההתפוצצות צלצל איש ה-IRA לתחנת רדיו בצפון אירלנד והודיע כי הארגון הניח מטען חבלה בן 68 קילוגרמים בעיירה טאליהומון (Tullyhommon), כ-30 קילומטרים מאניסקילן, אך הוא כשל מלהתפוצץ. המטען אותר בקרבה מיידית לאתר טקס יום הזיכרון שנערך באותו יום בעיירה ונוטרל על ידי המשטרה.
לאחר הפיגוע
ה-IRA פרסם התנצלות על הפיגוע וטען שהפצצה נועדה לפגוע בחיילים שעמדו לצעוד בטקס ולא באזרחים. נמסר שהארגון פירק את שתי היחידות שהכינו את הפיגוע. פרשן שכתב ספר אודות הפיגוע הגיב על כך באומרו שגם אם נעשתה טעות ביחס למועד ההפעלה של המטען, הרי שהארגון היה פזיז בכל הנוגע לסיכון לחיי אזרחים.
הפיגוע גרר גינויים חריפים בבריטניה ובאירלנד ומחוץ להן ותואר כמעשה פראי וברברי. גם תומכי התנועה הרפובליקנית בצפון אירלנד נחרדו ממנו וראו בו מכה למטרתם. עיתונה השבועי של מפלגת השין פיין כינה את הפיגוע "טעות מונומנטלית" שתחזק את מתנגדי ה-IRA.
בימים ובחודשים שלאחר הפיגוע התרחשו בצפון אירלנד מספר פעולות טרור מצד יוניוניסטים, שנעשו כנקמה עליו. במרץ 1988 ביצע טרוריסט יוניוניסט בודד את הפיגוע בבית הקברות מילטאון בבלפסט, שלדבריו נועד לפגוע באנשי ה-IRA באופן דומה למה שעשו באניסקילן.
טקס הזיכרון באניסקילן נערך מחדש שבועיים לאחר הפיגוע בהשתתפות קהל של כ-5,000 איש לרבות ראש ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר.
בעת הפיגוע התנהל משא ומתן בין ממשלות בריטניה ואירלנד בנוגע לחקיקת חוק הסגרה חדש, שיאפשר להסגיר חשודים בטרור מאירלנד לבריטניה. אירלנד דרשה בתמורה הכנסת שינויים במערכת המשפטית שנהגה בצפון אירלנד. הפיגוע הביא להחלשת ההתנגדות באירלנד לחוק החדש והוא אושר בהמשך עם כמה שינויים בנוסחו.
הפיגוע גרם נזק פוליטי לשין פיין. בבחירות המקומיות ב-1989 במחוז פרמנה, שבה שכנה אניסקילן, איבדה המפלגה ארבעה משמונת נציגיה במועצת המחוז. רק בשנת 2001 חזרה התמיכה במפלגה במחוז זה לרמתה שלפני הפיגוע. מנהיג המפלגה ג'רי אדמס התנצל על הפיגוע בשם התנועה הרפובליקנית ביום השנה העשירי להתרחשותו.
בשנת 2002 הושלמה הקמתו של מבנה חדש במקום המבנה שנהרס בפיגוע. המבנה החדש נקרא "מרכז קלינטון" על שמו של נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון.
עד היום לא הועמד איש לדין בקשר לפיגוע.
קישורים חיצוניים
- דיווח על הפיגוע, באתר הגארדיאן
- על הפיגוע, באתר ה-BBC
- על הפיגוע, באתר ניו יורק טיימס
- על הפיגוע לאחר 20 שנה, באתר News Hound
הערות שוליים
- ^ הייתה זו חטיבה מקומית בצבא בריטניה, שהורכבה בעיקר ממתנדבים מצפון אירלנד.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] פיגוע יום הזיכרון (צפון אירלנד)25080162