פורטל:פריז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

פריזצרפתית: Paris, להאזנה (מידעעזרה)) היא בירתה של צרפת ובירת מחוז איל דה פרנס.

מיקומה בצומת בין נתיבים מסחריים יבשתיים וימיים בלב אזור חקלאי עשיר הפך אותה לאחת הערים המרכזיות של צרפת במהלך המאה העשירית, עם ארמונות מלכותיים, מנזרים עשירים וקתדרלה; במשך המאה ה-12 הפכה פריז לאחד המרכזים הראשיים באירופה ללימוד האמנויות. הכתר המלכותי קבע את מושבו בעיר, וחשיבותה הכלכלית והפוליטית לא חדלה מלגדול. כך הפכה פריז, בתחילת המאה ה-14, לעיר החשובה ביותר בעולם הנוצרי. במאה ה-17 העיר הייתה בירתו של הכוח הפוליטי החזק ביותר באירופה, במאה ה-18 הייתה המרכז התרבותי של היבשת, ובמאה ה-20 הייתה בירת האמנות .

פורטל:פריז/ערך נבחר/1


הקונסיירז'רי ומאחוריה קתדרלת נוטרדאם, באיל דה לה סיטה שבפריז
ציור המתאר את כיבוש הבסטיליה
ציור המתאר את כיבוש הבסטיליה

בעת כיבוש מצודת הבסטיליה שבמזרח פריז, ב-14 ביולי 1789, שהו בה רק שבעה אסירים. ארבעה זייפנים, שני חולי נפש ואציל צרפתי. נפילת הבסטיליה הייתה לסמל המהפכה הצרפתית וכיבושה בידי המהפכנים היה אות הפתיחה למרד גלוי נגד המלך. כיום, יום הבסטיליה הוא חג לאומי בצרפת.

פריז היא העיר המצטינת ברוח היהדות אשר בקרבה! ואף גם יש אשר תעלה מחשבה חדשה על לבי, כי עתידה תורה שתשתכח מכל ערי ליטא ופולין, ועינינו תהיינה נשואות רק אל העיר הזאת, וכל העם מקצה ידע, כי מפריז תצא תורה ודבר ה' מרחובותיה!


מפת רובעי העיר

רובעי פריזהרובע הראשון של פריזהרובע השני של פריזהרובע השלישי של פריזהרובע הרביעי של פריזהרובע החמישי של פריזהרובע השישי של פריזהרובע השביעי של פריזהרובע השמיני של פריזהרובע התשיעי של פריזהרובע העשירי של פריזהרובע האחד-עשר של פריזהרובע השנים עשר של פריזהרובע השלושה-עשר של פריזהרובע הארבעה-עשר של פריזהרובע החמישה-עשר של פריזהרובע השישה-עשר של פריזהרובע השבעה-עשר של פריזהרובע השמונה-עשר של פריזהרובע התשעה-עשר של פריזהרובע העשרים של פריזסן-סן-דניאוט-דה-סןואל-דה-מארןואל-דה-מארןסן-סן-דני
רובעי פריז

ניתן ללחוץ על מספרי השכונות במפה

רובעי פריזצרפתית: Les arrondissements de Paris) הם חלוקה אדמיניסטרטיבית שמפצלת את הקומונה של פריז (צרפת) לעשרים רבעים (arrondissements) מוניציפליים. כל רובע מחולק בעצמו לארבעה רבעים פנימיים. מהבחינה הלאומית הרבעים נחשבים הן סטטיסטית והן ניהולית כקנטונים. רבעים אלו נקבעו בשנת 1860 לאחר הרחבה משמעותית של פריז בידי נפוליאון השלישי ומושל מחוז הסן שלו, הברון אוסמן. מספר הרובע מציין גם את שתי הספרות האחרונות של המיקוד בפריז (מ-75001 לרובע הראשון ועד 75020 לרובע העשרים).


שכונות העיר:
מונמארטר - הרובע הלטיני - המארה - לה האל - מונפרנאס
הגדה הימנית - הגדה השמאלית

עדויות מצביעות על קיומו של מקום ישוב קבוע באזור פריז בתקופה הנאוליתית התיכונה, בין השנים 4,000 ל-3,800 לפני הספירה הנוצרית. יוליוס קיסר וצבאו הגיעו למיקום העיר בשנת 52 לפנה"ס- פריז הייתה אז כפר דייגים ששכן על אי באמצע נהר הסן, אך מיקומו היה על צומת דרכים חשוב בגאליה, וקיסר הקים על האי ובאזור גבעת סנט ז'נבייב שבגדה השמאלית את העיר הרומית לוטטיה. כלוביס הראשון, מלך הפרנקים, הפך את פריז לבירת ממלכתו בסביבות שנת 508 לספירה. במאה האחת-עשרה הפכה פריז למרכז חשוב להשכלה ולימודי דת. הכס המלכותי קיבע יותר ויותר את מושבו בעיר, שהפכה לבירת הממלכה החל מימיו של לואי השישי. בשנת 1163, הבישוף מוריס דה סולי החל בבניית קתדרלת נוטרדאם הגותית באיל דה לה סיטה, וזו הושלמה ב-1345. בשנת 1257 הוקם הסורבון, ושנת 1328 אוכלוסיית פריז מנתה כ-200,000 תושבים, והייתה לעיר המאוכלסת ביותר באירופה. כיבוש הבסטיליה ב-14 ביולי 1789, היה השלב הראשון של המהפכה הצרפתית. בליל ה-9 באוגוסט 1792, השתלטה קומונה פריזאית מהפכנית על האוטל דה ויל. בזמן אירועי העשירי באוגוסט 1792, ההמון כיתר את ארמון טווילרי בתמיכת הממשל העירוני החדש. המלך לואי השישה עשר והמשפחה המלכותית נכלאה והוצאה להורג. המונרכיה הצרפתית (שהושבה על כנה ב-1814) התבטלה. ב-2 בדצמבר 1804, נפוליאון בונפרטה, שתפס את השלטון בשנת 1799, הוקדש כקיסר בידי האפיפיור פיוס השביעי בקתדרלת נוטרדאם. הוא החליט למנות את פריז לבירת קיסרותו. המהפכה התעשייתית, הקיסרות השנייה והעידן היפה הביאו לפיתוח הגדול ביותר בהיסטוריה של פריז. במהלך מלחמת צרפת-פרוסיה בשנת 1870, מצור הוטל על פריז במשך מספר חודשים, אך למרות הקשיים לא נכנעה העיר ולא נפלה בידי הצבא הפרוסי. במלחמת העולם הראשונה כמעט נפלה פריז המפונה חלקית מתושביה לידי הכוחות הכיבוש הגרמניים, אך ניצלה בעקבות הקרב על המארן. מזל זה לא שיחק לה במלחמת העולם השנייה בה נכבשה פריז ב-1940.

בשנת 1991, גדות הסן, מגשר סולי ועד גשר יינה, סווגו כאתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו.


מהומות בכיכר הבסטיליה בפריז עם היבחרו של ניקולא סרקוזי לנשיא, 2007
ערכים נוספים: לוטטיה - טבח ליל ברתולומאוס ה"קדוש" - הבסטיליה - הקומונה של פריז (1792) - מהפכת יולי - המונרכיה של יולי - תוכנית אוסמן להתחדשות פריז - הקומונה הפריזאית (1871) - בל אפוק - שחרור פריז - הטבח בפריז (1961)
על שפת אגם הבולון
על שפת אגם הבולון

פריז היא מרכז תרבותי מהמעלה הראשונה. העיר, שמהווה יעד תיירותי עבור כ-26 מיליון תיירים זרים מדי שנה, מפעילה מעל ל-200 מוזיאונים (הריכוז המוזיאלי הגדול ביותר בצרפת), בראשם מוזיאון הלובר ומוזיאון ד'אורסה, כאשר בפריז גופה ניתן למנות מעל למאה מוזיאונים, אליהם יש להוסיף עוד מאה ועשרה מוזיאונים שבסביבתה הקרובה.
מוזיאונים לאמנות:

מוזיאונים נוספים:

פריז הייתה מקור השראה עבור אמנים רבים שהפיצו את דימוייה ברחבי העולם. ואולם, אין כמעט ייצוגים של העיר עד לאחר תקופת מלחמות הדת בסוף המאה ה-16. בזמן שלטונם של אנרי הרביעי ולואי ה-13 צויירה העיר, ובעיר גדות הסן, בידי הציירים ז'אק קלו (Jacques Callot), דה ורבר (De Verwer) וזמאן (Zeeman). הלובר הפך למוקד עניין במאה ה-17, אך אופנת היציאה לצייר מחוץ לסטודיו, שרווחה במאה ה-19, הביאה להתעצמות העניין של הציירים בעיר עצמה, ובחיים הכפריים שבפרברים סביבה.

שדרות האופרה, מכיוון הקומדי פרנסז, בשנת 1898, כפי שתיאר אותן קאמי פיסארו
פורטל גרמניה פורטל רומא פורטל פריז פורטל לונדון
פורטל אמסטרדם פורטל ניו יורק פורטל ברצלונה פורטל וושינגטון די. סי. פורטל מוסקבה

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא פריז: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)

מהו פורטל?רשימת כל קטגוריות המשנה והערכים