קתדרלת נוטרדאם (פריז)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קתדרלת נוטרדאם
קתדרלת נוטרדאם דה פארי: החזית הדרומית מהפנתאון של פריז.
קתדרלת נוטרדאם דה פארי: החזית הדרומית מהפנתאון של פריז.
מידע כללי
סוג קתדרלה
מיקום פריז
מדינה צרפתצרפת צרפת
זרם נצרות קתולית
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 11631345 (כ־182 שנים)
סגנון אדריכלי אדריכלות גותית
מידות
גובה 93 מטר
גובה פנימי 35 מטר
שטח 5,500 מטר רבוע
מידע טכני
קיבולת 9,000 איש
(למפת פריז רגילה)
 
נוטרה דאם
נוטרה דאם
קתדרלת נוטרדאם דה פארי: מבט על החזית הדרומית מנהר הסן
הקתדרלה בלהבות, 15 באפריל 2019
קתדרלת נוטרדאם דה פארי: מבט על מדרום מערב ממגדל מונפרנס

קתדרלת נוטרדאם דה פאריצרפתית: Cathédrale Notre-Dame de Paris) היא כנסיה גותית המשמשת למקום מושבו של הארכיבישוף של פריז. הקתדרלה נמצאת בלבה הגאוגרפי וההיסטורי של פריז, באי איל דה לה סיטה (Île de la Cité) שבלב נהר הסן, במקום שמשמש לעבודה זרה מזה כ-2,000 שנה.

בניית המבנה הגותי הנוכחי החלה תחת שלטון לואי השביעי, ב-1163, והסתיימה ב-1345.

בט' בתמוז שנת ה'ד' (17 ביוני 1244) בערב שבת פרשת חקת, אירעה בה שרפת התלמוד הראשונה באירופה, בעקבות משפט פריז. בה שרפו השלטונות 20-24 קרונות מלאים בכתבי היד של התלמוד בכיכר הקתדרלה. על אירוע מחריד זה נכתבו קינות מפורסמות ונקבעו ימי תענית-יחידים.

הקתדרלה נחשבת ללבה ההיסטורי של העיר ולאחד מסמליה המפורסמים.

ב-1768 החליטו הגאוגרפים למדוד ממנה את כל המרחקים הצרפתיים הנמדדים מפריז. כיום היא אחד ממוקדי התיירות המרכזיים בעיר והיא מפורסמת בעיקר בשל יצירות אומנות היסטריות, חלונות הרוזטות הגדולים והמדויקים שלה, פסלים שונים, ובשל מעמדה ההיסטורי.

ב-15 באפריל 2019 בערב פרצה בקתדרלה שרפה גדולה אשר כילתה את גג הקתדרלה והובילה להפלת הצריח הכולל את 'נזר הקוצים' [1] ולנזק רב.

המקום

איל דה לה סיטה, האתר של קתדרלת נוטרדאם, משמש כמקום פולחן לעבודה זרה זה כאלפיים שנה. תחילה היה בו 'מקדש' גאלו-רומאי לאליל יופיטר. בהמשך נבנתה במקום הכנסייה הנוצרית הראשונה של פריז - בזיליקת סנט אטיין. בשנת 528 כילדבר הראשון, מלך הפרנקים, הקים על חורבות המבנים הקודמים כנסייה גדולה יותר. במאה ה-10 היא הפכה לקתדרלה הראשונה של העיר. אחר כך, נבנתה בו קתדרלה רומנסקית, ולבסוף הקתדרלה הגותית. גם כיום חלקים ממנו הינם שרידים של המבנים הקודמים.

מדידת המרחקים מהקתדרלה

קתדרלת נוטרדאם נמצאת בלב ליבה של העיר פריז, על האי איל דה לה סיטה שבמרכז נהר הסן. ועם כל זה, היא מקושרת לשאר חלקי העיר של פריז באמצעות מספר גשרים. צריחיה הגבוהים, גרמו לקתדרלה להיחשב כנקודת ציון בולטת.

עד להקמת מגדל אייפל הייתה הקתדרלה המבנה הגבוה בפריז, ומגגה נשקף נופה של העיר.

גם הכיכר שבחזיתה המערבית של הקתדרלה הייתה מרחב פתוח עוד מימי הביניים ובה היה מתקיים השוק.

ב-1768 הוחלט למדוד את כל המרחקים בצרפת, הנמדדים ממרחקם מפריז מהקתדרלה הזאת. עד היום מצויה בכיכר נקודה מובלטת בריצוף המכונה "נקודת האפס" ("Point zéro"), והיא נחשבת לקילומטר אפס, ממנו נמדדים המרחקים לכל רחבי צרפת.

נקודת האפס ממנה מודדים מרחקים מפריז


אירועים משמעותיים

במהלך ההיסטוריה הארוכה שלה, הייתה קתדרלת נוטרדאם אתר למספר טקסים ואירועים חשובים, בהם:

  • 1244: שרפת התלמוד.
  • 1900: בחירתו של לואי ויירן כנגן העוגב של הקתדרלה, לאחר שגבר בתחרות קשה על 500 מתחרים, מנגני העוגב המוכשרים ביותר באותה תקופה.
  • 1909: טיהור ז'אן ד'ארק מאשמה בידי הכנסייה.


ממדים ומאפיינים

  • רוחב אולם התווך: 41 מטר.
  • משקל הפעמון "עמנואל": 13 טון, וענבלו 500 ק"ג.
  • קיבולת אנושית: 9,000 איש (בעמידה).

הבניה

העיר פריז היוותה את המרכז הפוליטי של ממלכת צרפת, והודות למלכי צרפת לואי השישי (1108 - 1137) ולואי השביעי (1137 - 1180) שקבעו בה את בירתם ואת מקום מושבם, היא זכתה לפריחה תרבותית ולשגשוג כלכלי, ואוכלוסייתה גדלה באופן ניכר, מה שהביא להקמת הקתדרלה בסגנון בנייתה הנוכחי.

הקתדרלה נבנתה תחילה בסגנון גותי מוקדם (Early Gothic) בעקבות בזיליקת סן דני והקתדרלות בסנס, נואיון ולאן, במטרה להתעלות עליהן, אך עברה שיפוץ לסגנון 'גותי בשל' בעקבות בניית קתדרלת שארטר.


ב-1240 הייתה קתדרלת נוטרדאם אחת הראשונות ששילבו באדריכלותן את הסגנון הגותי הקורן (Rayonnant Gothic), שהתבטא בעיקר בשני חלונות רוזטה בקצות בתי הרוחב הנחשבים לאומנות. בניית הקתדרלה הושלמה רק ב-1345 ומאז היא מהמבנים הידועים בפריז.

במאה ה-19, בעקבות התחזקות התנועה הרומנטית והתחייה הגותית ומאמציו של ויקטור הוגו, החלו עבודות לתיקון ושיפוץ הקתדרלה, עליהן הופקד אז'ן עמנואל ויולה-לה-דוק, אדריכל נאו-גותי, משמר והיסטוריון ידוע, מחשובי האדריכלים של התקופה. לה-דוק הוסיף צריח מחודד מעל מקום המצלב במקום מגדל פעמונים שנהרס במאה ה-18 וכן פסלי גרוטסק, חימרות וגרגוילים. מלבד אדריכלותה הקנונית, הקתדרלה ידועה באוצרות האמנות שלה הכוללים פסלים, ציורים, חלונות ויטראז' ועוד.

הקתדרלה הייתה אחד מן המבנים הראשונים שנעשה בהם שימוש בתמיכות דואות, תמיכות חיצוניות דמויות צלעות בצורת חצי קשת, שתמכו בעומס הרב של המבנה הגבוה. למעשה, פיתוח טכנולוגיית התמיכות הדואות נולד מהרצון ליצור אולם תווך (nave) גבוה כל כך בנוטרדאם. לאחר כמה ניסיונות ומודלים מבניים של סוג התמיכות החדש החלה בנייתן, ובעקבות כך החלו להיבנות תמיכות דואות גם בקתדרלות נוספות ברחבי צרפת.

המהפיכה הצרפתית ולאחריה

מספר רב של פעמים נהרסו ונבנו חלקים מהקתדרלה.

ב-1793 בעת המהפכה הצרפתית הפכה הקתדרלה ל"מקדש ההיגיון", ורבים מאוצרותיה הושמדו או נגנבו. מספר פסלים נותצו ונהרסו, בעיקר בגלריית 'מלכי יהודה וישראל' שמעל השערים. בגלרייה זו מוצבים כ-28 פסלים המציגים כביכול את מלכי ישראל ויהודה. פסלים אלה נתפשו כבר מ-1248 כדמויות המייצגות את מלכי צרפת, וכתוצאה מכך, ניזוקו הפסלים קשות במהפכה הצרפתית ונותצו בידי ההמון. (ראשי הפסלים המנותצים מוצגים במוזיאון קלוני ברובע הלטיני שבעיר). הפסלים שוחזרו והוצבו במקומם המקורי.

בזמן תקופת המהפיכה הצרפתית החליפה -תקופה - "הגברת חירות" את אחד הפסלים.

בעת המהפכה הצרפתית הועברו ציורים רבים בני 3 מטרים שנתרמו על ידי גילדת הצורפים הפריזאית בשנים 16301707 מהקתדרלה למוזיאונים, מאוחר יותר חלקם הוחזר לקתדרלה. במאה ה-19 הם הוסרו בשנית מאחר שנחשבו ללא מתאימים לסגנון הקישוטי של הקתדרלה, ומאז נותרו רק 50 מהציורים מתוך כ-76, ורק 13 מהם נמצאים בתצוגה בקתדרלה.

אוצר הקתדרלה עשיר וכולל אוספים ויצירות אמנות יקרות. בית האוצר ממוקם דרום-מזרחית לבית הרוחב הדרומי. במהלך השנים סבל האוצר מאבידות רבות, כאשר חפצים יקרים, ובעיקר כאלה העשויים מזהב או מכסף הותכו ונמכרו כדי לממן צרכים כלכליים של הכנסייה והמלוכה. בתקופת המהפכה הצרפתית הולאם אוצר הקתדרלה וכל האוצרות הותכו או נמכרו. ב-3 במרץ 1791 הוצא צו שכל חפץ שלא משמש לפולחן יוחרם ויותך, וב-10 בספטמבר 1792 הורחב הצו גם לגבי חפצים ששימשו לפולחן פעיל. אחרי הקונקורדט הוקם האוצר מחדש, וחפצי ערך רבים נתרמו הודות לנפוליאון בונפרטה, הכמורה ומאוחר יותר המלוכה. ברם, במהומות של 1830 ו-1831 שוב נפגע האוצר ואבדו חפצים רבים. ב-1905 נחקק חוק הפרדת הדת מהמדינה בצרפת, והמדינה הלאימה אוצרות שהיו בקתדרלה קודם לחוק זה. מאז לא קרו אסונות רבים לאוצר, למעט מספר גניבות.

אז גם הותכו כל הפעמונים פרט לגדול שבהם לתעשיית הנשק, והמבנה שימש מחסן מזון. מגדל הפעמונים שמעל מקום המצלב נהרס ב-1792.

ב-1845 הממשלה החלה בתוכנית שחזור בעקבות מאמציהם של אנשי רוח שהפיחו את רוח התחייה הגותית ובראשם ויקטור הוגו.על השחזור הופקדו ז'אן-בטיסט-אנטואן לאסיס (Jean-Baptiste-Antoine Lassus) ו[[אז'ן עמנואל ויולה-לה-דוק (Eugène Viollet-le-Duc). השחזור נמשך 23 שנה וכלל תיקונים ותוספות רבים.

ב-1939 היה חשש שמפציצים גרמניים יהרסו את החלונות ויפזרו רסיסי זכוכית בשטח הכנסייה וסביבה, על כן ב-13 בספטמבר 1939 הוסרו החלונות. הם הוחזרו למקומם בתום המלחמה.

ב-1991 יזמה ממשלת צרפת תוכנית מקיפה של אחזקה ושימור, שיועדה להימשך כ-10 שנים אבל נכון ל-2005, היא עדיין נמשכה. היא כללה ניקוי ושחזור של פסלים ישנים. ב-2007 הוסרו הפיגומים מהחזית המערבית, אך השיפוצים נמשכו.

השרפה בקתדרלה - 2019

ערך מורחב – השרפה בקתדרלת נוטרדאם

ב-15 באפריל 2019 סמוך לשעה 19:00 פרצה שרפת ענק בקתדרלה, שנגרמה ככל הנראה עקב עבודות שיפוצים במבנה, אשר בוצעו עקב סדקים שהתגלו בגג המבנה ושהצריך שיפוץ דחוף [2][3]. כתוצאה מן השרפה קרס צריח המצלב[4]. גם מגדלי הפעמונים וגג הקתדרלה ניזוקו מהאש, ומעריכים שלקתדרלה נגרם נזק כבד, חלונות הרוזטה המפורסמים, וייתר הויטראז'ים נהרסו.

על פי דיווחים לא היו מקרי מוות בשרפה, היות והקתדרלה נסגרת מדי יום בשעה 18:45 והאש החלה כחמש דקות לאחר מכן. עוד דווח כי יצירות האומנות הרבות שבמקום חולצו כולן מן השרפה.

שונות

הנוטרדאם תופסת מקום מרכזי בספר של ויקטור הוגו "הגיבן מנוטרדאם"

משמעות השם

משמעות שמה של הקתדרלה בצרפתית היא 'גבירתנו', על שם אמו של אותו האיש. כנסיות וקתדרלות רבות בצרפת ובמדינות דוברות צרפתית אחרות קרויות בשם "נוטרדאם", ולכן נהוג להבדיל את זו שבפריז על ידי הוספת הסיומת "דה פארי", כלומר: "של (העיר) פריז".

גלריית תמונות

ראו גם

עיינו גם בפורטל

פורטל האדריכלות הוא שער לכל הנושאים ותחומי המשנה של האדריכלות. הפורטל מציג נושאים חשובים בתולדות האדריכלות, מבנים ואדריכלים בעלי חשיבות, מושגים ומונחים ומסגרות עם קישורים לתחומים קרובים או חופפים בהם הנדסה אזרחית, תכנון עירוני ועוד.


הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קתדרלת נוטרדאם (פריז)25296852