סביח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סביח
صبيحة
מאכלים
סוג מזון
מטבח המטבח הישראלי
מוצא עיראק
מרכיבים עיקריים חציל, סלט ירקות ישראלי, ביצה קשה, פיתה, פטרוזיליה, עמבה, טחינה

סביחערבית: صبيحة) הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי שהפך לפופולרי בישראל. מרכיבי הסביח מהווים את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בשבת. הסביח בישראל נבדל מארוחה זו בכך שכל המרכיבים מוכנסים לפיתה בניגוד לארוחה המסורתית, שבה היו המרכיבים מוגשים על מגש גדול. הסביח נמכר בבתי עסק רבים ברחבי ישראל.

שם המאכל

מקור השם בשמו של הראשון שמכרו בארץ, סביח (צבי) חלבי אשר הביא את הסביח לארץ.[1]

גרסה נוספת שהוצעה לשם המאכל, היא שמקורו במילה סבאח (صباح), שפירושה בוקר בערבית, מפני שיהודי עיראק נהגו לאכול את המנה בבוקר.[2]

לפי גרסה נוספת מקור השם הוא בראשי התיבות "סלט, ביצה, חציל", "סלט, ביצה, יותר חציל" או "סלט, ביצה, ירק, חציל". זהו ככל הנראה פירוש הומוריסטי שהמציאו הישראלים, בבחינת ראשי תיבות בדיעבד.

מכירת סביח בישראל

דוכן סביח בתל אביב
פסל אוכל הסביח בכיכר הסביח ברמת גן

המאכל נמכר לראשונה בישראל בשנת 1961 בדוכן קטן ברחוב עוזיאל ברמת גן[3], פינת שדרות ירושלים. בעלי העסק, סביח צבי חלבי ושותפו יעקב ששון, זכו להצלחה והעתיקו את הדוכן למבנה קבוע כ־500 מטר מהמקום המקורי, ברחוב דרך נגבה. שם ממוקם דוכן הסביח הראשון בישראל עד היום.

הדוכן היה למעשה מבנה קטן בגן בר־אילן, מול תחנת הקצה של קו 63.

ב־2020 הונצח המקום בכיכר ששמה "כיכר הסביח"[4].

מרכיבי הסביח

פיתה (או חלה) ובתוכה:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ליה אור, ‏השם הוא טאטן. סטפני טאטן, באתר ‏מאקו‏‏, ‏16 באוקטובר 2011‏
  2. פסקל פרץ-רובין, סביח: שבת בבוקר תוצרת עיראק
  3. איתי להט‏, עודאי וקוסאי, באתר וואלה!‏, 3 בינואר 2007
  4. רעות סהר‏, רמת גן עושה כבוד לסביח, באתר וואלה!‏, 25 ביולי 2020
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סביח41087970Q2910847