סאלי ייטס
סאלי קוויליאן ייטס (באנגלית: Sally Quillian Yates; נולדה ב-20 באוגוסט 1960) היא משפטנית אמריקאית, אשר כיהנה כתובעת הכללית בפועל של ארצות הברית וכמשנה לתובעת הכללית תחת נשיא ארצות הברית ברק אובמה, בתקופת כהונתה של לורטה לינץ'.
ייטס הועברה מתפקידה על ידי הנשיא דונלד טראמפ לאחר שהורתה לעובדי מחלקת המשפטים שלא להגן בבתי המשפט על צו נשיאותי 13769 שהוציא טראמפ, האוסר זמנית על כניסת תושבי מדינות מוסלמיות מסוימות להיכנס לארצות הברית.
ביוגרפיה
ייטס נולדה באטלנטה שבג'ורג'יה, בת לשופט בבית המשפט לערעורים של המדינה. ב-1982 סיימה לימודי תואר ראשון בעיתונאות באוניברסיטת ג'ורג'יה וב-1986 קיבלה תואר במשפטים מאוניברסיטה זו. היא עבדה כעורכת דין במשרד פרטי וב-1989 החלה לעבוד בפרקליטות הפדרלית של המחוז הצפוני של ג'ורג'יה, בה עבדה 26 שנים. התמחתה בטיפול בעבירות מרמה ושחיתות. כמו כן שימשה כתובעת במשפטו של הטרוריסט שהפעיל מטען חבלה באטלנטה במהלך האולימפיאדה שם ב-1996. היא התקדמה בתפקידים עד שב-2010 מונתה על ידי הנשיא ברק אובמה לפרקליטה הפדרלית של המחוז הצפוני של ג'ורג'יה. במהלך כהונתה זו מונתה לסגן יושב ראש הוועדה המייעצת לתובע הכללי של ארצות הברית.
ב-2015 מינה הנשיא אובמה את ייטס באישור הסנאט (ברוב של 12–84) למשנה לתובע הכללי של ארצות הברית - התפקיד השני בחשיבותו במחלקת המשפטים של ארצות הברית. בתפקיד זה ניסחה בין השאר מדיניות של מתן עדיפות להעמדה לדין של מנהלים על עבירות בתאגידים. בשלהי כהונת הנשיא אובמה פיקחה על הכנת המלצות לנשיא בנוגע ל-16 אלף בקשות חנינה שהוגשו לו.
התובעת הכללית בפועל
על פי הודעת דובר מחלקת המשפטים התבקשה ייטס בינואר 2017 על ידי אנשי ממשל טראמפ לשמש כתובעת הכללית בפועל לאחר סיום כהונת ממשל הנשיא אובמה ועד אשר יאשר הסנאט את מינויו של ג'ף סשנס על ידי טראמפ לתובע הכללי.
ב-27 בינואר הוציא הנשיא טראמפ צו נשיאותי אשר אסר באופן זמני על כניסת תושבי שבע מדינות מוסלמיות לארצות הברית. ב-30 בינואר פנתה ייטס במכתב לעובדי מחלקת המשפטים ובו כתבה:
נכון להיום אינני משוכנעת שההגנה על הצו הנשיאותי עומדת בקנה אחד עם האחריות המוטלת על מחלקת המשפטים, ואין אני משוכנעת שהצו הנשיאותי הוא חוקי... מאחריותי להבטיח שהעמדות שננקוט בבית המשפט יעמדו בקנה אחד עם המחויבות של מחלקתנו לרדוף צדק ולתמוך במעשה הנכון. כל עוד אני התובעת הכללית בפועל לא תטען מחלקת המשפטים בבית המשפט להגנת צו נשיאותי זה, אלא ורק לאחר שאשתכנע שמן הראוי לעשות כך.
בעקבות הוצאת המכתב האמור העביר הנשיא טראמפ ב-30 בינואר את ייטס מתפקידה כתובעת הכללית בפועל ומינה פרקליט אחר במקומה. בהודעת הבית הלבן בנדון נאמר כי ייטס "בגדה (betrayed) במחלקת המשפטים בכך שסירבה לאכוף צו משפטי המיועד להגן על אזרחי ארצות הברית."
פעולתה של ייטס זכתה לתגובות מנוגדות בארצות הברית. אחדים טענו שהיא עשתה מעשה אמיץ ונכון. אחרים סברו כי היה עליה למלא אחרי צו הנשיא או לפרוש בעצמה מתפקידה. מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר והעיתון ניו יורק טיימס השוו בין הדחת ייטס לבין "טבח מוצאי שבת" שערך הנשיא ניקסון ב-1973 וכינו אותה "טבח יום שני". העיתונאי קרל ברנסטין, מחוקרי פרשת ווטרגייט, טען שההשוואה אינה במקומה כיוון שניקסון פעל בעת שהוא עצמו היה מושא לחקירה ועל מנת לחבל בעשיית הצדק, וסבר שהנשיא טראמפ היה רשאי להעביר את ייטס מתפקידה.
ייטס נשואה ואם לשניים.
קישורים חיצוניים
- סאלי ייטס, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- טראמפ הדיח את התובעת הכללית שסירבה לאכוף את מדיניות ההגירה, באתר ynet, 31 בינואר 2017
- עמוד ה-Twitter של סאלי ייטס
- צילומי טלוויזיה של סאלי ייטס, באתר רשת C-SPAN
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] סאלי ייטס25608030