מרידה (ספרד)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרידה
Mérida
מדינה ספרדספרד ספרד
קהילה אוטונומית אקסטרמדורהאקסטרמדורה אקסטרמדורה
שטח 865.60 קמ"ר
גובה 217 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 55,568 (2008)
 ‑ צפיפות 64.1959 נפש לקמ"ר (2008)
http://www.merida.es
המכלול הארכאולוגי במרידה

אתר מורשת עולמית
התיאטרון הרומי במרידה
התיאטרון הרומי במרידה
התיאטרון הרומי במרידה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1993, לפי קריטריונים 3, 4
מדינה ספרדספרד ספרד

מרידה (ספרדית: Mérida) היא עיר הבירה של הקהילה האוטונומית אקסטרמדורה שבספרד. העיר שוכנת על גדות נהר הגוודיאנה. אוכלוסיית העיר מונה 53,915 תושבים (אומדן 2006), גידול לעומת 37,000 באומדן 1966. מרידה משמשת צומת מסילת רכבת חשובה, אך עיקר חשיבותה היא היסטורית. מרידה שומרה יותר מכל עיר אחרת בספרד, ולכן האתר הארכאולוגי של מרידה הפך לאתר מורשת עולמית.

היסטוריה

מרידה נוסדה בשנת 25 לפנה"ס על ידי הקיסר אוגוסטוס כמושבת חיילים משוחררים תחת השם אמריטה אוגוסטה (Emerita Augusta). המושבה נבנתה במטרה להגן על העוברים בגשר פואנטה רומנו (Puente Romano) החוצה את נהר הגוודאינה. העיר יושבה על ידי ווטרנים של שני לגיונות, הלגיון החמישי אלדה והלגיון העשירי גאמינה.

במהירות רבה הפכה מרידה לאחת מעשר הערים הגדולות באימפריה, ונקראה "רומי של ספרד". מלבד זאת, היא נהפכה להיות גם עיר הבירה של הפרובינקיה לוסיטניה, ואחת הערים החשובות ביותר של האימפריה הרומית.

בתקופת הויזיגותים הייתה מרידה למושב הארכיהגמון. עם כיבוש העיר על ידי המוסלמים ב-713 החלה ירידה במעמדה של מרידה. מרידה נפגעה במלחמות הרקונקיסטה, ונכבשה על ידי אלפונסו הרביעי בשנת 1228, אך הוא לא המשיך בשליטתו עליה ומסר אותה למסדר סנטיאגו דה קומפוסטלה. מרידה לא רק ירדה מגדולתה, אלא גם ניכרה בה ירידה משמעותית במספר התושבים שחיו שם, ולכן, כאמור, חשיבותה כיום היא בעיקר היסטורית.

היהודים החלו להתגורר במרידה רק מן התקופה הרומית המאוחרת ולאחר מכן בתקופת הוויזיגותים. היישוב היהודי במרידה התקיים גם בתקופה המוסלמית, ואף לאחר מכן, כאשר הנוצרים כבשו את המקום. באותו הזמן הקהילה היהודית חיה בקרבת הכנסייה המקומית, ששימשה להם כבית כנסת לפני שגורשו מספרד (ואז בעצם הפך בית הכנסת לכנסייה). למרות הכול, גם לאחר הגירוש ישבו שם יהודים, אמנם אנוסים, שהיוו קהילה, והעיר שימשה גם כתחנת מעבר לאנוסים מהארצות השכנות.

דמוגרפיה

ההתפתחות הדמוגרפית של מרידה (ספרד) בין השנים 1991 ו-2004

1991 1996 2001 2004

49,284 51,830 50,271 52,200


אתרים במרידה

הגשר פואנטה רומנו, החוצה את נהר הגוודינה, עדיין קיים, והוא מנוצל עכשיו בעיקר להולכי רגל שבאים לראות את האתר ההיסטורי הזה. למעשה, קיים גשר נוסף בקרבת מקום - גשר פואנטה לוסיטניה (Puente Lusitania). ניתן לראות שם מבצר, ששימש את הרומאים ומאוחר יותר גם את המורים והערבים. מקדשים, כמו בכל עיר קדומה אחרת, אינם חסרים במרידה; ניתן לראות שם גם מקדש לאלת הציד (במיתולוגיה היוונית) דיאנה. שרידים רומיים במקום הם: פורום (כולל גם קשת), מוביל מים או אמת מים (הקרוי: Acueducto de los Milagros), בריכת מים, וכמובן תיאטרון רומי-יווני להצגות קיץ שגרתיות, בעיקר לפי המחזות החדשים של אותם הזמנים. שרידים נוספים, שלאו דווקא מתארים מבנים רומיים, הם קרקס מקסימוס ועוד קרקס נוסף מלבדו.

בשנת 1993 הכריז ארגון אונסק"ו על השרידים הארכאולוגיים במרידה כעל אתר מורשת עולמית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרידה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מרידה (ספרד)23342381