מצפור אסף סיבוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
מצפור אסף סיבוני
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מידע כללי
על שם אסף סיבוני
פסל הפעמונים - מצפור אסף סיבוני

מצפור אסף סיבוני הוא אתר הנצחה ונקודת תצפית לזכרו של סמ"ר אסף סיבוני, לוחם בחטיבת הנח"ל, אשר נהרג באסון המסוקים ב-4 בפברואר 1997. אתר ההנצחה הוא מצפור הממוקם ממערב למאגר ניר-עם, סמוך לקיבוץ ניר-עם, הקיבוץ בו אסף גדל.

האתר

האתר הוקם על ידי משפחת סיבוני בעזרת קרן קיימת לישראל ומיקומו משקף את נוף ילדותו של אסף. הכניסה לאתר היא דרך שביל גישה שבתחילתו ממוקמת אבן זיכרון המובילה לפסל פוני סביבתי של כעשרים פעמוני רוח (כמספר שנות חייו של אסף), אשר משמיעים צלילים כשהרוח נושבת ומנגינתם מתפשטת בראש הגבעה. באתר ישנה סככה עם ספסלים מעץ המשקיפה על רצועת עזה ומאגר המים ומיועדת למנוחת מטיילים. מרחב האנדרטה אשר חשוף לתצפית של 360 מעלות, מעניק את אחת התצפיות הברורות ביותר על רצועת עזה, במיוחד על ג'באליה שנמצאת ממול ועל העיר עזה שממערב לה. בנוסף, ניתן לראות מהתצפית את הערים: אשקלון, שדרות וקיבוצי העוטף של המועצה האזורית שער הנגב, כאשר האנדרטה ממוקמת במרכז ובדיוק על קו התפר בין ישראל לעזה.

הכיתוב על לוח הזיכרון

בתוך האתר ישנם שני לוחות זיכרון משיש, האחד בכניסה לאנדרטה ובתחילת שביל הגישה והשני ליד פסל פעמוני הרוח.

הכניסה לאנדרטה היא שער צר בין עמודים המוביל לשביל קצר שבתחילתו מונח לוח שיש בצבע שחור שבו כתוב בצדו הימני בכיתוב לבן:

"אסף סיבוני נולד בכ"ב תמוז תשל"ו 20.7.1976 בקיבוץ ניר-עם. נפל באסון המסוקים בשאר-ישוב ב-כ"ח שבט תשנ"ז ה4.2.1997 יחד עם 72 מחבריו. השאיר משפחה אוהבת וחברים." בצדו השמאלי נכתב בגופן זהה: "הנה הילד, יפה תלתלים ותאר גולש בארץ גבעות הכורכר. הנה הנער, זקוף קומה ונישא, עיניים חכמות, וצוחקות לו, פוסע בשבילים, הרוח נוגע בפניו, ועדר פרות מלווה צעדיו. והנה החייל, שאך הגיע לחופשה, מביט אל השדות ואל המרחבים, אוסף אל לבו את אשר אהב".

ליד פסל פעמוני הרוח ישנו כיתוב נוסף על לוח שיש שחור שעליו חרוט בכיתוב לבן: "חלילי הרוח מנגנים את סיפור חייו של אסף. כל חליל הוא שנה בחייו. תנו לרוח לנגן בהם. המשפחה. בבקשה לא לגעת".

בראיונות תקשורתיים אמו של אסף ציינה כי לקח לה שלוש שנים לנסח את הכתובים באנדרטה ועל החשיבות בעיניה של המבקרים להכיר דרך הכתוב את אסף. לפי אמו, התצפית על רצועה עזה למול יישובי העוטף, הספסלים שמשקיפים על שטח המרעה של אסף מילדות ועד החופשה האחרונה מלבנון והשקט מסביב, כל אלה נושאים את מותו של אסף.

לוח הזיכרון בכניסה לאתר ההנצחה
לוח הזיכרון הממוקם לצד פסל פעמוני הרוח

עוד על האנדרטה

בשנת 2019, נפגע המצפור עקב שריפה שפרצה בעקבות בלון תבערה שנשלח מרצועת עזה.

פסל פעמוני הרוח

פסל פעמוני הרוח נוצר כפרויקט של בית היצירה "פעמוני ירושלים" שנוסד על ידי האמן עופר רובין, שאף בנה את הפסל הסביבתי בשנת 2006. היצירה נבנתה כפסל סביבתי המהווה מיצג של כעשרים פעמוני רוח העשויים מעץ, אלומיניום וכבלי פלדה. כל פעמון מייצג שנה בחייו של אסף.

קישורים חיצונים

https://www.youtube.com/watch?v=bfniOFvvooQ&ab_channel=%D7%97%D7%93%D7%A8%D7%94%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32956646מצפור אסף סיבוני