מלון חוף הדקלים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מעוז הים (גוש קטיף))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מלון חוף הדקלים
מלון חוף הדקלים. נטוש, 5/2005
מלון חוף הדקלים. נטוש, 5/2005
מיקום גוש קטיף
סוג המלון מלון נופש
חדרים 114
בעלות איתן בן-דוד
בניית המלון
תאריך פתיחה 1990
אדריכל סעדיה מנדל
תאריך שיפוץ מאי 2005

מלון חוף הדקלים (נקרא גם לעיתים מלון נווה דקלים) היה בית מלון אשר שכן בחוף הדקלים אשר היה נמצא בסמוך ליישוב המרכזי בגוש קטיףנווה דקלים.


היסטוריה

מלון חוף הדקלים הוקם ב־1990 במסגרת יוזמה משותפת של משרד התיירות, הסוכנות היהודית ויישובי גוש קטיף. למלון ניתן היה להגיע דרך ציר כיסופים או דרך הסעה למנחת התעופה הקרוב, מנחת קטיף. המלון ננטש לבסוף בתחילת 2000 עם תחילת אירועי האינתיפאדה השנייה. עם זאת בחלוף השנים הועלו כמה הצעות לקניית המקום, בהם בין היתר הייתה הצעה של משקיע אמריקאי ממיאמי שהיה מעוניין לשקם את המלון, ולהשקיע בשיפוצו חצי מיליון דולר ואף לשנות את אופי המלון ולהפוך כמה חדרים לדירות אירוח עבור אנשי צוות שיתגוררו במקום ויתפעלו אותו. שאר החדרים במלון (כ-114 חדרים) יהיו כמו בעבר למטרת אירוח. הצעה זו בסופו של דבר לא יצאה לפועל[1]. ניסיון זה נבע מהתחושה שהידיעות על תוכניות הפינוי יגבירו למעשה את "התיירות האידאולוגית" לגוש ולמלון בפרט (קהלי היעד העיקרים אשר ציפו לו בעלי המלון היו משפחות דתיות, תיירים יהודים מהעולם ואף צליינים נוצרים). דרור וענונו, אשר באותה תקופה כיהן כראש הקרן לפיתוח גוש קטיף העריך כי כ־5,000 תיירים מגיעים מדי שנה לגוש וכ־20% מהם נשארים ללון בו[2]. במאי 2005, כאשר ביצועה של תוכנית ההתנתקות היה קרוב מתמיד התאכלסו במלון כ־150 משפחות ומספר רווקים (חלקם השתייכו לנוער הגבעות) דבר זה התרחש במקביל לשיפוץ מבנה בית המלון, יוזמת השיפוץ הייתה של מנהלת קל"ע (קליטה לעזה) אשר גייסה תרומות ואף יצרה קשר עם המשפחות והרווקים האמורים לאכלס את המקום. עבודות הניקיון, הסידור והסיוד הושלמו על ידי מספר מתנדבות מאולפנת מעלה לבונה[3].

לבסוף המלון כמתכונן אכן יושב מחדש לקראת ביצועה של ההתנתקות במהלך 2005 על ידי שוכרי ושוכני המלון אשר שינו את שמו "מעוז הים"[4].

כמה ימים לפני תחילת הפינוי התרחשו פרובוקציות על ידי כמה אנשי ימין קיצוני אשר שהו במלון אשר הפך למעשה למאחז, פרובוקציות נוספות בוצעו גם על ידי מספר של בדואים משבט המואסי[5].

ב־30 ביוני 2005 הצליחה המשטרה להשתלט על המלון בעזרת כוחות יס"מ עם ליווי של כמה חיילי צה"ל אשר שמרו על הכוחות מחוץ לשטח בית המלון. בתחילה השתלטו הכוחות על החלק הדרומי של אזור בית המלון על אף שרוב המתבצרים שהו בחלקו הצפוני ולאחר מכן אכן החלו להשתלט גם על החלק הצפוני של בית המלון. על פי ההערכה של ניצב אורי בר-לב אשר התראיין לתקשורת ואמר בתום תהליך ההשתלטות: ”כ־600 חיילים ושוטרים פרצו פנימה. הפעולה הייתה מהירה וללא התנגדות ממשית” ואף הדגיש את הניסיון הניכר של מרבית שוכני המקום לשתף פעולה עם המשטרה ואמר ”אנחנו נגד פורעי חוק, הקיצונים לא מאפיינים את כלל תושבי גוש קטיף”[6]. באוגוסט 2005 פורסמה החלטת בג"ץ אשר דחתה עתירה המבקשת לבטל את ההכרזה אשר קבעה כי שטח המלון הוא שטח צבאי סגור. טענת העותרים הייתה כי מדובר בזכות יסוד שלהם וכי המלון מצוי בבעלות פרטית[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28883728מלון חוף הדקלים