מנקין אדום-מצח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמנקין אדום-מצח
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
משפחה: מנקיניים
סוג: Machaeropterus
מין: מנקין אדום-מצח
שם מדעי
Machaeropterus deliciosus
תחום תפוצה

מנקין אדום-מצח (שם מדעי: Machaeropterus deliciosus) הוא מין של ציפור ממשפחת המנקיניים החי באזור קטן למורדות הרי האנדים בצפון-מערב אקוודור וקולומביה.

תיאור

המנקין הוא עוף קטן באורך של כ-10 ס"מ. הוא בעל ראש, גב ובטן חומים-ערמוניים כשהמצח עוטה פס אדום עז לאורכו, המקור, העיניים והחלל שביניהם שחורים והכנפיים שחורות-לבנות בעלות ציצות גדולות דומות מעט למניפה. הנקבות והצעירים בעלי נוצות ירוקות-זית עם קצוות כנפיים לבנות.

המנקין הזכר ידוע בקולות שהוא יוצר מנוצות כנפיו עי ידי פתיחתם וסגירתם במהירות עצומה, היכולה להגיע ל-107 פעמים בכל שנייה, גבוהות גם ממשק כנפי הקוליבריים, אם כי כנפיים אלה אינם עוזרות לבעליהם לעופף במהירות. הדבר עוזר לזכרים למשוך נקבות בדרך מיוחדת שלא קיימת באף עוף אחר ודומה מעט לדרך הרבייה של מספר חרקים כמו צרצרים.

הוא מצוי ביערות גשם, יערות עננים ויערות נמוכים לאורך מורדות אקוודור ומערב קולומביה בגבהים של 400 עד 1,600 מטרים מפני הים.

לרוב המנקינים חיים לבדם ביערות, בהם הם מחפשים פירות וחרקים. בעת הרבייה הזכרים מתאספים יחדיו בזירות על ענפים, עליהם הם מופיעים לנקבות תוך שהם מנצלים את צליל כנפיהם המוזר למשיכת הנקבות. לאחר ההזדווגות הזכרים עוזבים והנקבות מכינה קן דמוי-כוס בו היא מטילה 2 ביצים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנקין אדום-מצח בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מנקין אדום-מצח36671403Q1302311