מנחם צוקר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנחם צוקר
לידה 15 ביוני 1951 (גיל: 73)
ענף מדעי הנדסת אווירונאוטיקה, הנדסה ביו-רפואית
מקום מגורים ישראלישראלמדינת ישראל
פרסים והוקרה פרס ביטחון ישראל לשנת 1991
תרומות עיקריות
מחלוצי פיתוח מערכת לניווט ביניים לטילים טקטיים מונחים

ד"ר מנחם (שמואל) צוקר (נולד ב-15 ביוני 1951) הוא מהנדס וסמנכ"ל חברת אלכם מדיקל, חתן פרס ביטחון ישראל על תרומתו לפיתוח טיל התמוז.

ביוגרפיה

מנחם נולד בשנת 1951 בחיפה ליעקב-יצחק ולרחל-מלכה צוקר, וגדל בשכונת קריית שמואל. הוא למד בבית הספר הדתי ממלכתי 'אהרון - הרא"ה', ולאחר מכן בישיבת בני עקיבא בעיר. בשנת 1969, עם סיום לימודיו בישיבה התיכונית, התגייס לצה"ל. במהלך שירותו הצבאי נטל חלק פעיל בקרבות ההתשה בסיני וברמת הגולן. במלחמת יום הכיפורים לחם, במסגרת המילואים, בגזרה המרכזית של רמת הגולן בקרבות הבלימה מול הסורים (מתחם כביש הנפט וחושניה) ולאחר מכן השתתף בפריצה למובלעת הסורית. בתום הקרבות הגיע הכוח איתו לחם לנקודה המזרחית ביותר במובלעת. מנחם המשיך לשרת עד לחודש מרץ 1974, עת שוחררה יחידתו משירות המילואים.

בתום המלחמה החל ללמוד הנדסת אווירונאוטיקה בטכניון. בשנת 1977 סיים את לימודי התואר הראשון, ובשנת 1984 את לימודי התואר השני בתחום ניווט ובקרה. את לימודי הדוקטורט עשה מנחם בתחום הבינה המלאכותית בפקולטה להנדסת חשמל באימפריאל קולג' שבלונדון, כשנושא המחקר שלו היה "הזדהות עצמית של גוף במרחב באמצעות מצלמה בלבד"[1].

פעילות ביטחונית

ד"ר מנחם צוקר מקבל את פרס ביטחון ישראל מידיו של הנשיא חיים הרצוג, במעמד הרמטכ"ל רב-אלוף אהוד ברק ושר הביטחון משה ארנס

בשנת 1977, עם סיום לימודי התואר הראשון, החל מנחם לעבוד בחברת רפא"ל. בתחילת דרכו, כמהנדס בתחום הניווט והבקרה, השתלב בצוות שהחל לפתח טיל טקטי מונחה. עם הזמן מונה לראש מדור בקרה ובהמשך לראש תחום מערכות. בשנת 1984 מונה על ידי ד"ר פאול כץ לראש פרויקט טיל ה"תמוז", אותו הוביל יחד עם צוות גדול במשך כ-4 שנים. לבקשת המפח"ש, שבראשה עמד דאז האלוף דן שומרון, הגה ויישם בשנים 19851986 את רעיון "ניווט הביניים" (נווט ביניים מאפשר ירי למטרות שאינן נראות בזמן השיגור). התכנון והיישום המהיר היוו פריצת דרך משמעותית בביצועי הטילים וביכולותיהם המבצעיות. כמו כן יזם באופן אישי את פיתוחו של גירוסקופ חדיש, שנדרש בדחיפות לפרויקט זה באותה העת, אשר יוצר על ידי התעשייה הישראלית[2]. בעקבות פיתוחים אלה קיבל בשנת 1991 את פרס ביטחון ישראל מידי שר הביטחון משה ארנס ונשיא המדינה חיים הרצוג[3].

בשנת 1987 יצא מטעם רפא"ל ללימודי דוקטורט באימפריאל קולג' שבלונדון[1]. בשנת 1990, עם חזרתו לישראל, ביקש להשתלב ברפא"ל בתחומים אזרחיים. במסגרת זאת עסק לראשונה בתחומי הרכבים האוטונומיים, מיקרוסקופים תרמיים לאיתור תאי דם סרטניים ומערכות הדמיה תרמיות לבקרת איכות המעקפים בניתוחי לב פתוח.

פעילות אזרחית

ד"ר מנחם צוקר ושר הביטחון משה ארנס לאחר קבלת פרס ביטחון ישראל

אופגל מדיקל ו-CardioDex

בשנת 1994 אישר מנכ"ל רפא"ל דאז, מוסה פלד, למנחם להקים את אופגל מדיקל בכרמיאל, שהייתה חטיבה עצמאית במסגרת חברת אופגל, אשר עסקה בפיתוח מערכות תרמיות. הודות לשיתוף פעולה של אופגל מדיקל, עם מרכז רפואי הדסה ובתי חולים מובילים בארצות הברית, פותחה מערכת ששימשה להדמיית איכות הזרימה במעקפים ואף אפשרה חישוב אוטומטי של מהירות הזרימה בכל מעקף[4][5].

בשנת 2000 חבר מנחם לד"ר שמעון אקהויז, שניהל אותה עת את חברת ESC, במטרה להקים בה חטיבה קרדיולוגית. זו האחרונה הוקמה בסופו של הדבר במסגרת חברת ההזנק CardioDex[1]. בין פיתוחי החטיבה ראוי להזכיר את המתקן שמטרתו לסגור את אזור הכניסה של הצנתרים בעורק המפשעה ברגל.

אלכם מדיקל

בשנת 2002 הצטרף מנחם לחברת אלכם מדיקל הממוקמת בקיבוץ ברעם. במהלך תפקידו בתור סמנכ"ל פיתוח עסקי ושיווק הצליח, בתקופה קצרה יחסית, לקדם מספר נושאים חדשים לפיתוח בתחום הצנתורים, טיפול נמרץ ומזרקים אוטומטיים. לאחר מספר שנים מונה גם לסמנכ"ל המכירות[1].

בשנת 2004 החל בהכשרת תחום ה-I3D (‏Injectable Drug Delivery Devices) שעסק בפיתוח מזרקים אוטומטיים עבור שוק התרופות הביולוגיות. הכשרת תחום ה-I3D אפשר את הקמת חטיבת ה-E3D (‏Elcam Drug Delivery Devices), ותחת ניהולו של מנחם, פותחו דגמים מגוונים של מזרקים אוטומטיים לשימוש ביתי[6][7][8].

חיים פרטיים

בנוסף לעיסוקיו בתחום הנדסה ביו-רפואית, מעביר מנחם זה למעלה מ-30 שנה שיעורי תורה וגמרא בבית הכנסת המרכזי בקריית שמואל ובקריית מוצקין, כשרבים משיעוריו הועלו לאינטרנט. בנוסף לכך הוציא לאור שני ספרים. הראשון, "שיעורים" העוסק בנושאים שונים הנוגעים לנושאים תלמודיים והלכתיים וגם בהיסטוריה היהודית בארץ ישראל, והשני "אינטליגנציה לשבת" העוסק בשאלות של ידע כללי ויהדות[9][10].

מנחם צוקר נשוי לרחל. הוא אב ל-5 ילדים וסבא לנכדים. מתגורר כיום בקריית שמואל שבחיפה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 Menachem Zucker - professional profile on Linkedin.
  2. ^ ד"ר דניאל לשם ד"ר מנחם צוקר, יהושע קראוס, פיתוח מערכי "תמוז" דור ב'. רפאל שלנו, גילון מס' 29 (נובמבר 2015), עמ' 34-36.
  3. ^ ד"ר מנחם צוקר הרב ברוך אדלשטיין הלך לעולמו, באתר ערוץ 7, 31 באוגוסט 2015.
  4. ^ Judy Siegel, IDF night-vision system adapted for surgery. Jerusalem Post, 07/07/1994.
  5. ^ אדי גל, בוחן כליות ולב, הצופה, 17 ביוני 1994.
  6. ^ E3D - Meet Our Team.
  7. ^ E3D - Products.
  8. ^ A New Electronic Multiuse Auto-Injector:The Flexi-Q EMU.
  9. ^ יצאה לאור המהדורה השנייה של הספר 'שיעורים' שנכתב על ידי דר' מנחם צוקר, חדשודתי, עמ' 6, 13 בפברואר 2009.
  10. ^ שיעורים כלליים - מאת מנחם צוקר.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מנחם צוקר24771006