כלי נשק חלקי קנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית נק"ל ריקה כלי נשק חלקי־קנה (באנגלית: Smoothbore weapon) הם כלי ירייה שבהם קנה הנשק חלק מבפנים ואינו כולל חריקה לוליינית (rifling). בניגוד לקנה מחורק, שגורם לסיבוב הקליע וייצובו במהלך מעופו, קנה חלק מאפשר תנועה ללא מניפולציה של הקליע בקנה. משום כך טווח הירי ודיוק הפגיעה שלו מוגבלים יותר. חרף מגבלות אלה, כלי נשק חלקי קנה היו בשימוש מהמצאת אבק השרפה ועד למאה ה־19, והם ממשיכים לשמש גם בעת החדשה בתחומים מסוימים, בראשם תותחי טנקים, מרגמות מטול רימונים, ורובה ציידים לכלי נשק חלקי קנה יש יתרון בעת ירי של תחמושת כמו קלע אשכול, ותחמישים בעלי יכולת ייצוב עצמאית.[1]

היסטוריה

מבט אל תוך קנה חלק של טנק מרכבה
מבט אל קנה חלק של רובה מוסקט מהמאה ה-19

במאות ה־14 עד ה־17, כמעט כל תותחי היד ותותחי השדה ובהמשך כל הרובים והאקדחים היו חלקי-קנה. היו אלה כלי ירייה פשוטים, שהיו קלים יותר לייצור ולתחזוקה מכלי הנשק בעלי קנה מחורק. התחמושת הכדורית התאימה לקנים חלקים והייתה קלה יותר לטעינה. במהלך המאה ה־18 התפתחו רובי מוסקט כמו בראון בס הבריטי או מוסקט שרלוויל הצרפתי אך הקנה עדיין היה חלק, הם שימשו צבאות אירופה וארצות הברית עד מחצית המאה ה־19. בהמשך, פותחו שיטות לחריקה פנימית של הקנה, אשר שיפרו מאוד את הדיוק והמרחק – מה שהוביל להחלפתם ההדרגתית של כלי הנשק חלקי הקנה. למרות העליונות של רובים מחורקים, בתחום התותחנות במיוחד תותחי טנקים חזר השימוש בקנים חלקים כגון בתותח 120 מ"מ של טנק לאופרד 2 הגרמני או טנק מרכבה סימן 3 וטנק מרכבה סימן 4 . תותחים אלה מותאמים לירי חודרנים קינטיים שאינם זקוקים לייצוב סיבובי.

כלי נשק חלקי קנה מודרניים

בניגוד לתותחי טנקים של מלחמות העולם המלחמת העולם הראשונה ובעיקר מלחמת העולם השנייה שהיו מחורקים, החל ממחצית השנייה של המאה ה־20 חל שענטי מהותי ועתה הטנקים המתקדמים מיוצרים עם תותחים חלקי קנה. לתותחים אלו מספר יתרונות בולטים,

  • שיגור תחמושת חודרת שריון מסוג חודרן קינטי (באנגלית: Armour-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot) שבנויה כמוט דק וארוך שמתייצב באמצעות כנפונים אחורייםקנה חלק מאפשר לחודרן להישאר יציב, בלי הפרעה מסחרור שעלול לפגוע בחדירה ובדיוק בטווח ארוך.
  • קנה חלק מאפשר ירי של טילים מונחים, כגון טיל להט מתוצרת הישראל המיועד לשיגור גם מתותח המרכבה הומאוחסן בתוך הטנק כמו כל פגז אחר, והטיפול בו נעשה כמו בשאר סוגי התחמושת של הטנק. או טיל 9M119 סביר מתוצרת רוסיה שמיועד לשיגור מתותחי 125 מ"מ חלקי-קדח של טנקים סובייטיים. טילים אלו מוזנים לתותח כמו פגז רגיל.
  • קנה חלק עמיד יותר בפני שחיקה בחלקיו הפנימיים, ומקל על תחזוקה. אין בו חריצים עדינים שיכולים להיפגע מפגיעת אבק שריפה או חיכוך מתכתי והיעדר תהליך חריקה מסובך מקל על ייצור סדרתי של קנים גדולים באיכות אחידה. המעבר לקנים חלקים התאפשר לאחר סדרת שיפורים בתחום הבליסטיקה הפנימית והחיצונית וכן שיפורים בתחום מערכות בקרת ירי מודרניות המפצות על היעדר סחרור באמצעות מכ"ם, מד טווח לייזר ומחשב ירי.[2]

מרגמות

מבט אל תוך הקנה של מרגמה 81 מ"מ

מרגמות הן דוגמה מובהקת לכלי ירי חלקי קנה שנמצא בשימוש רצוף בצבאות העולם. מאפיינה של המרגמה נובע בראש וראשונה מאופי התחמושת שהן יורות, הטעינה מתבצעת מלוע המרגמה ופגזים מייצבים את עצמם במעופם תוך שימוש בכנפונים הקבועים בזנב הפגז ולכן אין צורך בחריקה לוליינית. המרגמה נועדה לירי קשתי תלול מסלול לטווחים קצרים עד בינוניים, ולכן הדיוק הסיבובי פחות קריטי. הקנה החלק תורם לפשטות המכנית של המרגמה, מאפשר תפעול מהיר והוזלה של הייצור.

סוג נוסף של רובה בעל קנה חלק הוא השוטגאן (באנגלית: Shotgun) שהוא רובה היורה תחמושת שבה כל תרמיל מכיל כדוריות עופרת רבות, בצירוף אבק השריפה.

מטולי רקטות

מטולי רקטות שימוש נרחב בקנים חלקים. להבדיל מרוב הרובים והתותחים, שבהם התחמושת מואצת על ידי גזים בלחץ בתוך הקנה, רקטות כוללות יחידת הנעה עצמאית המניע את התחמושת אל מחוץ לקנה ומעבר לו. לכן, אין צורך ביצירת סיבוב באמצעות חריצים בקנה, והמבנה הפנימי של הקנה יכול להיות חלק לחלוטין. יתרון זה מאפשר לפשט את תכנון הכלי, להקל על הייצור, להפחית משקל ולשפר ניידות. דוגמאות לכך הן מטולי הרקטות הנישאים כמו הRPG-7 הרוסי, במטולי רקטות, היציבות במעוף מושגת לרוב באמצעות כנפונים נפתחים או גופי ייצוב אחרים המתחברים לזנב הרקטה, ולא באמצעות סיבוב פנימי מהקנה. בחלק מהדגמים כגון RPG-29 משולב מנגנון ייצוב סיבובי המבוסס על סליל מתכת או כנפונים ספירליים. כלי נשק אלו נועדו לפגיעה במטרות משוריינות, בניינים או כוחות חי"ר, ומשתמשים בראשי קרב מסוג מטען חלול המחייב למעשה שימוש בקנה החלק, שכן סיבוב קליע עלול לפגוע ביעילותו של מטען חלול. הבליסטיקה של מטולי רקטות כתף שונה משמעותית מזו של כלי ירייה מחורקים או חלקי־קנה רגילים, בעיקר בשל היות התחמושת מונעת עצמאית, ומבוססת על עקרונות של ייצוב אווירודינמי חיצוני מבחינת הבליסטיקה הפנימית (Internal ballistics) זו מושפעת בעיקר מירי הרקטה אל מחוץ לקנה מאחר שבניגוד לקנים מחורקים, מנגנון הירי לא יוצר לחץ פנימי גבוה המופעל לאורך הקנה. מבחינת הבליסטיקה חיצונית (External ballistics) זו מושפעת בייצוב באמצעות כנפונים שמייצרים יציבות סיבובית (spin stabilization) כדי לשמור על נתיב יציב במהלך המעוף. בשל היעדר סיבוב משמעותי, ההשפעה של רוח ומעברים זרימת אוויר הם בעלי השפעה משמעותית על המסלול בליסטי של התחמושת.

אקדחי זיקוקים וכלי ירי לגז מדמיע

אקדחי נורים ורובים לירי גז מדמיע הם דוגמאות בולטות לשימוש אזרחי־משטרתי בנשק חלק קנה. כלי ירייה אלו נועדו לירי תחמושת שאינה דורשת סיבוב לצורך ייצוב – כגון פצצות גז, רימוני הלם, זיקוקים או קליעים לא־קטלניים – ולכן אינם מצריכים קנה מחורק. השימוש בקנה חלק מפשט את המבנה המכני, מפחית את הבלאי ומוזיל את עלויות הייצור והתחזוקה. ברוב המקרים, רובים ואקדחים כאלה פועלים במנגנון פשוט מאוד של ירי בודד, ומיוצרים בקליברים גדולים יחסית כגון 37 מ"מ או 40 מ"מ, על מנת לאפשר ירי של תחמושת בעלת נפח גדול אך מהירות נמוכה. הנשק מיועד בעיקר לפיזור הפגנות, לירי גז מדמיע, או לסימון והארה. התחמושת היציבה באוויר לרוב באמצעות זנב או כנפונים, ולעיתים אף אינה מצריכה ייצוב כלל. כלים אלו נפוצים בשימוש כוחות ביטחון ומשטרה במדינות רבות, וכן בקרב אזרחים במצבים של הצלה, אותות מצוקה. שימוש נוסף לקנים חלקי קדח הם כלי ירייה או ערכות הסבה לצורך ירי של תחמושת לא קטלנית כמו כדורי גומי או כדורי ספוג.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Nel Yomtov Civil War Weapons Essential Library of the Civil War ABDO, 2016 מסת"ב 1680774670
  • The Editors of LIFE Magazine LIFE Explores History of the Rifle Time Home Entertainment, 2020 מסת"ב 1547855517
  • Earl J. Hess The Rifle Musket in Civil War Combat: Reality and Myth University Press of Kansas, 2016 מסת"ב 0700623833
  • Balázs Németh Early Military Rifles: 1740–1850 Bloomsbury Publishing, 2020 מסת"ב 1472842294

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כלי נשק חלקי קנה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כלי נשק חלקי קנה41305016Q1064392