יצחק שוה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק שוה
לידה 14 באוגוסט 1924
קהיר, מצרים
פטירה 26 ביולי 2023 (בגיל 98)
ישראל
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים ישראל, מצרים
תרומות עיקריות
מחקרים בנושא הפרדת איזוטופים

יצחק שווה (14 באוגוסט 192426 ביולי 2023, ח' באב ה'תשפ"ג) היה פיזיקאי ישראלי שעסק בפיזיקה גרעינית. הוא עסק גם בהוראה ובכתיבה בתחום התלמוד והיה מועמדו של מנחם בגין לנשיאות המדינה.

ביוגרפיה

שווה נולד בקהיר בשנת 1924 למשפחת שויקה (שוויכה), משפחת רבנים מפורסמת, שהיגרה למצרים מן העיר חלב שבסוריה. בצעירותו למד תורה בישיבת "אהבה ואחווה" מפי אביו, הרב אהרון שויקה, ומפי הרב עובדיה יוסף, לצד השתלמותו בלימודים כלליים. ישראל בן-זאב שלימד אותו בבית הספר כתב עליו: "יצחק היה מבחירי התלמידים, שקדן, חריף, מצטיין בלמודים כלליים ומסור ללימודי קודש. הוא נבחר מטעם ההנהלה לעזור למורים לעברית".[1] לאחר שסיים את לימודיו התיכוניים נרשם ללימודי כימיה ופיזיקה באוניברסיטה העברית בירושלים, ובמהלך לימודיו התגורר אצל דודתו. במהלך לימודיו התגייס על פי צו המוסדות הלאומיים למשטרה הבריטית כשוטר מיוחד.[2] בקיץ 1947, לאחר שהשלים את לימודיו שב לבית הוריו בקהיר להתכונן לבחינות הגמר. אולם בעקבות פרוץ מלחמת העצמאות הוא נותר במצרים עד שעלה לישראל בינואר 1951. בשנת 1953 הוא התגייס לצה"ל ולאחר טירונות נשלח ללמד מתמטיקה בבית הספר הטכני של חיל האוויר.[3] לאחר כחודש הועבר לחיל המדע.[2][4]

בראשית דרכו המדעית עבד מספר שנים במשרד הביטחון וברפא"ל, אך את ניסיונו העיקרי כמדען רכש בפריז (שם שהה לצורך עבודת הדוקטור שלו בפיזיקה) ובמרכז למחקר גרעיני - שורק; מחקריו התאורטיים והמעשיים היו בנושא הפרדת איזוטופים.

שווה היה בעל כישורים טכניים ואף רשם פטנט על מצת חשמלי בתנור גז.[5]

לקראת סוף תקופת כהונתו של נשיא מדינת ישראל אפרים קציר ב-1978, כשהתברר כי הוא אינו מעוניין בתקופת כהונה נוספת, הציע ראש הממשלה מנחם בגין את שוה כמועמד בבחירות לנשיאות.[6] שווה היה עד אז אלמוני ובתקשורת הובעה ביקורת על הצגת מועמדות של אדם אנונימי, ללא ניסיון ציבורי, לתפקיד הנשיא.[7] לאחר פגישה עם מנחם בגין ב-26 במרץ 1978 הודיע שוה שהוא עומד על מועמדותו,[8] אך לאחר יומיים הודיע על פרישה מן המועמדות.[9]

בשנים הבאות התמסר לעשייה ציבורית במסגרת הקהילה, וייסד בית כנסת בשכונת מגוריו ברחובות. בהמשך עבר לגור בירושלים ולעסוק בהוראה ובכתיבה בתחום המקרא והתלמוד. חלק ממאמריו ראו אור בכתבי העת "מגדים" ו"המעיין". ספרו תלמי שי (ראשי תיבות של תרשימים למסכת יבמות, שווה יצחק; מהדורה שנייה: מעלה אדומים, תשס"ז) נועד לסייע לקהל לומדי מסכת יבמות; מכלול הקשרים המשפחתיים וההלכתיים הסבוכים המופיעים לאורך המסכת מומחשים בספר באמצעות תרשימים מפורטים.

שווה נפטר ב-26 ביולי 2023, והובא לקבורה בהר המנוחות.[10] הותיר אחריו חמישה ילדים. הוא היה אחיו של המתמטיקאי והמילונאי פרופ' יעקב שויקה, מראשי פרויקט השו"ת, ודודם של הסופר הרב חיים סבתו ושל הרב שבתי סבתו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יצחק שוה36777206Q6827446