יחסי אלבניה – דרום אפריקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי אלבניהדרום אפריקה
אלבניהאלבניה דרום אפריקהדרום אפריקה
אלבניה דרום אפריקה
שטחקילומטר רבוע)
28,748 1,219,090
אוכלוסייה
2,773,166 64,686,165
תמ"ג (במיליוני דולרים)
22,978 377,782
תמ"ג לנפש (בדולרים)
8,286 5,840
משטר
רפובליקה דמוקרטיה פרלמנטרית

יחסי אלבניה – דרום אפריקה הם היחסים הדיפלומטיים הרשמיים בין רפובליקת אלבניה לבין רפובליקת דרום אפריקה, שנוסדו בשנת 1992 לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי באלבניה ועם קיום הבחירות הרב-מפלגתיות הראשונות במדינה. כמו כן, גם לאחר נפילת משטר האפרטהייד תחת נשיאותו של פרדריק וילם דה קלרק.

היסטוריה

לפני כינון היחסים

בשנת 1979, משפחת המלוכה האלבנית (בית זוֹגוּ) הוגלתה לספרד, ותחת הנהגתו של לקה זוגו סקנדר (הוכתר בתור לקה מאלבניה במלון בריסטול בעיר בנידורם שבספרד), נאלצה לעזוב את המדינה שקיבלה את פניה מאז שנת 1962, לאחר שבחיפוש באחוזתם שבעיר פוזואלו דה אלארקון נחשפה כמות ניכרת של כלי נשק צבאיים.[1]

לאחר משא ומתן עם משרד החוץ הספרדי, בתמיכת משפחת המלוכה הספרדית של חואן קרלוס הראשון, שפגש באופן אישי את לקה לפני שהוכתר למלך ספרד, המשפחה הורשתה לעזוב את המדינה בדרך אווירית אל גבון, שם הבטיח להם הנשיא אל-חאג' עומר בונגו אונדימבה הגנה. המטוס הגבוני לא הגיע, ולאחר התערבות נוספת של משפחת המלוכה הספרדית, ממשלתו של אדולפו סוארס שכרה מטוס ספנטקס שהסיע את המשפחה לליבריה. לאחר הנחיתה, דרשו הרשויות הליבריות תשלום מקדמה של 35 מיליון פסטות ספרדיות מהמשפחה כדי לאפשר להם לרדת מהמטוס. דיפלומטים ספרדים התערבו, ולאחר יום של חניה על המסלול בנמל התעופה, מטוס הספנטקס המריא ב-3 בפברואר 1979 לרודזיה הדרומית, שם הביע ראש הממשלה הרודזי, איאן דאגלס סמית' את הסכמתו לקבלת הנוסעים.[2]

בשנת 1980, הפיכתה של רודזיה לזימבבואה והגעתו של הדיקטטור רוברט גבריאל מוגאבה לראשות הממשלה לא בישרו טובות עבור בית זוגו, שעבר שוב. הפעם לדרום אפריקה, שם התקבל בברכה במעמד דיפלומטי ובמעון רשמי ביוהנסבורג.[3]

מצב זה לא היטיב עם היחסים בין אלבניה הקומוניסטית לדרום אפריקה תחת האפרטהייד, שכן לקה נחשב למבצע תנועות חתרניות נגד ממשלת אלבניה במטרה להשיב את המלוכה למדינה. אפילו לאחר מתקפה של מיליציה גולה בחוף האלבני ב-26 בספטמבר 1982, סוכנויות ידיעות סיווגו אותה כמיליציה מונרכיסטית תחת פיקודו הישיר של המלך. באותה שנה, 1982, נולד בנו היחיד של לקה הראשון, לקה אנוור זוג רזה באודואן מסיזיווה זוגו (לקה השני). הוא עומד בראש בית זוגו מאז 30 בנובמבר 2011, והוא הטוען הנוכחי לכס המלוכה האלבני. אם כי, הוא עצמו התחייב לא לבצע מעשי חתרנות והוא מועסק על ידי משרד הפנים האלבני.

כינון יחסים רשמיים

כינון היחסים הדיפלומטיים באופן רשמי בין אלבניה לדרום אפריקה לא התרחש עד שנת 1992, לאחר הבחירות לפרלמנט האלבני במרץ 1992, הבחירות הרב-מפלגתיות הראשונות בתולדות אלבניה עם קמפיין קודם (וזאת מפני שהבחירות בשנה הקודמת כמעט ולא כללו קמפיין פוליטי כשלעצמו). לאחר בחירות אלו, אלכסנדר מקסי הפך לראש ממשלת אלבניה וסאלי ברישה הפך לנשיא, קדנציה ראשונה רצופה אתגרים עבור אלבניה שחוותה חלק ניכר מהמלחמה הקרה כמדינה אוטרקית. יתר על כן, לקה עבר מיוהנסבורג לטירנה, בירת אלבניה, תוך ניצול העובדה שהמשטר החדש של ארצו איפשר לו לבקש תמיכה ממולדתו.

במקביל, דרום אפריקה הייתה תחת משטר האפרטהייד, שהוביל גם לבידוד בינלאומי ניכר, אף על פי שלא שקלה לכונן יחסים דיפלומטיים עם מדינות קומוניסטיות או סוציאליסטיות, מחשש להשפעת הקומוניזם במהלך תהליך הדה-קולוניזציה של אפריקה. בשנות ה-90, הגעתו של פרדריק וילם דה קלרק (המפלגה הלאומית) לנשיאות החלה לבסס את סופה של מערכת משטרית זו, כאשר 1992 הייתה השנה האחרונה בה רק למיעוט הלבן הייתה זכות הצבעה, במהלך משאל העם לעניין ביטול האפרטהייד.

עד כה, היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות לא היו בראש סדר העדיפויות של אף אחד מהצדדים. דרום אפריקה מינתה את שגרירותה באיטליה בתור הממונה גם על היחסים עם אלבניה. אלבניה, מצידה, אינה מחזיקה כלל בנציגות דיפלומטית כלשהי בדרום אפריקה.[4][5][6]

יחסי מסחר

יצוא אלבניה לדרום אפריקה מסתכם בקצת יותר מ-1.5 מיליון דולר, כאשר מוצרי הדגל הם הנעלה ועור. במקביל, יצוא דרום אפריקה לאלבניה מסתכם בקצת יותר מ-40 מיליון דולר עבור התעשייה הדרום אפריקאית, כאשר מוצרי סגסוגת ברזל הם מוצרי הדגל.[7]


הערות שוליים

  1. La tragicómica vida de Leka de Albania: madrileño, armado y obsesionado con el trono, elmundo.es, ‏7 בספטמבר 2019 (בספרדית)
  2. La tragicómica vida de Leka de Albania: madrileño, armado y obsesionado con el trono, elmundo.es, ‏7 בספטמבר 2019 (בספרדית)
  3. La tragicómica vida de Leka de Albania: madrileño, armado y obsesionado con el trono, elmundo.es, ‏7 בספטמבר 2019 (בספרדית)
  4. Bilateral Relations, dirco.gov.za (האתר הרשמי של המשרד ליחסים בינלאומיים ולשיתוף פעולה (משרד החוץ) של דרום אפריקה (באנגלית)
  5. Diplomatic Missions abroad, punetejashtme.gov.al (האתר הרשמי של משרד החוץ האלבני) (באנגלית)
  6. DIPLOMATIC LIST (PDF), punetejashtme.gov.al (האתר הרשמי של משרד החוץ האלבני) (באנגלית)
  7. 🇦🇱 Albania / South Africa 🇿🇦, oec.world (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יחסי אלבניה – דרום אפריקה41089804Q63980183