טריפולי (יוון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טריפולי
Τρίπολη
בכיוון השעון מלמעלה: נוף פנורמי של העיר טריפולי, קתדרלת בזיל ה"קדוש" במרכז העיר, תחנת הרכבת, התיאטרון העירוני מליארופוליו ובית המשפט של טריפולי עם כיכר אראוס מולו.
בכיוון השעון מלמעלה: נוף פנורמי של העיר טריפולי, קתדרלת בזיל ה"קדוש" במרכז העיר, תחנת הרכבת, התיאטרון העירוני מליארופוליו ובית המשפט של טריפולי עם כיכר אראוס מולו.
מדינה יווןיוון יוון
מחוז מחוז הפלופונסוס
יחידה אזורית ארקאדיה
חבל ארץ פלופונסוס

טריפולייוונית: Τρίπολη) היא עיר בחלק המרכזי של הפלופונסוס שביוון. היא בירת מחוז פלופונסוס כמו גם של היחידה האזורית של ארקאדיה. בשטחי העירייה מתגוררים כ-47,000 תושבים.[1]

היסטוריה

מעט ידוע על דרובוליצה (שמה של העיר בימי הביניים), אך היא נכללת ברשימה של אתרים ביזנטיים נטושים משנת 1467, המקבילה לשנים שלאחר כיבוש חלק זה של יוון על ידי מהמט. עם זאת, לאחר הכיבוש העות'מאני של מוראה, נראה כי המרכז התרבותי והמנהלי של מישור טגאה הועבר ממוצ'לי לדרובוליצה. זו הייתה התפתחות שהתרחשה כמה שנים לאחר הכיבוש, מתישהו לאחר 1467. לאחר 1540, נראה שהמוקד השתנה מהמבצר עצמו, ליישוב שמתחתיו שנקרא טרבלוקה.

באביב 1770, במהלך התקוממות יוונית שנודעה בשם מרד אורלוב, כנקמה על ההתקוממות היוונית, שכירי חרב אלבנים של העות'מאנים טבחו ב-3,000 יוונים תוך שעות ספורות עם כניסתם לעיר. רק בעקבות התערבותו של אוסמן ביי, מנהיג שכירי החרב האלבנים, נמנע טבח מוחלט והרס של העיר.[2]

לפני מלחמת העצמאות היוונית, תחת השם העות'מאני טריפוליצ'ה, הייתה העיר אחד המרכזים המנהליים העות'מאניים בפלופונסוס (איילט מוראה, המכונה לעיתים קרובות "פשאליק של טריפוליצה") והייתה בה אוכלוסייה מוסלמית גדולה (בעיקר טורקים ואלבנים) וקהילה יהודית. טריפוליס הייתה אחת המטרות העיקריות של המורדים היוונים במלחמת העצמאות היוונית, שהסתערו עליה ב-17 באוקטובר 1821, לאחר המצור על טריפוליצה (אנ'), והשמידו את האוכלוסייה המוסלמית.[3] אבראהים פאשא כבש מחדש את העיר ב-22 ביוני 1825, לאחר שננטשה על ידי היוונים. לפני שפינה את הפלופונסוס בתחילת 1828, הוא הרס את העיר ואת חומותיה.

לאחר הקמת המדינה היוונית העצמאית בשנת 1830, המבנים העות'מאניים הישנים של טריפוליצה, כמו גם החומות, נהרסו לחלוטין. שמה של טריפולי שונה והיא נבנתה מחדש כאחת הערים המרכזיות של ממלכת יוון, המשמשת כבירת מחוז ארקאדיה. במהלך המאות ה-19 וה-20 הפכה העיר למרכז האדמיניסטרטיבי, הכלכלי, המסחרי והתחבורתי של מרכז ודרום פלופונסוס.[4]

גאוגרפיה ואקלים

בעיר שורר אקלים ים-תיכוני. היא ממוקמת במרכז הפלופונסוס, בגבול המערבי של מכתש גדול. העיר היא בירת היחידה האזורית ארקאדיה. ממערב לה גובלת העיר באזור ההררי המיוער מיינלו (אנ'). אזור אגן טריפולי הפך עם הזמן לשטח של אדמות חקלאיות. שיטפונות, המופיעים באגן מדי פעם לאחר חורפים גשומים, יצרו את אגם טאקה (אנ') הזמני. אגם זה הוסדר על ידי בריכה חדשה, כדי לאגור מים להשקיה.

בגלל מיקומה הפנימי והגובה הרב, לאקלים של טריפולי יש כמה מאפיינים של אקלים יבשתי, כמו קור מוגבר בחודשי החורף. הטמפרטורות בקיץ יכולות לעלות על 38 מעלות צלזיוס ובחורף נצפו טמפרטורות מתחת ל-10 מעלות צלזיוס במספר הזדמנויות. שלג יכול לרדת מספר פעמים בין נובמבר לתחילת אפריל.

הכיכרות המרכזיות של העיר מיושרות עם הרחוב הראשי ועם כביש מהיר המקשר לפירגוס (אנ') ולפטרס. אחד מהם נקרא קנדי והשני נקרא על שם גאורגיוס השני. לחלק הדרומי יש את הרחוב הראשי שלו שנקרא וושינגטון. החלק המרכזי של העיר מוקף בחומות הטירה שנבנו במהלך הכיבוש העות'מאני. פארק תעשייה נבנה בדרום מערב העיר.

עירייה

אגם טאקה

עיריית טריפולי הוקמה במהלך הרפורמה בשלטון המקומי בשנת 2011 על ידי מיזוג שמונה העיריות הקודמות הללו, שהפכו ליחידות מוניציפליות:

שטח העירייה הוא 1,475.805 קמ"ר, שטח היחידה העירונית טריפולי הוא 119.287 קמ"ר.[5]

חלוקות משנה

היחידה המוניציפלית של טריפולי מחולקת לקהילות הבאות:

  • אגיוס וסיליוס
  • אגיוס קונסטנטינוס
  • אוונדרו
  • מקרי
  • מרקובוני
  • פלנטיו
  • פלאגוס
  • פרטורי
  • סקופי
  • תאנאס
  • טריפולי

חינוך

כיבוש העיר על ידי היוונים. ציור של פטר פון הס

בטריפולי נמצא קמפוס הדגל של אוניברסיטת פלופונסוס (אנ'), שנוסדה בשנת 2000. בעיר נמצא בית הספר לכלכלה, ניהול ואינפורמטיקה, המורכב מהמחלקה לכלכלה והמחלקה לאינפורמטיקה וטלקומוניקציה.[1]

תחבורה

מכיוון שהיא נמצאת במרכז הפלופונסוס, טריפולי היא מרכז תחבורה. קורינתוס נמצאת 75 ק"מ לצפון מזרח, פירגוס 145 ק"מ למערב, פטרס 144 ק"מ לצפון מערב, קלמטה 65 ק"מ לדרום, וספרטה 60 ק"מ לדרום.[1]

הגישה לטריפולי היא בעיקר מאתונה ומשאר יוון דרך הכביש המהיר A7 (אנ'), שנוסע צפונה לכיוון קורינתוס ודרומה לקלמטה. נתיב חלופי ללא אגרה הוא GR-7 שהיה הכביש הראשי לטריפולי לפני בניית הכביש המהיר. לעיר ניתן להגיע גם על ידי GR-74 ו-GR-76 מפירגוס ועל ידי GR-39 מספרטה.

טריפולי נמצאת על קו הרכבת מקורינתוס לקלמטה של ארגון הרכבות ההלני (אנ') (OSE). הקו שופץ ושירותי הנוסעים לארגוס ולקורינתוס, שהושעו לכמה שנים, חודשו ב-2009. עם זאת, בדצמבר 2010 הופסקו השירותים שוב עקב השעיה כללית של שירותי הרכבות בפלופונסוס.

צבא

טריפולי היא ביתם של שני מחנות האימונים הגדולים ביותר של הכוחות המזוינים ביוון, אחד המופעל על ידי הצבא היווני והשני על ידי חיל האוויר היווני: גדוד האימונים הצבאי ה-251 ואגף האימונים הבסיסי ה-124.[1]

ערים תאומות

טריפולי, יוון היא עיר תאומה עם:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טריפולי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, www.uop.gr, ‏2025-04-24 (באנגלית)
  2. Γεώργιος Νικολάου, ISLAMISATIONS ET CHRISTIANISATIONS DANS LE PELOPONNESE (1715-CA 1832), 1997
  3. The Essence of the Greek-Turkish Rivalry: National Narrative and Identity
  4. Tripoli, visitgreece
  5. Wayback Machine, dlib.statistics.gr
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

טריפולי (יוון)41475221Q193409