טוני פאסון
דרגה | לוטננט |
---|---|
פעולות ומבצעים | |
מלחמת העולם השנייה | |
עיטורים | |
צלב ג'ורג' |
סגן פרנסיס אנתוני בלייר (טוני) פאסון (Francis Anthony Blair Fasson; 17 ביולי 1913 – 30 באוקטובר 1942) היה קצין בצי המלכותי הבריטי, אשר חילץ מכונת צופן ומסמכים מצוללת גרמנית טובעת במלחמת העולם השנייה ונספה בפעולה זו. הפריטים שחילץ סייעו לבעלות הברית לפענח את צופן האניגמה הגרמני. פאסון עוטר על פעולתו בעיטור צלב ג'ורג'.
חייו
פאסון נולד וגדל בכפר בקרבת אדינבורו שבסקוטלנד. בילדותו יצא ללמוד בפנימייה. בהמשך החל ללמוד במכללה הימית המלכותית בדרטמות', לקראת קריירה בצי המלכותי. אז גם התבלט כשחיין מצטיין. ב-1941, לאחר שכבר הוסמך כקצין, הוצב פאסון על סיפונה של המשחתת פטארד (Petard).
ב-30 באוקטובר 1942 תקפו הפטארד וארבע משחתות בריטיות אחרות את הצוללת הגרמנית U-559, שמטוס בריטי איתר בים התיכון, בקרבת פורט סעיד שבמצרים. הן פגעו בה באמצעות פצצות עומק ואילצו אותה לעלות על פני המים. אז פגעו בצוללת גם תותחי 20 מילימטר של הפטארד וצוותה נטש אותה, אך היא הוסיפה לצוף.
פאסון ועמו המלח קולין גרזייר (Colin Grazier) ועוזר הקנטינה טומי בראון (Tommy Brown),[1] קפצו אל הצוללת (לפי גרסה אחרת הם פשטו את בגדיהם ושחו אליה) במטרה לחפש ולמצוא בה מידע מודיעיני מועיל.
פאסון וגרזייר נכנסו לצוללת החשוכה, שכבר החלה להתמלא במים, ביודעם שהיא עשויה לטבוע בכל רגע. הם מצאו את מכונת האניגמה והגיעו אל תא הקברניט, פרצו בו ארון והוציאו ממנו מסמכים הנוגעים להפעלת המכונה. בראון שחה מספר פעמים אל הפטארד כדי להעביר אליה את הפריטים. פאסון וגרייזר המשיכו לחפש מידע בצוללת כשלפתע היא שקעה בבת אחת במעמקי הים, כשהיא מטביעה אתה את שניהם. בראון ניצל.
פריטי השלל מן הצוללת הועברו אל מרכז פיענוח הצפנים הבריטי בבלצ'לי פארק. באותה עת, בעקבות שינוי בהפעלת האניגמה על ידי הגרמנים, לא היו הבריטים מסוגלים כבר מזה תשעה חודשים לפענח את התשדורות שהוצפנו על ידה. פריטי השלל סיפקו מידע חיוני שהביא לפריצת דרך ואיפשר בתוך מספר שבועות את פיענוח התשדורות מחדש. לכך נודעה משמעות עצומה במערכה נגד הצוללות הגרמניות באוקיינוס האטלנטי.
לא ניתן היה להעניק לפאסון ולאחרים את עיטור צלב ויקטוריה - העיטור הצבאי הבריטי הגבוה ביותר - משום שפעולתם לא נעשתה "נוכח פני האויב", כנדרש לשם הענקתה.[2] על כן הוענק לו ולגרייזר עיטור צלב ג'ורג'. לבראון הוענקה מדליית ג'ורג'.
שמו של פאסון הונצח על גבי האנדרטה לנעדרי הצי המלכותי בעיר פורטסמות' שבבריטניה. סיפור הפעולה שבה השתתף מוצג בתערוכה בצריף 8 שבמוזיאון בבלצ'לי פארק.[3] העיטור שהוענק לו מוצג כיום במוזיאון בטירת אדינבורו.
קישורים חיצוניים
- תמונתו של פאסון באתר TracesOfWar
- דף הזיכרון לפאסון באתר ועדת חבר העמים לקברי מלחמה
- סיפורו של פאסון (אורכב 30.01.2012 בארכיון Wayback Machine) באתר Discover the Borders
- סיפורו של פאסון(הקישור אינו פעיל) באתר QWiki
- טוני פאסון, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ בראון היה אז בן 16. הוא שיקר לגבי גילו כדי להתגייס לצי המלכותי.
- ^ ייתכן שנימוק זה שימש כתירוץ כדי להימנע מהענקת צלב ויקטוריה במקרה זה, על מנת שלא למשוך תשומת לב לתפיסת השלל מהצוללת ולסכן על ידי כך את סוד פיענוח צופן האניגמה.
- ^ http://www.awesomestories.com/assets/enigma-fasson-grazier-and-brown.
טוני פאסון33094320Q7822323