זיזף ערמוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןזיזף ערמוני
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי נשפון
משפחה: זיזפיים
סוג: זיזף ערמוני
מין: זיזף ערמוני
שם מדעי
Lionycteris spurrelli
תחום תפוצה

זיזף ערמוני (שם מדעי: Lionycteris spurrelli), הוא סוג של עטלף קטן במשפחת הזיזפיים, שמצוי באמריקה הדרומית ומהווה מין יחיד בסוגו. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1913 על ידי הזואולוג הבריטי אולדפילד תומאס.

תיאור

הזיזף הערמוני מתאפיין בראש חרוטי דמוי ערפד ובלוע צר ומוארך שמכוסה בזיפים קטנים. האוזניים קצרות רחבות ועגולות עם צפירים כמעט בלתי נראים. עיטור העלה האפי מסתכם בזיז רחב וזקוף. הלשון ארוכה ומכוסה בגבשושיות דמויות מכחול, והשפתיים שסועות במרכזן. אורך הראש והגוף של המין 46–57 מ״מ, אורך הזרוע 32–37 מ״מ ואורך הזנב 10 מ״מ; משקלו 9–10 גרם בלבד. הזכר גדול וכבד במקצת מן הנקבה.

הפרווה של הזיזף הערמוני צפופה, עבה וצמרירית. צבעה הכללי כהה למדי (בפרט באזור הכתפיים והראש), ונע בין חום ערמוני לחום קפה, אדמדם כהה או חום ארגמני מבריק. בסיס השיער כהה יותר וכמעט שחרחר בצבעו. הגחון חיוור משאר הגוף וצבעו חום זית עד אפרפר. הכנפיים שחורות. האוזניים, הזרועות, הרגליים, הלוע והעיטור האפי בצבע בורדו-שחור, והלשון בולטת בצבעה הורוד.

תפוצה

הזיזף הערמוני מצוי באמריקה הדרומית; טווח התפוצה שלו כולל את מרבית אמזוניה: צפון ברזיל ובוליביה, מזרח פרו ואקוודור, רמת גויאנה, וונצואלה, קולומביה וגבול קולומביה-פנמה. בית הגידול של המין מורכב מיער גשם טרופי לח בסמיכות למקורות מים, סוואנות טרופיות לחות, מטעים ותצורות קרסט מיוערות. ניתן למצוא בשפלות נמוכות עד רכסים הרריים ברום 1,400 מטר מעל פני הים.

הזיזף הערמוני מבלה את שעות היום במנוחה בנקיקים ומערות בקבוצות או במושבות גדולות של עד 1,000 פרטים במקומות מתאימים. בדומה לזיזף הצוף הוא ניזוף בעיקר מצוף, אבקנים ובמידה פחותה גם מפירות וחרקים. הזיזף מתרבה לאורך השנה ללא עונה מוגדרת. מעבר לכך האקולוגיה שלו אינה ידועה.

מצב

הזיזף הערמוני מסווג על ידי הרשימה האדומה של IUCN במצב השימור ללא חשש (LC), מכיוון שהוא נפוץ באופן נרחב, ומגמת האוכלוסייה שלו יציבה. אין איומים משמעותיים על המין, להוציא הפרעה אנושית בסמוך למערות ותצורות קרסט וכריתת יערות ברצועות מנשק בין היער לסוואנה. ארגון השימור IUCN ממליץ לפעול לשימור בית הגידול באזורים שבהן קיימות אוכלוסיות גדולות של המין (בעיקר בתצורות קרסט).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31916480זיזף ערמוני