השבעת נשיא ארצות הברית
השבעת נשיא ארצות הברית (באנגלית: United States presidential inauguration) היא האירוע הרשמי לציון תחילת כהונה חדשה בת ארבע שנים של נשיא ארצות הברית. ההשבעה מתקיימת עבור כל תקופת כהונה, גם כאשר הנשיא ממשיך בתפקיד לתקופת כהונה שנייה. את שבועת המשרה עצמה מנהל נשיא בית המשפט העליון בהתאם לחוקת ארצות הברית הקובעת, כי על הנשיא להישבע אמונים לפני שיוכל להתחיל בתפקידו. עם זאת, לאורך השנים, הורחב טקס ההשבעה מאירוע פשוט ליום שלם של טקסים חגיגיים, הכולל מצעדים, נאומים ונשפים.
מאז 1937 יום השבעתו לתפקיד של הנשיא הוא 20 בינואר (קודם לכן היה זה ב-4 במרץ), כאשר כהונת הנשיא מתחילה ב-12 בצהריים באותו יום. מאז 1981, נעשית ההשבעה בחזית בניין הקפיטול, מקום מושב הקונגרס של ארצות הברית, אלא אם כן מזג האוויר החורפי אינו מאפשר זאת (כפי שהיה בעת השבעתו של רונלד רייגן לתקופת הכהונה השנייה שלו ב-1985, אז הועבר הטקס אל תוך הבניין). כאשר 20 בינואר חל ביום ראשון, ההשבעה מתקיימת באופן פרטי על ידי נשיא בית המשפט העליון באותו יום ופעם נוספת בטקס פומבי למחרת, ה-21 בינואר.
ההשבעה האחרונה שהתקיימה היא ההשבעה של ג'ו ביידן, ביום 20 בינואר 2021, שציינה את תחילת הכהונה שלו כנשיא, לאחר שנבחר לתפקיד בפעם הראשונה.
אירועי שבוע ההשבעה
ימים ספורים לפני ההשבעה (בדרך כלל שלושה) מגיע הנשיא הנבחר לוושינגטון הבירה; בימים אילו עורכת ועדת ההשבעה הנשיאותית אירועים, ארוחות גאלה וקונצרטים עבור הנשיא הנבחר. כך למשל ב-18 בינואר 2009, יום לאחר הגעת הנשיא הנבחר אובמה לוושינגטון הבירה, התקיים באנדרטת לינקולן קונצרט פתיחה, "We Are One". הקונצרט כלל הופעות והקראות של קטעים היסטוריים של יותר משלושה תריסר מפורסמים. ההשתתפות בקונצרט הייתה חופשית לציבור, ו-HBO שידרה את הקונצרט בשידור חי, מה שאפשר לכל מי שיש לו טלוויזיה בכבלים לצפות באירוע.[1] כך גם הנשיא הנבחר טראמפ בערב ה-19 בינואר, אירח את "Make America Great Again! Welcome Celebration", קונצרט. הקונצרט, שנערך על מדרגות אנדרטת לינקולן, כלל הופעות של לי גרינווד, טובי קית', ,השחקן ג'ון וייט. הקונצרט הסתיים בחגיגת זיקוקים, בליווי מקהלה ולהקה צבאית אמריקאית בביצוע "מזמור הקרב של הרפובליקה".[2]
בנוסף ועדת הבחירות הנשיאותית של טראמפ ערכה את "הפסגת דיפלומטית: ארוחת הערב העולמית"", ארוחת ערב מתוקשרת שנועדה לשמש היכרות בין דיפלומטים זרים, פקידי ממשל לנשיא הנבחר טראמפ.[3]
יום ההשבעה
תפילה
יום ההשבעה מתחיל בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות באזור השעה 08:30 בבוקר כאשר הנשיא וסגן הנשיא הנבחר ומשפחותיהם יוצאים מהבלייר האוס בשיירה ולוקחים חלק בתפילה בכנסיית סנט ג'ון האפיסקופלית להצלחתו, לאפייט סקוור.[4] להצלחת הנשיא הנבחר.
פגישה עם הנשיא היוצא והגברת הראשונה
מיד לאחר מכן נוסעים הנשיא וסגן הנשיא הנבחר נסיעה קצרה לבית הלבן לפגישת נימוסין עם הנשיא היוצא והגברת הראשונה. משם לקראת צהריים יוצאים מהבית הלבן בשיירה אחת אל עבר גבעת הקפיטול.
טקס ההשבעה
תחילה, נושאים דברי פתיחה יו"ר ועדת ההשבעה, נשיא הזמני של הסנאט . מיד לאחר מכן נאמרת תפילה (אחת מבין שתיים של הטקס). השלב הבא הוא השבעת סגן הנשיא המנוהלת על ידי המשנה לנשיא בית המשפט העליון האמריקאי, מיד לאחר מכן תגיע השבעת הנשיא המיועד והיא מנוהלת בידי נשיא בית המשפט העליון.
לאחר השבועה נושא הנשיא את נאום ההשבעה שלו לאומה בה מפרט את קווי היסוד של ממשלו החדש ומדיניותו; בסופו מנוגן ההמנון האמריקאי הנועל את הטקס.
לאחר הטקס
מיד לאחר הטקס מלווים הנשיא הנכנס והגברת הראשונה את הנשיא היוצא ורעייתו לחזית האחורית של בניין הקפיטול, שם המסוק הנשיאותי מטיס בפעם האחרונה את הנשיא היוצא ורעייתו לבסיס חיל האוויר אנדרוז שם ימריאו בפעם האחרונה במטוס אייר פורס 1 למדינת האם שלהם.
לאחר מכן מתקיימת ארוחת צהריים חגיגית של הנשיא וסגן הנשיא עם הנהגת הקונגרס בקפיטול. בסיומה, הנשיא החדש חותם על צווים נשיאותיים "בחדר הנשיא" המציגים רשמית את המועמדויות לקבינט שלו וכמה פקידי תת-קבינט לקונגרס האמריקני לאישורו, וזאת כאשר מאחוריו עומדים מנהיגי הקונגרס.
Review of the troops
לאחר סיום טקסי הפתיחה וארוחת הצהריים, הנשיא וסגן הנשיא יעשו את דרכם למדרגות החזית המזרחית של הקפיטול, שם כחלק מקבלת תפקיד המפקד העליון יסקור הנשיא את הכוחות הצבאיים לפני שיובילו מצעד של גדודי צבא טקסיים סקירה זו מכונה Review of the troops.
המצעד
בשעות הערב של יום ההשבעה, מיד לאחר סקירת Review of the troops נערך מצעד חגיגי בשדרות פנסילבניה של הבירה וושינגטון; בו יוצאת מהמקום שיירה, שבמרכזה רכבו של הנשיא שזה אך הושבע. השיירה נוסעת באיטיות במסלול ידוע מראש בעיר, אשר לאורכו מתקבצים המונים, המנופפים בידיהם לנשיאם החדש. לעיתים, על פי הנוהג, יוצאים הנשיא ורעייתו מהרכב הממוגן וצועדים כברת דרך מסוימת ברגל.
בנוסף, במצעד משתתפות תזמורות צעידה, המהוות נציגות של כל מדינות ארצות הברית. אלו עוברות בסך לפני הבית הלבן, כאשר הנשיא הנכנס וסגנו, בני משפחתם ומכובדים נוספים, מביטים בצועדים ומנופפים להם לשלום מתוך ביתן ממוגן, הנבנה במיוחד לצורך האירוע. מלבד התזמורות, אשר נבחרות על ידי ועדה מיוחדת, מבין רבות המבקשות להשתתף באירוע, צועדות בו גם תזמורות צבאיות, ולכל אלו נוספים גם מיצגי ענק הנישאים על גבי משאיות. המצעד משודר בשידור חי ברשתות טלוויזיה המסקרות את אירועי אותו יום.
נשפים
בשעות הערב לאחר המצעד החגיגי, נערכים בוושינגטון נשפים שונים לרגל היום המיוחד. מקובל כי הנשיא הנכנס ורעייתו יפקדו כמה מהם.
טקס ההשבעה
תאריך
טקס ההשבעה הראשון, של ג'ורג' וושינגטון, התקיים ב-30 באפריל 1789. כל טקסי ההשבעה שלאחר מכן, משנת 1793 עד 1933, התקיימו ב-4 במרץ (או ב-5 במרץ, במקרה שה-4 במרץ חל ביום ראשון), היום שבו הממשלה הפדרלית החלה את פעילותה תחת חוקת ארצות הברית בשנת 1789. בשנת 1937, בעקבות קבלת התיקון ה-20 לחוקה, עבר טקס ההשבעה ל-20 בינואר והוא נותר בתאריך זה מאז. יום ההשבעה הוא יום חופשה עבור העובדים בשירות הממשל הפדרלי בוושינגטון הבירה וסביבתה.
מיקום
רוב טקסי ההשבעה נערכו מול בניין הקפיטול. ההשבעה הטקסית נערכת מבחוץ לבניין או בתוכו, בהתאם למזג האוויר. טקסים חיצוניים התקיימו באופן מסורתי בחזית המזרחית של הקפיטול. בשנת 1980 החליטה ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי ההשבעה להעביר את הטקס לצד המערבי של בניין הקפיטול, כדי לחסוך כסף ולספק יותר מקום עבור הצופים. רייגן היה הנשיא הראשון שהושבע בחזית המערבית, בינואר 1981, דבר שהוליד "אגדה אורבנית" לפיה הוא עצמו ביקש את השינוי, כדי להישבע כשפניו כלפי מדינתו - קליפורניה. טקס ההשבעה השני של רייגן ב-1985 התקיים בתוך בניין הקפיטול עקב מזג האוויר הקר. כל טקסי השבעה מאז התקיימו בחזית המערבית של הקפיטול.
מארגנים
מאז 1901, אורגנו כל טקסי ההשבעה על ידי ועדה משותפת של הקונגרס לטקסי ההשבעה. בנוסף, ועדה צבאית מיוחדת אחראית לניהול חלקו של הצבא בטקס ההשבעה, השותף לאירוע מתוקף היות הנשיא גם המפקד העליון של הכוחות המזוינים. טקס ההשבעה עצמו ממומן על ידי המדינה, בעוד ועדה נשיאותית מיוחדת אחראית לגיוס הכסף עבור שאר האירועים המתקיימים ביום ההשבעה, כגון המצעד והנשפים, שממומנים על ידי אנשים פרטיים או חברות.[5]
משתתפים
מלבד הקהל הרחב, נוכחים בטקס בדרך כלל חברי הקונגרס, שופטי בית המשפט עליון, קציני צבא בכירים, נשיאים לשעבר, מקבלי אותות הכבוד ומכובדים נוספים. נהוג, כי גם הנשיא היוצא משתתף בהשבעתו של הנשיא הנבחר. רק שישה נשיאים בחרו שלא לעשות זאת: ג'ון אדמס, עדיין כואב על תוצאות הבחירות של 1800, לא נשאר בוושינגטון כדי לחזות בהשבעתו של תומאס ג'פרסון, יורשו. בשנת 1829, ג'ון קווינסי אדמס עזב אף הוא את העיר לפני השבעתו של אנדרו ג'קסון. בשנת 1869, אנדרו ג'ונסון ניהל בכעס ישיבת קבינט בזמן שיורשו, יוליסס גרנט, הושבע לתפקיד. וודרו וילסון לא השתתף בהשבעתו של וורן הרדינג ב-1921 (אם כי הוא נסע איתו אל הקפיטול). ריצ'רד ניקסון עזב ב-1974 את הבירה עוד לפני שהתפטרותו נכנסה לתוקף, וכך החמיץ את השבעתו של מחליפו, ג'רלד פורד וב־2021 דונלד טראמפ עזב את וושינגטון לפני השבעתו של מחליפו ג'ו ביידן.
על פי כללי סדר הירושה של נשיא ארצות הברית, נמנע אחד מחברי הקבינט להשתתף בטקס על מנת לשמש כ"השורד המיועד", למקרה שבו גם הנשיא וגם סגנו נהרגים.
התזמורת הרשמית המנגנת בטקס החל מ-1801 היא תזמורת חיל הנחתים של ארצות הברית.
מרכיבי הטקס
תהליך ההשבעה נשלט על ידי מסורת ולא על ידי החוקה (ההליך החוקתי נדרש רק לצורך השבועה לתפקיד, שלהלכה יכולה להתקיים בכל מקום ובכל עת קודם לתחילת הכהונה, בנוכחות עדים שיכולים להעיד בשבועה מבחינה משפטית).
באופן מסורתי, מארח הנשיא המכהן את הנשיא הנבחר בבית הלבן לפגישה קצרה ולאחר מכן, שניהם ממשיכים אל טקס ההשבעה בקפיטול.
ההשבעה לתפקיד
לפני כניסתו לתפקיד באופן רשמי, על הנשיא הנבחר לשאת שבועה מיוחדת. שבועה זו, הכתובה בחוקה, היא:
אני נשבע בכובד ראש, כי אמלא באמונה את תפקיד נשיא ארצות הברית, וכמיטב יכולתי אקיים את חוקת ארצות הברית, אשמור ואגן עליה.[6]
I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.
נשיא רשאי להצהיר אמונים, במקום לשאת שבועה, אך למעט פרנקלין פירס לא היה נשיא שעשה כן. כל הנשיאים מאז ג'ורג' וושינגטון בחרו גם להוסיף בסופה של השבועה את המילים "so help me God" (כה יעזרני אלקים), אף על פי שמילים אלה אינן מופיעות באף טקסט רשמי. את ההשבעה עורך נשיא בית המשפט העליון, והיא נעשית כאשר יד אחת של הנשבע, הנשיא הנבחר, מונחת לרוב על ספר התנ"ך (הנשיאים אדמס ופירס בחרו להניח ידם על ספר חוקים). ברק אובמה ודונלד טראמפ בחרו בהשבעתם להישבע לתפקיד על אותו ספר תנ"ך שעליו הניח ידו אברהם לינקולן בעת השבעתו.
מיד לאחר השבועה לנשיאות, מבצעת תזמורת חיל הנחתים של ארצות הברית ארבע תרועות חגיגיות ואחריהן את ההמנון הנשיאותי, "הידד למנהיג". במקביל מבצע גדוד חיל הרגלים השלישי, המכונה "המשמר הישן", 21 יריות הצדעה מסוללת ארטילריה הממוקמת צפונית לגבעת הקפיטול.
נאום
נהוג כי הנשיא המושבע נושא מיד לאחד ההשבעה נאום, המכונה "נאום ההשבעה". כמה נשיאים ויתרו על נאום ביום ההשבעה ובמקום זאת נשאו במועד מאוחר יותר נאום בקונגרס. אחרים נשאו יותר מנאום אחד. בסך הכל נישאו 54 נאומי השבעה על ידי 37 נשיאים. הנאום השני של ג'ורג' וושינגטון היה הקצר ביותר (135 מילים), ואילו נאומו של ויליאם הנרי הריסון היה הארוך ביותר (8,495 מילים).[7]
תפילה
מאז 1937 כולל טקס ההשבעה שתי תפילות או יותר, המייצגות בדרך כלל זרמים דתיים שונים. חלק מטקסי ההשבעה כללו תפילות שנישאו על ידי רב יהודי.
שירה
החל משנת 1961 טקסי ההשבעה החלו לכלול קטעי שירה. הראשון היה רוברט פרוסט בשנת 1961. בשנת 1993 שה הייתה מאיה אנג'לו. בשנת 2013 השירה נכללה בטקס בפעם החמישית והיא הוקראה על ידי ריצ'רד בלנקו.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של השבעת נשיא ארצות הברית
מיזמי קרן ויקימדיה
|
---|
- חיים איסרוביץ, יד על התנ"ך: 20 עובדות על השבעת נשיא ארה"ב, באתר nrg, 21 בינואר 2013
- ישראל שפירא, השבעת טראמפ לנשיא - זה מה שמתוכנן, באתר כיכר השבת, 16 בינואר 2017
- טקס ההשבעה באתר הסנאט
הערות שוליים
- ^ https://www.latimes.com/people/tina-daunt, Turning D.C. into concert central, Los Angeles Times, 2009-01-13 (באנגלית אמריקאית)
- ^ https://www.latimes.com/people/randall-roberts, Trump inauguration performers Lee Greenwood and Tim Rushlow talk about performing at celebrations in Washington, Los Angeles Times, 2017-01-20 (באנגלית אמריקאית)
- ^ Mark Hensch, Trump lands in DC for pre-inaugural dinner, The Hill, 2017-01-18 (באנגלית אמריקאית)
- ^ Associated Press, 2017 inauguration schedule of events and timeline, POLITICO, 2017-01-20 (באנגלית)
- ^ Trump’s Team to Raise Millions for Jan. 20 Events, המודיע, 24 בנובמבר 2016
- ^ הנוסח מופיע בגרסה העברית לחוקת ארצות הברית שפרסם הממשל האמריקאי, בתרגומו של פרופסור ארנון גטפלד
- ^ מאחר שיום השבעתו של ויליאם הנרי הריסון היה יום קר וגשום במיוחד, ומאחר והריסון לא לבש מעיל והוא רכב על סוס לטקס במקום בכרכרה, הוא חלה בדלקת ריאות, וכעבור חודש נפטר בגיל 68. תקופת שלטונו היא הקצרה ביותר מבין כל הנשיאים האמריקאים
39534403השבעת נשיא ארצות הברית