הקהילה היהודית בניז'ני נובגורוד
הקהילה היהודית בניז'ני נובגורוד היא אחת הגדולות ברוסיה. בית הכנסת של הקהילה נמצא ברחוב גרוזינסקאיה 5 א בעיר. הקהילה כוללת את בית הספר היהודי המקיף, אור אבנר; הגן גן מנחם; ישיבת תומכי תמימים של חסידות חב"ד ומחנה הקיץ לבנים ולבנות, גן ישראל.
היסטוריה
יהודים חיו בניז'ני נובגורוד מאז המאה ה-19, לאחר שחוקי האימפריה הרוסית אסרו על היהודים להתגורר במרכז רוסיה ואפשרו להם להתיישב רק בתחום המושב. רק סוחרים מהגילדה העליונה וחיילים בדימוס של הצבא הקיסרי יכלו לחיות שם. עם זאת, הסחר הגבוה והפיתוח התעשייתי של ניז'ני נובגורוד משך אנשים ויהודים החלו להגיע לניז'ני נובגורוד מאזורי המערב של האימפריה. רוב המהגרים היו סוחרים. הם הגיעו לניז'ני נובגורוד לירידי סחר שונים באזור היריד המקומי המפורסם. אך עד 1840 לא הייתה בעיר קהילה יהודית קבועה, שהתקבלה בעקבות צו של הצאר שהחל לגייס יהודים לשירות צבאי.
הקהילה של ניז'ני נובגורוד הוקמה על ידי חיילי הצאר, שחוייבו להתגורר בעיר בה שירתו. לאחר מכן הם הפכו לסוחרים והקהילה החלה לפרוח. עם פרוץ המהפכה ומלחמת האזרחים הרוסית, נרדפו יהודי העיר והקהילה השתקמה רק לאחר התפרקות ברית המועצות, ומאז 1990, משמשים חסידי חב"ד כמנהיגי הקהילה המקומית.
בית הכנסת ניז'ני נובגורוד
בשנת 1850 מנתה קהילת ניז'ני נובגורוד 300 איש והיו 3,000 איש בשנת 1913.[1] בית הכנסת הוקם בתקופה שבין 1881 ל-1883. את בית הכנסת ניהל רב ראשי. שם הקימו ישיבה וקיימו שירותי דת, צדקה והלוויות.
בשנת 1938 כל בתי הכנסת והמועדונים היהודיים פורקו. בית הכנסת הוקם מחדש בשנת 1991 לאחר נפילת המשטר הסובייטי.
כיום
תחיית הקהילה היהודית החלה בשנת 1989, כאשר כמה ערים יהודיות משפיעות ארגנו את מועדון התרבות היהודי. בהמשך, ליפה גרוזמן רשם רשמית את הקהילות הדתיות והחל לנקוט בפעולות להחזרת מבני בית הכנסת לידי הקהילה. בספטמבר 1991 הביא לפתיחת בית הספר היהודי וב-17 באפריל בית הכנסת קיים טקס פתיחה רשמי לאחר שיפוץ שנערך בו.
בשנת 1989 מונה אדוארד מ' צ'פרק לראש הקהילה היהודית של ניז'ני נובגורוד. בשנת 1999 הגיע שמעון ברגמן לניז'ני נובגורוד כדי לשמש כרבה הראשי של העיר. תחת הנהגתו עודכן המניין היומי בבית הכנסת, ומוסדות יהודיים שונים נפתחו בעיר: בית הספר אור אבנר-חב"ד; הגן, גן מנחם; מועדון נוער; וקייטנה עם ישיבת פנימייה, שיעורי תורה ופעילויות שונות לחגים. שנתיים אחר כך נבנה מקווה לנשים.
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים
- הקהילה היהודית בניז'ני נובגורוד (אורכב 25.10.2019 בארכיון Wayback Machine)
הערות שוליים
- ^ "Nizhny Novgorod Jewish Community". אורכב מ-המקור ב-2018-04-16. נבדק ב-11 בדצמבר 2009.
{{cite web}}
: (עזרה)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] הקהילה היהודית בניז'ני נובגורוד30511873