ערוץ 2

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הערוץ השני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערוץ 2
סמליל ערוץ 2
פרטי הערוץ
מדינה ישראלישראל ישראל
קטגוריה כללי, חדשות
סוג ערוץ טלוויזיה מסחרי
תאריך השקה 4 בנובמבר 1993
תאריך סגירה 26 באוקטובר 2017 (פוצל לקשת 12 ורשת 13)
בעלות פרטית
משרד ראשי
אזור קליטה המזרח התיכון, ניו יורק, קליפורניה
שיטת שידור DVB, PAL
פורמט תמונה 576i (‏SDTV)
הצפנה שידור דיגיטלי קרקעי, שידור לוויני חופשי, הפצה ברשתות הכבלים והלוויין
זמינות
חבילה HOT • ‏yesסלקום tvפרטנר tvעידן פלוס
HOT אפיק 22
yes אפיק 22
סלקום TV ערוץ 2
פרטנר tv אפיק 22
עידן+ אפיק 2
ערוץ 2 באתר הרשות השנייה

ערוץ 2 (נקרא גם "הערוץ השני", לעיתים מכונה "ערוץ 22") היה ערוץ טלוויזיה מסחרי ישראלי, שהחל לשדר ב־4 בנובמבר 1993 במסגרת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. שידורי תוכן ניסיוניים החלו ב־23 באוקטובר 1986, במימון אגרת הטלוויזיה. בשנותיו הראשונות הופעל הערוץ בידי שלוש זכייניות (קשת, רשת וטלעד), והחל מ־2005 נותרו רק קשת ורשת לאחר שטלעד הפסיקה לשדר בעקבות הפסדה במכרז של הרשות השנייה באותה שנה.

ב-25 באוקטובר 2017, כ־24 שנים לאחר עלייתו לאוויר, סיים הערוץ את שידוריו ופוצל לשני ערוצים חדשים: קשת 12 ורשת 13.[1][2] לאחר הפיצול, חברת החדשות שהוקמה במסגרת ערוץ 2, שידרה את תכניה בשני הערוצים במקביל, עד חודש ינואר 2019 – עת מיזוג רשת-עשר – אז עברה לשידור כל תכניה בערוץ 12 בלבד.

הערוץ ספג ביקורת לאורך השנים על איכות התוכן המשודר בו, בעיקר על האדרת תוכניות בידור וריאליטי, והשקעה מופחתת בתוכניות מתוסרטות.

הרקע להקמת הערוץ

הצעות להקמת ערוץ טלוויזיה שני עלו כבר במהלך שנות ה-70,[3] זמן לא רב לאחר תחילתם של שידורי טלוויזיה סדירים בישראל. סוגיית הקמתו של ערוץ טלוויזיה נוסף הפכה למוקד מחלוקת פוליטית בין המפלגות הגדולות בסוף שנות ה-70 ובתחילת שנות ה-80,[4] מחלוקת שמנעה בפועל את הקמתו. ביולי 1978 הקימה הממשלה ועדה לבדיקת הסוגיה בראשות חיים קוברסקי. הוועדה המליצה להקים ערוץ נוסף שיפעל מחוץ למסגרת רשות השידור, בפיקוח רשות נפרדת, וימומן משידור פרסומות. ההמלצות נגנזו עקב התנגדות המפד"ל, שהייתה אז מרכיב חשוב בקואליציה, לשידורים מסחריים. רשימת המערך התנגדה להקמת ערוץ שני אף היא.[5] רק באוקטובר 1985 אישרה הממשלה הצעת חוק של שר התקשורת אמנון רובינשטיין להקמת ערוץ שני.[6] בראש מנהלת ההקמה של הערוץ השני עמד עו"ד אברהם פורז. הערוץ תוכנן לקום לפי המודל הבריטי של ערוץ ITV, בשיטה של זיכיונות לימי שידור.[7] במקביל הורה שר התקשורת להתחיל ב"שידורי ניסיון" בכמה תדרים פנויים. החלטתו של רובינשטיין עוררה בעיה משפטית, שכן לא היה בסיס חוקי לשידורים האלה, אולם רובינשטיין הצדיק אותה בכך שמדובר בשידורי ניסיון בלבד שנועדו לתפוס את התדרים, כדי שלא ישמשו להרחבת שידוריהן של תחנות הטלוויזיה במדינות השכנות[דרוש מקור].

שידורי ניסיון

ערך מורחב – ערוץ 2 הניסיוני

ערוץ 2 החל לשדר את שידוריו הניסיוניים בספטמבר 1986[8] בתקופה שבה הערוץ הראשון היה הערוץ הישראלי היחיד ששידר בישראל. בתחילה השידורים הכילו תבנית בדיקה, ובחודש אוקטובר באותה השנה החלו לכלול תמונות מנופי ישראל וקטעי מעבר שהסבירו איך לקלוט את השידורים.[9] ב־23 באוקטובר 1986 החלו גם שידורי מוזיקה ווידאו קליפים[10] הנחשבים לתחילת שידורי התוכן בערוץ. בחודשים הראשונים נמשכו השידורים שעתיים או שלוש שעות מדי ערב. בפברואר 1987 הוחלט להעביר במסגרת שידורי הניסיון את משפט דמיאניוק בשידור חי. ביום העצמאות של אותה שנה שידר הערוץ הניסיוני אולפן פתוח בשידור חי במשך כל החג. שידורי יום העצמאות עוררו כעס ברשות השידור, וזו פנתה ליועץ המשפטי לממשלה ודרשה את הפסקת שידורי הניסיון בטענה שאינם חוקיים. היועץ המשפטי לממשלה אישר את המשך השידורים אולם התנה זאת בכך שרשות השידור תפקח עליהם, שכן הכנסת טרם אישרה סופית את חוק הרשות השנייה, ולפי החוק שהיה קיים אז, רשות השידור הייתה הגוף היחיד המוסמך לפקח על השידורים.

בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה התאפשר לערוץ הניסיוני לשדר גם שידורים חוזרים של תוכניות ישנות של רשות השידור. ב־1987 פרצה שביתה ברשות השידור שהביאה להפסקת השידורים בשעות אחר הצהריים והערב למשך 52 ימים. במהלך השביתה קיבל הערוץ השני הניסיוני אישור מהממשלה להרחיב את שעות השידור שלו ולשדר גם סרטי קולנוע ותוכניות רכש שונות. משהתארכה השביתה ברשות השידור קיבל הערוץ הניסיוני אישור לשדר בתדרים של רשות השידור, דבר שנתפס בעיני השובתים כניסיון מצד הממשלה לשבור את השביתה. במהלך השביתה הגיעה אידה נודל לישראל, ועל הערוץ הניסיוני הוטל לשדר את טקס קבלת הפנים בשידור חי. עם תום השביתה הפסיקה רשות השידור את שיתוף הפעולה עם הערוץ השני הניסיוני, אולם שידורי הניסיון לא פסקו. בשלב זה החל הערוץ לשדר הפקות מיוחדות משלו, שחלקן נתפסו כאיזוטריות, אך חלקן זכו לפופולריות רבה. ב־1990 עבר חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו בכנסת, ובכך הסתיים רשמית הפיקוח של רשות השידור על הערוץ השני והוא הפך לערוץ עצמאי.

בתחילת שנות ה־90, על אף הקמת הרשות השנייה, עדיין הוגדרו שידורי הערוץ השני שידורי ניסיון כיוון שלא נבחרו החברות המסחריות שיקבלו את הזיכיונות להפעלת השידורים הסדירים של הערוץ. תהליך הבחירה היה ממושך, וארך כמעט שלוש שנים. בתקופת מעבר זאת החל הערוץ לגבש לוח שידורים מסודר עם תוכניות בנושאים מגוונים. חלק מהתוכניות עדיין נשא אופי לא־שגרתי או אוונגרדי. התוכניות שזכו לפופולריות רבה בתקופה זו היו תוכנית הבידור של ארז טל ואברי גלעד "העולם הערב" ותוכנית האירוח "בשידור חי עם דן שילון". עם פרוץ מלחמת המפרץ החל הערוץ לשדר לקט יומי של כתבות מוקלטות מערוצי טלוויזיה זרים (כיוון שבשלב זה אסור היה לערוץ להפיק מהדורות חדשות בעצמו).

השידורים המסחריים

סקיצה של סמליל ערוץ 2 מתחילת ספטמבר 1993; נוצר על ידי אודי פרידן
סמליל ערוץ 2 בימיו הראשונים
סמלילה הראשון של זכיינית השידור "רשת"
ציר הזמן של ערוצי הברודקאסט בישראל
Urban head station
24/3/1966 - פתיחת הטלוויזיה הלימודית
Urban stop on track
1/5/1968 - סגירת הטלוויזיה הלימודית
Urban stop on track
2/5/1968 - פתיחת הערוץ הראשון
Urban stop on track
3/5/1968 - פתיחת חינוכית 1
Urban straight track
Urban straight track
Urban straight track
Urban stop on track
7/10/1986 - פתיחת ערוץ 2 הנסיוני
Urban straight track
Urban stop on track
3/11/1993 - סגירת ערוץ 2 הניסיוני
Urban stop on track
4/11/1993 - פתיחת ערוץ 2 וחינוכית 2
Urban stop on track
22/2/1994 - פתיחת ערוץ 33
Urban stop on track
6/6/1995 - פתיחת חינוכית 23
Urban straight track
Urban stop on track
28/1/2002 - פתיחת ערוץ עשר וחינוכית 10
Urban stop on track
31/10/2003 - סגירת חינוכית 10
Urban stop on track
29/10/2005 - סיום שידורי טלעד בערוץ 2
Urban straight track
Urban straight track
Urban stop on track
30/6/2014 - פתיחת ערוץ 20
Urban stop on track
10/5/2017 - סגירת ערוץ 33
Urban stop on track
14/5/2017 - סגירת הערוץ הראשון וחינוכית 1
Urban stop on track
15/5/2017 - פתיחת כאן 11 ומכאן 33
Urban stop on track
4/6/2017 - פתיחת חינוכית 11
Urban stop on track
3/8/2017 - סגירת חינוכית 11
Urban stop on track
31/10/2017 - פיצול וסגירת ערוץ 2 וחינוכית 2
Urban stop on track
31/10/2017 - השידור האחרון של ערוץ עשר באפיק 10
Urban stop on track
1/11/2017 - פתיחת קשת 12 ורשת 13
Urban stop on track
1/11/2017 - תחילת שידורי ערוץ עשר באפיק 14
Urban stop on track
4/3/2018 - פתיחת חינוכית עשר
Urban stop on track
14/8/2018 - סגירת חינוכית 23 וחינוכית עשר
Urban stop on track
15/8/2018 - פתיחת כאן חינוכית
Urban stop on track
15/1/2019 - סגירת ערוץ עשר
Urban End station
28/11/2021 - מעבר ערוץ 20 לעכשיו 14

לצורך הקמת הערוץ נחקק "חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו" והוקמה הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, הגוף האחראי על השידור המסחרי. באחריותו פיקוח על הגופים המשדרים. ערוץ 2 מופעל בידי זכייניות שנבחרו על ידי מכרז של הרשות השנייה למשך תקופת הזכיינות. תקופה זו יכולה להתארך לתקופה מוגבלת בהתאם להחלטת הרשות. מתכונת השידורים בערוץ, בה זמן השידור מתחלק בין הגופים על גבי אפיק שידור משותף, מבוסס על מודל ערוץ ITV הבריטי בעת תכנון החוק במהלך שנות ה־70 ונוצר בעקבות החוסר בתדרים פנויים לשידור קרקעי.[11] על מודל זה הושמעה ביקורת על כך שמודל כזה בעייתי מבחינה כלכלית, כיוון שהזכייניות מרוויחות רק בימי השידור שלהן, אך הן פעילות בכלל השבוע.[דרוש מקור] שידורי הזכייניות והגופים המשדרים בערוץ מועברים אל חדר השידור של הרשות השנייה, וזו אחראית להפצת השידורים לכלל הפלטפורמות.

לאחר שבע שנים של שידורים ניסיוניים, במהלכן נעשו ניסיונות כושלים לערוך מכרזים לבחירת זכיינים, הסתיים המכרז לבחירת הזכייניות להפעלת הערוץ, ונבחרו שלוש חברות כמעט אלמוניות: "קשת", "רשת" ו"טלעד" (שגם הייתה חברת הפקה). המכרז הסתיים ב־3 בנובמבר 1993. במקביל הוקמה חברת החדשות של ערוץ 2, שנמצאה בבעלות משותפת של הזכייניות ומומנה על ידן. הסיבה העיקרית לכישלון המכרזים הקודמים הייתה נעוצה בשאלת הבעלויות הצולבות בין בעלי אמצעי תקשורת שונים. היו שגרסו שיש למנוע או להגביל באופן משמעותי את השתתפותם במכרז של בעלי עניין באמצעי תקשורת אחרים, דוגמת עיתונות מודפסת וחברות כבלים שכבר פעלו באותה עת. המכרז האחרון שפורסם על ידי הרשות השנייה לטלוויזיה בגיבוי שר התקשורת משה שחל, כלל מגבלות שליטה מסוימות על בעלי אמצעי תקשורת אך איפשר את השתתפותם במכרז. כך בעלי ידיעות אחרונות, אשר החזיקו מניות בחברת הכבלים ערוצי זהב היו בין בעלי המניות של "רשת", ואילו בעלי עיתון מעריב, אשר החזיקו מניות בחברת הכבלים מת"ב נמנו על בעלי המניות של "טלעד".

ב־4 בנובמבר 1993 החל הערוץ לפעול כערוץ מסחרי, לא ממומן באגרת הטלוויזיה, וכלל פרסומות. חברת החדשות פתחה את השידורים הסדירים בצהרי אותו יום במהדורת חדשות קצרה שהגיש יעקב אילון. עם עליית הערוץ, קיבלו שלוש הזכייניות חוזה ל־6 שנים, במהלכו החליפו ביניהן את ימי השידור, כך שלאחת היו שלושה ימי שידור ולשתיים האחרות שני ימים בלבד לכל אחת. בשנת 1999 הוארכו הזיכיונות ב־4 שנים ובהמשך בשנתיים נוספות. עד מהרה נהפך הערוץ לערוץ הטלוויזיה הישראלי המצליח והנצפה ביותר ושידר תכנים בולטים ופופולריים.

כמו כן, שידר הערוץ ברצועת הצהריים בעת הקמתו את שידורי הטלוויזיה החינוכית. במסגרת הרצועה שודרו תוכניות בידור, תוכניות ילדים, אקטואליה ותרבות. בנוסף לכך שודרו מספר מהדורות חדשות במהלך היום, כולל מהדורה מרכזית בערב, במסגרת חברת החדשות. הערוץ שידר גם תוכניות טלוויזיה מישראל ומהעולם.

זכייניות הערוץ עשו שימוש בסמל הערוץ שהיה משותף להן, הן בפינת המסך והן במעברונים לפרסומות, כך שהותאם גם לאפיון של סמל הזכיינית. הסמל עבר רק שינויים מינוריים במהלך השנים.

מכרז הזכייניות

הסמליל המקורי שהוגש עבור קבוצת "נגה 2". סמליל זה לא אושר על ידי הרשות השנייה בטענה להפרות של סמלים מסחריים של הרשות השנייה.[12][13][14]
הסמליל המעודכן עבור "נגה 2", שאושר עבור ההגשה למכרז ערוץ 2[15][16]

בשנת 2005, משחלפו כמעט 12 שנים מיום עלייתו לשידור של הערוץ, התקיים מכרז לקבלת זיכיון לשידור בערוץ 2 בעשר השנים הבאות. בניגוד למצב הקודם, במכרז זה ניתנו רק שני זיכיונות שידור בערוץ. לצורך המכרז, נדרשו המתמודדים להגיש לרשות השנייה מצע שידורים עתידי וכן סכומי כסף משוערים שישולמו כדמי הזיכיון.

למכרז ניגשו שלוש הזכייניות הקיימות של ערוץ 2, קשת, רשתנגה ("נגה תקשורת" בתחילה תכננה לגשת כזכיינית עצמאית, אך בהמשך שיתפה פעולה עם "רשת" והן ניגשו למכרז כזכיינית אחת)[17][18] וטלעד, קבוצת "כאן", אשר הוקמה לצורך מכרז זה ולא שידרה בעבר.

מבין הארבע נבחרו ב־13 באפריל 2005 "קשת" ו"רשת" להוביל את שידורי הערוץ לעשור העוקב. תוצאות המכרז נכנסו לתוקף בנובמבר 2005.

לקראת סיום השידורים של טלעד בערוץ, ב־28–29 לאוקטובר, הזכיינית קיימה ספיישל של 48 שעות שידור שכלל שידורים חוזרים של הפקות המקור של הזכיינית ומשדר פרידה בשעות הפריים טיים.[19] אז, הפסיקה טלעד את שידוריה בערוץ ושבוע השידורים נמלא בשידוריהן של "קשת" ו"רשת". החל משנת 2008, הן החליפו ביניהן את ימי השידור אחת לשנה־שנתיים, כך שאחת משדרת ארבעה ימים (רביעי–שבת) והשנייה שלושה ימים בלבד (ראשון–שלישי), לפי הסידור הבא:

תקופה זכיינית
קשת רשת
נובמבר 2005 ינואר 2008 רביעישבת ראשוןשלישי
ינואר 2008 ינואר 2010 ראשון–שלישי רביעי–שבת
ינואר 2010 ינואר 2012 רביעי–שבת ראשון–שלישי
ינואר 2012 ינואר 2014 ראשון–שלישי רביעי–שבת
ינואר 2014 נובמבר 2014 רביעי–שבת ראשון–שלישי
נובמבר 2014 נובמבר 2015 ראשון–שלישי רביעי–שבת
נובמבר 2015 נובמבר 2016 רביעי–שבת ראשון–שלישי
נובמבר 2016 31 באוקטובר 2017 ראשון–שלישי רביעי–שבת

סכסוך הפרומואים הצולבים

באמצע מאי 2010 פנתה קשת לרשת בבקשה לקצר את זמן הפרומואים הצולבים (פרומואים לתוכניות של הזכיינית המתחרה) ב־50% באופן הדדי. בעקבות בקשה זו "רשת" החליטה להוריד את כל הפרומואים הצולבים בטענה ש"קשת" מזה זמן רב מנסה לחבל בשידוריה על ידי שידור תוכניות עתירות רייטינג בערוצים ביפ וערוץ 24 בימי השידור של רשת. בעקבות פעולה זו הפסיקה גם "קשת" את שידורי הפרומואים הצולבים והחל מ־16 במאי הופסקו שידורי הפרומואים של הזכיינית המתחרה בימים שאינה משדרת. באוקטובר 2010 הגיעו שתי הזכייניות לפשרה ושבו לשדר פרומואים צולבים של 20–40 שניות לשעה, ורק בשני ימי שידור של כל אחת מהן (שני–שלישי ושישי–שבת, בהתאמה).

מעבר למסך רחב ושידורי HD

מאז סוף שנת 2012 הועברו תוכני הערוץ בהדרגה לפורמט מסך רחב, ובמהלך שנת 2013 החלו בערוץ שידורים ביחס תמונה 16:9 לראשונה בשידורי "קשת" ומעט לאחר מכן גם בשידורי "רשת". החל משנת 2014 מרבית התכנים של שתי הזכייניות שודרו ביחס 16:9. למרות זאת, מהדורות חדשות ותוכניות אחרות מטעם חברת החדשות שודרו ביחס תמונה 4:3, כמו גם תוכניות עבר בשידורים חוזרים. המעבר בין שני מצבי השידור בוצע בערוץ באופן אוטומטי.

ב־2010 הגישה "רשת" בקשה לרשות השנייה לקבלת אפיק לשידורי טלוויזיה בהפרדה גבוהה[20] אך המגעים לא הבשילו לכדי תוצאות, אחת הסיבות למצב הזה היא שכלל שידורי הרשות השנייה (שכוללים גם את ערוץ 10) מועברים לספקיות הלווין והכבלים דרך חדר השידור של הרשות השנייה, שאינו ערוך לשידור ב־HD. רון איילון, שהיה מנכ"ל חברת הלווין yes הצהיר שיאפשר לכל ערוץ ברודקאסט לשדר בחינם באיכות HD בשידורי החברה.[21] עם המעבר לשידורי עידן+ הועלו השערות שיתאפשר לזכייניות לשדר ב־HD אך הדבר לא התממש. עד לסגירת הערוץ שתי הזכייניות לא עברו לשדר בהפרדה גבוהה, אף על פי שרוב הפקותיהן צולמו בעת הזאת באיכות HD והיו זמינות לצפייה בשירותי ה־VOD ובאינטרנט באיכות זו.

כחלק מפיצול ערוץ 2 בנובמבר 2017, עברו קשת ורשת לשדר ברישיון שידור באפיקים נפרדים, ואחד מן התנאים לקבלת הרישיון הוא שגוף השידור מחויב לשדר באיכות HD. לקראת פיצול ערוץ 2, קשת החלה לשדר את ערוץ 2 באיכות HD באתר מאקו בימי השידור של הזכיינית. החל מאוקטובר 2017, שתי הזכייניות העלו פרומואים בהן נאמר כי שידורי הערוצים החדשים יועברו באיכות HD.

פיצול ערוץ 2

שקופית סיום השידורים של ערוץ 2 ב־yes
שקופית סיום השידורים של ערוץ 2 ב־HOT

בשלהי 2014 נדונה הצעת חוק לפיצול ערוץ 2, המציעה שסיום תקופת הזיכיון יוקדם מ־2017 לאפריל 2015, ועם סיום תקופת הזיכיון יחלו הזכייניות לפעול באפיקים נפרדים. מהות ההצעה היא סגירת ערוץ 2 כפי שפעל עד 2015, והקמת ערוץ נפרד לכל בעל רישיון לשידור מסחרי.[22] הסיבה המרכזית להחלטה על פיצול ערוץ 2 הוא גדילת כוחו של ערוץ 2 וחוסר היכולת של ערוץ 10 להתחרות בו שנובעת מכך שערוץ 2 הפך לברירת המחדל של הצופה, כלומר רק לאחר בחינת התוכן המוצע בערוץ 2 הצופה יבחן אלטרנטיבות בערוצים אחרים.[2] הזכייניות רשת וקשת הודיעו כי הן מעדיפות להמשיך לפעול תחת הזיכיון הנוכחי עד תום תקופתו המקורית ב־2017.[23][24] לבסוף נעצרה ההצעה והחוק לא הועבר.[25] ב־13 באוקטובר 2016 נודע כי רשת הגישה בקשת רישיון למעבר ל־7 ימים בשבוע,[26] ובעקבות זאת גם קשת הגישה בקשת רישיון ל־7 ימים בשבוע.[27][28]

צילום מסך של הקטע בפרומואים שנפסל לשידור על ידי הרשות השנייה כפרסום מטעה. טענת הרשות היא שמן הפרסום נובע שערוץ 2 עובר כמו שהוא לאפיק 13, ולא רק תוכני הזכיינית "רשת"

באפריל 2017 הרשות השנייה פרסמה מכרז על אפיקים להפעלת ערוצים ברישיון – מספרי האפיקים 12–16, לאחר דיון שנערך ב־2011 עם נציגי הערוצים המסחריים והכבלים והלוויין והתנגדות שהתעוררה מצד yes ו־HOT, לאור העובדה שמדובר באפיקים אטרקטיביים, כאשר בתחילה הערוצים המסחריים דרשו את האפיקים החד־ספרתיים.[29][30][31] שתי זכייניות ערוץ 2 היו מעוניינות באפיק 12 כיוון שמכיל את הספרה 2. קשת זכתה באפיק 12 בסכום של כ־25 מיליון ש"ח, כאשר מטרתה הייתה לשמור על ההזדהות שלה עם המותג "ערוץ 2" ובהתאם הציגה לוגו חדש המשתמש בעיצוב המקורי של הספרה 2 בלוגו של ערוץ 2. הפרומואים לאפיק החדש הציגו את סמל ערוץ 2 כשלאחר מכן מתווספת הספרה 1. רשת השתמשו בעיצוב הלוגו של ערוץ 13 בקו כפול על מנת ליצור הזדהות עם ערוץ 2. בפרומואים הוצג לוגו ערוץ 2 שהפך לסמל של ערוץ 13 או שהוחלף בסמל. רשת גם השתמשה בפרסום מטעה בפרומו בו נאמר "ערוץ 2 עובר לערוץ 13" ונאלצה להסירו בעקבות דרישה של הרשות השנייה.[32][33] הפרומו לאחר מכן הוחלף בגרסה מעודכנת, בעקבות הדרישה, בו נכתב "רשת מערוץ 2 עוברת לערוץ 13". רשת זכתה באפיק 13 בסכום של 7.77 מיליון ש"ח.[34][35] בשתי הזכייניות הוצגו פרומואים המשנים את סמל הערוץ בפינת המסך, בקשת על ידי הוספת סמל ה־1 ללוגו וברשת על ידי החלפתו בלוגו החדש. בקשת הציגו גם פרומו שבו כיכבו טאלנטים מתוכניות שונות של "קשת" בו ארז טל מציג את סמל ערוץ 2 ומצרפים אליו לבסוף את סמל ה־1. ב"רשת" יצרו סרטון פארודיה על הסרטון של "קשת" לקידום התוכנית "הצנרת".

ב־26 באפריל 2017 פורסם שהחל מנובמבר 2017 "קשת" תעבור לאפיק 12, "רשת" תעבור לאפיק 13 ולא יהיה שימוש באפיק 22.[36] בהמשך נקבע כי לא יהיה שימוש באפיק 22 למשך ארבעה חודשים מיום הפיצול (עד פברואר 2018), על פי החלטת שר התקשורת איוב קרא, שבמהלכם משודרת שקופית מטעם הרשות השנייה.[37]

בעקבות ההחלטה, ב"קשת" החליטו לערוך מחקר על האפיק המועדף לצורך ההשקעה שיבצעו על בחירת האפיק החדש. במחקר התבקשו הנסיינים ללחוץ בשלט שניתן להם על אחד מהאפיקים 12, 13 או 14, לאחר שנאמר להם כי בשלושתם מועברת מהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 2. ההעדפה לאפיק 12 הייתה גורפת, כש־76% מהנסיינים בחרו באפיק זה (16% בחרו באפיק 14, ו־8% באפיק 13). כשהתבקשו הנסיינים לזפזפ לערוץ 13 או 14, בהנחה שבשניהם משודרת אותה תוכנית, כשני שלישים העבירו ל־14, ורק שליש ל־13, כשהסיבה לכך היא ככל הנראה נוחות הלחיצה על השלט, ובהקשר זה מהמחקר עולה כי רק נסיינים בודדים משתמשים בחצים שבשלט כדי לזפזפ בין הערוצים.

בענף התקשורת, טרם הפיצול, העלו כי הצבת ערוצי הברודקאסט המרכזיים בשדרה אחת תוכל להשפיע על הרגלי הצפייה ותסייע גם לגופים היותר חלשים, כיוון שהמעבר בין הערוצים יהיה קל יותר, כמו גם בחינת לוח השידורים בערוצים אלו. בין היתר שיערו שגם כאן 11 תרוויח מהצבת הערוצים המסחריים בקרבתה.

אפיקים 13 ו־14 התחילו בשידור פרומואים כבר ב־29 באוקטובר, עבור תוכניות הערוץ ועשו שימוש באריזה הגרפית החדשה הכוללת את סמל הערוץ החדש, בעוד באפיק 12 שודרה רק שקופית עם סמל הערוץ החדש.[38] האפיקים שידרו גם הנחיות מטעם חברות הטלוויזיה בעניין הקלטת סדרות ששודרו בעבר בערוצים 2 ו־10.

לאחר תוצאות המכרז, בקשת[39] וברשת[40] פרסמו מכתב לעובדים אודות המעבר הצפוי לאפיק עצמאי.

לוגו התוכנית "השידור האחרון בהחלט"
השקופית ששודרה באפיק 13 טרם עלייתו לשידור

ב־31 באוקטובר 2017, מהשעה 21:30 עד חצות, בעקבות מעבר הזכייניות לערוצים נפרדים, בקשת שידרו משדר פרידה מערוץ 2 בשם "ערוץ 2 – השידור האחרון בהחלט", שידור זה חתם את שידורי ערוץ 2 ושידורו גם פתח את השידורים בערוץ 12. המשדר הועבר בשידור חי וליווה את סגירת הערוץ בחצות. נטען בשידור שזוהי הפעם הראשונה בטלוויזיה שבה שידור מתחיל בערוץ אחד וממשיך בשידור אחר, אך טענה זו אינה נכונה, כיוון שבישראל החינוכית נהגה פעמים רבות להעביר את השידור בין ערוצים בגלל חלוקת הזמן שלה בין ערוצים שונים.[41] את המשדר הנחה ארז טל והשתתפו רבים מכוכבי "קשת". באותו יום בצעד חריג ניתנה לזכיינית המתחרה "רשת", שעת שידור אחת על מנת להפרד מערוץ 2.[42] חברת החדשות חשפה באותו יום את האולפן החדש שהוקם בעקבות המעבר לשידור ב־HD בסוף המשדר האחרון של חברת החדשות בערוץ, לאחר שהוצגו מספר טיזרים בחודשי הבנייה של האולפן. האולפן הקודם פורק ובו נבנה האולפן החדש, והשידור של חברת החדשות הועבר מאולפן זמני במהלך הבנייה כאשר ברקע הוקרנה הקלטה של האולפן הקודם ונעשה שימוש בהקלטות קיימות של צילומי רחף באולפן. השידור מאולפן זה סבל מהד. בימיו האחרונים, העלו הזכייניות תוכניות נוסטלגיה מיוחדות המסכמות את ההיסטוריה הטלוויזיונית של הערוץ לאורך שנות פעילותו, שכללו קטעים מתוך תוכניות ששודרו, פנייה אל טאלנטים בעבר הערוץ, מצעדי קטעים ועוד.[43]

הזכייניות קשת ורשת הקימו אולפנים חדשים שישמשו את תוכניות האקטואליה והאירוח של הערוצים. קשת החלה להשתמש באולפן החדש כבר בתוכנית שעלתה לקראת המעבר, "ערב טוב עם גיא פינס" ורשת הציגה פרומו המציג את תוכניות האקטואליה שיעברו ותוכניות חדשות שיעלו על רקע האולפן החדש שהוקם. בהמשך, הוקם אולפן נוסף ששימש לתוכניות אקטואליה שמשודרות בשעות הצהריים והערב, שיחת היום ולפני החדשות. אולפן זה משמש גם למשדרים המיוחדים ואת תוכנית "הצינור", אך ברקע מוצגת שקופית המתייחסת לנושא המשדר ולא חדר הבקרה של התוכנית כפי שנעשה בתוכניות האחרות שמשודרות מאולפן זה. אולפן זה הוחלף לאחר מספר חודשים. כחלק מהקידום, הזכייניות החלו גם להציג את מבנה המשרדים שלהן במעברונים. בקשת, החלו זאת בערוץ 2 בהפקת מערכונים עבור תקופת החגים שצולמו בתוך משרדי קשת. לפני תחילת חלק מן התוכניות בשעות הפריים טיים, מוצג המבנה יחד עם קריינות. לפני החדשות, מוצג גם כן המבנה ומוצג צד נוסף של המבנה שלכאורה משמש כחדר הבקרה של חברת החדשות (על אף שמבנה חברת החדשות לא נמצא שם בפועל). ברשת, הוצג בפרומואים לקראת סגירת ערוץ 2 המבנה כך שעליו מופיע גם סמל ערוץ 2 ולאחר מכן בערוץ 13 כאשר על המבנה מוטבע סמל ערוץ 13 וחזית המבנה מוצג כמעיין מסך שעליו מוצגים סמלילים של התוכניות האקטואליה של "רשת".

בטרם סיום שידורי הערוץ, החלו הזכייניות לקדם את האפיקים החדשים בפרומואים באמצעות התוכניות איתן הן מזוהות – פרומואים שקידמו את תוכניות הזכיינית והציגו את האפיק החדש בו תשודר. ב"רשת" השתמשו במוטיב של ארגזים לתיאור המעבר לאפיק 13, כמטפורה למעבר דירה. כמו כן, החלו לשדר תוכניות חדשות לקראת סגירת הערוץ שלאחר סיום השידורים המשיכו לשדר אותן בערוצים החדשים. מאז ההחלטה על החוק לפיצול, הופיעו בשידורי הזכייניות סמל הזכיינית בשידוריהן בצד שמאל בתחתית המסך.[44] קשת הייתה הראשונה לעשות זאת. לקראת המעבר, סמלילה של קשת כלל גם אנימציה שהחליפה את הסמל לצבעוני וכלל החלפה לסמל הנושא את מספר האפיק.[45] סמלילה של רשת בתחילה היה דומה לזה של קשת, אך בהמשך הוחלף לגרסה שקופה שמבצעת לעיתים אנימציה שמציגה את הלוגו המלא שלהם ואנימציה נוספת שצובעת את הלוגו בצבע אקראי, בעת שהלוגו ששימש אותם היה לוגו הקוביה. לאחר מכן הוחלף ללוגו העדכני ששימש אותם, שמכיל את אלמנט בועת הדיבוב. גם החינוכית אימצה זאת וסמלה הופיע בשידוריה. לקראת סגירת ערוץ 2 שימשו סמלילים אלה למיתוג האפיק החדש – בקשת הסמליל ביצע אנימציה שמחליף אותו ללוגו האפיק החדש, רשת השתמשה בסמל החדש שאימצה עבור שידוריה באפיק 13 שכולל את מספר האפיק. קשת ממשיכה להציג סמל זה גם בשידוריה באפיק 12.

בעקבות המעבר וניסיונות המיתוג לערוצים החדשים כערוץ הבית עבור הצופים הושקעו סכומים גדולים בהפקות גדולות, בעיקרן תוכניות ריאליטי, אשר גרר גם ביקורת באשר לאיכות התכנים בעקבות הפיצול, שהובילו לפגיעה כלכלית בערוצים, נוסף על הירידה בהכנסות מפרסומות עקב קיומם של 3 ערוצים מסחריים גדולים.

חברת החדשות

סמל "חברת החדשות" במותג "החדשות 2"

חברת החדשות המשיכה להתקיים בבעלות משותפת של שני גופי השידור עד למיזוג בין רשת לערוץ עשר ומרבית תוכניות חברת החדשות (למעט תוכניות מגזין) שודרו במקביל בשני הערוצים, אך השידור נקטע בהפסקות הפרסומות הכוללת גם תשדירי פרומואים ובמהלך זמן זה גופי השידור עצמם משדרים (גם בתקופת ערוץ 2 השידור היה עובר לגוף השידור ששידר בזמן שידור החדשות ובהתאם היו המעברונים לפרסומות שכללו את לוגו ערוץ 2 וחסויות לפני תחילת השידור אשר היו מעוצבים בהתאם ללוגו הזכיינית, כך לדוגמה היה מקרה בו נקטע השידור במהלך שידורי החינוכית עבור חדשות והופיעו מעברונים וחסויות בהתאם) ובחסות לתחזית מזג האוויר במהלך היום ובמהדורה המרכזית (אז גם משודרים פרומואים על חשבון זמן החסות), אשר מלווה בשתי שקופיות: שקופית של חברת החדשות ושקופית של הערוץ הכוללת את סמל הערוץ. במהלך שידור תוכניות חברת החדשות, מתחת לסמל הערוץ מופיע גם סמל חברת החדשות, למעט בתחזית מזג האוויר. במהלך תוכניות המגזין, מופיע על גבי המסך גם קידום תוכניות בצד המסך בדומה לתוכניות אחרות וברצועה המופיעה בזמנים מסוימים בחלקו התחתון של המסך כאשר שאר המסך מכווץ, אשר אינו משודר במהלך תוכניות החדשות. בערוצים מציגים מעברון המקדם את שידור החדשות של חברת החדשות באפיק במהלך היום ומעברון המוביל את תחילת המהדורה המרכזית בערוץ עם ייחוס לערוץ או לתכניו – ב"קשת" הוצג מבנה החברה וב"רשת" אולפני החדשות וקידום התוכנית שתשודר לאחר המהדורה. כמו כן, קיימים גם פרומואים לכתבות ספציפיות שישודרו במהלך המהדורה המרכזית, לרוב עבור "חדשות סוף השבוע", כאשר סמל האפיק מופיע בנוסף לסמל התוכנית. קידום כתבות חברת החדשות היה נהוג גם בערוץ 2. בסיום המהדורה המרכזית בערוץ 13, הופיעה ספירה לאחור במשך 5 שניות המציגה את סמליל התוכנית שתשודר לאחריה, לאור העובדה שלא ניתן לקדם את התוכנית המובילה לאחר הפיצול, עד עת המיזוג עם ערוץ עשר. לוגו "קשת" המופיע בתחתית המסך בצד ימין בתוכניות ערוץ קשת 12 לא מופיע במהלך מרבית שידורי חברת החדשות, למעט בתוכניות המגזין שמשודרות באופן בלעדי בערוץ. ההחלטה של הרשות השנייה על הפיצול מאפשרת את האחזקה המשותפת בין קשת ורשת על חברת החדשות כמפיקת מהדורת החדשות לערוצים לתקופה של 3 שנים מסגירת ערוץ 2 (עד נובמבר 2020) ושידור משותף בשני הערוצים ברוב תוכניות החדשות. בהחלטה המקורית, לאחר תקופה זו החברה הייתה צפויה להיות מועמדת למכרז או לתמחור בין גופי השידור. בטרם סיום שידורי ערוץ 2 ועוד לפני שהוחלט על מיזוג רשת–עשר, נעשה ניסיון לרכישה של המניות של רשת בחברת החדשות מקשת, אך רשת סירבה. על פי ההסדר בין קשת לרשת, מנכ"ל חברת החדשות הוא זה שיחליט אם לפרוץ לשידור באירועים מיוחדים, אבל כל ערוץ יוכל להחליט אם הוא מושך את השידור מהחדשות, כלומר החברה תפיק משדר חדשותי ורק אחד מבין הערוצים ישדר אותו ולאחר מכן תעשה בין הערוצים התחשבנות כספית. במקרה של מחלוקת בין שני הערוצים שמפעילים במשותף את החברה, מי שמוסמך להכריע הוא מנכ"ל חברת החדשות שאמור להפעיל את שיקול דעתו המקצועית.[46][47]במהלך הבעלות המשותפת, מקרה כזה קרה כאשר התעכב פרסום המלצות המשטרה על התיקים בהם מואשם בנימין נתניהו. כאשר בקשת החליטו לא להאריך את המשדר, בעקבות שידור גמר "הכוכב הבא", רשת נדרשו להפיק משדר מיוחד באמצעות צוות העיתונאים של תוכניות האקטואליה שלהם ושהועברה מאולפני רשת.[48]

בעקבות הפיצול נותק הקשר בין חברת החדשות לתוכניות גופי השידור, עד להפסקת שידורי חברת החדשות באפיק 13, שהתבטא ב:

  • השתתפות עובדי חברת החדשות בתוכניות, כמו בסרטי תעודה שהופקו על ידי חברת החדשות ושודרו בשעות הפריים־טיים, הפקת מהדורות־דמה עבור תוכניות דרמה שמשודרות בערוצים 12 ו־13 והתארחות כמשתתפים פעילים בתוכניות (כמו השתתפות דנה וייס בתפקיד עצמה כמראיינת בפרולוג בעונה הראשונה של "צומת מילר" והופעתה של יונית לוי באולפן "ארץ נהדרת")
  • קידום תוכניות, על ידי כתבות ובסיום המהדורה בציון שם התוכנית המובילה או בפנייה אל התוכנית על ידי המסכים באולפן, או בשידור תחילת התוכנית ממסכי האולפן לפני מעבר לשידור על ידי הזכיינית
  • הופעת מגישי המבזק לצד תוכניות במסך מפוצל בתוכניות הבוקר

למרות זאת, בתוכניות האקטואליה של רשת קיימת פנייה אל מנחי התוכנית בתוכניות חברת החדשות כאשר מדובר בתוכניות בלעדיות לרשת ומתקיים ריאיון עם דסק החדשות אודות הכתבות שישודרו במהדורה המרכזית.

לאחר אישור המיזוג, אך עוד לפני המיזוג עצמו, קשת החלה ליצור הזדהות של החברה עימה, על ידי פרומואים המקדמים את הקשר בין החברה לאפיק 12, וע"י חיזוק הקשר לתכני קשת ולטאלנטים איתה מזוהים.[49] לעיתים החברה מקדמת את תוכני קשת במהלך התוכנית ובסופה, כמו כן נעשה שימוש בתכני "ארץ נהדרת" בכתבות וראיונות וצפוי שיתוף פעולה עם התוכנית במשדר הבחירות ב־2019.[50][51] במקביל למשדר פתיחת הערוץ הממוזג, קשת גם קיימה משדר חדשות שכלל קידום של קשת על ידי ראיונות. כמו כן, החל פרסום אגרסיבי מצד קשת ורשת שכלל פיצול תחתית המסך לשם הצגת קידום של חברת החדשות והמעבר, גם במהלך שידור תוכני חדשות. קידום תוכני חברת החדשות על ידי פיצול המסך נמשך גם לאחר המיזוג, ומתקיים גם בתכני פרה-פריים ופריים-טיים ובמהלך תוכניות של חברות החדשות של הערוצים המקדימות את המהדורה המרכזית. חברת החדשות גם קידמה את המעבר לאפיק 12 במהלך שידוריה שהופצו גם דרך אפיק 13 במקביל או באופן בלעדי.[52] חברת החדשות של ערוץ עשר החלה בקידום שידוריה באפיק החדש בפרומואים, מעברונים ובפניות בשידור בתכני פריים טיים באפיק 13. לאחר המיזוג, שונה הלוגו המופיע בזמן שידורי החדשות ברשת 13 ללוגו דומה ללוגו שעוצב עבור המיתוג מחדש של "חדשות 13".

השפעת הפיצול על ערוצים אחרים

ערוץ 10

ערך מורחב – ערוץ עשר

בנוסף לאמור על הצעת החוק לפיצול ערוץ 2, גם ערוץ 10 נכלל בהצעה, והערוץ עבר ב־1 בנובמבר 2017 לשדר באפיק אחר. במכרז על האפיקים זכה ערוץ 10 באפיק מספר 14 תמורת שקל אחד ו־54 אגורות. את הסכום גייס ערוץ 10 בפרויקט שהעלה באתר הדסטארט.[53]

ב־19 בספטמבר 2017, בעקבות פיצול ערוץ 2 והמעבר לאפיק 14, הערוץ עבר מיתוג מחדש לשם מילולי "עשר" במקום הספרות של אפיק השידור הקודם. יממה לפני כן, פורסם סרטון של ערוץ 10 בו נחשף סמליל חדש שלו, המורכב מהמילה "עשר" בתוך עיגול, כאשר בצד מופיע המספר 14 – מספר האפיק החדש.

פחות משנה לפיצול ערוץ 2, עלתה ההצעה והסכם בין ערוץ עשר לרשת למיזוג הערוצים בעקבות ההפסדים הגבוהים בגלל הגדילה בכמות התוכן וירידה בהכנסות מפרסומות, אך זו לבסוף בוטלה על ידי רשת בגלל התנהלות הרשות השנייה בעניין המיזוג שניסתה לעכב את המהלך. רשת התנהלה במשך מספר חודשים במתכונת מצומצמת מבחינת ההפקות, לאור העובדה שיהיה מיזוג, אך לא התכוונה להמשיך זאת, כאשר אין צפי למועד המיזוג.[54] במהלך ניסיון המיזוג, נעשה ניסיון למכירת חלקה של רשת בחברת החדשות, שגם הוא התעכב בגלל חוסר הסכמה על מחיר חלקה של רשת על ידי קשת. כמו כן, הרשות להגבלים עסקיים התירה את המיזוג רק לאחר מכירת חלקה של רשת בחברת החדשות. ב-8 בנובמבר 2018, הרשות השנייה אישרה את המיזוג, והחלו המגעים בין רשת וערוץ עשר על התחלת בניית לוח שידורים לערוץ הממוזג שהחל לשדר בינואר 2019.

מַכַּאן 33

על אף שלא היה כל קשר בין ערוצי הברודקאסט של הרשות השנייה (2 ו־10) לבין ערוצי תאגיד השידור הישראלי, פיצול ערוץ 2 השפיע על הרגלי הצפייה של חלק מהציבור הערבי בישראל שמסתמך על מערך עידן פלוס. באוקטובר 2017 החליטה הרשות השנייה להעביר את "מַכַּאן 33" למרבב השני של עידן פלוס (DVB-T2) ובכך להשאיר את "קשת 12" ו"רשת 13" במרבב הנוכחי (DVB-T). המשמעות היא, שצופים שאין ברשותם ממיר תומך ב־DVB-T2, לא יוכלו לקלוט את שידורי הערוץ החל מ־1 בנובמבר 2017. החלטה זו של הרשות הוסברה בעקבות הרייטינג הנמוך של הערוץ וגם עקב העובדה ש"מכאן 33" משדר רק בחלק משעות היממה. יו"ר תאגיד השידור הישראלי, גיל עומר, התנגד להחלטה זו של הרשות בטענה כי "מדובר בהחלטה בלתי סבירה שפוגעת באזרחי ישראל הערבים".[55][56]

לאחר פיצול ערוץ 2

על אף שחלפה תקופת ההחשכה של הערוץ, אפיק 22 עדיין נותר ללא שימוש במסגרת חברות הכבלים והלוויין, אך מעת לעת משודרים במסגרתו ערוצים מיוחדים "חד פעמיים" - בהם ערוץ 2025 של קשת, וערוץ שמות הנופלים ("יזכור") של תאגיד השידור הישראלי, משרד הביטחון והמוסד לביטוח לאומי, אשר בימי רשות השידור הועבר במסגרת שידורי ערוץ 33.

סקרים שבוצעו לאורך השנים הוכיחו כי רבים מצופי הערוץ לא באמת ידעו להבדיל בין "רשת" ל"קשת", ואף לא ידעו לומר איזו תוכנית שודרה אצל איזו זכיינית. המותג "2" בלבל את הציבור, זאת על אף שבמשך שנים הציגו הזכייניות השונות את סמליהן בפרומואים ובקטעי קריינות.

למרות הניסיון של "רשת" להסתמן כערוץ 2 החדש לאחר הפיצול ביחד עם "קשת", המיזוג החזיר את מפת הצפייה לקדמותה וכעת רבים בציבור מתייחסים למפת ערוצי הטלוויזיה החדשה כאל קודמתה - כאן 11 של תאגיד השידור הוא "ערוץ 1", ערוץ 12 של קשת הוא "ערוץ 2", וערוץ 13 הוא "ערוץ 10", זאת על אף הבחירה ברשת לשמור על המותג הקיים של ערוץ 13 עם הקווים החצויים (בדומה לסמל ערוצים 2 ו-12). רבים מאנשי התעשייה המקומית, ובהם פרסומאים, התריעו מפני כישלון הפיצול ונחיצות המיזוג, תחזית שבסופו של דבר התממשה. למרות תפיסתם של אנשי המדיה בארץ, שר התקשורת איוב קרא, לא הסכים עם עמדתם והאמין, למרות המיזוג, כי הפיצול היה נחוץ. הבלבול בעקבות הדמיון בין המותגים של ערוץ 12 וערוץ 2 גרם גם למגישה יונית לוי לכנות בטעות את הערוץ של קשת כ"ערוץ 2" במהלך שידור פיזור הכנסת ה-21 ואף ח"כ איימן עודה התבלבל וכינה את הערוץ כך.[57]

סמל הערוץ

סמל הערוץ מבוסס על סמל הערוץ הניסיוני, משנות ה-80 המאוחרות. סמל ערוץ 2 המסחרי הוא סימן מסחר רשום של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו,[58] ובשנות ה-90 היה חלק מסמלה הרשמי של הרשות, שנאלצה להחליף אותו עם הקמת ערוץ 10, זאת מאחר שהרשות הפכה להיות אמונה על יותר מערוץ אחד, ואינה יכולה להיות מזוהה רק איתו (על כן, ברשות הוחלט ליצור את סמל ה"כדורים" המוכר, כאשר בכל "כדור" ישנו סמל של גוף שידור עליו הרשות אחראית).

לסמל אין ולא היה צבע אחיד, אך הצבע המזוהה איתו ביותר הוא הצבע האדום, זאת מאחר שהסמל שולב במשך שנים לצד וכחלק מסמל חברת החדשות, שצבע המותג שלה שנים רבות (וגם כיום) הוא אדום.

עם זכיית "קשת" במכרז על האפיק 12 כתוצאה מפיצול הערוץ, פעלה הזכיינית ליצור הזדהות של ערוץ 2 עמה, דבר שהשפיע גם על סמל ערוץ 12, הכולל בתוכו את סמל ערוץ 2 המיתולוגי (אך בשונה מסמל ערוץ 2 המיתולוגי, סמל "קשת 12" הוא צבעוני). סמל קשת 12 הכולל את סמל ערוץ 2 אינו סימן מסחר, אך סמל אתר N12, הכולל בתוכו את סמל ערוץ 2 המיתולוגי, הוא סימן מסחר של שידורי קשת.[59]

גופי שידור בעבר

הפקות מקור בולטות בערוץ

ערך מורחב – תוכניות וסדרות מקור ששודרו בערוץ 2
שם התוכנית שנת התחלה שנת סיום סוגה אודות התוכנית זכיין מקורי
אולפן שישי 1997 2017[63] חדשות / אקטואליה / תחקיר חברת החדשות
ארץ נהדרת[64] 2003 2017[65] תוכנית בידור תוכנית בידור וסאטירה בהנחיית איל קיציס ובכיכובם של אורנה בנאי, אלי פיניש, מריאנו אידלמן, טל פרידמן, דב נבון, עלמה זק, ואחרים קשת
The Voice ישראל 2012 2017 ריאליטי שירה בהנחיית מיכאל אלוני ושלומית מלכה (עונה 4) רשת
בשידור חי עם דן שילון[64] 1991 2014 תוכנית אירוח רשת
גלגל המזל 1994 2000 שעשועון בהנחיית ארז טל, מירב לוין ואחרים קשת
האח הגדול[64] 2008 2017 תוכנית מציאות בהנחיית ארז טל, אסי עזר וקורין גדעון. לאחר פיצול הערוץ, עברה לערוץ 13 קשת
החמישייה הקאמרית 1993 1997 תוכנית בידור תוכנית סאטירית רצופת מערכונים שנוצרה על ידי אסף צפור ואיתן צור בהשתתפות קרן מור, מנשה נוי, דב נבון, שי אביבי ורמי הויברגר טלעד
החרצופים[64] 1996 1999 תוכנית בידור תוכנית הומור וסאטירה בהשתתפות טוביה צפיר, שרית סרי ותומר שרון טלעד
הישרדות 2007 2017[66] תוכנית מציאות תוכנית ריאליטי בה 16 מתמודדים מתחרים על התואר "השורד האחרון". החל מעונתה השביעית, התוכנית משודרת ברשת. ערוץ 10
העולם הערב 1990 1993 תוכנית בידור תוכנית הבידור הראשונה של ערוץ 2 הניסיוני, בכיכובם של אברי גלעד, ארז טל, עינב גלילי ויאיר ניצני ערוץ 2 הניסיוני
הפוך 1996 1998 סדרת דרמה דרמה קומית מאת שמואל חיימוביץ' בכיכובם של אורנה פיטוסי, אסנת חכים, גילי שושן, דני שטג, יואב הייט, מיכאל וייגל, ניר לוי, ועינת ויצמן קשת
הקומדי סטור[64] 1994 1997 תוכנית בידור תוכנית בידור בכיכובם של צביקה הדר, רובי דואניאס, אסף אשתר, גיל ססובר, ליאור כלפון, יניב קציר ואיתי שגב טלעד
הראשון בבידור[64] 1994 2004 תוכנית אירוח תוכנית בידור ואירוח בהגשת דודו טופז קשת
חלומות בהקיציס 1999 2003 תוכנית אירוח תוכנית בידור הומוריסטית בהנחיית איל קיציס וטל פרידמן קשת
טירונות 1998 2001 סדרת דרמה סדרת דרמה צבאית מאת אורי ובני ברבש בכיכובו של אקי אבני רשת
כוכב נולד[64] 2003 2012 תוכנית מציאות תוכנית מציאות מוזיקלית בהנחיית צביקה הדר בהשתתפות נינט טייב, הראל סקעת ואחרים קשת
מאסטר שף 2010 2017[65] תוכנית מציאות תוכנית מציאות לבישול של חובבני בישול בה הם לומדים לבשל בזמן קצוב. התוכנית בהנחייתם של השפים: חיים כהן, אייל שני, מיכל אנסקי, רפי אדר (עונה ראשונה) ומהעונה השנייה יונתן רושפלד מחליף את רפי אדר קשת
מהדורת החדשות המרכזית של חדשות 2[64] 1993 2017[63] חדשות / אקטואליה / תחקיר בהגשת יונית לוי / דני קושמרו (נכון ל־2017) חברת החדשות
מצב האומה 2010 2015 תוכנית בידור תוכנית סאטירה בהנחייתו של ליאור שליין, ובהשתתפותם של גורי אלפי, אורנה בנאי, עינב גלילי ומשתתף נוסף המתחלף בכל תוכנית. ב־2015 עברה לערוץ 10, החליפה את שמה לגב האומה וב־2019 חזרה ל"רשת" עם מיזוג הערוצים. כיום משודרת בערוץ 13. רשת
עובדה[64] 1993 2017[65] חדשות / אקטואליה / תחקיר תוכנית תחקירים בהנחייתה של אילנה דיין. עם סיום שידורי טלעד ב־2005, עקב הפסדה במכרז, "קשת" רכשה את זכויות התוכנית מ"טלעד". טלעד
פלורנטין[64] 1997 2001 סדרת דרמה סדרת דרמה מאת איתן פוקס בכיכובם של קארין אופיר, אורי בנאי, סמי הורי, איילת זורר, עדי טרר, דנה מודן, עמי סמולרצ'יק, אבשלום פולק, וניר פרידמן טלעד
פספוסים 1994 2008 תוכנית בידור תוכנית מתיחות בהנחיית יגאל שילון רשת
פרפר לילה 1997 2000 תוכנית אירוח תוכנית בידור ואירוח לילית בהנחיית טל ברמן רשת
רמת אביב גימל 1995 2000 אופרת סבון אופרת סבון מאת יואל זילברג וגל פרידמן בכיכובם של יעל בר זוהר, גילת אנקורי, שלמה סדן, נועה תשבי, ברוך דרור, ניר שלמון, יונתן קוניאק ואחרים טלעד
רק בישראל 1998 2003 תוכנית בידור תוכנית בידור הומוריסטית בהנחיית ארז טל ואורנה בנאי קשת
מימין לשמאל: אבי קושניר, דובל'ה גליקמן ומוני מושונוב, מתוך "זהו זה! חי" ששודרה ב"רשת" מ־1995 ועד 1998, אחרי שעברה מהטלוויזיה החינוכית

חריגות מתנאי הזיכיון

הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, המפקחת על פעולתו של ערוץ 2, הטילה פעמים אחדות קנסות של מאות אלפי ש"ח על זכייניות הערוץ, "רשת" ו"קשת", עקב חריגות מתנאי הזיכיון. בין הסיבות לקנסות: שידור מופרז של תוכניות בידור על חשבון תוכניות איכותיות, הכנסת פרסום סמוי לתוכניות המשודרות.[67] בנוסף נפסלו לשידור תוכניות שבהן נכלל תוכן שיווקי.[68]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ערוץ 2 בוויקישיתוף

אתר האינטרנט הרשמי של ערוץ 2

כתבות אודות הערוץ

כתבות אודות הערוצים המסחריים בעקבות הפיצול

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, הרשות השנייה אישרה: קשת ורשת יוכלו לקבל רישיון לערוץ חדש, באתר TheMarker‏, 29 בינואר 2017
  2. ^ 2.0 2.1 יונתן כיתאין, ‏תתחילו להתרגל: קשת באפיק 12, רשת ב-13, ערוץ 10 ב-14, באתר גלובס, 26 באפריל 2017
  3. ^ טלוויזיה: רשות הדיבור להנהלה, דבר, 15 בדצמבר 1972
  4. ^ בגין: אפעל להקמת ערוץ שני, בלתי תלוי, דבר, 9 ביולי 1981
  5. ^ המערך מזהיר מפני חוק ערוץ טלוויזיה נוסף, דבר, 14 במרץ 1982
  6. ^ יעל פז-מלמד, רפאל מן, הממשלה אישרה את הקמתו של ערוץ שני, מעריב, 1 באוקטובר 1985
  7. ^ יעל פז מלמד, הערות השני נכנס להריון, מעריב, 23 בנובמבר 1984
  8. ^ מנסים אפיק 22 U.H.F עבור הערוץ השני, מתאריך 7 באוקטובר 1986, בעיתון מעריב (באתר עיתונות יהודית היסטורית)
  9. ^ הערוץ השני — החגיגה מוקדמת, מתאריך 21 באוקטובר 1986, בעיתון מעריב (באתר עיתונות יהודית היסטורית)
  10. ^ מדונה ופול ניומן בערוץ השני - אולי כבר בעוד חודשיים, מתאריך 23 באוקטובר 1986, בעיתון מעריב (באתר עיתונות יהודית היסטורית)
  11. ^ אביבה קרול, ‏זכייני ערוץ 2 מתמרמרים על ההחלטה לקיים מכרז לשני זכיינים, באתר גלובס, 16 ביוני 2004
  12. ^ יעל גאוני, ‏נגה 2 תיאלץ להחליף את לוגו החברה בעקבות הוראת הרשות השנייה, באתר גלובס, 25 באוקטובר 2004
  13. ^ יעל גאוני, ‏נגה 2 תיאלץ להחליף לוגו עקב הוראת הרשות השנייה, באתר גלובס, 25 באוקטובר 2004
  14. ^ אור שמש, "נגה 2" מתמתגת, באתר nrg‏, 17 באוקטובר 2004
  15. ^ אורנה יפת, הרשות השנייה אישרה את הלוגו החדש של נגה 2, באתר ynet, 27 באוקטובר 2004
  16. ^ אושר הלוגו של "נגה 2", באוקטובר 2004.html 806/192, באתר nrg‏, 4
  17. ^ רוני קורן-דינר, קבוצת נגה 2 של אביב גלעדי מתמזגת עם זכיינית ערוץ 2 רשת; במכרז לערוץ 2 נותרו כעת 4 מתמודדות, באתר TheMarker‏, 10 בנובמבר 2004
  18. ^ רועי הולר, קבוצת נגה 2 והזכיינית רשת מתאחדות, באתר ynet, 10 בנובמבר 2004
  19. ^ טלעד תיפרד מערוץ 2 בספיישל שידורים של 48 שעות, גלובס, 11 בספטמבר 2005
  20. ^ לי-אור אברבך, ‏המירוץ ל-HD: רשת הגישה בקשה להתחיל בשידור HD מלא, באתר גלובס
  21. ^ לי-אור אברבך, ‏yes תאפשר לערוצי ברודקאסט לקבל אפיק HD בחינם, באתר גלובס
  22. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, ועדת השרים אישרה: ערוץ 2 יפורק כבר ב-2015, באתר TheMarker‏, 26 באוקטובר 2014
  23. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, גם קשת מתבצרת בערוץ 2: הגישה בקשה לזיכיון עד 2017, באתר TheMarker‏, 30 באוקטובר 2014
  24. ^ אופיר דור, רשת מודיעה רשמית: לא רוצים לעבור לערוץ עצמאי ב-2015, באתר כלכליסט, 29 באוקטובר 2014
  25. ^ רוני זינגר ואופיר דור, כלכליסט, נתניהו עוצר את פיצול ערוץ 2: הגיש ערר נגד החוק, באתר ynet, 12 בנובמבר 2014
  26. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, עוזבים את ערוץ 2: רשת רוצה לעבור לשדר בערוץ חדש ברישיון, באתר TheMarker‏, 13 באוקטובר 2016
  27. ^ אלירן מלכי, רשת תגיש בקשה לרישיון ותעבור לשדר 7 ימים, באתר כלכליסט, 13 באוקטובר 2016
  28. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, עוד שלב בפירוק ההיסטורי של ערוץ 2: גם קשת הגישה בקשה לרישיון, באתר TheMarker‏, 31 באוקטובר 2016
  29. ^ יונתן כיתאין, ‏המאבק על האפיקים ביום שאחרי פיצול ערוץ 2 מגיע לשימוע, באתר גלובס, 23 במרץ 2017
  30. ^ יונתן כיתאין, ‏מנכ"ל רשת לרגולטורים: לבחון שוב מעבר ערוצי 2 ו-10 בשלט, באתר גלובס, 16 בפברואר 2017
  31. ^ שלי פריצקר, כחלון מציע: ערוצי הברודקאסט ישבו באפיקים 12–16, באתר כלכליסט, 22 בפברואר 2011
  32. ^ אלכסנדר כץ, רשת תשנה את הפרומו המטעה - בעקבות הנחיית הרשות ה-2, באתר אייס, 7 בספטמבר 2017
  33. ^ יונתן כיתאין, ‏הרשות השנייה לזכיינית רשת: הסירי לאלתר את הפרומו המטעה, באתר גלובס, 7 בספטמבר 2017
  34. ^ נועה פרייס‏, המכרז על האפיקים: קשת תשדר בערוץ 12 - תמורת 25 מיליון שקל, באתר וואלה!‏, 26 באפריל 2017
  35. ^ אתר למנויים בלבד נעמה ריבה, איך ממתגים מחדש את הערוצים המסחריים?, באתר הארץ, 27 בספטמבר 2017
  36. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, תשכחו מ-22 ו-10: המספרים החדשים של ערוצי הטלוויזיה - וכמה שילמו על זה קשת וערוץ 10?, באתר TheMarker‏, 26 באפריל 2017
  37. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, שר התקשורת: "להקים קרן השקעות במקום התאגיד"; אפיקים 22 ו-10 יוחשכו בהוט ויס, באתר TheMarker‏, 17 באוקטובר 2017
  38. ^ יונתן כיתאין, ‏האם רשת תוכל להשתמש באפיק 13 כבר מיום ראשון?, באתר גלובס, 25 באוקטובר 2017
  39. ^ סדר הערוצים החדש בשלט: קשת 12, רשת 13, ערוץ 10 נודד ל-14, באתר מעריב אונליין, 26 באפריל 2017
  40. ^ אתר למנויים בלבד עכבר העיר, האפיקים החדשים של קשת, רשת וערוץ 10, באתר הארץ, 26 באפריל 2017
  41. ^ יוסי רונן, זהו זה: הרגע לעשות סדר בחינוכית, באתר ynet, 28 במאי 2011
  42. ^ שעת שידור של רשת ביום האחרון של ערוץ 2 - 31.10.17, סרטון באתר יוטיוב
  43. ^ מצעד 13 | מצעד המנצחים הגדולים בטלוויזיה
  44. ^ לי-אור אברבך, ‏מתארגנת לערוץ משלה? קשת שילבה את הלוגו בשידוריה, באתר גלובס, 4 באוגוסט 2014
  45. ^ יעל געתון‏, החירשים נגד קשת: מפרסמת את הלוגו החדש על בועת התרגום, באתר וואלה!‏, 27 בספטמבר 2017
  46. ^ יונתן כיתאין, ‏בשל מחלוקת בין קשת ורשת: מהדורת החדשות לא הוארכה, באתר גלובס, 13 במאי 2018
  47. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, מדריך: מה תראו בטלוויזיה אחרי פיצול ערוץ 2 ב-1 בנובמבר?, באתר TheMarker‏, 25 באוקטובר 2017
  48. ^ נועה פרייס‏, עימות בין רשת וקשת על הארכת המהדורה בעקבות פרסום ההמלצות, באתר וואלה!‏, 13 בפברואר 2018
  49. ^ אתר למנויים בלבד איתי שטרן, כך הפכה יונית לוי לפרזנטורית של תוכנית ריאליטי, באתר הארץ, 14 בינואר 2019
  50. ^ ענת ביין-לובוביץ', ‏בפעם החמישית ברציפות: ביום הבחירות משדר משולב של חדשות 12 ו"ארץ נהדרת", באתר גלובס, 1 באפריל 2019
  51. ^ אלכסנדר כץ, יום הבחירות: החדשות וארץ נהדרת שוב במשדר מיוחד, באתר אייס, 1 באפריל 2019
  52. ^ שגיא בן נון‏, "חוצפה שחברת החדשות משתמשת במסך של רשת כדי לקדם את קשת", באתר וואלה!‏, 13 בינואר 2019
  53. ^ הפרויקט "ערוץ עשר עובר לאפיק 14" באתר הדסטארט
  54. ^ רשת ביטלה את המיזוג עם ערוץ עשר: "לא יכולים לפעול בחוסר ודאות", באתר מעריב אונליין, 15 באוקטובר 2018
  55. ^ סאגת עידן פלוס ביום שאחרי הפיצול: למי שזה אומר לו משהו - ערוץ 33 הוא שיעבור למרבב החדש וכך ערוצי רשת וקשת יוכלו להישאר במרבב הישן, מאת המשתמש @YonatanKit בטוויטר
  56. ^ בעקבות פיצול ערוץ 2 - ערוץ 33 נפלט מממירי עידן+, מאת עידן יוסף באתר מחלקה ראשונה
  57. ^ שודר ב"מהדורה ראשונה" של חברת החדשות, 3 ביוני 2019
  58. ^ מספר סימן רשום: 158442, ניתן למצוא אותו במאגר רשם הסימנים
  59. ^ מספר סימן 329756
  60. ^ לעתים שולב ללא ה"הפרדה"
  61. ^ הרשות השנייה - גופי שידור
  62. ^ הרשות השנייה - הקמת ערוץ 2
  63. ^ 63.0 63.1 נכון ל־2017, התוכנית ממשיכה לרוץ בערוצים קשת 12 ו־רשת 13
  64. ^ 64.00 64.01 64.02 64.03 64.04 64.05 64.06 64.07 64.08 64.09 עינב שיף, 22 הרגעים הגדולים, באתר ynet, 1 בנובמבר 2017
  65. ^ 65.0 65.1 65.2 נכון ל־2017, התוכנית ממשיכה לרוץ בערוץ קשת 12
  66. ^ נכון ל־2017, התוכנית ממשיכה לרוץ בערוץ רשת 13
  67. ^ לי-אור אברבך, ‏הרשות השנייה: קנסות ב-1.4 מיליון שקל לזכייניות ערוצים 2 ו-10, באתר גלובס, 21 ביולי 2013
    אופיר דור, קנסות של 1.5 מיליון שקל לערוץ 2 ו-10: שידרו פרסומת מוסווית בניגוד לחוק, באתר כלכליסט, 21 באוקטובר 2013
  68. ^ אופיר דור, הצופים התלוננו על עודף תוכניות ריאליטי: קשת ורשת נקנסו ב-240 אלף שקל, באתר כלכליסט, 21 ביולי 2013


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ערוץ 232789248Q2532517