גשר מור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גשר מור היה גשר בגוש קטיף אשר חיבר בין הגוש לציר כיסופים, הגשר אפשר תנועה נפרדת לישראלים ופלסטינים ברצועת עזה.

עלות הקמתו של הגשר הייתה כ-15 מיליון שקלים[1].

היסטוריה

גשר מור נפתח לתנועה בתחילת יוני 2002 יחד עם קטע כביש עוקף, שאיפשרו להיכנס לגוש מבלי לעבור בדרך סלאח א-דין (קטע כביש שבאותם ימים היה חלק מכביש 4), שבו הייתה תנועת של אזרחים פלסטינים באופן קבוע, הגשר עצמו היה גשר מודולרי אשר היה עשוי מברזל שיובא מארצות הברית. עוד לפני שהוקם הגשר הייתה התנגדות רבה בגוש קטיף בנוגע להקמתו משום שתושבי הגוש חששו שהגשר יהווה מוקד נוסף לפיגועי טרור.

כבר בחודש הפתיחה של הגשר נמצאו מספר מטעני חבלה סמוך לגשר, אתר קטיפ.נט כתב ביום האירוע כי הגשר מעט שקע ובמקומות אחדים אף התפרקו כמה קורות מתכת[2].

במאי 2004 החליט צה"ל לבנות גדר באזור ציר כיסופים, הגדר הייתה באורך כולל של כ-7 קילומטרים, על פי מספר גורמים צבאיים סוג הגדר הוא סוג מכונה "גדר עוגן", שאיננה גדר התראתית המוכרת ממרחב התפר ובסמכותו של צה"ל עצמו הייתה להכריז על בנייתה[3]. החלטה זו באה לאחר פיגוע בו נרצחו אם ו-4 בנותיה (הפיגוע נודע לימים כרצח טלי חטואל ובנותיה), עם זאת עוד לפני הפיגוע צה"ל החל בלבנות גדר במקומות בציר כיסופים ובגשר מור אשר נחשבו לבעייתיים אך בעת הפיגוע עדיין לא הונחה כל הגדר במקום בו אירע.

בכתבה על הפיגוע פורסם כי בתחילה ירו המחבלים, אשר הגיעו מדרום לציר כיסופים, ונעו לעבר רכב ממוגן של צוות של רשת התקשורת האמריקאית הCNN, המחבלים לבסוף החטיאו והרכב המשיך לנסוע לעבר גשר מור, הנמצא בהמשך לציר כיסופים. לאחר שהמחבלים הבינו שלא הצליחו במטרתם ניסו למצוא מטרה חדשה, מיד לאחר מכן פתחו המחבלים באש לעבר רכב "סיטרואן", בה נסעה המשפחה. על מכסה המנוע של הרכב, שספג פגיעות רבות של קליעים, נותרה כרזה שמכוונת למצביעי הליכוד: "לב יהודי מצביע נגד" (מטרת הכרזה הייתה לעורר את רגשות מצביעי משאל ההתנתקות שהתקיים באותו הזמן בנוגע לשאלה אם ליישם את תוכנית ההתנתקות)[4].

לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות, ב-9 בספטמבר 2005 פירק צה"ל את הגשר והחזיר את מרכביו לישראל[5].

לאחר הפינוי של הגוש השלימו הפלסטינים המקומיים את פירוקו של כל תוואי הכביש למעט 2 ניצבי הגשר שנשארו במקום, רק בשנת 2013 הורחבה דרך סלאח א-דין ואז גם הוחלט להרוס את ניצבי הגשר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29080338גשר מור