ג'ים הולנדר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'ים (ג'יימס) הולנדר
לאום אמריקאי
תחום יצירה צילום

ג'יימס ויליאם הולנדראנגלית: Jim Hollander; נולד ב-27 באוגוסט 1949) הוא צלם עיתונות אמריקאי.

ביוגרפיה

הולנדר נולד בניוארק, ניו ג'רזי, לצייר ג'ינו הולנדר והאמנית אלן תימור. למד אמנות במכללת ויליסטון במסצ'וסטס, וצילום ב-silvermine arts center בקונטיקט עם הצלם ג'והן כהן. עם סיום הלימודים החל לנהל את הגלריה של אביו הצייר בשדרות מדיסון בניו יורק, והתפרסם לראשונה בצילומיו המתעדים אמנות פרה היסטורית ממערות ברחבי אירופה.

את הקריירה בצילום עיתונות החל ב-1975, עת שהה במדריד והועסק שם כצלם במגזין "Q", מרשת "Interview". בשנת 1980 החל לעבוד בדסק הבינלאומי של סוכנות הידיעות האמריקאית UPI בבריסל כצלם ועורך באירופה, המזרח התיכון ואפריקה, תחת העורך צ'ארלי מקארתי.

בשנת 1982 נשלח ללבנון לסקר את מלחמת לבנון הראשונה. לאחר שהכיר בביירות את אשתו לעתיד, ביקש הולנדר מהממונים עליו להיות מוצב בישראל, ועם תום המלחמה נשלח לתל אביב.

בשנת 1985 עבר לעבוד בסוכנות הידיעות "רויטרס", לאחר שזו ביקשה להרחיב את הכיסוי החדשותי באזור. הוא קבע את מגוריו בישראל, והקים עבור "רויטרס" לראשונה את מערך הצילום בישראל, רצועת עזה והגדה המערבית. מישראל, המשיך לתעד את הלחימה בלבנון עד יציאת צה״ל מרצועת הביטחון בשנת 2000.

הולנדר הועסק ב"רויטרס" כצלם ראשי ועורך אזורי עד לשנת 2002, אז עבר לסוכנות הצילום האירופית EPA כצלם ועורך. בשנת 2003 הקים את מדור הצילום עבור EPA בישראל וברשות הפלסטינית.

הולנדר היה לצלם הראשון שתיעד את מרוץ השוורים השנתי בעיר פמפלונה שבספרד כאירוע תקשורתי בעל חשיבות בינלאומית, כשהעביר לראשונה ב-1981 צילומים בשידור ישיר מהמירוץ לעיתונות ברחבי העולם דרך סוכנות UPI. הולנדר נהג לרוץ עם השוורים ברחובות העיר מאז היותו בן 13, עד שנפגע ב-1978 ומאותה שנה המיר את הריצה בצילום[1][2]. לימים נבחר ליקיר העיר פמפלונה, והעירייה חלקה לו כבוד בתערוכה של צילומיו בארמון דה-קונדסטבלה, לציון חמישים שנה לביקורו הראשון בעיר.

במהלך 45 שנותיו כצלם תיעודי, תיעד הולנדר בעיקר אזורי סכסוך, בין היתר באפגניסטן, לבנון, עיראק, קוסובו, סומליה, ליבריה, אתיופיה, המפרץ הפרסי ועוד. עוד תיעד חמש אולימפיאדות, את משחקי גביע העולם בכדורגל וארבעה ביקורים של האפיפיור בישראל[3].

צילומיו ממוקדי הסכסוכים והמלחמות פורסמו מדי יום בעיתונות היומית והשבועונים ברחבי העולם. חלק מצילומיו, במיוחד אלו המתעדים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הפכו לאייקונים המעטרים ספרים ומוצגים בתערוכות. עבודותיו היוו גם השראה לאמנים ישראלים נוספים, כמו דוד טרטקובר, דוד ריב ואחרים. מהאירועים המשמעותיים שתיעד בישראל היו האינתיפאדות בשטחים[4], המבצעים בעזה, מבצעי העלייה מאתיופיה וברית המועצות לשעבר, ההגעה של יאסר ערפאת ואש"ף לשטחי הגדה ועזה, רצח יצחק רבין ועוד[5].

ספריו

הולנדר ערך שני ספרי צילום המתעדים את עבודתו לאורך השנים:

  • Run To The Sun - Pamplona's Fiesta de San Fermin, 2002
  • Pizarra To Pamplona, 2017
  • ספרו השלישי עוסק בתיעוד הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועתיד לראות אור בשנת 2020.

פרסים ותערוכות

יצירותיו של הולנדר זכו בפרסים רבים לאורך השנים, בהם פרס תמונת השנה הבינלאומית של תוכנית POYi בשנים 1993, 1996, 1999, ו-2012. בשנת 2008 זכתה סדרת צילומים שלו המתעדת את שדרות תחת מתקפת רקטות ב"תמונות השנה". כמו כן זכה הולנדר גם בתחרות צילום על שם הצלם מירן הרובטין באיטליה (2005) ובמקום השלישי בתחרות צילומים בינלאומית בטוקיו (2016).

משנת 1975, ובמשך 50 שנה, הוצגו תמונותיו של הולנדר בתערוכות רבות ברחבי העולם. בין הבולטות שבהן:

  • The Cave Art of Prehistoric Man. Soho, New York. Solo Exhibition, 1975
  • The American Museum of Natural History, New York City. “Cave Art”. Group
  • Exhibit, 1976
  • Salon de San Fermín Fotografica. Pamplona, Spain. Solo exhibit, 1997.
  • Until Peace. Visa Pour L’Image. Perpignan, France. Solo Exhibition. 50 photos covering 15 years of news coverage in Israel and the West Bank, 1999.
  • Williston Nothhampton Bulletin Magazine – Behind the Lens. Alumni article on life & work, 2018.
  • 50 Years Photographing San Fermin. Palacio de Contestable. Pamplona, prints & slide show, 2018

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ים הולנדר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Lucinda Poole, Jim Hollander, famous photographer and first to use a digital camera in Sanfermines, Oficina internacional de Prensa de Navarra, ‏Jul. 4, 2018
  2. ^ Daniel J. Wakin, Showcase: Running of the Bulls, The New York Times, ‏Jan. 22, 2009
  3. ^ ג'ים הולנדר באתר EPA (באנגלית), באתר EPA
  4. ^ Oct. 7 1996 - TIME magazine, TIME magazine
  5. ^ ג'ים הולנדר, בלוג עם צילומיו של ג'ים (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ג'ים הולנדר28333724Q61985201