ג'ון פורסטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בלתצר יוהנס פורסטר
Balthazar Johannes Vorster
לידה 13 בדצמבר 1915
הפרובינציה המזרחית, דרום אפריקה
פטירה 10 בספטמבר 1983 (בגיל 67)
מדינה דרום אפריקה
מפלגה המפלגה הלאומית
ראש ממשלת דרום אפריקה
13 בספטמבר 196629 בספטמבר 1978
(12 שנים)

בלתצר יוהנס פורסטר (Balthazar Johannes Vorster‏; 13 בדצמבר 1915 - 10 בספטמבר 1983) הידוע יותר כג'ון פורסטר או BJ פורסטר היה ראש ממשלת דרום אפריקה בין 1966 ל-1978, ונשיא המדינה בין 1978 ל-1979. למרות שגם הוא כקודמיו דבק באפרטהייד, מדיניות החוץ שלו הייתה פרגמטית יותר ושאפה לשפר את קשרי ממשלת המיעוט של דרום אפריקה עם שכנותיה.

ביוגרפיה

פורסטר נולד בג'יימסטאון שבפרובינציית הכף המזרחי. לאחר שסיים את לימודיו בבית הספר למד משפטים באוניברסיטת סטלנבוש, שם היה מעורב מאד בחיים הפוליטיים. במהלך לימודיו שימש יושב ראש אגודת הדיבייט, סגן יושב ראש מועצת הסטודנטים ומנהיג החטיבה הצעירה של המפלגה הלאומית. הוא השלים את לימודיו בשנת 1938 ושימש מתמחה של נשיא של מחלקת הקייפ בבית המשפט העליון של דרום אפריקה. כעבור זמן קצר החל לעסוק בעריכת דין, תחילה בפורט אליזבת ולאחר מכן בויטווטרסרנד.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה בספטמבר 1939 גברה מעורבותו של פורסר בפוליטיקה המקומית. החלטתו של הפרלמנט של דרום אפריקה להצטרף למלחמה לצד בעלות הברית קוממה את הלאומנים האפריקאנרים, שלא ראו בעין יפה את חיבורה של ארצם לאנגליה, אויבתם משכבר, ורבים מהם קיוו לניצחון גרמני (יותר בשל איבתם לאנגלים מאשר בשל אהדתם לרעיונות הנאציים). פורסטר הצטרף לארגון פרו-נאצי קיצוני בשם Ossewabrandwag ("משמר עגלות השוורים"), אשר פעל לסיכול מעורבותה של דרום אפריקה במלחמה.[1]

בשנת 1942 הוכנס למחנה מעצר בשל פעילותו הפוליטית. עם שחרורו בשנת 1944 היה פעיל במפלגה הלאומית, אשר החלה ליישם את מדיניות האפרטהייד בשנת 1948. בשנת 1953 נבחר לפרלמנט והיה חבר בו לאורך תקופת כהונתם של דניאל פרנסואה מאלאן, יוהאנס סטריידום והנדריק פרוורד. מבקריו נהגו להזכיר את התחמקותו משירות צבאי במהלך מלחמת העולם ואת תמיכתו בנאצים. תשובתו של פורסטר למבקריו הייתה כי למד להאמין במערכת הפרלמנטרית.

בשנת 1961 נתמנה על ידי פרוורד לתפקיד שר המשפטים. עם הירצחו של פרוורד בשנת 1966 נבחר פורסטר להחליפו בראשות המפלגה הלאומית. הוא המשיך ביישום מדיניות האפרטהייד באמצעות חקיקה, ובשנת 1968 הביא לביטול ארבעת המושבים האחרונים בפרלמנט שהוקצו לנציגים לבנים של מצביעים "צבעונים". מדיניות החוץ שלו הייתה פרגמטית יותר משל קודמיו. במהלך כהונתו שאף לכונן יחסים דיפלומטיים עם מדינות שונות באפריקה, והתיר לדיפלומטים שחורים להתגורר באזורים "לבנים". הוא תמך באופן בלתי רשמי ברודזיה, מדינה שנשלטה על ידי ממשלת מיעוט לבן לאחר שהתקוממה כנגד השלטון הבריטי. חרף ביטויים פומביים של תמיכה ברודזיה, פורסטר לא הכיר בה באופן רשמי כדי שלא לנכר את בני בריתו בארצות הברית. בשנת 1974 לחץ על איאן סמית, ראש ממשלת רודזיה, לקבלת עקרונית את הגישה לפיה שלטון המיעוט הלבן ברודזיה לא יוכל להימשך לנצח. בה בעת, מדיניות הפנים שלו הייתה חסרת פשרות והוא דיכא ביד חזקה גילויים של התנגדות לאפרטהייד.

באפריל 1976 ביקר פורסטר בישראל כאורחו של ראש הממשלה יצחק רבין. היה זה ביקור נדיר של פורסטר במדינה זרה, בשל הסנקציות שהוטלו על דרום אפריקה. ביקור זה סימל את תחילת ירח הדבש בין שתי המדינות. בימי התחזקות הסנקציות על משטר האפרטהייד בסוף שנות השבעים ובשנות השמונים, שתי המדינות היחידות שקשריהן כמעט ולא נפגעו היו ישראל וטייוואן.

בשנת 1978 פרש פורסטר מראשות הממשלה לאחר 12 שנים בתפקיד. לאחר פרישתו נבחר לתפקיד נשיא דרום אפריקה, שהיה באותה עת ייצוגי בעיקרו. עם זאת, כהונתו הייתה קצרה יחסית. בעקבות מעורבותו בפרשה הידועה כ"סקנדל מולדרגייט" (על שמו של השר קוני מולדר), שבה נעשה שימוש בלתי חוקי בכספי מדינה לצורך מימון תעמולה של המפלגה הלאומית (לרבות מתן שוחד לעיתונאים, רכישת עיתון חשוב ומימון פעילותו של עיתון חשוב אחר שתמך במדיניות האפרטהייד). ועדה ציבורית קבעה בשנת 1979 כי פורסטר ידע על כל המתרחש ועצם עיניו, ובעקבות זאת הוא התפטר מתפקידו. נפטר בשנת 1983.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים