ברז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ילד המנסה לשתות מברזייה, צילום משנת 1961

ברז הוא שסתום הנועד לווסת את זרימתו החוצה של חומר- לרוב נוזל, אם כי קיימים גם ברזים לגזים ולמוצקים.

סוגי ברזים

המונח ברז נכון לשימוש כאשר מדובר בברזי הכיור הנפוצים בבתים. כאשר הכוונה היא לברזים בתוך צנרות ומערכות שונות ואחרות יש להשתמש במונח "מגוף" או "מגופים".

קיימים סוגי ברזים שונים בהתאם לסוג החומר המיועד לזרום בהם, וכן בהתאם לטמפרטורה והלחץ בהם הם מיועדים לעמוד. חלק מהברזים מונעים על ידי לחץ בלבד. ברזים אלה משמשים בדרך כלל לצרכי בטיחות, למשל במנועי קיטור ובטמפרטורות גבוהות. הברזים מחולקים לשתי קבוצות עיקריות:

ברזי בקרה

ברז שער המיועד למים חמים בקוטר 22 מ"מ

ברזי בקרה הם ברזים בעלי שני מצבים (פתוח או סגור). ברז פרפר וברז כדורי הם בין הברזים מסוג זה.

  • ברז פרפר - ברז זה בנוי מצינור ובתוכו דיסקה בקוטר הציר המחוברת לידית שליטה. הכוחות המכניים הדרושים להפעלת ברז זה נדרשים להתגבר על הלחץ הזורם המופעל על המדף וכן על החיכוך בין חלקיו השונים. ברז זה עמיד בלחצים גבוהים. כאשר הברז פתוח לגמרי נפילת הלחץ קטנה ביותר ויש פחות הפרעה לחומר הזורם.
  • ברז כדורי - ברז זה בנוי מכדור עם קדח בקוטר הכדור. הכדור מסתובב ובהתאם לחור יש זרימה. הכוחות הדרושים להפעלת ברז זה קטנים יחסית מפני שהמומנט הדרוש לסיבוב הכדור על צירו חייב להתגבר רק על חיכוך הציר באוטמים של הכדור. האוטמים מונעים נזילה סביב הכדור. ירידת הלחץ תלויה בקוטר הקדח אך בדרך כלל בפתיחה מלאה היא קטנה.

ברזי ויסות

בברזי ויסות ניתן לשלוט על עוצמת הזרימה על ידי הצרה או הרחבה של פתח מעבר הזורם. עם ברזי הויסות נמנים:

  • ברז דיאפרגמה - ברז זה מורכב מדיאפרגמת גומי המחוברת לידית חיצונית. כאשר הדיאפרגמה נמצאת למטה היא חוסמת את הזרימה. נהוג להשתמש בברז זה עבור נוזלים המכילים מוצקים. ברז מסוג זה מוגבל ללחץ של 50PSI וסובל מבלאי גבוה.
  • ברז גלוב - ברז זה מורכב מבוכנה בעלת מגוון מצבים בטווח מוגבל: למעלה ואז הברז פתוח, למטה ואז הברז סגור, וכל מצב שביניהם. גורם להפסד עומד גדול יחסית עקב הטיית כיוון הזרימה בתוך הברז. ביציאתו מהברז, הזורם חוזר למצבו הקודם. עמיד בלחצים גבוהים ולכן משתמשים בו לגזים.
  • ברז שער - ברז זה מורכב מדסקת שער שתנועתה בניצב לזורם (ולכן תנועתה לא מושפעת מלחץ הזורם). הדסקה יכולה לנוע ממצב פתוח מלא למצב סגור וההפסד לחצים שלה הוא קטן יחסית במצבים של פתוח-מלא או סגור-מלא, בכל אחד מהמיקומים באמצע, הדסקה גורמת למערבולות ולכן להפסדי לחצי זרימה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ברז30351786