ארמדילאים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ארמדיל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןארמדילאים
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
אינפרא־מחלקה: שיליניים
על־סדרה: דלשינאים
סדרה: ארמדילאים
משפחות
שם מדעי
Cingulata
ארמדיל שעיר צווחני
ארמדיל ארגנטינאי
ארמדיל טאטו

ארמדילאים (שם מדעי: Cingulata) היא סדרת יונקים הנודעים בעיקר בשריון הגוף שלהם. חלק מהמינים בסדרה הגיעו לגודל מרשים ונחשבים לחלק מהמגה-פאונה באזור חיותם, כמו הגליפטודונטיים והפמפתריים (Pampatheriidae). אך כולם נכחדו מכבר, למעט הארמדיל הענק שחי עד היום.

אורכו הממוצע של ארמדיל הוא כ-75 סנטימטרים, מראש ועד קצה הזנב. הגדולים שבבני הסדרה הוא ארמדיל ענק שאורכו 150 ס"מ ומשקלו עד 80 ק"ג והקטן ביותר הוא ארמדיל החולד שאורכו 90-115 מ"מ ומשקלו 120 גרם.

הארמדיל מקורב לדוב הנמלים. ישנם מספר מינים של ארמדיל, הנבדלים זה מזה במספר הפסים הנראים בשריונם, ובמאפיינים אחרים. מעריכים כי מקורם בדרם אמריקה משם התפשטו חלק מהמינים דרך מצר פנמה לצפון אמריקה


כיום, מקום מחייתם הטבעי של כל מיני הארמדיל הוא בכל יבשת אמריקה, שם הם חיים בסביבות שונות. בארצות הברית קיים סוג יחיד של ארמדיל, ארמדיל טטו, והוא נפוץ בעיקר במדינות שבדרום-מרכז ארצות הברית, ובפרט בטקסס (ארמדיל טטו הוא "היונק הקטן הרשמי" של מדינה זו).

הארמדילים ניזונים בעיקר מחרקים, מזחלים, ומחסרי חוליות אחרים.

הארמדיל נוהג לחפור רבות, והוא משתמש בטפריו החדים כדי לחפור, הן לצורך מציאת מזון, והן לצורך בניית מאורות באדמה לחה, בדרך כלל בצד פלגים או נחלים שבקרבתם הוא חי.

ההגנה העיקרית של הארמדיל היא עורו החיצוני, המהווה שריון. טקטיקות ההישרדות של מיני ארמדיל שונים נבדלים זה מזה עד מאוד. מול איומו של טורף, הארמדיל בעל 3 הפסים מדרום אמריקה יתכרבל לצורת כדור. לעומתו, ארמדילים בעלי מספר חגורות גדול יותר, אינם יכולים להתכרבל, ולכן יעדיפו לרוץ לתוך שדה קוצים. ארמדיל טטו נוהג לקפוץ גבוה לאוויר כשהוא מופתע, ולכן נוטה להפגע ממכוניות יותר מחיות אחרות. הארמדיליים אשר חיים בהרים הגבוהים מעדיפים להתכרבל לצורת כדור ולהתגלגל במהירות מאד גבוה, כך הם בורחים מטורפים .

הארמדיל הזכר כשרוצה להרשים את בני מינו נוהג להתהפך בקפיצה, לעיתים קורה שהוא נוחת על ראשו, אך לא מסב לו נזק.

הארמדיל הוא מבעלי-החיים הבודדים (למעט האדם, הארנבת, העכבר וסוגי קופים מסוימים) הנדבקים במחלת הצרעת, ולפיכך הם משמשים רבות בחקר המחלה. הם רגישים במיוחד למחלה בשל חום גופם הנמוך שנוח לחיידק הצרעת.[2]

הגדול בארמדילים הוא ארמדיל ענק (Priodontes maximus) שמשקלו מגיע ל-32.5 ק"ג. הקטן ביותר הוא ארמדיל החולד (Chlamyphorus truncatus) שמשקלו מגיע ל-120 גרם.

סוגי הארמדילאים

בסדרה יש 2 משפחות קיימות, 10 סוגים ו20 מינים חיים. לאחרונה הסוג טטו נפרד משאר בני הסדרה למשפחה עצמאית ומשפחת הגליפטידוניים הנכחדים הפכה לתת-משפחה במשפחת הארמדיליים.

מיון:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארמדילאים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מאמר על הארמדילו
  2. ^ Mammalogy: Adaptation, Diversity, Ecology Feldhamer, George A., Lee C. Drickhamer, Stephen H. Vessey, Joseph F. Merritt, Carey Krajewski (2007), Baltimore, Maryland: Johns Hopkins University Press, retrieved 7 June 2010. מסת"ב 978-0-8018-8695-9


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25119182ארמדילאים