ארגון הצופים העולמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארגון הצופים העולמי
World Organization of the Scout Movement
מטה הארגון משרד הצופים העולמי, קואלה לומפור, מלזיה
מקום פעילות כלל עולמי
חברים

171 ארגונים

מעל 54 מיליון חברים (נכון לשנת 2020)
יושב ראש קרייג טורפי
מזכיר כללי אחמד אלחנדוואי
תקופת הפעילות 1922–הווה (כ־102 שנים)
www.scout.org

ארגון תנועת הצופים העולמיאנגלית: World Organization of the Scout Movement; בראשי תיבות: WOSM) הוא ארגון חוץ-ממשלתי בינלאומי המרכז את רוב תנועות הצופים הלאומיות, ומונה יותר מ-50 מיליון חניכים חברים[1] המשויכים ל-171 ארגוני צופים לאומיים[2] הנמצאים ב-229 מדינות וטריטוריות[1][3]. הארגון הוקם בשנת 1922 בז'נבה, שווייץ[4], כמקבילה של אגודת המדריכות והצופות העולמית (World Association of Girl Guides and Girl Scouts -WAGGGS), וכחלק משאר הארגונים הבינלאומיים של תנועת הצופים.

ייעודו של הארגון הוא לתרום לחינוך הנוער דרך מערכת ערכים המושתתת על "הבטחת הצופה" ו"חוקת הצופה", כדי לעזור לבנות עולם טוב יותר שבו אנשים פועלים להגשמה עצמית כפרט וממלאים תפקיד מועיל בחברה.[5] ארגון הצופים העולמי מחולק לאזורים ופועל באמצעות ועידה עולמית, ועד עולמי, ומשרד עולמי.

ארגון הצופים העולמי מחזיק בשלושה מרכזי צופים עולמיים ואחראי לארגון ג'מבורי הצופים העולמי, הנערך מדי ארבע שנים. בנוסף, אחראי ארגון הצופים העולמי על אירוע World Scout Moot, ג'מבורי המיועד לצופים בוגרים בגילאי 17 עד 26, וארגן בעבר את ה- World Scout Indaba, מפגש עולמי המיועד למדריכי צופים. קרן הצופים העולמית היא קרן קבועה התומכת בפיתוח הארגון ומנוהלת על ידי דירקטוריון נפרד.

ארגון הצופים העולמי נמצא בסטטוס מייעץ למועצה הכלכלית חברתית של האומות המאוחדות[6].

ועידת הצופים העולמית

ועידת הצופים העולמית (World Scout Conference) היא הגוף ששולט ונפגש כל שלוש שנים, לפני פורום הצופים הצעירים העולמי. ועידת הצופים העולמית היא האספה הכללית של הצופים והיא בנויה משישה נציגים מכל הסתדרות צופים. אם במדינה יש יותר מהסתדרות צופים אחת, כמו בישראל, קובעות ההסתדרויות התאחדות אחת לוועידות וייצוגים עולמיים. הבסיס לחברות בוועידת הצופים העולמית כולל דבקות במטרות ובעקרונות של ארגון הצופים העולמי ועצמאות מבחינת הזדהות פוליטית.

בוועידת הצופים העולמית נערכים הסכמי שיתוף פעולה ומתוכננים קשרים הדדיים בין הסתדרויות וארגונים שונים. הוועידה האחרונה התקיימה בשנת 2017 בבאקו, אזרבייג'ן.

שנה מספר ועידה מקום הוועידה מדינה מס' מדינות מועמדים לאירוח
1920 ועידת הצופים העולמית הראשונה לונדון בריטניה 33
1922 ועידת הצופים העולמית השנייה פריז צרפת 30
1924 ועידת הצופים העולמית השלישית קופנהגן דנמרק 34
1926 ועידת הצופים העולמית הרביעית קנדרסטג שווייץ 29
1929 ועידת הצופים העולמית החמישית בירקנהד בריטניה 33
1931 ועידת הצופים העולמית השישית באדן אוסטריה 44 צופי אוסטריה
1933 ועידת הצופים העולמית השביעית גדלה הונגריה 31
1935 ועידת הצופים העולמית השמינית סטוקהולם שוודיה 28
1937 ועידת הצופים העולמית התשיעית האג הולנד 34
1939 ועידת הצופים העולמית העשירית אדינבורו בריטניה 27

ועד הצופים העולמי

ועד הצופים העולמי (World Scout Committee) הוא הגוף המבצע הראשי של ועידת הצופים העולמית והוא בנוי ממתנדבים שנבחרים בבחירות. הוועד מייצג את ועידת הצופים העולמית בין פגישות הפורום המלא שלה. חברי הוועד נבחרים בבחירות שמתקיימות כל 6 שנים בוועידת הצופים העולמית בלי חשיבות ללאומיותם.

זאב הארד

זאב הארד (Bronze Wolf) הוא סימן ההוקרה היחיד המוענק על ידי ארגון הצופים העולמי עבור שירות יוצא דופן לקידום תנועת הצופים בעולם. זאב הארד הוענק לראשונה ללורד באדן פאואל בסטוקהולם בשנת 1935. בין מקבלי פרס ההוקרה נמנה גם יהודה ברקאי מראשי תנועת הצופים העבריים.

משרד הצופים העולמי

מפת האזורים השונים של ארגון הצופים העולמי

משרד הצופים העולמי (World Scout Bureau), המוכר גם בתור "המשרד הבינלאומי", הוא המזכירות המוציאה את ההוראות של ועידת הצופים העולמית ושל ועדת הצופים העולמית. משרד הצופים העולמי מנוהל על ידי המזכיר הכללי, שנתמך על ידי צוות קטן של עובדים טכניים. צוות המשרד עוזרים לארגונים לשפר את רוח התנועה על ידי אימונים מקצועיים והתנדבותיים, ביסוס מדיניות כלכלית וגיוס כספים, שיפור אמצעים קהילתיים ועזרה לבסס את הכלים הלאומיים של כל מדינה במטרה לקדם את יסודות תנועת הצופים.

הצוות גם עוזר לארגן אירועים גלובליים כמו ג'מבורי הצופים העולמי, לעודד אירועים אזוריים וליצור קשרים בין תנועת הצופים לבין ארגונים בינלאומיים אחרים.

משרד הצופים העולמי מנוהל בשני מוקדים: המשרד המרכזי בקואלה לומפור, מלזיה, והמשרד המשני בז'נבה, שווייץ.

המעבר לקואלה לומפור

באוגוסט 2013, סקוט טיר, מזכ"ל תנועת הצופים העולמית, הכריז כי בכוונתו להעביר את משרדי הארגון העולמי לקואלה לומפור.[7] המשרד הוקם בתחילה בלונדון, אנגליה בשנת 1920, עבר לאוטווה, קנדה בשנת 1959 ועבר לז'נבה, שווייץ מאז 1968[8].

בנוסף, קיימים משרדים בשישה אזורי חלוקה של הצופים:

      אירופה: שווייץ, בלגיה וסרביה.
      ארצות ערב: מצרים
      אפריקה: קניה, דרום אפריקה וסנגל
      אסיה: הפיליפינים, אוסטרליה ויפן
      אמריקה: צ'ילה
      רוסיה: רוסיה ואוקראינה

אזור צופי אירופה

אזור צופי אירופה הוא חלק מארגון תנועת הצופים העולמי, אשר משרדי המטה שלו נמצאים בז'נבה, שווייץ, עם משרד שלוחה בבריסל, בלגיה, אשר מתמקד יותר ביחסי ציבור ובשותפויות; ועם אנשי צוות נוספים אשר עובדים מהבית.


ערך מורחב – צופי אירופה

אזור צופי ערב

אזור צופי ערב, הידוע גם בשם ארגון הצופים הערבים הוא חטיבה בתוך ארגון תנועת הצופים העולמי אשר משרדי המטה שלו נמצאים בקהיר, מצרים. עד שנת 1954, הצופים הפכו להיות כל-כך פופולריים בקרב מדינות ערב עד שארגון הצופים העולמי החליט להקים את אזור צופי ערב בדמשק, סוריה.

האזור מורכב מ-18 מדינות חברות בהן מתקיימת פעילות של תנועת הצופים במערב אסיה ובצפון אפריקה, כולל אלג'יריה, בחריין, מצרים, ירדן, כווית, לבנון, לוב, מאוריטניה, מרוקו, עומאן, פלסטין, קטר, ערב הסעודית, סוריה, סודאן, תוניסיה, איחוד האמירויות הערביות ותימן.


ערך מורחב – צופי מדינות ערב

קרן הצופים העולמית

קרן הצופים העולמית (World Scout Foundation, WSF) היא מוסד בינלאומי ללא כוונת רווח המבוסס בז'נבה, שווייץ, אשר הוקם בשנת 1969 אך אורגן מחדש לצורתו הנוכחית בשנת 1977. משימתה המוצהרת של הקרן היא לפתח את תנועת הצופים העולמית על ידי תמיכה כלכלית ותמיכה אחרת כדי לעזור לפיתוח התנועה באמצעות ארגון הצופים העולמי. נשיא הכבוד של הקרן הוא הוד רוממותו קרל השישה עשר גוסטב, מלך שוודיה, שמשתתף באופן פעיל בפעילות הקרן.

קרן הצופים העולמית אוספת באופן קבוע תרומות הון מאנשים, קרנות, תאגידים, ממשלות ומחברי תנועת הצופים. כמעט כל הרווח הנצבר מהשקעות נתרם לארגון הצופים העולמי. הקרן מבקשת לעיתים גם תרומות שונות לתמיכה בפרויקטים ספציפיים של תנועת הצופים העולמית, כגון הפרויקט Gifts for Peace[9].

פורום הצופים הצעירים העולמי

פורום הצופים הצעירים העולמי מספק הזדמנות לחברים הצעירים בתנועת הצופים העולמית לדון ולבטא את דעותיהם ורעיונותיהם על נושאים אשר מעניינים אותם ברמה העולמית. דרך הכנת נושאים שונים והמלצות לוועידת הצופים העולמית ולועד הצופים העולמי, אליהם הפורום משויך, המשתתפים יפתחו את המיומנויות הדרושות לחיזוק יכולתם לקחת חלק בתהליכי קבלת החלטות. זהו אחד האירועים החשובים ביותר בארגון הצופים העולמי.

כל ארגון צופים לאומי מוזמן לשלוח משלחת לפורום הצופים הצעירים העולמי. רק נציגים אשר חברים בארגון הצופים העולמי יכולים להשתתף בפורום. המשתתפים חייבים להיות בין הגילאים 18 עד 26 בשנת קיום הפורום.[10]

רקע

פורום הצופים הצעירים העולמי (World Scout Youth Forum - WSYF) הוא כלי חינוכי לתמיכה בתהליכי פיתוח מעורבות צעירים בשותפות עם מבוגרים בקבוצת הגיל המבוגרת ביותר בתנועת הצופים.

כל ארגון צופים לאומי יכול לשלוח עד שני נציגים ושלושה תצפיתנים; לכן, המספר המקסימלי של משתתפים בכל משלחת הוא חמישה.

על-פי החלטה מספר 6/02 על מעורבות צעירים בקבלת החלטות בוועידת הצופים העולמית, פורום הצופים הצעירים העולמי צריך להיות מסוגל להגיע לשלוש מטרות שונות[11]:

  1. שיתוף הרעיונות והחוויות שלהם על נושאים עכשוויים המשפיעים על הצעירים בחלקים שונים של העולם.
  2. הצעת דרכים לחיזוק מדיניות נוער לאומית והכשרת צעירים לאזרחות עולמית.
  3. תרומה של רעיונות חדשים לתנועה להעשרת התוכניות החינוכיות לצעירים מעל גיל 16.

יועצים צעירים לוועד הצופים העולמי

בעקבות העדיפות האסטרטגית מספר 1 בנושא מעורבות נוער, והחלטה 11/05 של פורום הצופים הצעירים העולמי, שאומצה בוועידת הצופים העולמית ה-37, הוחלט על הקמת צוות יועצים צעירים לוועד הצופים העולמי. תפקידם של היועצים הצעירים הוא להגדיל את השתתפות הצעירים בקבלת החלטות ולחזק את מעורבותם בתנועת הצופים. מערכת היועצים הצעירים נבנתה ברוח של חיזוק הצעירים בתנועת הצופים העולמית, והיא נחשבת כצעד ביניים להשגת מטרה זו. ליועצים הצעירים יש אחריות לעבוד עבור ארגון הצופים העולמי כמכלול - ולא רק כחברים צעירים בתנועה - אך לאותם צעירים הנבחרים על ידי פורום הצופים הצעירים העולמי ישנה אחריות גם כלפי ציבור הבוחרים שלהם.[12]

היועצים הצעירים לוועד הצופים העולמי נבחרים על-מנת לעזור ולייעץ לוועד בראייה של נוער וצעירים. כל משתתפי פורום הצופים הצעירים העולמי יכולים להתמודד בבחירות, אך עם זאת רק מועמד אחד יכול להיות מכל מדינה. בסך הכל שישה יועצים צעירים נבחרים והם מוזמנים להשתתף בפגישות של ועד הצופים העולמי ובפגישות של צוות התכנון של פורום הצופים הצעירים העולמי הבא.[13]

רשימת אירועים

מספר מארחים מקום שנה
1 יפן טוקיו 1971
2 נורווגיה לילהאמר 1975
3 קנדה אלברטה 1983
4 אוסטרליה מלבורן 1990
5 שווייץ קנדרסטג 1992
6 נורווגיה מוס 1996
7 דרום אפריקה Balgowan 1999
8 יוון מצובו 2002
9 תוניס המטמט 2005
10 קוריאה הדרומית איקסן 2008
11 ברזיל בלומנאו 2011
12 סלובניה רוגלה 2014

מרכזי צופים עולמיים

קיימים כיום שני מרכזי צופים עולמיים הפועלים למען צופים מכל העולם, מקיימים סמינרים ואירועים ברמה המקומית, האזורית והעולמית.

מרכז הצופים הבינלאומי בקנדרסטג בשווייץ, מופעל על ידי ארגון Scouts International Home.

מרכז הצופים הבינלאומי בקהיר במצרים, מופעל על ידי אזור הצופים הערבי.

מרכז הצופים הבינלאומי בקנדרסטג

מרכז הצופים הבינלאומי בקנדרסטג
ערך מורחב – מרכז הצופים הבינלאומי בקנדרסטג

מרכז הצופים הבינלאומי בקנדרסטג (KISC) הנמצא בשווייץ הוא המרכז הבינלאומי הרשמי והגדול ביותר השייך לארגון הצופים העולמי[14]. המרכז מספק חדרים, בקתות ואתרי קמפינג המכסים קרקע של 17 דונם. הוא פתוח לחברי תנועת הצופים בכל ימות השנה, כמו גם למי שאינו חבר בתנועת הצופים ברוב הימים בשנה. יותר מ -11,000 צעירים מלמעלה מ-40 מדינות שונות מגיעים לבקר במרכז בכל שנה[15].

סמל הצופים העולמי

סמל הצופים העולמי

הסמל של ארגון הצופים העולמי הוא הפלר דה ליס המוקף בחבל עם קשר שטוח ברקע סגול. באדן פאוול השתמש לראשונה בפלר דה ליס בפאטץ' שהעניק לצופי הצבא הבריטי ולאחר מכן אימץ אותו לתנועת הצופים. הקצה בצורת חץ מייצג את סימון הצפון במצפן, ומטרתו לכוון את הצופים במסלול של אחדות ותרומה. שלוש הנקודות בפלר דה ליס מייצגות את השירות לאחרים, החובה לאלוהים והציות לחוקת הצופה. שני הכוכבים הבנויים מ-5 קרניים מייצגים את האמת ואת הידע, עם 10 קרניים המייצגות את עשר מידות הצופה. הקשר בבסיס הסמל מייצג את המשפחה של הצופים. החבל המקיף את הסמל מייצג את האחדות והמשפחתיות של תנועת הצופים העולמית.

הסמל נלבש על מדי כלל חניכי תנועת הצופים המשויכים לארגון הצופים העולמי, בגרסאות שונות, כאשר כל ארגון צופים קובע את האופי בו נענד הסמל. בישראל, סמל הצופים העולמי נלבש רק על ידי בכירים בתנועה או על ידי חניכים שלקחו חלק במשלחות לחו"ל.

מקורות הסמל

הלורד באדן פאוול החל להעניק תג בצורת פלר דה ליס עם ראש חץ לסיירי צבא שאותם הכשיר בעת ששירתו בהודו בשנת 1897. מאוחר יותר הוא הכין תג של פלר דה ליס עשוי נחושת לכל המשתתפים של מחנה הקיץ הניסיוני הראשון באי Brownsea בשנת 1907[16].

באדן פאוול כלל עיצוב לתג של הצופים בספרו, צופיות לבני הנעורים, שהיה פלר דה ליס פשוט עם המוטו "היה נכון" בגלילה מתחתיו. הוא טען שפלר דה ליס היה נפוץ כסמל למצפן על מפות, ותפקיד הצופים הוא להראות את הדרך בעשיית חובתם ועזרה לזולת[17].

הנוצות של הפלר דה ליס הפכו לסמל לשירות לאחרים, חובה לאלוהים, וציות לחוקת הצופה. שלושת עקרונות אלה מהווים את הבטחת הצופים אשר נעשית על ידי צופים חדשים כאשר הם מצטרפים לתנועה (בישראל, ההבטחה הצופית מתקיימת רק במהלך כיתה ח', לקראת הכניסה לקורס ההדרכה). הפלר דה ליס עבר שינוי בהמשך, ונוספו לו שני כוכבים מחומשים, המסמלים את הידע ואמת. ה"קשר" שמחבר את שלוש הנוצות יחד נוסף כדי לסמל את המשפחה של תנועת הצופים[18].

מדינות בהן לא קיימת תנועת צופים

בשנת 2008, ארגון הצופים העולמי הציג רשימה של 6 מדינות בהן לא קיימת פעילות של תנועת הצופים כלל; מהרשימה הושמטה קריית הוותיקן, אשר גם בה אין תנועת צופים. הרשימה כללה גם את המדינות סין ומיאנמר, אשר בעזרת אזור צופי אסיה-פסיפיק, עכשיו כוללים תנועות צופים רשמיות.

  • אנדורה - תנועת הצופים רדומה מאז שנות ה-80.
  • קובה - אין פעילות צופים מאז 1961.
  • לאוס - אין פעילות צופים מאז 1975.
  • צפון קוריאה - יש היסטוריה משותפת של צופי קוריאה עד שנת 1950.
  • קריית הוותיקן - אין פעילות צופים אך משרדי ארגון הצופים הקתוליים העולמי נמצאים שם.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 National Scout Organizations, www.scout.org (באנגלית)
  2. ^ Afghanistan Rejoins The Scout Movement, Expanding Its Membership To 171 Member Organizations Worldwide, www.scout.org (באנגלית)
  3. ^ World Scouting, scout.org
  4. ^ World Organization of the Scout Movement, "Constitution of the World Organization of the Scout Movement", ‏ינואר 2011
  5. ^ Mission & Vision / About Scouting / Home - World Organization of the Scout Movement
  6. ^ The UN, scout.org
  7. ^ A New Address for WSB Global Support Centre, Geneva, scout.org
  8. ^ World Scout Bureau – Geneva Office, scout.org
  9. ^ World Organization of the Scout Movement, ‏2006-10-11
  10. ^ Youth forum | World Scout Conference 2014, www.wsc2014.si (ארכיון)
  11. ^ 39th World Scout Conference Report & World Scout Youth Forum Report, scout.org
  12. ^ 39th World Scout Conference Report & World Scout Youth Forum Report, scout.org
  13. ^ Governance, scout.org
  14. ^ World Scout Centre, www.scout.org
  15. ^ KISC.ch, "Annual Report 2014 & 2015", Kandersteg International Scout Centre
  16. ^ "Johnny" Walker's Scouting Milestones Pages - The Fleur-de-lis and th…, archive.is
  17. ^ Baden-Powell, Robert, Scouting for Boys, Oxford University Press, 1908, עמ' 34
  18. ^ The Scout Association, "The World Membership Badge"
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30174406ארגון הצופים העולמי