אסטרונומיית חובבים
אסטרונומיית חובבים היא עיסוק באסטרונומיה לשם הנאה ולא מתוך עניין מקצועי. תחביב האסטרונומיה מורכב מהיבטים שונים רבים, כגון ההיסטוריה של האסטרונומיה, תצפיות יום (על כתמי שמש והתפרצויות סולריות), תצפיות לילה (בעין בלתי מצוידת וכן מבעד למשקפות וטלסקופים). חובבי אסטרונומיה רבים בעלי טלסקופים פרטיים בקטרים שבין 60 מילימטר ועד 40 סנטימטר, ישנם אף חובבים בעלי טלסקופים בקוטר מטר. ייחוד נוסף של תחביב האסטרונומיה הוא שגם כיום חובבים רבים תורמים מידע רב ערך למחקרים מדעיים רבים, בין אם מעקב אחר כוכבים משתנים, חקר מטאורים וחיפוש שביטים.
בישראל קהילת חובבי האסטרונומיה מונה כ-2,000 חובבים מחציתם חברים כיום או בעבר באגודה הישראלית לאסטרונומיה.
תולדות התחביב
עם הולדת הספקטרוסקופיה במאה ה-17 החל להיווצר פער, שמאז רק הולך וגדל, בין צפייה בשמים לצורך הנאה, לבין איסוף הנתונים הקפדני הדרוש למחקר. במחצית המאה ה -19 טלסקופים המשמשים למחקר גדלו לממדים ולעלות שנמצאו הרחק מעבר ליכולתו של חובב.
במאה ה-20 מגמה זו המשיכה. האפשרות לתצפית בעין נשללה מטלסקופים המשמשים למחקר, והם מתוכננים אך ורק לציוד מדידה ולצילום. לרשימת הפערים בין החובב למקצוען התווסף גוף ידע עצום ומורכב שדרש רמה אקדמית של מתמטיקה ופיזיקה. חובבים התמקדו בתצפיות במכשור פשוט יחסית, ולעיתים קרובות חלק ניכר מהתחביב היה ייצור המכשירים עצמם. פעילות נוספת, שנבעה ממסורת הניווט הימי האסטרונומי, הייתה הדרכת קבוצות נוער להתמצאות באמצעות מיקום השמש והכוכבים. לקראת סוף המאה ה-20 ירדו מחירי הציוד הדרוש במידה ניכרת, מה שאפשר לאנשים רבים יותר לעסוק בתחביב.
כיום, הפער בין המקצוענים לחובבנים עצום, ומדובר למעשה בתחומים שונים. מחד, רבים מהמקצוענים אינם מכירים את שמי הלילה הכרות בסיסית, שכן זו אינה דרושה למחקר כיום. מאידך, חלק ניכר מהחובבים אינו מתעניין בנושאי המחקר העכשווי. למרות זאת, ישנם מדענים המתמידים בפעילות של חובבים ומפיקים ממנה השראה.
חוויית התצפית לחובב
עבור רוב החובבים החוויה קרובה לטיול בטבע, ורחוקה מאד מכל עיסוק מדעי. התצפיות הן לעיתים קרובות אירוע חברתי בו נפגשים חובבים המכירים זה את זה עשרות שנים, לעיתים בלוויית בני משפחה. ההווי החברתי כולל כמעט תמיד מזון ומשקה חם, ולעיתים גם מדורה.
ראויות לציון תצפיות חודש אוגוסט, בהן מגיע קהל רב - הן בשל מידות החום הנוחות בלילה והן בשל מטרות המטאורים של חודש אוגוסט. עיריית מצפה רמון פיתחה בשנים האחרונות את התצפית במטר לאירוע של אלפי משתתפים, המתכנסים יחדיו ללילה של חוויה מיוחדת ומרוממת.
פעילויות חובבים
- הכרת השמים היא אבן הפינה של התחביב. הכרות בסיסית עם הבהירים שבכוכבים, קבוצות הכוכבים, מחזור הירח וכוכבי הלכת.
- תצפית בטלסקופ מגדילה עשרות מונים את מספר גרמי השמים והתופעות הניתנות לתצפית. תחום זה מתחלק לתת חלקים רבים - צפייה בגרמי שמים עמוקים - גלקסיות, ערפיליות וצבירי כוכבים, צפייה בכוכבי לכת ובירח, צפייה בכוכבים כפולים ובכוכבים משתנים.
- צילום אסטרונומי, על אף שהוא מלאכה מורכבת ופעמים רבות מתסכלת, מביא סיפוק והנאה לחובבים רבים. צילום אסטרונומי דורש שימוש בציוד יקר יחסית, הכולל טלסקופ בעל יכולת עקיבה מדויקת של חצובה משוונית, מצלמת DSLR ולעיתים מחשב המשמש להנחיית הטלסקופ.
- תצפיות שמש - מחייבת שימוש בציוד מיוחד המונע נזק לעיני הצופה. כבר בעזרת פילטר זול יחסית ניתן להבחין בכתמי שמש, ואף בגרנולות בתנאים טובים. ציוד יקר יותר, המעביר אך ורק את אורך הגל של מימן מיונן, מספק מראה מרשים הרבה יותר הכולל התפרצויות שמש.
- צפייה באירועים שמימיים גם היא חלק מהחובבות. אירועים אלה מספקים יציאה משגרה עבור החובב, כמו גם הזדמנות למשוך לתצפית אנשים בעלי עניין שטחי. בין האירועים ניתן למנות מטרי מטאורים, ליקויי שמש וירח, התקבצויות של גרמי שמיים, כיסויים של גרם שמיימי על ידי אחר, כוכבי שביט נדירים, מעבר לוויינים, הבזקי לווייני אירידיום, מעברים של תחנת החלל הבינלאומית ועוד.
- תצפיות רחוב הן פעילות מיוחדת שמטרתה העשרת הציבור הרחב. חובב או כמה חובבים המציעים לעוברים ולשבים הצצה בגרמי השמים הבולטים - הירח, צדק ושבתאי. זו פעילות בה עיקר הסיפוק הוא מתגובת הקהל למראה המרשים של גופים אלה בטלסקופ. נדיר שאדם יצפה לראשונה בירח או בשבתאי ללא ביטוי התפעלות ושמחה מהמראה.
- תצפיות קבוצתיות הן עניין שבשגרה. החובבים מתאספים במקום תצפית, מסייעים זה לזה, משווים ומכירים ציוד אסטרונומי ולומדים זה מזה.
פעילויות חובבים בישראל
מידע נוסף מצפי כוכבים בישראל מוסדות ומקומות המיועדים לחובבים:
- קבוצה מגובשת של חובבים מתקבצת כמעט מדי חודש, בליל מולד הירח, בבורות לוץ או חניון נחל נקרות.
- האגודה הישראלית לאסטרונומיה היא עמותה ותיקה ללא כוונת רווח שמארגנת פעילויות. רוב הפעילויות מתרכזות במצפה הכוכבים בגבעתיים, ומדי פעם מתארגנת יציאה לתצפית כוכבים במקום מרוחק, בדרך כלל באזור הערבה והנגב בהם יש ראות טובה יותר עקב העדר זיהום אור מערים סמוכות.
- המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל אביב מקיים הרצאות, ומרכז דרך פורום ברשת חובבים מתקדמים רבים, כולל יציאות תכופות (בדרך כלל מדי חודש עם מולד הירח) לתצפיות קבוצתיות בנגב.
- מצפה הכוכבים שבמרכז הטכנודע שבגבעת אולגה מקיים פעילויות קבועות.
- מרכז אילן רמון לנוער שוחר פיזיקה באוניברסיטת בן-גוריון מקיים פעילות שבועית בנושאים מגוונים.
- מצפה הכוכבים ברקת הוא מפעל מסחרי שמקדם פעילות אסטרונומית רבה, וגם מרכז את המלחמה בזיהום אור בישראל.
- המצפה של ויני בפונדק ה-101 של כושי רימון מציע פעילויות למתארחים בפונדק.
- מרבית מרכזי המחוננים מציעים קורסים בתחום האסטרונומיה, על אף שבדרך כלל הצד המעשי מוזנח.
ציוד החובבים
ציוד החובב שונה מאד מציוד האסטרונום המקצועי. להבדיל מהמקצוען, מארסנל החובב נעדרים מכשירי מדידה כמעט לגמרי. כמו כן ישנו ציוד שנועד לתצפית בעין בלבד, כמו טלסקופ דובסוני למשל.
לעיתים קרובות משתמשים החובבים בלייזר ירוק רב עוצמה לצורך הנחיה בשמיים, המקל מאד על הצבעה לגרם שמיימי זה או אחר ועל הסברים.
חובב האסטרונומיה יכול להסתפק במעט ציוד שעלותו נמוכה, או להפליג בהוצאות ובהתמקצעות ללא גבול הנראה לעין. חלק מהקסם שבתחביב הוא האפשרות "להתחיל בקטן", מבלי להנזק מהימנעות מציוד יקר וקשה לתפעול.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- המועדון האסטרונומי של אונ' תל אביב
- האגודה הישראלית לאסטרונומיה
- אתר Galaxy zoo בן ניתן לסווג גלקסיות (באנגלית)
- ה"וורואפ של האני" – על תגלית שגילתה מורה בבית ספר יסודי בהולנד בעזרת Galaxy Zoo (באנגלית)
- Heavens-Above, אתר המספק שפע של מידע לגבי אירועים שמימיים, כולל מעברים של לוויינים, תחנת החלל, הבזקי אירידיום, שביטים, אסטרואידים ועוד. כמו כן מציע האתר אפליקציה למכשירי אנדרואיד המספקת מידע זה בזמן אמיתי עבור מיקומו של הצופה.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] אסטרונומיית חובבים25205993