אנציקלופדיה אמריקנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האנציקלופדיה אמריקנה בספריית אוניברסיטת גטינגן.

האנציקלופדיה אמריקנהאנגלית: Encyclopedia Americana) היא האנציקלופדיה המודפסת השנייה בגודלה בשפה האנגלית (שנייה רק לאנציקלופדיה בריטניקה). כפי ששמה מרמז, היא מופקת בארצות הברית ומכוונת אל השוק הצפון האמריקאי. אי לכך, כיסויה את תחומי הגאוגרפיה וההיסטוריה של ארצות הברית וקנדה מורחב במיוחד. שמה נודע ברבים גם על שום מילוני-המונחים הרבים הכלולים בה. רוב הערכים חתומים על ידי כותביהם.

נכון לשנת 2004, האנציקלופדיה כוללת 45,000 ערכים המשתרעים על פני 25 מיליון מילים, ומספר כותביה עומד על כ-6,500. היא כוללת רשימה ביבליוגרפית ובה כ-9,000 מקורות, 150,000 הפניות-פנימיות, למעלה מ-1,000 טבלאות, 1,200 מפות וקרוב ל-4,500 תמונות בצבע ובשחור-לבן. כמו כן, היא כוללת 680 "תיבות מידע". אולם, בשל העובדה שהאנציקלופדיה מתוקנת כרך אחר כרך, חלק מהערכים נחשבים כיום לבלתי-מעודכנים.

כיום, האנציקלופדיה מופקת על ידי Scholastic Library Publishing, חטיבה של Scholastic Inc ו-Grolier Inc. גרסה מקוונת, המצריכה מנוי בתשלום, הושקה בשנת 1997. קהל היעד של האנציקלופדיה אמריקנה הוא תלמידי חטיבת הביניים (בארצות הברית, כיתות ה'-ח'), בית הספר התיכון והמכללות. היא זמינה בבתי הספר ובספריות כאחד ממאגרי המידע של שירות Groiler Online, הכולל גם את אנציקלופדיית המולטימדיה של גרולייר, שתוכננה במיוחד בעבור תלמידי חטיבת הביניים והתיכון, ואת "הספר החדש של הידע", אנציקלופדיה לתלמידי בית הספר היסודי. גרולייר מציעה גם אנציקלופדיה בשפה הספרדית, ספרי-רפרנסים בנושאי מדע, ארצות ואישים, ומדינות ארצות הברית ומקסיקו. שירות גרולייר אינו זמין בעבור מנויים פרטיים.

היסטוריה

האנציקלופדיה אמריקנה, "מילון פופולרי של האמנויות, המדעים, הספרות, ההיסטוריה, הפוליטיקה וביוגרפיות מן העבר וההווה; הכולל אוסף שופע של ערכי ביוגרפיות אמריקאיות מקוריים; מבוסס על המהדורה השביעית של ה-Conversations-Lexicon", נוסדה על ידי פרנסיס ליבר, יליד גרמניה.

שנייה אך לאנציקלופדיה של דובסון (שיצאה לאור בין השנים 1789 ל-1798), זו הייתה האנציקלופדיה האמריקאית המשמעותית הראשונה; הגם שהתבססה על ה-Conversations-Lexikon של ברוקהאוס, הייתה בה מידה משמעותית של מלל חדש או משוכתב. כמו אנציקלופדיית ברוקהאוס, היא הייתה כתובה בסגנון קריא וכוונה לציבור הרחב, ולאו דווקא המשכיל.

המהדורה הראשונה כללה שלושה עשר כרכים והתפרסמה בין השנים 1829 ל-1833 על ידי Carey, Lea & Carey מפילדלפיה; בשנת 1846, הכרך הארבעה עשר והמשלים יצא לאור. הדפסות מחודשות ומהדורות מאוחרות המשיכו לצאת לאור עד שנת 1858.

בשנת 1848, ג'ון סאטר עשה בה שימוש כמקור לאימות האותנטיות של הזהב שמצא במנסרה שלו, גילוי שהוביל לבהלה לזהב בסיירה נבאדה שבקליפורניה.

בשנת 1902, מהדורה חדשה בת שישה עשר כרכים שכללה חלק מהמלל של המהדורה הישנה, יצאה לאור בשם "אנציקלופדיה אמריקנה", תחת השגחת מערכת כתב-העת Scientific American. עורך כתב-העת, פרדריק קונברס ביץ', היה לעורך הראשי, ונאמר שהוא "נעזר ביותר מאלף מהמשכילים הבולטים ובני-הסמכא ביותר באמריקה." המוציא הראשון לאור של מהדורה זו היה R.S. Peale & Co.

בין השנים 1903 ו-1906 מהדורות נוספות של האנציקלופדיה אמריקנה יצאו לאור בשיתוף עם מחלקת ההידור של ה-Scientific American. הקשרים עם ה-Scientific American נותקו בשנת 1911. משנת 1907 ועד שנת 1912, האנציקלופדיה יצאה לאור תחת הכותרת "האמריקנה".

מהדורה גדולה וחדשה של האנציקלופדיה אמריקנה הופיעה בשנים 1918 עד 1920 בשלושים כרכים, ומאז ועד היום היא מתוקנת ומעודכנת. כמו כן, הונהגה הוצאתו לאור של אלמנך - ספר שנה, בין השנים 1923 ל-2000.

בשנת 1945, האנציקלופדיה נרכשה בידי קבוצת גרולייר. במשך מספר שנים במרוצת שנות התשעים של המאה העשרים, האנציקלופדיה הוצעה למכירה מעל גבי תקליטור.

ג'.מ. שטודארט הוציא לאור "אנציקלופדיה אמריקנה" בין השנים 1883 ו-1889, כתוסף להדפסות מחודשות בארצות הברית של המהדורה התשיעית של האנציקלופדיה בריטניקה. אולם, אין כל זיקה בין חיבורו של שטודארט לבין יצירתו של ליבר, שקדמה לו בזמן.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Walsh, S. Padraig, Anglo-American general encyclopedias: a historical bibliography, 1703-1967 (New York: Bowker, 1968)
  • Discovery of Gold, John A. Sutter, Hutchings’ California Magazine, November 1857

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אנציקלופדיה אמריקנה29457537