אביהו מדינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אביהו מדינה
לידה 19 באוגוסט 1948 (גיל: 76)
מוקד פעילות תל אביב, ישראל
תקופת הפעילות מ-1971
סוגה מוזיקה מזרחית
זמר עברי
חברת תקליטים א.מ. הפקות
האחים ראובני

אביהו מדינה (נולד ב-19 באוגוסט 1948) הוא זמר, פזמונאי ומלחין בולט במוזיקה הישראלית, בזמר המזרחי והים-תיכוני בישראל. תרם רבות בשיריו ובמאבקיו ללגיטימציה התקשורתית של הזמר המזרחי, שנהפך עם השנים לחלק בלתי נפרד מהזמר העברי.

ביוגרפיה

אביהו מדינה נולד בשכונת שבזי בתל אביב כבנם השלישי של לאה לבית מיסק, ילידת ירושלים שהוריה עלו ארצה מתימן במסגרת העלייה השנייה, ואהרן לוי מדינה, יליד תימן שעלה ארצה ב-1942, ובהמשך עברה משפחתו לגור בחולון. כשהיה בן 12 נפטרה אמו. שנה לאחר מכן התחתן אביו מחדש, ואביהו עזב את הבית ועבר להתגורר עם אחיו הגדול. בנערותו התחנך בקיבוץ כיסופים, שם ספח השפעות מוזיקליות שרווחו בשנות השישים, כגון מוזיקת רוק, ביטלס ועוד. בשנת 1967 התגייס לצה"ל, ושירת בחיל השריון כמפקד טנק. במלחמת יום הכיפורים נקרא למילואים במסגרת חטיבה 217. במהלך המלחמה שימש כמפקד ותותחן[1] והחליף מספר טנקים לאחר שהטנקים עליהם פיקד נפגעו. השתתף גם במלחמת לבנון הראשונה.

מדינה החל לכתוב שירים ב-1970. שירו הראשון "אל תירא ישראל" זכה במקום השלישי בפסטיבל הזמר המזרחי ב-1971. לפסטיבלים הבאים הצליח מדינה להכניס עשרה שירים נוספים, וכולם הגיעו למקומות 1-3.

הקריירה של מדינה כזמר התחילה בפסטיבל הזמר המזרחי 1980.

בין יצירותיו של אביהו מדינה ישנם להיטים כמו "כי אליך אקרא", "כינור דוד", "להיות אדם", "כבר עברו השנים", "סוד המזלות", "למה קל", "שבחי ירושלים", "אבי" ו"תן לזמן ללכת", "אל תשליכני לעת זקנה" ועוד. שירים אלה בוצעו על ידי זוהר ארגוב, חיים משה ושימי תבורי.

בין השנים 2010–2011 כיהן כיו"ר אקו"ם.

מדינה הוא מהדוברים הבולטים של תעשיית המוזיקה המזרחית במאבקה למען לגיטימציה בתקשורת. ב-1980 האשים את רשות השידור ("רשעות השידור, זה בזבוז כספי ציבור") בכך שזמרים כמו ג'ו עמר, בעז שרעבי ועליזה עזיקרי עזבו את ישראל, ואחרים נאלצו לוותר על הז'אנר הים-תיכוני כדי למצוא חן בעיני עורכי המוזיקה.[2] ב-2013, במהלך ראיון שערך עמו ניב רסקין בגלי צה"ל, מתח ביקורת קשה על גל"צ וגלגלצ ואמר: "למה אתם מציגים אותי כמזרחי ולא כישראלי? שמים אותנו בגטו, כמו משהו שאמור לעבור מהעולם. אתם עד היום לא רואים בנו חלק לגיטימי של עם ישראל ומהתרבות הישראלית".[3] הוא עצמו מגדיר את המוזיקה שלו "ישראלית ים-תיכונית".

בשנת 2015 נבחר מדינה להיות אחד מארבעה עשר מדליקי המשואות של יום העצמאות של אותה שנה.

בקיץ 2015 שימש כשופט בתוכנית המציאות "הפייטן" של ערוץ 20.

בשנת 2016 הוענק לו פרס שר החינוך לתרבות יהודית בתחום המוזיקה.

חיים פרטיים

מדינה גרוש ואב ל -3 מתגורר בקריית מטלון בפתח תקווה. אחותו היא נאווה מדינה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אביגדור קהלני, אני נשבע לך:שיחות אישיות עם לוחמים על מלחמת יום הכיפורים, הוצאת כתר 2004, עמ' 47-55
  2. ^ אביהו מדינה: ערב אחד בשנה על המפה, מעריב, 9 בדצמבר 1980
  3. ^ אסף נבו, ‏אביהו מדינה: "גלי צה"ל לא רואים בנו חלק מעם ישראל", באתר ‏מאקו‏‏, ‏26 במאי 2013‏‬
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אביהו מדינה25447394