Turnkey

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Turnkey (לעיתים turnkey project או turnkey operation) היא שיטה לניהול פרויקטים של בנייה ותשתיות, בה הקבלן המבצע או החברה המבצעת אחראית לביצוע הפרויקט באופן כולל, לעיתים אף משלב התכנון המפורט, דרך שלב הביצוע, ועד להשלמת הפרויקט שהוא מוכן לפעולה. המונח משמש גם לניהול פרויקטים בענף מערכות המידע והמחשוב, בעיקר בפרויקטים של שילוב מערכות (אינטגרציה), בה החברה המבצעת אחראית לביצוע הפרויקט באופן מלא עד למסירתו ללקוח, עבור סכום שמוסכם מראש[1]. שימוש נוסף המקובל בענף הנדל"ן בארצות הברית, הוא של שיווק דירות או בתים כשהם מעוצבים ומרוהטים (turnkey units), כלומר מוכנים לשימוש מיידי[2].

מקור השם

המילה באנגלית מתייחסת לעובדה שהלקוח, לאחר שפרויקט הושלם, רק צריך ל"סובב מפתח" כדי שהוא יהיה פעיל. האקדמיה ללשון העברית הציעה לתרגם את המונח ל"מוּכָן לְהַפְעָלָה"[3]. בעיתונות העסקית בישראל נפוץ השימוש בתרגום "עַד מפתח"[4].

יתרונות

השיטה מספקת מספר יתרונות עבור מזמין הפרויקט:

דוגמאות

  • מתקן ההתפלה אשדוד הוקם בשיטת "Turnkey". חברת מקורות פרסמה מכרז בו החברה הזוכה, הייתה אחראית לתכנון המתקן, רכישת הציוד והתקנתו, הרצה ובדיקה שלו, תמורת מחיר עליו התחייבה בהצעה שהגישה. חברת מקורות קיבלה אחר כך את המתקן שהוא מוכן לתפעול[5]. זאת לעומת מתקני ההתפלה האחרים בישראל, בהם הזכיין מימן והקים את המתקן, ומפעיל אותו תמורת תשלום שהוא גובה ממקורות עבור המים המותפלים.
  • קבוצת ברן - חברה ישראלית העוסקת במתן שירותי הנדסה, בינוי ותשתיות, המתמחה בביצוע פרויקטים הנדסיים במתכונת Turnkey[6]. לדוגמה, החברה הקימה מפעל חדש עבור חברת טאואר סמיקונדקטור במגדל העמק בעלות של 200 מיליון דולר, והוא נמסר כשהוא מוכן להפעלה[7].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
Turnkey29664027