תזמורת פילדלפיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תזמורת פילדלפיה
Philadelphia Orchestra
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מיקום פילדלפיה, פנסילבניה
אולם קונצרטים מרכז קימל לאמנויות הבימה
מנצח יאניק נזה-סגין

תזמורת פילדלפיהאנגלית: Philadelphia Orchestra), שמקום מושבה בפילדלפיה שבפנסילבניה, היא אחת מ"חמש הגדולות" מבין התזמורות הסימפוניות בארצות הברית ובדרך כלל נחשבת לאחת המעולות בעולם. מאז 2001 היא מקיימת את סדרת הקונצרטים השנתית שלה במרכז קימל לאמנויות הבימה באולם וריזון, ליד האקדמיה למוזיקה, שם שכנה התזמורת במשך מאה שנים, מאז ייסודה בשנת 1900.

תזמורת פילדלפיה בבכורה האמריקאית לסימפוניה מס' 8 של גוסטב מאהלר במי במול מז'ור, בניצוח ליאופולד סטוקובסקי, 1916

התזמורת נוסדה על ידי פריץ של, שגם שימש כמנצחה הראשון, בשנת 1900. בשנת 1907 החליף אותו במשרה זו קרל פוהליג, אבל היה זה לאופולד סטוקובסקי, מנצחה הראשי משנת 1912, שהביא את התזמורת למעמדה. בניצוחו יצא לתזמורת שם של וירטואוזיות בנגינה.

בניצוחו של סטוקובסקי הופיעה התזמורת בסרטו של וולט דיסני משנת 1940, פנטסיה, שם מצולם סטוקובסקי לוחץ את ידו של מיקי מאוס, לאחר שזה סיים את תפקידו כשוליית הקוסם של פול דיקא.

בשנת 1936 הצטרף יוג'ין אורמנדי לארגון וחלק את משרת המנצח הראשי עם סטוקובסקי עד 1938, כשקיבל עליו את התפקיד במשרה מלאה. הוא נשאר עם התזמורת למשך ארבעים שנה, ורבות מן ההקלטות המפורסמות ביותר של התזמורת נעשו תחת שרביטו. אורמנדי לקח את התזמורת למסעה ההיסטורי בשנת 1973 בסין, התזמורת המערבית הראשונה שביקרה במדינה זו אחרי עשרות שנים. התזמורת התקבלה בהתלהבות רבה וחזרה לסין לעוד שלושה ביקורים מוצלחים.

את אורמנדי החליף ריקרדו מוטי (19801992) ואחריו בא וולפגנג זאוואליש (19932002). מנהלה הראשי של התזמורת בימים אלה הוא יאניק נזה-סגין.

תזמורת פילדלפיה יכולה להתגאות גם בשיא יוצא דופן של חלוציות תקשורתית. הייתה זו התזמורת הסימפונית הראשונה להופיע בהקלטות חשמליות (בשנת 1925), הראשונה להופיע בשידור רדיו במימון מסחרי משלה (ברשת NBC בשנת 1929), הראשונה לבצע על פסקול של סרט קולנוע ("השידור הגדול" של חברת פאראמונט משנת 1937), הראשונה להופיע בשידור טלוויזיה ארצי (ברשת CBS, בשנת 1948). התזמורת האמריקאית הראשונה שהקליטה את מכלול הסימפוניות של בטהובן על תקליטורים (בשנת 1988), והתזמורת הראשונה לתת קונצרט בשידור חי ברשת האינטרנט (בשנת 1997).

נוסף לביקורה ההיסטורי של התזמורת בסין בשנת 1973, היא הייתה גם התזמורת האמריקאית הראשונה שביקרה בוייטנאם, בשנת 1999 בניצוחו של וולפגנג סאוואליש.

תזמורת פילדלפיה מופיעה ביותר מ-130 קונצרטים בעונת המנויים שלה, מספטמבר עד מאי. בחודשי יוני-יולי יש לה עונת קיץ של קונצרטים תחת כיפת השמיים, במרכז מאן לאמנויות הבימה בפילדלפיה, ובאוגוסט היא מופיעה במשך שלושה שבועות במרכז אמנויות הבימה סרטוגה בסרטוגה ספרינגס שבניו יורק.

באפריל 2011 הודיעה התזמורת על פשיטת רגל.[1]

במהלך חודש יוני 2018 הופיעה התזמורת בסדרת קונצרטים בישראל תחת חסותה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית.

מנהלים מוזיקליים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תזמורת פילדלפיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ חגי חיטרון, תזמורת פילדלפיה הודיעה על פשיטת רגל, באתר הארץ, 26 באפריל 2011
חמש התזמורות הגדולות של אמריקה

התזמורת הסימפונית של בוסטון | התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק | תזמורת פילדלפיה | תזמורת קליבלנד | התזמורת הסימפונית של שיקגו

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תזמורת פילדלפיה24273369