רבי יונה ראם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף רפאל יונה ראם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב רפאל יונה ראם (מבוטא: רוֹם; ה'תרל"א/ ה'תרל"ב, 1871 - כ"ד באלול ה'תרפ"ב, 17 בספטמבר 1922) היה רב ירושלמי, חבר בית דין צדק אשכנזים פרושים בירושלים, חבר מועצת הרבנות הראשית הראשונה, דיין בבית הדין לערעורים ורב שכונות בעיר.

ביוגרפיה

נולד בבירז' שבליטא לרב שלמה רום וחווה רבקה לבית מגיד, נינת רבי אליהו רגולר בנו של רבי אברהם אחי הגר"א. אחיו הצעיר היה הרב אליהו ראם. בשנת ה'תרמ"ג או ה'תרמ"ד, כשהיה כבן 13, עלה עם משפחתו לירושלים. למד בישיבת עץ חיים בחורבת רבי יהודה החסיד אצל הרב שמואל סלנט, ועם הקמת ישיבת תורת חיים עבר ללמוד בה. בין השאר, למד בחברותא עם הרב יעקב משה חרל"פ[1] והרב צבי פסח פרנק, ובין השניים נותרו קשרי חברות אמיצים עד לפטירת הרב ראם. כמו כן, הצטרף ל"ישיבת אור חדש", בית מוסר מיסודם של תלמידי רבי שמחה זיסל זיו מקלם. בשנת ה'תרנ"ב התחתן עם גולדה בתו של הסוחר והלמדן רבי אברהם קרצ'מר שעלה מביאליסטוק ליפו, והיה ממקימי הקהילה האשכנזית ביפו ומייסדי השכונות נווה שלום ונווה צדק (נכדת רבי אשר משערשוב בעל "ברכת ראש"). גיסיו היו רבי נפתלי הירץ קרצ'מר (בעל "נעם המצוות") ורבי יוסף גרשון הורביץ (לימים רב שכונת מאה שערים וראש ישיבת מאה שערים וחבר בית הדין של הפרושים בירושלים). לתקופה מסוימת שימש כר"מ בישיבת אור חדש. לצד לימודו בתורת הנגלה, התקרב למקובלי ירושלים, ובפרט לרבני ישיבת המקובלים בית אל ולרב שמעון צבי הורוביץ, עד שהחל להתפלל בסידור עם כוונות הרש"ש. עם זא, נהג להסתיר את עיסוקו בקבלה.

בי' בתמוז ה'תרס"ו התמנה (בברכת רבי שמואל סלנט) לרב השכונות כרם, בתי הורודנא, בית יעקב ומחנה יהודה. הוא עבר להתגורר בשכונת שערי צדק, מול בית החולים שערי צדק. בשנת ה'תרע"ז, בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, נפטר הדיין רבי אריה לייב הרשלר (רבי לייב דיין), והרב ראם נבחר על ידי הרב פרנק למלא את מקומו כחבר בית הדין הפרושי, על אף התנגדותם של חלק מעסקני העדה. כשהוקמה הרבנות הראשית לישראל בשנת ה'תרפ"א, התמנה לחבר המועצה הראשונה מטעם העדה האשכנזית. באותה התקופה, חברי מועצת הרבנות הראשית היו גם דייני בית הדין לערעורים[2]. מסופר, שכאשר באו לבית הדין בעלי דין שאינם אשכנזים והוא לא הבין את לשונם, היה לומד בזמן שהם אומרים את טענותיהם למתורגמן, ובזמן זה הספיק לגמור ספרי שו"ת רבים[3]. בשנת ה'תרפ"ב חלה במחלת כליות, ולאחר מספר חודשים, בכ"ד באלול, נפטר, בגיל 52. נקבר בחלקת הפרושים בבית הקברות היהודי בהר הזיתים.

בתו חיה גיטל נישאה לרבי ישראל מאיר טיקוצ'ינסקי. ובניהם הם רבי רפאל יונה טיקוצ'ינסקי, ויצחק טיקוצ'ינסקי.

מתלמידיו

לקריאה נוספת

  • הרב שבתי דב רוזנטל (עורך), אדרת אליהו: ספר זיכרון לרב אליהו ראם, ירושלים תשנ"א, פרק י"א.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25607881יונה ראם