רנוואלונה השלישית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: 1. שמות, ניסוחים 2. שכתוב הפתיח 3. איות ופיסוק.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: 1. שמות, ניסוחים 2. שכתוב הפתיח 3. איות ופיסוק.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

תבנית מנהיג ריקה רנוואלונה השלישיתמלגשית:Ranavalona fahatelo, ‏, 22 בנובמבר 1861 - 23 במאי 1917) הייתה מלכת מדגסקר (ממלכת אימרינה), השליטה הסוברנית האחרונה של האי, בין 30 ביולי 1883 ל-28 בפברואר 1897 . שלטונה התאפיין במאמצים נואשים למנוע את המזימות הקולוניאליות של צרפת. בצעירותה, נבחרה בין כראויה לרשת את המלכה רנוואלונה השנייה. בדומה למלכות הקודמות, התחתנה בנישואים פוליטיים עם גבר בן לאליטת הובה, ראינילאיאריווני, שבתור ראש ממשלה היה אחראי על הניהול השוטף של הממלכה ועל מדיניות החוץ שלה. כדי לנטרל את השפעת צרפת, ניסתה המלכה רנוואלונה השלישית לחזק את הסחר והיחסים הדיפלומטיים עם מעצמות אחרות, אולם מתקפות צרפתיות על ערי הנמל ועל ועיר הבירה אנטננריבו הביאו בשנת 1895 לכיבוש הארמון המלכותי על ידי הצרפתים ושמו קץ לריבונות ואחר כך אף לאוטונומיה של המדינה בת המאה.

רנוואלונה וחצרה הורשו תחילה להישאר בתפקידים סמליים, אבל פריצת תנועת ההתנגדות העממית - ההתקוממות מנאלאמבה וחשיפת מזימות אנטי-צרפתיות בחצר המלכה גרמו בשנת 1897 להגלייתה לאי ראוניון. בעלה, ראינילאיאריווני, מת באותה שנה. בהמשך הועברה רנוואלונה לווילה בעיר אלג'יר, יחד עם כמה מבני משפחתה. לה, לבני משפחתה ולמשרתים שליוו אותה, הוענקו קצבאות והובטחה להם רמת חיים נאותה, לרבות מסעות מזדמנים לפריז לשם קניות וטיולים. עם זאת, על רנוואלונה נאסר לצמיתות לשוב למדגסקר, על אף בקשותיה החוזרות. בשנת 1917 היא נפטרה בגלל תסחיף בווילה שלה באלג'יר בגיל 55. גופתה נקברה באלג'יר אך כעבור 21 שנה הועברה באונייה למדגסקר, והונחה בתוך קבר המלכה רסוהרינה במתחם הארמון רובה באנטננריבו.

קורות חייה

ראשית חייה

רנוואלונה השלישית נולדה ב-22 בנובמבר 1861 בכפר אמפריבה, במחוז מנג'קאזפי, קרוב לאנטננריבו, בשם "הנסיכה רזפינדראהטי" (Razafindrahety ). הוריה היו אנדריאנצימיאנטרה ואשתו ודודניתו, הנסיכה רקטאקה. היא הייתה אחיינית המלכה רוונאלונה השנייה ונינה של המלך אנדריאנמפואינימרינה, מה שהפך אותה ליורשת פוטנציאלית של כתר מדגסקר. בילדותה הופקדה על הטיפול בה אחת השפחות ששירתה את המשפחה. [1]

בהגיעה לגיל בית הספר נלקחה לחסות דודתה, המלכה רוונאלונה השנייה שדאגה שתתחנך אצל מורה פרטי ברוח הקונגרגציונליסטית הקלוויניסטית שהתשייך לחברה המיסיונרית מלונדון LMS . הצטיירה כילדה חרוצה וסקרנית שאהבה ללמוד ולקרוא, כולל לימוד כתבי הקודש הנוצריים, ויצרה קשרים לבביים עם מוריה. המשיכה את מסלול לימודיה במסגרת בית הספר הקונגרגציה של אמבטונאקאנגה, בית הספר התיכון לבנות ובית הספר המרכזי לבנות של החברה המיסיונרית של לונדון. מוריה התרשמו כי הייתה תלמידה מצטיינת.

בבגרותה

בצעירותה הנסיכה רזפינדראהטי נישאה לאציל ("אנדריאנה") בשם רטרימו (רטרימואריבוני). אולם בעלה נפטר כעבור שנים מעטות, ב-8 במאי 1883, כשהיה בן 22 בלבד והנסיכה התאלמנה הגיל צעיר. לפי שמועות בעלה הורעל מסיבות פוליטיות בידיעת ראש הממשלה ראינילאיאריבוני. במדינה הונהגה החל משנת 1863 מונרכיה חוקתית בעקבות "המהפכה האריסטוקרטית" שניזומה על ידי אחיו הגדול של ראינילאיאריבוני, ראש הממשלה ראיניבונינאהיטריוני. מאז השלטון חולק בין מונרך מקרב האצולה ("אנדריאנה") לראש ממשלה שאינו אציל ("הובה"). הסדר כזה חוזק על ידי נישואים פוליטיים בין ראש הממשלה ומלכה השלטת שנבחרה במכוון על ידו. חושדים שראינילאיאריבוני ביקש להרעיל במזיד את רטרימו כדי שאלמנתו, הנסיכה רזפידראהטי, היורשת הצפויה של הכתר, תוכל להתפנות כדי להתחתן עם ראש הממשלה ולעלות על כס המלכות.

תואר המלכה

הוד מלכותה רנוואלונה השלישית, בחסד הקל ומרצון העם, מלכת מדגסקר ומגינה על חוקי האומה

[2]

התחלת שלטונה

אחרי מות המלכה רנוואלונה השנייה ב-13 ביולי 1883[3] התחילו ההכנות להכתרת יורשתה, רנוואלונה השלישית. מיד עם הכתרתה עברה המלכה החדשה, לפי המסורת, ל"צרהפאטרה" בית מעץ במתחם ארמון המלוכה, רובה, באנטננריבו. [4] טקס ההכתרה התחולל ברובע מהממאסינה של עיר הבירה ביום הולדתה ה-22 ב-22 בנובמבר 1883 לפי המנהג, אנשי צבא היו נוכחים בשעת ההכתרה. רנוואלונה השלישית הוסיפה למסורת זאת הצטרפותם לטקס ההכתרה של חמש מאות נערים וארבע מאות נערות, מתלמידי בתי הספר העילית שלעיר הבירה. הנערות היו לבושות בלבן והנערים לבשו מדי חיילים וביצעו תרגילי סדר עם חרבות. המלכה הצעירה הייתה לבושה בשמלת משי לבנה עם שובל אדום מקושט בזהב ותחרה[5] העיתונות האמריקאית סיפקה לקוראיה תיאור של המלכה במילים אלה:"היא קצת מעל הגובה הממוצע ויש לה תווי פנים עדינים, צבע פניה קצת יותר כהים מזה של נתיניה. נראית די ביישנית ומנהלת היטב את הטקסים החגיגיים של החצר".[6]

בדומה לקודמותיה ערכה רנוואלונה נישואים פוליטיים עם ראש הממשלה ראינילאיאריבוני. תפקידה היה במידה רבה טקסי, בעוד שאת ההחלטות המדיניות החשובות החליט ראש הממשלה המבוגר והמנוסה בהרבה. רנוואלונה נקראה תכופות לנאום נאומים רשמיים ("קבארי") בפני העם בשם ראש ממשלתה והייתה חונכת בניינים ציבוריים חדשים כמו בית החולים באיסובינאדנריאנה ובית הספר לבנות באמבודין'אנדוהאלו. לאורך שלטונה של רוונאלונה השלישית, דודתה, רמיסינדראזנה, פעלה כיועצת בעלת השפעה רבה בחצר.[7] אדם אחר קרוב למלכה הייתה אחותה הגדולה, רסנדראנורו, שחיה בארמון רובה יחד עם בנה רקטומנה ובתה רזפינאנדריאמאניטרה. עיתונאי אמריקאי שביקר בארמון דיווח שהמלכהביתה הרבמה מהפנאי שלה בהזנקת עפיפיונים ובמשחק החברה שנקרא "לוטו" עם מקורביה ווגבירות החצר.[6] נהנתה גם לתפור ולסרוג ונהגה לעיתים קרובות לקחת עבודות מסוג זה לישיבות הממשלה .[1] הייתה חובבת בגדים איכותיים והייתה המלכה המלגשית היחידה שייבאה את רוב תלבושותיה יותר מפריז מאשר מלונדון.[6]. רנוואלונה הזמינה את הקוסם הצרפתי מריוס קאזנב להופיע בחצרה. נפוצו שמועות שביניהם הפתחת קשר ושהקוסם עבד גם למען שרותי הביון הצרפתי תוך קידום האינטרסים של צרפת בחצר המלגשית. [8]

אותות הוקרה

  • 1885 - מדגסקר הנפיקה לכבוד הכתרת המלכה מטבע של 10 סנטים הנשמר כיום במוזיאון הבריטי

[9] (על מטבע כתוב:RANAVALOMANJAKA / MPANJAKA NY MADAGASCAR)

לקריאה נוספת

  • Frank G.Carpenter - "Madagascar's Ex-Queen". In Pattengill, Henry (ed.). Moderator-Topics. 28. Lansing, MI. January 23 1908 pp. 370–372.
  • William Edward Cousins - Madagascar of to-day. The Religious Tract Society 1895. p. 73
  • Ministère de la marine et des colonies . Revue maritime et coloniale, Volume 81. Paris: Gouvernement de la France 1884
  • Didier Nativel - Maisons royales, demeures des grands à Madagascar.Karthala Éditions Antananarivo, Madagascar: .2005 מסת"ב 978-2-84586-539-6.
  • Isabel Stuart Robson - "The Childhood of a Queen IV: The Queen of Madagascar". Children's Friend. 36. London: S.W. Partridge & Co 1896 .
  • The Queen of Madagascar". Scientific American Supplement (1037). New York: Munn & Co. Publishers. November 16, 1895. p. 16568.
  • 1964 Arthur Stratton - The Great Red Island. Berlin: Scribner.
  • Mary Titcomb - "Madagascar and the Malagasy". Frank Leslie's Popular Monthly, November 1896
  • Thomas Trotter Matthews -Thirty years in Madagascar. London: A. C. Armstrong 1904


"

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1896 I.Stuart Robson
  2. ^ Stratton 1964 עמ' 142
  3. ^ אתר גניאלוגי על שושלת מלכי מדגסקר
  4. ^ D.Nativel 2005 עמ' 12
  5. ^ F.Carpenter 1908
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 Sc.American S Suppl.1895
  7. ^ E.Cousins 1895
  8. ^ Jean-Lu cDousset - Commandeur Cazeneuve. Le magicien était un aventurier. Le Puy-en-Velay:Éditions Jeanne d’Arc. 2018, מסת"ב 978-2362620744
  9. ^ באתר המוזיאון הבריטי

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רנוואלונה השלישית בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

רנוואלונה השלישית32539751Q233326