רחוב נאלבקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רחוב נאלבקי
רחוב נאלבקי בגלויה מלפני שנת 1918
רחוב נאלבקי בגלויה מלפני שנת 1918
מיקום
מדינה פוליןפולין פולין
ערים ראשיות ורשה
רחוב גיבורי הגטו (Bohaterow Getta) בוורשה (קטע מרחוב נאלבקי לשעבר)

רחוב נָאלֶבְקיפולנית: Ulica Nalewki; ביידיש: נאַלעווקי או נאַלעווקעס) היה רחוב בוורשה בירת פולין, שעד מלחמת העולם השנייה היה אחת הדרכים המרכזיות של העיר. נאלבקי היה הרחוב הראשי של מחוז הצפון היהודי, שנודע גם בשם מחוז נאלבקי-מוּראנובסקה (Nalewkowsko-muranowska). בזמן המלחמה היה זה אחד הרחובות הראשיים של הגטו שהוקם בעיר. הרחוב נהרס במלחמה, שבה ספגה ורשה הרס ניכר וכמעט כל יהודיה נספו, ולא נבנה מחדש לאחריה, כמו רחובות סמוכים רבים אחרים.[1][2]

לאחר המלחמה ניתן השם נאלבקי לרחוב קטן הממוקם 100 מטר ממערב לרחוב נאלבקי ההיסטורי, ואילו לחלקו הדרומי הקצר של רחוב נאלבקי מלפני המלחמה ניתן השם "גיבורי הגטו" (Bohaterów Ghetta (פול')).[3]

היסטוריה

השם ההיסטורי נאלבקי (Nalewki) מקורו בנהר בֶּלצ'וֹנצָה ((פול')‏ Bełcząca), הידוע גם בשם נאלבקי. נהר זה זורם דרך ורשה והוא מקור חשוב לאספקת מים עבור תושבי העיר.

המבנים העתיקים ביותר ברחוב נבנו סביב שנת 1662, המבנים של מנזר בריגידק (Brygidek (פול')) ושל כנסיית השילוש הקדוש (Kościół i klasztor Brygidek w Warszawie (פול')[4] (בצומת הרחובות דְלוּגָה ונאלבקי) נבנו בין השנים 1652–1658. בשנת 1807, בעת המלחמות הנפוליאוניות, השתלטו חיילים צרפתים על הכנסייה ועל המנזר והמנזר התפזר.

הבניינים העיקריים של רחוב נאלבקי היו עם זאת מבני מגורים מעץ, והרחוב היה מפורסם בזנות.

ההתפתחות המהירה של הרחוב התבצעה בשנות ה-20 של המאה התשע-עשרה וקשורה ליישוב יהודי ורשה. נאלבקי הפך להיות רחוב הקניות הראשי ברובע היהודי שהוקם בקרבת מקום.[5]

נאלבקי הפך לאחד מרחובות הקניות החשובים ביותר בוורשה ואחד הרחובות הראשיים של הרובע היהודי בעיר. ברחוב נאלבקי היו סדנאות מלאכה, חנויות כלבו, נקודות שירות וחנויות ספרים. בשנת 1913 פעלו ברחוב 329 סניפים מסחריים של תעשיות שונות.

רחוב נאלבקי במלחמת העולם השנייה

ההפצצה בשנת 1939 הביאה להרס הראשון ברחוב. בזמן המלחמה, בנובמבר 1940, היה רחוב נאלבקי אחד השערים המרכזיים של גטו ורשה.[6]

ב-26 במרץ 1943 החל מבצע ארסנל (Akcja pod Arsenałem (פול')) של תנועת ההתנגדות הפולנית לשחרורו של יאן ביטנר (Bytnar (אנ')) בשלושת הרחובות נאלבקי, בּיֶילֶנסקה (Bielańska (פול')) ודְלוּגָה (Długa (פול')).

ב-19 באפריל 1943, עם עלות השחר, דרך השער בנאלבקי, נכנסו כוחות גרמניים לגטו, מלוּוים בחיילים משתפי פעולה לטבים ואוקראינים בפיקודו של פרדיננד פון סמרן-פרנקנג, ונתקלו בהתנגדות המזוינת של המורדים היהודים. אירוע זה היה תחילתו של מרד גטו ורשה. לאחר נפילת המרד, חלקו הצפוני של הרחוב השייך לגטו נהרס לחלוטין על ידי הגרמנים.

פינת הרחובות נאלבקי ודלוגה הייתה אתר קרבות בולט במרד ורשה. ב-31 באוגוסט 1944 הרס חיל האוויר הגרמני (הלופטוואפה) את המעצר המורכב במעבר סימונס ((פול')), שהוחזק על ידי חיילי גדוד חרוברי הראשון ((פול')‏ Batalion Chrobry I) של הארמייה קריובה, וקבר כ-300 איש במרתפיו.

תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רחוב נאלבקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "רחוב נאלבקי" בוורשה eela1.blox.pl/2005/04/Ulica-Nalewki
  2. ^ "רחוב נאלבקי" בוורשה srodmiescie.warszawa.pl/ulica
  3. ^ "רחוב נאלבקי" podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,12702688,Warszawa_zydowska__Nalewki}; רחוב גיבורי הגטו (ראו סעיף 8) Uchwała N r XLVI/1259/2012 Rady miasta stołecznego Warszawy z dnia 8 listopada 2012 r. w sprawie nazw niektórych ulic, placów, ronda i skwerów w Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy. W: Dziennik Urzędowy Województwa Mazowieckiego [on-line]. mazowieckie.pl, 21 listopada 2012. [dostęp 2013-09-19].
  4. ^ רחוב Długa - כנסיית השילוש הקדוש.
  5. ^ "רחוב נאלבקי" warszawa.wyborcza.pl/warszawa
  6. ^ רחוב נאלבקי warszawa.wyborcza.pl/warszawa
  7. ^ "הביתן הנאלבקאי" (Kramy Nalewkowskie, קראמי נאלבקובסקיֶיה) היה מבנה בולט בתוך הרחוב, קרוב לאחת מחזיתותיו, מול גן קרָשינסקי (Krasiński).

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33242777רחוב נאלבקי