רבי משה ניישלאס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משה ניישלאס
לידה י"א באלול ה'תרע"א
פטירה כ"ז באדר א' ה'תשנ"ז (בגיל 85)
מקום קבורה בית העלמין בשיכון סקווירא
מדינה סלובקיהסלובקיה סלובקיה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום מגורים סרדהאלי, שיכון סקווירא
תחומי עיסוק רב, פוסק, ראש ישיבה
רבותיו רבי עקיבא סופר ורבי אשר אנשיל כץ
תלמידיו רבי נתן גשטטנר, רבי חנינא אברהם לייטנר אב"ד מונטווידאו, הרב יוחנן וואזנר ראב"ד דחסידי סקווירא, הרב יוסף ישראל אייזנברגר רב שיכון סקווירא, רבי דוד טברסקי האדמו"ר מסקווירא
אב רבי יעקב
אם לאה

רבי משה ניישלאס (י"א באלול תרע"א - כ"ז באדר א' תשנ"ז) היה פוסק, רב העיר סרדהאלי בסלובקיה ורבה של שיכון סקווירא בארצות הברית.

ביוגרפיה

נולד לרבי יעקב[1] ולאה ניישלאס. למד בישיבת פרשבורג אצל רבי עקיבא סופר ואצל רבי אשר אנשיל כץ. שימש אצל רבי שלמה זלמן ערנרייך ורבי יונתן שטייף והוסמך על ידם לרבנות.

בשנת תרצ"א נשא את רבקה בת הרב ירמיה דושינסקיא מפרעשבורג ונולדו לו ממנה שני בנים. לפרנסתו פתח חנות למוצרי תפירה ובדים.

היה מחסידי רבי ישכר דוב מבעלזא ורבי שלום אליעזר מראצפערט אליו היה שולח כל שבוע דגים לשבת והבטיחו שבשכר זה יעלה לגדולה[דרוש מקור].

בשנות השואה נהרגו אשתו ושני בניו והוא נלקח למחנות העבודה (ה"מונקא-טאבור"), והבריח לשם טלית ותפילין ומסר נפשו להניחם בכל יום.

אחרי השחרור נשא את אחות אשתו מרת יטל שהתאלמנה מבעלה, וחזר לסרדהאלי, שם פתח ישיבה עם כשמונים תלמידים[2]. בהמשך נתמנה לרב העיר והתיר הרבה עגונות והשיא יתומים ויתומות.

בסוף שנת תש"ו כשהקומוניסטים השתלטו על הונגריה עבר עם ישיבתו לפראג, שם פעל להשיג להם ויזות להגירה לארצות הברית. בחנוכה תש"ח הגיעו לארצות הברית וקבע את ישיבתו בעיירה וודמיר בלונג איילנד - ניו יורק. בארה"ב היה לחסידו של רבי יעקב יוסף מסקווירא ולאחר פטירתו ביום ב' ניסן תשכ"ח נהיה לחסידו של רבי דוד מסקווירא.

בשנת תשי"ז כשהאדמו"ר מסקווירא יסד את העיירה שיכון סקווירא נקרא לשמש כרב השיכון, ובהמשך היה רב הפוסק של כל המחוז הכולל גם את העיר מונסי. כמו כן רבנים רבים למדו אצלו מפסקיו והוראותיו בהלכה.

בסוף ימיו פעל רבות לבניית מקוה גדול בעיר מונסי, למטרה זו הבטיח ישועות לתורמים. לאחר פטירתו נקרא על שמו "מקוה באר משה".

בכ"ז באדר תשנ"ד חלה ונחלש, וגם אז לא פסק מהתמדתו וגם בבית החולים היה שוכב עם ספר בידו. בלילה האחרון לחייו כ"ז באדר א' תשנ"ז למד את כל מסכת מקוואות וכשסיים את המסכת נפטר, נקבר בבית העלמין בשיכון סקווירא[3].

משפחתו

תלמידיו הבולטים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בן רבי גבריאל שמואל (גיסו של ה"ערוגת הבושם" וה"קרן לדוד" מסאטמאר) בן רבי חיים בן רבי יוסף יעקב ניישלאס רב העיר סערדהאלי.
  2. ^ ביניהם היה רבי נתן גשטטנר.
  3. ^ תמונת המציבה.