רבי מאיר אוסטרליץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אישיות ריקה הרב מאיר אוסטרליץהונגרית: Austerlitz Mayer; אייזנשטאדט, 1832פרשוב, 28 בנובמבר 1913)[1] היה רב הונגרי, רבה של אפרייש (פרשוב), אז בתחומי הונגריה.

ביוגרפיה

הרב מאיר אוסטרליץ נולד באייזנשטאדט (אז עיר בתחומי ממלכת הונגריה בשם קישמרטון), שם היה אביו וילמוש אוסטרליץ, נשיא מועצת הרבנים ומילא תפקיד מוביל במלאכת השיקום של הקהילה היהודית. תחילה רכש מאיר את ידיעותיו בתחומי הדת מאביו ומגיל 13 למד בישיבה המפורסמת במיקולוב (Nikolsburg). אחר כך היה תלמידו של רבי יצחק משה פרלס בעיר בוניהאד, אחר כך תלמיד בעיר שארבוגארד של רבי אברהם צבי אבלס (Abbeles), לאחר מכן של הרב אברהם שמואל בנימין סופר בברטיסלאבה וכן היה תלמידו של הרב עזריאל הילדסהיימר בעיר הולדתו אייזנשטאדט. הוא נסע מאייזנשטאדט לפראג, שם הפך לתלמידו של שלמה יהודה לייב רפפורט, השתתף בהרצאות של קאמפף ושל וסלי במהלך לימודיו באוניברסיטה ובשנת 1857 קיבל את הדוקטור לפילוסופיה בגיסן. את תעודת הסמיכה לרבנות קיבל משלושה רבנים: מהילדסהיימר באייזנשטאדט, מרפופורט בפראג ומהרב אריה לייב ליפשיץ מהעיר אבאויסאנטו. בשנת 1858 נשא לאישה את בתו של הרב יחזקאל משה פישמן ממישקולץ ועבד כעוזר רב לצד חותנו במשך שנתיים.

בשנת 1860 הוא נקרא לתפקיד הרב על ידי קהילות פרשוב, מושון ואבון, אך אוסטרליץ נענה להזמנת קהילת פרשוב ופעל שם 53 שנים עד מותו בשנת 1913. בהנהגתו התפתחה הקהילה לקהילת מודל עם מוסדותיה התרבותיים והפילנתרופיים ובית הספר המצוין. אוסטרליץ זכה לתהילה לאומית בזכות הידע התלמודי הרב שלו, סגנון העברית הקלאסי שלו ופעילותו הספרותית.

יצירות ידועות

  • Die Ökonomie d. hebr. Sprache
  • Gedächtnissrede über W. Austerlitz (1869)
  • Das Öhlkrüglein (1879)
  • Gedächtnissrede über SH Fischmann Rabb. zu Kecskemét (1880)
  • Leichenrede an der Bahre eines Ermordeten (1865)
  • Kasualreden (1910)
  • Über den Selbstmord (1885)

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ "Elhunyt Austerlitz Mayer". פשטי נפלו (עיתון). 1913-11-28.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מאיר אוסטרליץ32305207