רבי דוד הכהן סקלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי דוד הכהן סקלי
לידה 1862
ה'תרכ"ב
מרוקו
פטירה 2 ביוני 1948 (בגיל 86 בערך)
ה'תש"ח
תחומי עיסוק רבנות, דיינות וקבלה

הרב דוד הכהן סקלי (כ"ח באלול ה'תרכ"ב, 3 בספטמבר 1862כ"ד באייר ה'תש"ט, 23 במאי 1949) היה מקובל, דיין ואב בית הדין של אוראן שבאלג'יריה, מחבר הספרים שו"ת קריית חנה דוד, דרשות על התורה לך דוד, לדוד ברוך ועוד.

ביוגרפיה

הרב סקלי

נולד בעיר דבדו שבמרוקו לרבי משה צאצא למשפחת כהן-סקלי ולרחל בת הרב אצבן בן שמואל. בגיל 13 החל ללמוד תורה אצל הרב אברהם בן סוסאן, ובהמשך אצל הרב אהרן הכהן והרב שלמה הכהן צבאן (ארבי לקביר)[1]. נשא לאשה את בת דודו, שמחה.

בשנת 1896 עבר להתגורר בעיר תלמסאן שבאלג'יריה, שם לימד תורה את בני הקהילה היהודית ביחד עם הרב חיים בלייח. מאוחר יותר, בשנת 1900, התבקש להגיע ללמד תורה בעיר אוראן, בישיבת 'וזאת ליהודה' שנתמכה על ידי הגביר הרב יהודה חסאן.[2] שם למד בחברותא עם רבי יוסף בן וואליד.[3] בשנת 1913 נתמנה לדיין בעיר לצד הרב מיכאל בן סעיד, ויותר מאוחר ירש את תפקיד אב"ד בבית הדין של אוראן[4].

מלבד עיסוקו בדיני תורה ובפסיקת ההלכה, עסק גם בקבלה, ונהג במנהגי חסידות ופרישות. ניתן למצוא בכתביו אזכורים רבים מהזוהר, ומכתבי האר"י.  

עמד בקשרים הדוקים עם רבני ארץ ישראל ורבני צפון אפריקה אשר העריכו אותו מאוד. הרב יוסף משאש כינה אותו במכתביו "המלך דוד הכהן".

ראה בעין טובה את העליות לארץ וההתארגנות הלאומית וכך כתב: ”אנחנו רואים בעינינו בזמנינו זה, שהקב"ה מאיר ובא לישראל עמו, יעקב חבל נחלתו. כי חביבין ישראל לפני המקום ולפני כל המלכים מלכי ארץ, ונוהגים בהם כבוד ונותנים להם ממשלה ושלטון בידם, והסכימו לתת להם נחלתם, ארצנו הקדושה, וכבר נתאחזו בה... ובכל יום נגה אור עליהם, הולך ואור עד נכון היום”.

בתאריך כ"ד באייר ה'תש"ט - 1949 כינס את כל בני קהילתו בביתו, וביקש מרעייתו ליטול לו את ידיו, עטף את עצמו בתכריכים ונשא נאום פרידה מכל הנוכחים. בתום דבריו נפטר, בגיל 87[4].

חיבוריו

  • קריית חנה דוד – שאלות ותשובות על ארבעת חלקי השו"ע, שני חלקים. הספר הודפס לראשונה בשנת 1935 ופעם נוספת בשנת 1988.
  • קרן דוד – חידושים על הש"ס. בספר זה נדפסו עוד שני חיבורים: ילקוט דוד – חיבור על הזוהר; בנפש דוד – חידושי דינים ומאמרי הלכה ואגדה.
  • לך דוד – על פרשיות התורה וההפטרות.
  • משכיל לדוד – ביאור על הזוהר.
  • לדוד ברוך – דרושי הרב לפי העת והזמן.
  • בשוב דוד

תלמידיו

הרב דוד אבן כליפא - חתנו - רב המחוזות עין תמושנת וסעידה באלג'יריה, ורב קהילת מאסי בצרפת וראש בית המדרש ובית הכנסת "קריית חנה דוד- מכלל יופי" בירושלים. מחבר שו"ת "דרכי דוד".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקדמה מאת אברהם אלמליח לספר ויקץ שלמה לרבי שלמה כהן זאגורי, ירושלים תש"ל
  2. ^ הקדמת הרב דוד הכהן סקלי לספר 'שמו יוסף'.
  3. ^ ראו: ספר שמו יוסף סימן רס"ה.
  4. ^ 4.0 4.1 הרב ישראל כהן, דבדו - מסע אל עיר הכהונה, גיליון בהתאסף ט"ז, ירושלים: איגוד עמלי התורה, תשרי תשפ"א


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דוד הכהן סקלי36002187Q20502017