ראמה השישי, מלך תאילנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ואג'ירבוד
วชิราวุธ
לידה 1 בינואר 1881
המקדש הגדול, בנגקוק, ממלכת ראטאנאקוסין תאילנדתאילנד
פטירה 26 בנובמבר 1925 (בגיל 44)
המקדש הגדול, בנגקוק, ממלכת ראטאנאקוסין תאילנדתאילנד
דת בודהיזם
שושלת צ'אקרי
תואר 'מלך תאילנד'
אב ראמה החמישי, מלך תאילנד
אם סאובאבה פונגסרי
צאצאים הנסיכה בג'ראטאנה
יורש העצר ראמה השביעי, מלך תאילנד (אחיו הצעיר)
מלך תאילנד
23 באוקטובר 191026 בנובמבר 1925
(15 שנים)
פרסים והוקרה
חתימה

רָאֲמָה השישי, וְאָגִ'ירָבוֹדתאית: วชิราวุธ;‏ 1 בינואר 188126 בנובמבר 1925) היה מלך תאילנד (דאז סיאם) השישי משושלת צ'אקרי. בתקופת שלטונו העשיר את הרגש הלאומי באומתו ושלט במשטר סמי-אוטוקרטי אשר דחה דמוקרטיה. בין לבין הוסיף להכריז מלחמה על הקיסרות הגרמנית לקראת סוף מלחמת העולם הראשונה.

ביוגרפיה

שנותיו הראשונות

בתור הבכור בין שורדי בניו של ראמה החמישי, מלך תאילנד, ומכאן גם יורשו, ואג'ירבוד התחנך באוניברסיטת אוקספורד, שם קרא ולמד היסטוריה ומשפטים; הוא גם קיבל הכשרה צבאית בסנדהרסט ושירת זמן קצר בצבא הבריטי. לאחר שהוכרז רשמית כי נבחר להיות ליורש העצר בשנת 1895, הוא חזר לסיאם בשנת 1903 וירש את אביו ראמה החמישי, בשנת 1910.

שלטון

רפורמות

אף שאינו משתווה לאביו כרפורמר, מנהלי ופוליטי, קאי הוא קידם רפורמות חברתיות רבות, כולל תיקון מחדש של החוק הסיאמי להפוך את המוסד החילוני למנהל הצורה המשפטית היחידה של נישואין, אימוץ לוח השנה הגרגוריאני, יישום חיסון אוניברסלי נגד אבעבועות שחורות, הקמת הצלב האדום התאילנדי, וחקיקת חוק המחייב את כל בני הארץ לקחת על עצמם שמות משפחה.

בשנת 1917 הוא ייסד את אוניברסיטת צ'ולאלונגקורן, האוניברסיטה הראשונה בסיאם, ובשנת 1921 הפך את החינוך היסודי האוניברסלי לחינמי וחובה. ניסיונותיו לסגור בתי הימורים ומאגרי אופיום נתקלו בהתנגדות אזרחית.

אוטוקרט

השכלתו הגדולה של ראמה השישי אשר השיג מעבר לים בודדה אותו מחיי בני עמו; יתר על כן, אהבתו הבלתי נלאית למסורות אנגליות הובילה למעשים כייסוד הכוחות המזוינים המלכותיים של תאילנד, צבא סדיר שהיה כפוף לו ורק לו. חיל הנמר הבר, יחידת עילית תחת המלך אשר הייתה אל מחוץ לכוחות המזוינים הרגילים. פועלו הסמי-אוטוקרטי הביא לניסיון הפיכה בשנת 1912 שלאחריו שלט על הצבא ביד ברזל.

מדיניות חוץ

ראמה השישי זכה להצלחה ניכרת במדיניות החוץ. הוא נכנס למלחמת העולם הראשונה בצד בעלות הברית בשנת 1917 והצטרף לחבר הלאומים. הוא השתמש בנכונותם המוגברת של מעצמות המערב להתייחס לסיאם כמדינה שווה ועצמאית לחלוטין כדי להשיג משא ומתן מחדש על חוזים לא שוויוניים קודמים וויתור על זכויות יתר למבקרים, תיירים ועובדים מערביים בסיאם.

חיים אישיים

ברמת חיים הפרטיים ראמה השישי היה סופר ומתרגם פורה. הוא הכניס צורות מערביות לספרות התאילנדית, במיוחד דרמת הדיאלוג. תוך שימוש בכמה עשרות שמות בדויים, הוא חיבר כ-50 מחזות מקוריים, עיבד יותר מ-100 סיפורי דרמה אנגלים וצרפתיים, ותרגם כמה מאלה של ויליאם שייקספיר, אותו חיבב במיוחד.

לראמה השישי לא היו בנים אלא רק בת אחת, משמע כי לפי סדר המלוכה היה על אחיו הצעיר לרשת את הכס לאחר מותו של ראמה השישי מחולי בשנת 1925 תור ראמה השביעי, מלך תאילנד.

אילן יוחסין

דבסרינדרה, מלכת תאילנד
 
ראמה הרביעי, מלך תאילנד
 
פיאם סוכריטקול
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ראמה החמישי, מלך תאילנד
 
סאובאבה פונגסרי
 
 
 
 
 
ראמה השישי, מלך תאילנד


קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29742357ראמה השישי, מלך תאילנד