קרן רמון
קרן רמון (באנגלית: The Ramon Foundation) היא עמותה רשומה שנוסדה בשנת 2010 על ידי רונה רמון ואישים מובילים בחברה הישראלית. העמותה מנציחה את מורשתו של בעלה של רונה, אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון, שנספה באסון מעבורת החלל קולומביה ב-2003, ושל בנם אסף רמון, טייס בחיל האוויר שנספה בתאונת אימונים בספטמבר 2009, זאת באמצעות תוכניות חינוכיות מתקדמות בנושאי מנהיגות, תעופה וחלל.
בועד המנהל של העמותה מכהנים בכירים מחיל האוויר בדימוס, אנשי עסקים ופילנתרופים, דוגמת הטייסים איתן סטיבה ומרדכי קרן, עו"ד שמוליק זיסמן, ברק בן אליעזר (לשעבר מפקד יחידת תלפיות), ארנה סבן, אורן שדיב ואהוד אדלמן. בזכות הקמת הקרן ופעילויות נוספות זכתה מייסדת הקרן - רונה רמון, להדליק משואה ביום העצמאות ה-68 של ישראל [1], ובפרס ישראל ביום העצמאות ה-71[2].
מיוני 2015 מכהן רן לבנה כמנכ"ל העמותה. נכון ל-2021, העמותה מעסיקה כ-100 עובדים ומדריכים ופועלת בכ-80 רשויות מקומיות ברחבי ישראל. לעמותה 3 ענפי פעילות – שניים חינוכיים: פיתוח מנהיגת וחינוך לחלל, ותחום פעילות נוסף הנועד לפתח את תעשיית החלל הישראלית. בנוסף לעובדים, מתנדבים בפעילות העמותה השוטפת כ-500 מתנדבים, ביניהם אנשי צוות אוויר מכ-21 טייסות מבצעיות של חיל האוויר, מהנדסי חלל ואסטרונאוטים. העמותה פועלת במודל המבוסס על 'קניין רוחני', בו המוטבים (רשויות מקומיות, בתי ספר) משתתפים בכיסוי עלויות ההפעלה של התוכניות, כשהפילנתרופיה שמגייסת הקרן, משלימה את כיסוי עלויות התוכניות. בתוכניות החינוכיות של הקרן לוקחים חלק אלפי ילדים מדי שנה, ובאירועי העמותה משתתפים עשרות אלפים מדי שנה. בנוסף לתוכניות אותן הקרן מפעילה בעצמה, העמותה שותפה לעשרות מיזמים ברחבי הארץ ומסייעת לעמותות וארגונים העוסקים בחינוך לחלל.
בנובמבר 2020 הכריזה העמותה על שליחת הישראלי השני לחלל[3]- איתן סטיבה, ובכך הפכה לעמותה הראשונה בעולם השולחת אסטרונאוט למשימה מדעית וטכנולוגית.
אילן, אסף רמון ורונה רמון
אל"ם אילן רמון היה טייס מעוטר בחיל האוויר הישראלי, שלקח חלק בתקיפת הכור הגרעיני בעיראק בשנת 1981. בשנת 1997 נבחר להיות האסטרונאוט הישראלי הראשון. לאורך שהותו בארצות הברית כחלק מההכנה למשימת STS-107 במעבורת החלל קולומביה פעל רמון להפוך את משימת האסטרונאוט הישראלי הראשון לאירוע לאומי. הדבר בא לידי ביטוי בעיצוב סמל האסטרונאוט שנשא על מדיו, בחפצים שלקח עמו לסיפון המעבורת, כגון דגל ישראל, דגל חיל האוויר, מזוזה, מזון כשר, כוס לקידוש וציור של ילד יהודי מגטו טרזיינשטט.
סרן אסף רמון נספה בתאונת אימונים בספטמבר 2009, מספר חודשים לאחר שסיים את קורס הטיס במגמת קרב בהצטיינות[4]. אסף ואילן הם האב ובן היחידים בחיל האוויר שסיימו את קורס הטיס בחיל האוויר הישראלי בהצטיינות. לאחר אסון הקולומביה הוקמו שורה של מפעלי הנצחה לזכרו של אילן רמון, ביניהם מרכזי חלל ברחבי הארץ, שבוע החלל הישראלי המתקיים סביב תאריך התרסקות הקולומביה בשבוע הראשון של פברואר, והיישוב 'מצפה אילן'.
מספר חודשים לאחר מותו של אסף רמון, פתחה רונה את יומניו האישיים של בנה וקראה משפט שהפך לימים להיות המוטו של העמותה: "חונכנו, אחיי ואני, לשאוף להגשמת חלומותינו על בסיס האמונה שכל אחד צריך למצוא את ייעודו בעצמו'". לאחר קריאת היומנים, החליטה ביחד עם חברי המשפחה להקים את עמותת קרן רמון. העמותה קמה כדי לפעול לקידום של פורצי דרך ומנהיגים בחברה הישראלית ברוחם של אילן ואסף רמון. רונה רמון כיהנה כיושבת ראש העמותה מיום הקמתה, וליוותה את הפכיתה לעמותה מרכזית בציבוריות הישראלית עד לפטירתה בדצמבר 2018.
תוכניות מלאות שהעמותה מפעילה
לקרן רמון מפעילה שורה של תוכניות ופרויקטים בשלושה תחומי ליבה:
פיתוח מנהיגות:
- מועדון הטייסת[5] – תוכנית מנהיגות ערכית לתלמידי בתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים. במסגרת התוכנית, עוברים המשתתפים תהליך חונכות אישית וקבוצתית ממדריך מוסמך, תוך שהם מקבלים ליווי מטייסות מבצעיות של חיל האוויר הישראלי. התוכנית מבוססת על הדוקטורט של מייסד התוכנית, ראובן צמח. בשנת 2011 חבר צמח לקרן רמון, ומאז התוכנית התרחבה מ-4 בתי ספר ל-27. התוכנית זכתה בעבר בפרס משרד החינוך לתוכנית חינוכית מצטיינת. כמו כן, התוכנית זיכתה את חיל האוויר בפרס הרמטכ"ל ליחידה מתנדבת בשל מעורבותן של טייסות מבצעיות בפעילות השוטפת.
- 'ממריאים' – תוכנית מנהיגות לתלמידי בתי ספר יסודיים, תלמידים בכיתות 'מנהיגות' עוברים שורה של פעילויות והתנסויות כמו כתיבת יומן אישי, סדנאות, והפעלות. הפעילויות משמשות כזירה ראושונית לאימון ורכישה של שפה וערכים כמו: בחירה, אחריות, ניתניה, התמדה, אי ויתור עצמי, מוטיבציה, הגשמת חלומות, שיתוף פעולה, סוגי מנהיגות ועוד. בסוף הנשה נערכת תחרות יזמות שכתבתית של משימת פרויקט החותם של הכיתות למען החברה.
- אות רמון - תוכנית מנהיגות לתלמידי כיתות י״ב. השותפים לתוכנית - משרד החינוך, משרד המדע, פרס א.מ.ת, בנק דיסקונט וקרן רמון, בוחרים 12–15 תלמידי כיתות י״ב, מצטיינים לימודית, שהוכיחו יכולת מנהיגותית ותרמו תרומה יוצאת דופן לחברה ולקהילה. תלמידים אלה, הנבחרים מתוך למעלה מ-300 מועמדים בוועדות סינון ומכרזי הערכה, משתתפים בתוכנית מנהיגות שנתית במסגרתה הם נפגשים עם מובילי דעה מהממשלה, הכנסת, המגזר העסקי והשלישי, האקדמיה והמחקר. 'אות רמון' נקרא בעבר 'אות תמרי' על שם האלוף נחמיה תמרי, ומנוהל בקרן רמון משנת 2008.
חינוך לחלל:
- רמון ספייסלאב[6] - תוכנית מנהיגות מדעית דו שנתית המיועדת לתלמידי חטיבות ביניים ותיכון. במסגרת התוכנית מתחרים בני נוער על האפשרות לשלוח ניסוי לתחנת החלל בינלאומית. התוכנית עצמה מועברת על ידי מורה למדעים מבית הספר ומנטור מקצועי מקרן רמון. הגאנט[דרושה הבהרה] השנתי מורכב ממעט מערכי שיעור מובנים, ומושתת על שמונה משימות (כל אחת על שם אחד מחללי אסון הקולומביה, ומשימה מסכמת). התוכנית היא יוזמה של מהנדסי החלל ד"ר רז תמיר-יצחקי ודניאל רוכברגר וקרן רמון, וכיום מופעלת על ידי קרן רמון. במסגרת התוכנית זוכים המשתתפים לסיורים בתעשיית החלל הישראלית ולמפגשים שנתיים עם אסטרונאוטים. התוכנית פועלת גם בארצות הברית. נכון לשנת 2022 שלחה הקרן במסגרת פעילות זו 33 ניסויים שונים שבוצעו על ידי אסטרונואטים בתחנת החלל הבינלאומית.
- קולומביה ספייסלאב- תוכנית חינוכית המבוססת על 'רמון ספייסלאב', נמשכת כשנה ופועלת ברחבי העולם. נכון לשנת 2022 - התכנית פעלה במערכות החינוך של צ'ילה[7], סינגפור, סלובניה[8] וגאנה. התכנית מנציחה את כל שבעת חברי STS107 שנספו על מעבורת החלל קולומביה.
- ספייס סטארטאפס- תוכנית חינוכית לתלמידי יסודי העושה שימוש בעולם החלל לצד פרקטיקות מעולם היזמות. הפדגוגיה של התוכנית נועדה לעודד תלמידים צעירים להתמחות ולהצטיין בתחומי STEM ולסייע להם לרכוש את הכישורים הנדרשים במאה ה21. התכנית משלבת עקרונות מתוך תוכנית ההכשרה לאסטרונאוטים של נאס"א - עבודה בצוות, הובלה, חקר, התמודדות עם קשיים, וסימולציות מורכבות שונות. מתודולוגית המשימות מבוססת על גישת ניהול פרויקטים במסגרתה התלמידים מדברים את השפה הארגונית של נאס"א וכוללת שיטות למידה, מחקר וניהול משימות. כלל הקבוצות המשתתפות בתוכנית זוכות להציג יוזמות חלל שחיברו באירוע הגמר, בו נוכחים אסטרונאוטים, בכירים מנאס״א, נציגים מסוכנות החלל הישראלית, ואנשי תעשיית החלל הישראלית..
- המירוץ לחלל - תוכנית ארצית לגני ילדים. התכנית מאפשרת לגני ילדים וגננות להכניס חלל ומדע ולפתח ולבסס תשתית מדעית טכנולוגית בגן בדרך חווייתית. התכנית פותחה בהנחייתה של רונה רמון, לאחר שהבינה שברוב גני הילדים בישראל אין תוכניות מדעים מוטמעות בתוכנית השנתית. במסגרת התכנית הגננות מקבלות חבילות פעילות והדרכה על מנת לאפשר להן גישה נוחה לפיתוח וביסוס תשתית ידע מדעי בקרב ילדי הגן. כלל שלבי התוכנית עושים שימוש בסקרנות הטבעית של הילד- על מנת להניע אותו לביצוע תהליכי ניסוי וטעיה בתחומי המדעים, כדי לפתח אוריינות מדעית שתסייע לו בשלבים מתקדמים יותר של מערכת החינוך.
- קהילת הוריזון – קהילת מחנכי החלל של ישראל "הוריזון" הוקמה בינואר 2018 במסגרת מיזם משותף של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה. נכון ל-2020, הקרן מפעילה את הקהילה כזכיין של סוכנות החלל הישראלית. קהילה מורכבת ממורים, מחנכים ומאנשי המקצוע העוסקים בתחום החלל. הקהילה קמה על מנת להרחיב את מעגל העוסקים בתחום החלל, להגביר את החשיפה לתחום במערכות הפורמליות והא-פורמליות וליצר תשתית מתאימה של תוכניות ותכנים המותאמים למורים ומחנכים המסוגלים להשתמש בעולם החלל ככלי לקידום מדע
- הכשרות מורים – הקרן מקיימת שורה של הכשרות מורים בשיתוף משרד החינוך, משרד המדע והטכנולוגיה וסוכנות החלל הישראלית.
פעילות לפיתוח תעשיית החלל הישראלית
בדצמבר 2018 החליט הוועד המנהל של קרן רמון לפתוח ענף פעילות חדש הנקרא Ramon Spactech. במסגרת ענף זה הקרן תקצה משאבים לפיתוח סקטור החלל הישראלי, הטמעת חדשנות בתעשיית החלל ומיצוב ישראל כמרכז חדשנות לטכנולוגיות חלל.
במסגרת פעילות זו הקרן מסייעת ליזמי חלל בתחילת דרכם, מארחת משלחות של משקיעים מרחבי העולם. מקיימת סדרה של מפגשים בין מהנדסים ישראלים ואנשי חלל בינלאומיים כחלק מרשת Space Cafe[9], עורכת האקתונים[10] וכנסי חלל. הקרן מסייעת לסוכנות החלל הישראלית בהפקת כנס אילן רמון הבינלאומי, ובשנת 2021 ערכה הקרן כנס SpaceTech בהשתתפות מנכ"לית SpaceX, גווין שאטוול[11]. בשנים 2019, 2020 ו-2022 קרן רמון הפיקה עבור סוכנות החלל הישראלית את סדנת היזמות השנתית שלה ממנה צמחו למעלה משש חברות חלל שונות[12]. משנת 2021 הקרן מקיימת קורס מנהלים בשיתוף אוניברסיטת החלל הבינלאומית (ISU) בתל אביב[13].
משימת 'רקיע'
- ערך מורחב – משימת רקיע
בנובמבר 2020, הודיע מנכ"ל קרן רמון - רן לבנה, על שליחת הישראלי השני לחלל – איתן סטיבה למשימה בתחנת החלל הבינלאומית. בכך הפכה העמותה לראשונה בהיסטוריה שמנהלת משימת חלל מאוישת אסטרונאוט לחלל. סטיבה טס במסגרת משימת AX1 של חברת אקסיום ספייס - משימת החלל הפרטית הראשונה לתחנת החלל הבינלאומית.
בינואר 2021 הודיע הקרן שהשם שנבחר למשימת החלל הישראלית במסגרת AX1 הוא משימת 'רקיע'[14]. מודל הפעולה של משימת 'רקיע' הוא שותפות ציבורית-פרטית, במסגרתה העמותה מובילה את כלל הפעילות של המשימה ואילו סוכנות החלל הישראלית יושבת בוועדות ההיגוי השונות ותומכת בפעילות החינוכית ובמדענים שמבצעים ניסויים במסגרת המשימה. במסגרת המשימה הקרן הקימה צוות חינוכי, צוות מדעי-טכנולוגי וצוות אומנותי שריכזו את הפעילות אותה יבצע איתן סטיבה לחלל.
במסגרת הוועדה המדעית הוצע קול קורא יחד עם סוכנות החלל הישראלית שאיפשר לחברות חלל ישראליות לקיים הדגמות טכנולוגיות בתחנת החלל הבינלאומית[15]. הדגמות אלה יאפשרו לחברות ישראליות להוכיח היתכנות למוצרים טכנולוגים (POC ) ולשווק את אותם מוצרים לאחר מכן שוק החלל העולמי. העמותה נפגשה עם כ-1000 יזמים וחוקרים ובחרה 44 ניסויים מתוכם כ-35 יבוצעו במסגרת המשימה[16]. בכך תשבור 'רקיע' שיא של ניסויים בתחנת החלל הבינלאומית לשבוע משימה.
הצוות החינוכי גיבש ביחד עם שורה של עמותות ומומחי חינוך מישראל העולם עשרות מערכי פעילות ושיעורי חלל, שילוו שידורים חיים בעברית מתחנת החלל הבינלאומית לכל הגילאים. במסגרת המשימה האומנותית נבחרו 7 אמנים ישראלים שיבצעו פעילות אומנותית עם סטיבה בחלל.
פעילויות נוספות להן שותפה הקרן
- כנסי חינוך לחלל - קרן רמון מפיקה בשיתוף סוכנות החלל הישראלית כנסים מקצועיים למורים בנושאי חלל. בין היתר מפיקה הקרן את 'כנס רמון לחינוך וחלל'[17] ביום האחרון של שבוע החלל הישראלי. בכנס משתתפים מדי שנה מאות מורים העוברים סדנאות על הוראת חלל במגוון מקצועות, והאקטון חלל, בו יוצרים מורים, מהנדסי חלל וחוקרים מהאקדמיה מערכי שיעורים ועזרי הוראה.
- הרצאות העשרה - הקרן מספקת בידי מורים ואנשי חינוך מערכי שיעורים וסרטים על מעבורת הקולומביה, על אילן ואסף רמון ועל חלל. בשבוע החלל 2015 הועבר מערך השיעור על אילן רמון בכ-200 בתי ספר ברחבי ישראל.
- תחרויות ארציות בנושאי חלל להנצחת אילן ואסף רמון - במקביל ל'תחום חלל' ותחום 'מנהיגות' הפועלים בקרן, קיים גם תחום 'הנצחה והשראה', בו שותפה הקרן לשורה של תוכניות ומיזמים חינוכיים להנצחת אילן ואסף רמון. נציג הקרן יושב בוועדות ההיגוי של אולימפיאדת רמון למדעים שמופקת על ידי מכון דוידסון, משרד החינוך וסוכנות החלל, 'תחרות רמון לאסטרונומיה', ומלגות אילן רמון של סוכנות החלל.
- תוכניות עבר - הקרן הפעילה בעבר שתי תוכניות: 'תחרות רמון לפורצי דרך', שהיוותה הליך מיונים לאוניברסיטת סינגולריטי, ו-'spirit of innovation', תחרות יזמות טכנולוגית מדעית לבני נוער עבור קרן קונראד, ו'רמון סקייאלב' - תוכנית לחקר האטמוספירה שהקרן הפעילה בשיתוף אונבירסיטת אריאל בשומרון, אוניברסיטת תל אביב והמרכז הבינתחומי הרצליה.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של קרן רמון
- אתר האינטרנט הרשמי של משימת רקיע
- יורי ילון, מגשימים את החלום של אילן רמון ז"ל, באתר ישראל היום, 1 פברואר 2018
- רועי רובינשטיין, מורשת רמון, באתר "ידיעות אחרונות", 4 ספטמבר 2018
הערות שוליים
- ^ רונה רמון: "להפוך כאב כל-כך עמוק למפעל חיים - זה דבר גדול", באתר ynet, 2016-04-06
- ^ פרס ישראל למפעל חיים יוענק לרונה רמון ז"ל, באתר ynet, 2019-04-02
- ^ אסטרונאוט ישראלי ישוגר לחלל בסוף 2021, באתר ynet, 2020-11-16
- ^ אתר יזכור, עמוד ההנצחה לאסף רמון
- ^ ramonFoundation (2012-06-18), מועדון הטייסת - המהדורה המרכזית.flv, נבדק ב-2016-12-22
- ^ ramonFoundation (2016-02-08), ברכת אסטרונאוט נאס״א לחניכי פרויקט ספייסלאב, נבדק ב-2016-12-22
- ^ Participación israelí en el proyecto satelital chileno, ynetespanol, 2021-05-27 (בספרדית)
- ^ The Limited Times, newsrnd.com
- ^ Space Cafe Global, Space Cafe Global (באנגלית אמריקאית)
- ^ הזוכים בהאקטון שקיימה קרן רמון בתחום הלוויינות: קבוצה שפיתחה מערכת למקסום הצבת מערכות אנרגיה סולארית, באתר הידען, 2019-04-02
- ^ תומר הדר, "בקרוב נוכל לטוס למאדים וחזרה", באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, 2021-01-26
- ^ סדנת היזמות של סוכנות החלל הישראלית | שבוע החלל הישראלי 2021, באתר www.space.gov.il
- ^ ISU hosts its Executive Space Course in Tel Aviv, Israel from 3-8 October 2021, International Space University, 2021-07-13 (באנגלית אמריקאית)
- ^ "רקיע" זה שם המשימה הנבחר של הישראלי השני בחלל, באתר הידען, 2021-01-31
- ^ יוגב כרמל, קול קורא לחוקרים ישראליים: הציעו ניסויים שיערוך איתן סטיבה כשיגיע לחלל, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, 2020-12-23
- ^ טרבלסי, נבו (2021-05-05). "קרן רמון ומשרד המדע מכריזים על הניסויים שאיתן סטיבה ייקח לחלל". Globes. נבדק ב-2022-03-15.
- ^ כנס רמון לחינוך וחלל
קרן רמון33670152Q30527027