קרן מ.ת. אברהם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרן מ.ת. אברהם הוא מוסד אמנות ללא כוונת רווח. המטה הכללי של המרכז ממוקם בפריז, צרפת, ומשרד ראשי בתל אביב. אוצרותיו מאוחסנים בז'נבה, שווייץ. המרכז נוסד על ידי צאצאיו של מנסור תמיר אברהם לאחר מותו, בשנת 1999. מטרתו המוצהרת של המרכז היא לקדם את הערכת הציבור לאמנות המודרניזם, האימפרסיוניזם והאמנות המודרנית של רוסיה ואירופה באמצעות איסוף יצירות שניתן לשאול אותן "למטרה האחת והיחידה של הצגתן ולמידתן באמצעות מוסדות ציבור". נשיא הקרן המכהן הוא אמיר גרוס כבירי.[1]

פעילות הקרן

עיקר האוסף מתמקד באמנות המודרניזם של אירופה ורוסיה של שלהי המאה ה-19 והמאה ה-20. בין עבודות האוסף ניתן למצוא יצירות של אמנים כגון אביגדור אריכא, סלבדור דאלי, נטליה גונצ'רובה, בוריס גריגורייב, מנשה קדישמן, מיכאיל לריונוב, לזר ליסיצקי, קזימיר מלביץ', ז'ואן מירו, אנרי רוסו, דייוויד שטרנברג וולדימיר טטלין. ברשות המרכז אוסף פסלים מלא של אדגר דגה, שאותו השאילה למוסדות כגון הגלריה הלאומית לאמנות בסופיה, בולגריה מוזיאון תל אביב בישראל[2][3]


ב-2010 קרן מ.ת. אברהם, תרמה פרסום היסטורי לספריית יד ושם: אלבום אדולף היטלר, עם זכויות יוצרים משנת 1936 מאת Cigaretten-Bilderdienst.

במאי 2012, המרכז השאיל למוזאון ההרמיטאג' בסנט פטרסבורג, רוסיה, מספר ברונזות של האמן אדגר דגה לתערוכה וסימפוזיון בינלאומי בנושא פסלי ברונזה. בין האמנים בתערוכה נמנו סלבדור דאלי, אדגר דגה, אלכסנדר ארכיפנקו, קונסטנטין ברנקוזי, פייר אגוסאה רנואר, אגוסטה רודין, הונורה דומייר ואמנים נוספים.

הקרן השיקה מחלקה להפקת כתבי אומנות, העוסקת בהיסטוריה של האומנות וכן מחקרים בנושא בשם אם. טי. איי. באוגוסט 2012. במהלך 2013-2012, הקרן פרסמה ספר שעסק בנושא מכירת האומנות הרוסית על ידי הסובייטים (1938-1917), לרבות עבודות אומנות שנלקחו מאוספים של מוזיאון הארמיטאז', כמו גם נושאים אחרים, ושנקרא 'מכירת האוצרות של רוסיה'.

נכון לתחילת 2013, עם התמיכה ושיתוף הפעולה של ועדת ליסיצקי ומוזיאון Van Abbe באיינדהובן, הקרן עורכת ומנהלת את פרסום קטלוג יצירות האומנות "התקופה היהודית" של אל ליסיציקי, שיהיה הכרך הראשון מבין ארבעה שיפורסמו על פועלו של האומן.

ב-2013, כחלק מתערוכת "העיר הלבנה" במוזיאון ההרמיטאג' בסנט פטרסבורג, הקרן הפיקה פרסום בשם "העיר הלבנה – אדריכלות הבאוהאוס בתל אביב", שמציג את המסורת האדריכלית של הבאוהאוס בתל אביב. באותה שנה הקרן הפיקה וערכה את הספר בשם "ליסיצקי – קבקוב, אוטופיה ומציאות במוזיאון הארמיטאז' ".

ב-2013, כחלק מ "ימי תל אביב בסנט פטרסבורג" שהוא אירוע ייחודי של דיאלוג תרבותי בחסות משרד החוץ הישראלי והקונסול הכללי בסנט פטרסבורג שברוסיה, הקרן תמכה ונטל תפקיד מרכזי בארגון תערוכה בינלאומית במוזיאון הארמיטאז' הלאומי בשם "העיר הלבנה – אדריכלות הבאוהאוס בתל אביב", שמציגה את 'העיר הלבנה' תל אביב ומתארת את המסורת העירונית והאדריכלית של תל אביב, וכן תמך בהפקת חומרי ההסברה מטעם משרד החוץ הישראלי ברוסיה.

בדצמבר 2013, הקרן השאילה את אוסף הפסלים של אדגר דגה למוזאון ההרמיטאג' לתקופה של שנתיים, כאשר ב 20 בדצמבר 2013 נפתחה תערוכה של אוסף זה במוזאון בשם "אדגר דגה-דמויות בתנועה".

היסטוריה

Abraham's George Medal.
מנסור תמיר אברהם

הארגון נוסד בשנת 2004 על ידי משפחתו של מנסור תמיר אברהם. מ.ת. אברהם נולד ב- 27 באפריל 1912, בעדן שבתימן, שהייתה אז תחת שלטון בריטי. הוא היה לסמכות משפטית כמומחה לשלטון החוק האפריקני והאסייתי, וזכה במדליית ג'ורג' מאת הרשויות הבריטיות, שהעניקו לו אותה על עבודתו. אברהם היה גם אספן קפדן, והתמקד בעיקר ביצירות אמנות מרוסיה וממערב אירופה. אברהם הלך לעולמו ב-9 בינואר 1999, בגיל 86.

בשנת 2004 הקימו ילדיו ונכדיו את קרן מ.ת. אברהם כמוסד ללא כוונות רווח להכלת האוספים שלו. הנשיא המכהן כיום הוא אמיר גרוס כבירי. המרכז נמצא בז'נבה, שווייץ, והמטה הכללי בפריז, צרפת.

ייעוד

הייעוד המוצהר של הקרן הוא לקדם את הערכת הציבור לאמנות המודרניזם, האימפרסיוניזם והאמנות המודרנית של רוסיה ואירופה באמצעות איסוף יצירות שניתן לשאול אותן " למטרה האחת והיחידה של הצגתן ולמידתן באמצעות מוסדות ציבור".

המרכז מפעיל תוכנית השאלה של היצירות שמאפשר את הצגתן בתערוכות פומביות במוסדות מוסמכים, לרבות מוזיאונים, שבדרך כלל ידם אינה משגת לממן תערוכות מסוג זה.

ייעודו החינוכי הוא לאמץ "תערוכות שיעודדו הערכה והבנה לאמנות, להיסטוריה שלה, להקשרה ולמשמעות שלה". התערוכות אותן מממן המרכז מלוות בתוכניות חינוכיות לילדים ובני נוער שנערכות על ידי אמנים, מחנכים ואנשי מקצוע אחרים. כמו כן, תומכת הקרן באמנים צעירים ובסטודנטים ללימודי יהדות.

אוספים

הזרמים האופייניים לתקופה זו כלולים האימפרסיוניזם, פוסט-אימפרסיוניזם, קונסטרוקטיביזם, קוביזם, קובו-פוטוריזם, נאו-פרימיטיביזם, ריוניזם ופוטוריזם. להלן רשימה חלקית של האמנים שיצירותיהם מרכיבות את האוסף:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קרן מ.ת. אברהם32643549Q673707