קרן ברל כצנלסון
קרן ברל כצנלסון היא קרן חינוכית-רעיונית הקרויה על שם ברל כצנלסון, ופועלת על פי ערכי תנועת העבודה, לקידום ולהתחדשות המחנה הסוציאל-דמוקרטי בישראל.
המרכז הרעיוני בקרן פועל לקידום ערכים של ציונות, צדק חברתי וחברה משותפת בישראל, באמצעות פיתוח מנהיגות ופעולה בזירה החינוכית ובזירה הציבורית. המרכז מפתח ומפעיל תוכניות מנהיגות מגוונות ועוסק בהכשרת חוקרים, משרתי ציבור ופעילים. פעילות המרכז נשענת על שלוש רגליים: תוכניות חינוך והכשרה לאנשים הפועלים במערכות השפעה, ביניהם חברי מועצה, מנהיגים מקומיים, כלכלנים צעירים ומנהלי מכינות קדם צבאיות; מרכז חשיבה שבמרכזו 'דרך'- תוכנית עמיתי ברל כצנלסון המורכבת מחוקרים ופעילים מובילים המשמשים כמרצים של הקרן בתוכניותיה השונות; והזירה הציבורית הממוקדת במאבק בגזענות ובקידום אג'נדה סוציאל-דמוקרטית בשיח הציבורי.
יושב ראש הקרן הוא אחיעד סלטון, מנכ"ל הקרן הוא יוסי מימון, ומנהל המרכז הרעיוני-חינוכי הוא רמי הוד.
היסטוריה
הקרן הוקמה בשנת 1944 לאחר מותו של ברל כצנלסון מאבות תנועת העבודה. שנתיים לאחר מכן הוחל בהקמת בית מדרש המחנך ברוח ערכי התנועה. הקרן תמכה בהקמת סמינרים המיועדים למדריכים בתנועות הנוער העובד והלומד, הצופים והמשמרת הצעירה של מפא"י. בנוסף תמכה הקרן בסמינרים של איחוד הקבוצות והקיבוצים, סמינרים של מושבים, מחנות קיץ וסמינרים לנוער שהגיע לישראל מחו"ל, ובקורסים לעולים חדשים. בשנת 1954 עבר בית המדרש לבית ברל.
ב-1964 הוקמה מחלקת המחקר של הקרן, שעיבדה מחקרים קיימים לצרכים של המפלגה ותרמה מחקרים עצמאיים בנושאים רעיוניים ופוליטיים. ב-1965 נחנך במסגרת הקרן ארכיון לתולדות מפא"י, וב-1997 הועבר הארכיון לתוך ספריית המכללה. ב-1968 הוקם במקום בית המדרש "המכון להשכלה ולחינוך תנועתי" שארגן עד תחילת שנות ה-90 סמינרים לפעילי מפלגת העבודה. בשנות ה-80 עם הכרתה כמוסד להשכלה גבוהה, הופרדה מכללת בית ברל מהקרן.
תחקיר שפרסם ערוץ 10 בשנת 2013 העלה כי מפלגת העבודה משתמשת במשאבי הקרן על מנת לאזן את מאזנה הכספי, על אף שעל פי בג"ץ שהוגש ועל פי מבקר המדינה, נאסר הדבר על הקרן[1]. כיום ישנה הפרדה מוחלטת בין הגופים ופעילות הקרן מתנהלת באופן שקוף וחוקי.
ב-2016 החלה הקרן להפיץ עלון בבתי כנסת בשם "שיחת השבת"[2].
הקרן מפעילה את תוכנית העמיתים "דרך", ואת כנס "חוצה ישראל"[3].
הקרן מחזיקה בשטחים באזור בית ברל[4].
ב-2017 יצרה הקרן שיתוף פעולה אסטרטגי ארוך טווח עם המכללה החברתית-כלכלית.
תוכניות חשיבה והכשרה
הקרן מפעילה מספר תוכניות חשיבה והכשרה, אשר מטרתן להכשיר פעילים ומנהיגים ולעודד בקרב אוכלוסיות שונות חשיבה ביקורתית, דרך הקניית ידע ויכולות ניתוח מעמיקות בסוגיות חברתיות, אשר עומדות על סדר יומה של החברה הישראלית. התוכניות עוסקת, בין היתר, בסוגיות של ציונות, צדק חברתי, אי שוויון, תעסוקה, רווחה, בריאות פערים עדתיים ולאומיים, גלובליזציה וישראל, מפת התקשורת הישראלית ועוד.
בין התוכניות אשר מפעילה הקרן:
- פולי-תקווה - תוכנית הכשרה לפעילים מובילים, אשר יוכלו להיות תשתית מנהיגותית לעולם הפרוגרסיבי בישראל. הנחת המוצא של הקורס היא שהשקפת העולם הפרוגרסיבית היא כוללת, רחבה ובלתי ניתנת לחלוקה, ומכילה זה בצד זה, עקרונות של שלום, גישה חברתית סוציאל-דמוקרטית, קיימות ושמירת הסביבה, דמוקרטיה וזכויות אזרחיות – ולכן כל משתתף/ת בקורס חייב לעבור הכשרה בכל אחד מהתחומים האלה ולהבין את הקשר ביניהם. התוכנית קמה בשנת 2012 והכשירה עד כמה למעלה מ-400 פעילים.
- שבילים - תוכנית מהמכשירה ומבססת את דור המנהיגות הבא. התוכנית מושתת על הקניית תוכן, העצמה אישית ומתן סל כלים מנהיגותיים וקהילתיים לטובת עיצוב פני המדינה והקהילה. התוכנית מתקיימת בפריסה מגוונת ברחבי הארץ ובמספר מסלולים בו זמנית. מטרת התוכנית, לצד הכשרת מנהיגות, היא לבסס קבוצה חזקה המסוגלת ורוצה לקדם יחד שינוי.
- חרדים למדינה - קורס מנהיגות חברתית ומדינית המיועד לצעירים חרדים.
- תוכנית בארי - תוכנית חשיבה מדינית וחברתית המיועדת לתלמידי מכללות בפריפריה. התוכנית עוסקות בשלל הנושאים שעל סדר היום הישראלי בצורה מעמיקה וביקורתית.
- זרעי קיץ - תוכנית לימודים לפיתוח מנהיגות לצעירים וצעירות בגילאי 20-25. למשך חמישה שבועות רצופים ובתנאי אירוח מלאים, עוברים המשתתפים שיעורי עומק במגוון תחומי לימוד עם מרצים ומרצות מהשורה הראשונה, מפגשים עם אנשי רוח עשייה ופוליטיקה, סיורים וטיולים, ליווי קבוצתי ואישי ועוד. עיקר נושאי התוכן הנלמדים בתוכנית: ציונות, חלוציות, זהות יהודית וארון הספרים היהודי, מגדר, כלכלה וחברה, יהדות התפוצות, רב-תרבותיות, פוליטיקה, מזרח תיכון והמפגש היהודי-ערבי, דת ומדינה, אקטיביזם, קהילות.
דו"ח השנאה
בשנת 2015 החלה הקרן לפרסם את "דוח השנאה",[5], פלטפורמה טכנולוגית המנטרת את גלי השנאה בשפה העברית ברשת. הדו"ח, אשר מנוטר באמצעות חברת המחקר ויגו, חולש כל שעה על מיליוני שיחות (סטטוסים, תגובות, טוקבקים, ציוצים ועוד) ובכך מצליח לייצר תמונת ראי מפוקחת על מצב הסובלנות של השיח. בנוסף, דו"ח השנאה מייצג מחקרי עומק על אירועים או תופעות משמעותיות שקיבלו הדים ברשת.
מכינה קדם צבאית "בארי"
המכינה הקדם צבאית, בארי, הנה בית להכשרת מנהיגות צעירה, מובילה ומשלבת מקרב כלל החברה הישראלית על שלל מרכיביה וגווניה, לרבות: גברים, נשים, יהודים ולא יהודים עולים ובני עולים יוצאי אתיופיה ומדינות חבר העמים, תושבי המרכז והפריפריה החברתית והגאוגרפית, קיבוצניקים מושבניקים ועירוניים. כאשר המכנה המשותף של כולם זה הרצון להכיר ולדעת את החברה בישראל על כל מרכיביה, לעשות שרות צבאי משמועתי ולהיות מנהיגים בחברה האזרחית. במסגרת המכינה החניכים והחניכות נפגשים עם קהלים מגוונים בחברה הישראלית, עובדים ומתנדבים במוסדות ציבור ועמותות לשינוי חברתי.
קישורים חיצוניים
אתר האינטרנט הרשמי של קרן ברל כצנלסון
- קרן ברל כצנלסון, ברשת החברתית פייסבוק
- אשר סוזין, מדוע מנסה קרן של מפלגת העבודה לחזר אחר צעירי הציונות הדתית?, באתר סרוגים, 5 בנובמבר 2017.
- אטילה שומפלבי, ברל מתהפך בקברו? מהומת קרן כצנלסון בעבודה, באתר ynet, 18 במרץ 2010
- שוקי שדה, תג מחיר: מי הרוויח מכנס המלחמה בגזענות שארגנה קרן ברל כצנלסון?, באתר TheMarker, 6 בינואר 2016
- אמציה סמקאי, "השוק צריך להכנס במקום המדינה", באתר ישראל היום, 9 נובמבר 2018
הערות שוליים
- ^ נדב פרי, תחקיר: העבודה משתמשת ב"קרן חינוכית" לצרכים מפלגתיים, באתר נענע10
- ^ מה גרם לבנט לפרגן בפייסבוק לתנועת העבודה?, באתרnrg, 17 בספטמבר 2016
- ^ המהפכה האמיתית של המחאה החברתית, באתר ynet, 20 בנובמבר 2016
- ^ נעמה סיקולר, עסקי הנדל"ן החדשים של מפלגת העבודה, באתר כלכליסט, 4 במאי 2010
- ^ בר פלג, מדד השנאה לחודש דצמבר בפייסבוק: "שוברים שתיקה" ו"חתונת השנאה" בראש, באתר הארץ, 31 בדצמבר 2015
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] קרן ברל כצנלסון24489752