ארטישוק
ארטישוק | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו-פסיגיים |
סדרה: | אסטראים |
משפחה: | מורכבים |
סוג: | קינרס |
מין: | ארטישוק |
תת־מין: | Cynara cardunculus cardunculus |
שם מדעי | |
Cynara cardunculus cardunculus |
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
מים | 84.94 ג' |
---|---|
קלוריות | 47 קק"ל |
חלבונים | 3.27 ג' |
פחמימות | 10.51 ג' |
שומן | 0.15 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין A | 1 מק"ג |
‑ ויטמין B1 | 0.072 מ"ג |
‑ ויטמין B2 | 0.066 מ"ג |
‑ ויטמין B3 | 1.046 מ"ג |
‑ ויטמין B6 | 0.116 מ"ג |
‑ ויטמין C | 11.7 מ"ג |
ברזל | 1.28 מ"ג |
סידן | 44 מ"ג |
מגנזיום | 60 מ"ג |
זרחן | 90 מ"ג |
אשלגן | 370 מ"ג |
נתרן | 94 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 5.4 ג' |
מקור: משרד החקלאות האמריקני |
אַרְטִישׁוֹק (שם עברי: קינרס[1]; שם מדעי: Cynara cardunculus; זן: scolymus) הוא זן תרבותי של מין ממשפחת המורכבים המשמש למאכל.
מוצאו של הצמח במערב הים התיכון, שם הוא גדל בר גם כיום. לארצות הברית הגיע הארטישוק עם המתיישבים הספרדים בשנת 1600, ותפס לעצמו מקום של קבע בעיר קסטרוויל (Catroville) שבקליפורניה, שם מגדלים 80% מאספקת הארטישוק לארצות הברית כולה. האיטלקים מיצרים ממנו ליקר ממשפחת הביטר הנקרא צ'ינר (Cynar).
ב-100 גרם ארטישוק מבושל או אפוי יש 53 קלוריות, 2.89 גרם חלבון, 0.34 גרם שומן ו-8.6 גרם סיבים תזונתיים[2].
שם הצמח
שמו העברי קינרס מופיע במשנה[3] ובמקומות נוספים בספרות חז"ל, ומקורו כנראה מיוונית. הוא מכונה גם חֻרְשָׁף[4], מילה שהגיעה מהערבית (الخرشف, אל-ח'רשוף), מערבית נשאלה המילה לספרדית עתיקה כ-alcarchofa, ומשם לאיטלקית articiocco ולאנגלית כ-artichoke[5]. למרות שמו אין לו קשר עם הסוג הבוטני חורשף. כמו כן קיים בלבול בשמו עם הארטישוק הירושלמי שהוא מסוג "חמנית הפקעות". שם נוסף לארטישוק הוא צ'ינר.
תיאור הצמח
הארטישוק הוא עשבוני קוצני רב-שנתי, המתנשא לגובה של עד 1.5 מטרים. שייך למשפחת המורכבים. לצמח שורש-אגירה מעמיק ומעובה.
הצמח גדל על מצע של אדמה כבדה ועמוקה. האבקתו נעשית על ידי חרקים, בעיקר דבורים, אך גם בדרך של האבקה עצמית. החלקים האכילים בצמח הם המצעית והחפים של קרקפת הפריחה, שנקטפים לפני פתיחתה. עונתו נמשכת מנובמבר עד מאי, כשהשיא בחודשי מרץ-אפריל, בהם נקטף 60% מהיבול. בחקלאות של היום, שיטת הריבוי, היא לרוב באמצעות נצרים.
בראשית החורף מפתח הצמח שושנת עלים ענקיים בגוון ירוק מאפיר (אורכם עד 80 ס"מ ורוחבם עד 50 ס"מ), שסועים לאונות בעלות קצה קוצני. הארטישוק מוכר כצמח מאכל יוקרתי ונחשב למעדן.
מיתוסים שנקשרו בארטישוק
לארטישוק יש היסטוריה ארוכה באגן הים התיכון, ונרקמו עליו אגדות כבר במיתולוגיה היוונית.
בנוסף, היוונים והרומאים האמינו שיש בו סגולה לבן זכר.
הארטישוק במקורות
- בראשית רבה, פ"כ, כ"ג: "וקוץ ודרדר תצמיח לך ואכלת את עשב השדה, קוץ זה קינרס, דרדר אלו עכביות".
- משנה, מסכת כלאים, פרק ה', משנה ח': מוזכר הארטישוק במילים "והקנרס כלאים בכרם".
משנה עוקצין פרק א' משנה ו' - עוקץ קונרס טפח
- תוספתא (כלאים ג יב): "והבולפסין והרכפה והכרכום והקנרס".
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: חרשף |
ערך מילוני בוויקימילון: ארטישוק |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ארטישוק |
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים- נאוה רוזנפלד, שחקן העונה: הכניסו את הארטישוק לתפריט שלכם, באתר מעריב השבוע, 18 בפברואר 2015
- אפרת ליכטנשטט, צאו מהשוק, זה הזמן לארטישוק, בעיתון מקור ראשון, 4 בפברואר 2019
הערות שוליים
- ^ 100280_1 במילון מחלות צמחים [חקלאות] (תשע"ד), באתר האקדמיה ללשון העברית
- ^ Show Foods
- ^ משנה, מסכת כלאים, פרק ה', משנה ח'
- ^ 533_1 במילון בוטניקה: צמחים (תר"ץ), באתר האקדמיה ללשון העברית
- ^ artichoke באתר etymonline
30690439ארטישוק